Stolthet

Jag har trivts på alla platser och i alla städer jag har bott  (jag har flyttat 14 gånger) men jag har aldrig känt mig lika stolt över min stad och mitt landskap som här i Jämtland. Det är helt enkelt här jag hör hemma och det vet många av er sedan förut. Jag vet inte hur många gånger jag har tjatat om ”mitt” Jämtland medan jag bodde i Östergötland. När jag i kväll såg tv-programmet ”Allt för Sverige” kändes stoltheten som ett glädjebrus medan deltagarna besökte Oviken, där vi bodde från 1996 – 2009, Sunne kyrkoruin vid Andersön och Frösön. Några platser kände jag inte igen men om ni tittade på programmet kände ni kanske igen de fjäll jag så ofta har visat här i min blogg. En enda person kände jag igen. En av min yngsta dotters dagisfröknar skymtade förbi på Fröjdholmen där deltagarna fick hjälpa till med renovering av dansbanan.

De satt en stund vid en ruin. Det framgick inte vilken men jag kände igen Sunne kyrkoruin. Den skrev jag om i ett inlägg tidigt i våras då jag besökte Andersön, en favoritplats med natursköna promenadstigar. Hade jag sett det här programmet medan jag bodde kvar i Mjölby hade förmodligen känslan varit mer sorg och längtan än stolthet. Jag gillar Mjölby och kan sakna vissa saker men nu är jag hemma.

DSC_0019

I morse vaknade jag till ett lätt snöfall och ca en dm snö på marken. När det hade ljusnat kunde jag inte vänta längre utan jag drog på mig vinterkängorna och gick ut. Kameran är inte vattentålig och därför blev det bara några mobilbilder. Nu i kväll snöar det fortfarande och det ser ut att komma ganska mycket mer snö i veckan. Nu är jag glad och nöjd. En vit vinter är mycket trevligare än en lerig vinter och jag kan för första gången, sedan jag blev vuxen, glädja mig utan att behöva känna stress över snö som måste skottas bort. Bilen behöver inte heller borstas om jag ska iväg. Den står i varmgarage och mår gott.

20191110_09123720191110_092819

När jag öppnar ytterdörren finns det ingenting där ute som kräver en arbetsinsats från mig. Det är sååå skönt.

20191110_101246


20 comments

 1. Vilken härlig känsla att känna sig stolt över hemorten. Då vet man att det är rätt och att man har hittat hem. Jag trivs också med vår ort och har svårt att tänka mig att bo någon annanstans. Kanske Stockholm men det är för sent nu.

  Kram och ha en bra start på veckan!

  Gilla

  • Ja, det är något speciellt att känna så. Det är inte bara trivsel utan något större och jag kan inte beskriva det med ett bättre ord än stolthet 😀 Så känner förmodligen många andra för sina hemorter och landskap och det är väl så det ska vara när det är som bäst.
   Du skulle säkert sakna dina stränder och allt det vackra i Skåne om du flyttade till Stockholm. Kanske har jag fel men jag hoppas att det är så och att du är på rätt plats. Stockholm kan fortsätta vara en pärla att besöka och ibland längta till 🙂
   Kram och detsamma till dig!

   Gilla

 2. Jag tänkte på dig när jag såg programmet igår … och hoppades att du såg det här avsnittet!
  Och så tänkte jag på när vi tältade på idrottsplatsen där i Oviken – en härlig semester när pojkarna var små och då vi besökte en marknad i Järpen, hyrde en stuga i Åre och köpte getost på en gård vid Kallsjön … många härliga minnen 🙂
  Förstår precis hur du känner – Jämtland finns i ditt hjärta, liksom Östergötland finns i mitt 🙂
  Kram

