Vad hände med rimfrosten?

Det var ännu en kall natt och termometern har, såvitt jag vet, inte varit över noll vid något tillfälle. Jag blev därför förvånad när mörkret gick över i morgonljus och jag såg att träden var fria från rimfrost och att allt var kalt och trist. Jag förstår inte. Kan det ha varit torrare luft eller kanske en stark vind som har förstört det vackra? Kanske var det en kombination. Jaja, vad det än beror på så är jag glad att jag fick med mig några bilder från gårdagens promenad. Då var det fortfarande en sagolikt vacker natur där ute.

DSC_0010DSC_0059DSC_0070DSC_0077DSC_0082DSC_0018DSC_0065

I går bakade jag årets omgång med lussebullar. Jag glömde föreviga dem så ni får tro mig på mitt ord. Det gick ovanligt snabbt och smidigt trots att jag gjorde dubbel sats. Förmodligen för att lussebullarna blev något större än vanligt och på slutet gjorde jag några extra stora russinbomber (men i år blev det utan russin eftersom ingen egentligen efterfrågar dem). De gjorde jag för min äldsta dotters skull för att hon ska bli nöjd och få de degiga bullar hon så gärna vill ha. Vi får väl avvakta och se om hon godkänner dem. Traditionen är egentligen att lussebullar ska bakas helgen då första advent infaller och det ska ske medan julmusik spelas på hög volym. Men jag har fått önskemål att vi i stället ska baka ett pepparkashus då och det blir lite för mycket att göra båda delarna.

Så till sist en fråga som jag har ställt förut. De flesta av er känner igen den och har avböjt. Tre bloggvänner skrev att de gärna skulle vilja få frågan till vintern därpå, d v s denna vinter. Nu har två av dem tyvärr inte möjlighet men en bloggvän är fortfarande kvar och försöker få semester då. Några nya bloggvänner har tillkommit och därför ställer jag frågan igen. Två sängplatser finns kvar. Den som blir intresserad kan läsa om erbjudandet i länken nedan. Det är skrivet för nästan två år sedan så utbudet i Åre är lite annorlunda. Ingen kabinbana och ingen show med Wallmans salonger. Erbjudandet kommer inte igen efter den här säsongen. Men det vore kul om någon mer vill hänga med och själva boendet är gratis.

Vecka 5 i Åre.

 


18 comments

 1. Rimfrost är bland det vackraste som finns och det visar verkligen dina bilder. Jag tror att luften blev för torr för då brukar den försvinna.

  Kram och ha en härlig torsdag!

  Gilla

 2. Tror liksom Znogge att luften blivit torrare – då försvinner rimfrosten, men det blir säkert fler chanser 🙂
  Magiskt vackra bilder lyckades du fånga i alla fall!
  Fint erbjudande från dig … jag kan ju tyvärr inte – och är dessutom en usel skidåkare. Hoppas kunna hälsa på dig i sommar i stället 🙂
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag tror också på den teorin men var inte riktigt säker. Jag fick i alla fall uppleva flera dagar med sagolandskap och jag har verkligen njutit 😀
   Jag vet att du har svårt att åka iväg men jag hoppas också att ni kommer upp i sommar 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Jag hade sagt vinden, men är nog för okunnig i ämnet om frostens vara eller inte vara…Tur du hann fota, magiska bilder! Lussebullar hoppar jag över, men det gör jag ju med alla bakverk utom osötat matbröd. Saffransbröd är vackert men jag föredrar saffran i fisksoppan. Så roligt att ni ska bygga ett pepparkakshus. Jag tippar att det blir ett mäktigt bygge, inget litet Hans o Greta-stuga! Köper du ett färdig bak-kit eller gör ni allt från grunden?
  Hoppas någon mer hänger med på er tjejvecka i Åre! Kramen

  Gilla

  • Det har inte blåst särskilt mycket men kanske kombinationen torr luft och lite vind är orsaken till att rimfrosten försvann. Den var i alla fall här i några dagar och jag tog tillvara de dagarna så gott jag kunde 🙂
   Lussebullar, hembakade med dubbelt så mycket saffran som anges i recepten, är en favorit för mig. De ska serveras lätt uppvärmda för då är de godast. I matlagning finns det många sätt att använda saffran men jag tycker att smaken kommer mest fram i bullarna 🙂
   Jag fuskar lite genom att köpa färdig deg. Men vi använder samma mallar som min mamma gjorde när jag var barn. Blir det deg över så blir det ett staket också. Om allt lyckas och huset sitter ihop placerar vi det på en bomullstäckt bricka och sätter dit små tomtar. Om vi lyckas få till det resultatet så kommer det nog bildbevis så småningom 😀
   Kram

   Gilla

   • Hej eller god afton! Jag var lite otydlig i mitt inlägg om fejkpaket tror jag för många tror att jag fått meddelande på mail. Men så är det inte, de fejkmailen tar gmail hand om på ett ypperligt sätt, dem ser jag aldrig, men nu skickas de direkt till min mobil ! Det är skillnaden och varför jag har reagerat.
    Hur har du det annars? Vi har fått en del snö, det är så vitt och vackert även om det knappast stannar längre än ett par dagar. Jag har aldrig bakat lussebullar eller andra heller för den delen. De enda bakverk jag gjort är matbröd och pajer. Att sätta tänderna i en nybakad lussebulle är säkert en höjdare! Kram