  Gilla

  • Jag är glad att jag följer den här omgången av serien. Vilken fin reklam det blev för Jämtland. T o m vädret visade sig från sin bästa sida 😀 Det var säkert kul för dig att se det också och få tillbaka alla minnen. Kanske kan en del av de minnena återupplevas redan nästa sommar. Jag hoppas på det 🙂
   Ja, Jämtland finns i mitt hjärta men även Östergötland har en plats där. Jag har varit Östgöte under två perioder av mitt liv och har trivts väldigt bra. Men den där riktiga kärleken som man kan ha till en plats, den har jag till Jämtland.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Jaha, var det Sunne kyrkoruin som de befann sig vid i programmet? Är det den ruinen man kör förbi när man åker till Andersön? Jag har tänkt stanna till vid den, men har inte gjort det ännu. Jag ska förbättra mig på den punkten.

  Gilla

  • Ja, det är den som ligger alldeles innan man svänger in till Andersön. Mitt emot ruinen, på andra sidan den lilla vägen, finns även en konstig variant av Storsjöodjuret. Andersön är värd ett besök, eller flera 😀

   Gilla

 4. Det är härligt att du hamnat på platsen du trivs allra bäst på, det är inte alla förunnat men du har varit målmedveten och hamnade där igen.
  Jag tycker också det är skönt att inte behöva tänka på snöröjning eller att räfsa löv eller gräsklippning. Man får se till att ordna det bekvämt för sig.
  Kram

  Gilla

  • Jag har haft tur som har hittat den plats där jag trivs så himla bra som jag gör. Jag tror inte man saknar en sådan plats förrän man känner att man är där och att det känns helt rätt. När min man och jag flyttade hit i mitten av 90-talet var det han som drev på, inte jag. Det är jag väldigt glad för och det tog inte lång tid innan jag fick den här känslan av att allt stämde. Det var helt rätt att flytta till Mjölby under de omständigheter som var då men när jag var redo drog tankarna på Jämtland i mig så starkt att jag inte egentligen hade något val 😀
   Ja, visst är det skönt att slippa allt jobb med snön och bara njuta av den 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Så bra att du flyttade tillbaka till ”ditt rätta element”, för så tycker jag det låter. Är du född och uppvuxen där i trakterna? Att du har där tidigare vet jag, men inte om det var från starten av ditt liv.

  Jag såg också programmet och tänkte förstås på dig… Jag gillar programserien, inte för tävlingarnas skull utan för allt man får veta om Sverige. Dessutom brukar det vara härliga, spontana människor de lyckas plocka in som deltagare, Ja, amerikanarna är mer öppna för nya kontakter, frispråkiga. Jämtland är vackert, utan tvekan!

  Gilla

  • Det här är verkligen min plats på jorden. Det var jag inte medveten om innan min man övertalade mig att flytta hit 1995. Men det tog inte lång tid innan jag insåg att jag var ”hemma”. Jag är född i Östersund men uppvuxen i olika städer söderut (Örebro, Motala, Halmstad, Linköping). Hela min uppväxt har jag återvänt till Östersund och somrarna tillbringade vi systrar i våra farföräldrars stuga i Optand, lite söder om Östersund. Jag ärvde den stugan så småningom och när de två äldsta barnen flyttade ut renoverade jag och min man den stugan och flyttade dit permanent.
   Jag tycker att de visade upp en fin bild av Jämtland och visst är det ett trevligt program. Men jag skulle gärna vara utan utslagningen och låta alla vara kvar och upptäcka Sverige.

   Gillad av 1 person

 6. Jag säger som Anki, jag tänkte också på dig då jag såg programmet. Det var så kul när dom jämförde med Alpernas Sound of music, hihi. Är det där uppe du är född och uppvuxen också? Och sen har du varit runt lite tills du hittade hem igen? Jag är ju fortfarande Hesa-bo, så säger vi som kommer från Helsingfors. Men jag har ju inte varit där på evigheter o skulle förmodligen inte kunna orientera mig ens. Men jag tror mitt gamla kvarter där jag föddes är intakt ännu. Varför jag blivit så hemtam här i Säfsen vet jag inte, förutom att jag tror jag har levt och bott här i ett tidigare liv, hur kan man annars ha sån hemkänsla på ett visst ställe? Ja lite skojar jag förstås, men man vet aldrig, ett litet finnpörte på 1600-talet låter välbekant…
  Kramen

  Gilla

  • Haha, jag tänkte också på mig och på hur mycket jag gillar att bo just här 😀 De gjorde fin reklam för Jämtland och deltagarna kunde inte ha varit mer positiva.
   Jag är född här men växte upp i olika städer längre söderut. Jämtland har alltid varit den fasta punkten eftersom vi alltid återkom hit, till våra farföräldrar och framför allt till stugan i Optand. Det var först i vuxen ålder jag insåg hur viktigt det här landskapet är för mig och att det är här jag är hemma.
   Du borde kanske försöka ta dig till Helsingfors igen för att få se, känna och minnas. Det finns väldigt billiga kryssningsresor dit och ofta ingår buss till färjan i priset. Jag vet inte om du alls har lust att komma dit igen men kanske vore det kul att resa dit tillsammans med dina tjejer i alla generationer 😀 Du skulle kunna visa dina gamla hemtrakter och berätta om hur det var. Det kan ju vara så att du helst låter bli att återse Helsingfors och eftersom du trivs så bra i Säfsen så har du inget behov av att återuppväcka alla minnen. Jag tror inte på återfödelse men jag vet inte om jag har rätt. Kanske har du faktiskt bott i Säfsen på 1600-talet 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Det er litt rart når man ser kjente steder på Tv. Her har det også kommet snø nå. Det er trivelig når snøen kommer, det blir lysere og gjerne litt kaldere. Herlig tid vinteren. Hver årstid sin sjarm.

  Gilla

  • Ja, och när det blir ett bra resultat är det kul att se sin hembygd på tv 😀
   Jag tycker likadant. Jag gillar alla årstider och nu är snön här och lyser upp i mörkret. Nu väntar jag bara på att isen ska lägga sig på Storsjön och sedan är jag nöjd 🙂

   Gilla

 8. Det programmet måste jag se. Att få se vackra ställen i sverige gillar jag. Är så glad för att du funnit ro i ditt bo med omnejd. Det är som när jag kommer till mitt Öland, där är jag hemma även att jag inte bor där. Men känslan är underbar.
  Så vitt och fint du har det hos dig. Skulle själv kunna tänka mig några cm i början på december. Det ljusar upp så fint nu när det mörknar så tidigt. Fullmånen har gjort det möjligt att gå sista kisserundan med Eddie utan att villa bort sig i mörkret.
  (Mitt tyngdtäcker är fantastiskt)
  Kram

  Gilla

  • De här sökande amerikanerna får åka runt i Sverige och se både städer och landsbyggd. Under alla säsonger har det bjudits på många vackra naturbilder och deltagarna är alltid väldigt entusiastiska 🙂 Öland är speciell, det tycker jag också. Naturen är fantastisk och jag har många fina minnen därifrån. Jag kan verkligen förstå att du känner som du gör för din ö.
   Det har varit någon plusgrad i två dagar så en del av snön har smält och på vissa ställen är det isigt. Men det är fortfarande vitt och fint. Jag vill gärna ha mer snö och ännu bättre vore det om isen kund lägga sig på Storsjön snart. När det inte är fullmåne vore det kanske bra med en pannlampa på era kvällsrundor 😉 Härligt att ditt nya täcke funkar 😀
   Kram

   Gilla

 9. Ser att ni har lika mycket snö som här men här är det dimma idag så man knappt kan se ut och 7 grader kallt. Jag hade hoppats att snön skulle regna bort men så blev det inte tyvärr.

  Gilla

  • De senaste dagarnas plusgrader har gjort att snön har sjunkit undan och blivit mer kompakt. Jag hoppas att det kommer lite mer snö snart på de isiga gångvägarna. Regn vill jag inte ha förrän till våren så där tänker vi lite olika 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s