    Gilla

   • Jag förstod att det var ett meddelande till mobilen eftersom jag också har fått sådana. Men om man vet vad man har skickat efter och när så borde man inte luras av detta.
    Nu har vi ca 1 dm snö och ett lätt snöfall håller i sig fortfarande. Jag blev väldigt glad när jag tittade ut i morse och världen plötsligt var vit och vintrig 😀
    Om man gillar bullar och kakor så är lussebullar något som de flesta gärna äter. Men jag har förstått att du undviker sötsaker och då finns det säkert mycket annat som lockar mer.
    Kram

    Gilla

 4. Jättefina bilder! Lussebullar- godaste som finns! Jag har redan hunnit äta två stycken. När jag bodde i huset med mina barn brukade vi baka och ha en brasa i kakelugnen samtidigt. Det var mysiga tider. Numera bakar jag nästan aldrig.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Ja, viss är lussebullar väldigt goda 😀 Jag har ätit fyra stycken men det är ju lätt när man har en omgång i frysen. Men jag måste skärpa mig så att de räcker under hela advent.
   Jag bakar inte heller ofta men någon gång ibland får jag ett ryck. Just lussebullar är en tradition och eftersom jag vill ha dem så bakar jag dem 😀
   Kram

   Gilla

 5. Tur du inte la upp några bilder på dina lussebullar för då hade jag säkert tagit mig ett bett på bildskärmen. Jag är just nu grymt sugen på en (två) lussebullar. Vilka fantatsika bilder du bjuder på. För tillfället njuter jag hellre av dina fina foton än att rimfrosten ska drabba mig. Kanske jag blir redo, jag vet att när den väl kommer så njuter jag av att det är så vackert.
  Jag skulle så gärna vilja följa med v 5, men som du vet så är ju pappa väldigt sjuk. Om nu några andra som vet att de kan följa med bestämmer sig så avstår jag min plats. Skulle det sedan visa sig att det skulle råka vara en hörna ledig till mig och Eddie så hänger vi på om det är möjligt. Jag håller dig uppdaterad om läget här hemma. Har ansökt om anhörigpeng nu så jag kommer troligtvis bara jobba halvtid ett tag framöver, pappas önskan är att få vara hemma så lång det är möjligt. Den önskan har jag tänk att uppfylla.
  Käka en lussebulle åt mig!

  Kramar

  Gilla

  • Det är egentligen alldeles för tidigt för lussebullar. De blev väldigt goda men nu försöker jag glömma att de ligger där i frysen så att de ska räcka fram till jul.
   Jag är definitivt redo för både rimfrost och snö och jag hoppas att prognoserna stämmer för då börjar det snöa lite senare idag 😀
   Du behöver absolut inte avstå från din plats i Åre. Ingen annan verkar intresserad och kanske slutar det med att jag åker dit ensam. Men jag håller tummarna för att det ordnar sig så att ni kan komma. Självklart är din pappa viktigast nu.
   Kram

   Gilla

 6. Jag håller med om att rimfrost är vackert och mycket finare än snö för man har bara skönhetsupplevelsen med rimfrost och inte allt besvär som man har med snön. Det har kommit ett tunt lager snö här inatt men inget som behöver skottas Tur det för Dansbritt och jag ska gå till skogen och plocka lingonris och grönt för att göra kransar att ha på dörrarna till jul. Det är bäst att passa på innan snön lägger sig över alllt. ha en fin helg

  Gilla

  • Ja, rimfrost är vackrare än snö men jag blev ändå glad när jag drog upp rullgardinen i morse och såg att det hade kommit ca 1 dm nysnö 🙂 Men jag behöver ju inte skotta och jag kände mig väldigt nöjd under morgonpromenaden då jag såg hur husägare slet med snön. Det är underbart att bara kunna njuta och slippa besväret 😀
   Hoppas ni hittar det ni behöver till kransarna och att allt inte gömmer sig under snön.
   Tack och detsamma till dig.

   Gilla

 7. Det er en lysere hverdag når rimfrosten kommer på blader og trær. Her har det kommet snø nå, ikke mye, men nok til et lag som gjør at hverdagen blir litt reinere for et hundehjem. Det er morsomt å gå tur med kamera når frostrosene ”blomstrer” alle steder. Ha en trivelig søndag!

  Gilla

  • Rimfrosten är vacker och det var synd att den försvann. Men i natt kom det lite snö och det fortsätter att falla lite lätt. Äntligen blev det vinter 😀
   Jag förstår att det är skönt med snö så att hundarna inte lämnar leriga tassavtryck efter sig. Jag tyckte att det var väldigt lättsamt när jag slapp torka bort smutsen från mina hundars tassar.

   Gilla

 8. Nu ar jag läst ditt inlägg flera gånger, även hänvisningen till det föregående. Jag måste säga att jag lockas av erbjudandet… men kan inte bestämma med säkerhet hur jag kommer att göra. Ibland dyker det upp saker som gör att jag får ändra på ordningen.
  Men jag ska ha det i åtanke, så får vi se hur det blir.

  Gilla

  • Det vore kul om du har möjlighet att komma med. Det är ju inget tvång att vara där hela veckan utan man gör som man vill. Om du vill kan du även komma några dagar, åka hem om det behövs och sedan komma tillbaka. Ingen har kunnat lämna ett säkert besked så jag vet inte alls hur det blir. Men det skulle vara bra om jag kan få besked före jul så att jag har möjlighet att fråga om någon i släkten vill komma om varken du eller Lotta (som också är intresserad) kan komma. Du är väldigt välkommen om du får möjlighet 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s