November börjar bra

I alla fall vädermässigt och det är oftast just vädret som styr våra måenden. Jag själv är inte väldigt väderberoende. Jag gillar de flesta vädervarianterna utom när det blåser hårt och faller nederbörd samtidigt.

Vädret är ett ämne som de flesta berör ofta. Jag själv har förändrats rejält från mitt tidiga vuxenliv och till hur jag är nu. När jag träffade min man var jag inte särskilt intresserad av att prata om väder. Jag flyttade från Linköping till honom i Strängnäs, 17 mil, och varje gång jag jag hade pratat med mina föräldrar frågade han vad de hade för väder hos sig. Likadant var det när vi besökte mina svärföräldrar, som bodde bara några mil ifrån oss. Vädret var ett gemensamt intresse för hela min mans familj. De frågade ofta samma fråga och jag vet inte hur många gånger jag kände mig lite dum för att jag inte hade en aning om hur vädret var hos mina föräldrar. Mina svärföräldrar frågade om vi aldrig pratade om det och nej, det gjorde vi inte. För mig spelade det ingen roll hur vädret var där jag inte befann mig och mina föräldrar, och även mina systrar, tänkte likadant. Jag har i och för sig aldrig frågat dem varför de inte pratade om vädret men jag antar att de hellre pratade om annat.

Så småningom tröttnade jag på att aldrig kunna redogöra för vädret och jag började ställa frågan när jag pratade med mina föräldrar. På något underligt vis blev jag intresserad på riktigt men det tog ett tag innan det kändes naturligt. Till sist blev vädret viktigt även för mig och jag tyckte inte att det var underligt att min man satte upp termometrar och väderstationer i alla rum, t o m i badrummet. Våra barn har skrattat rejält åt alla dessa termometrar men det blir lätt en vana att gå runt och kolla värdena. Nu har jag bara två termometrar som visar temperaturen ute men innetemperaturen har jag koll på i alla rum. Jag saknade den mest avancerade väderstationen med vind- och regnmätare men även frånvaron av dessa mätare blir en vana. Nu är jag nog ganska normal i mitt väderpratande och temperaturkollande. Man kan säga att jag har gått igenom alla nivåer och till slut blivit normal. I alla fall i det avseendet 😉 Men jag kollar väderappen i mobilen ofta och det är ett beteende som bara är några år gammalt.

Här hos mig är det härligt frostigt och lagom kallt. De senaste dagarna har bjudit på dimma och rimfrosten har satt sig lite här och där. Enligt väderappen 😉 skulle det ha varit sol både igår och idag men den lyckades aldrig synas genom dimman. Kanske var det annorlunda lite längre bort för jag har sett soliga bilder från Östersund.

Först några bilder från gårdagens promenad.

DSC_0015DSC_0016DSC_0053DSC_0063DSC_0076DSC_0109DSC_0114DSC_0119

Efter ännu en kall och dimmig natt har rimfrosten byggts på lite mer och de här bilderna är tagna från balkongen.

DSC_0003DSC_0016DSC_0018DSC_0035

 


16 comments

 1. Vackra bilder, det där med att prata om vädret har jag aldrig förstått mig på, minns två kvinnor i en tidigare bekantskapskrets som alltid tjafsade om vem av dom som hade haft det finaste vädret på sin födelsedag ”detta år”, suck 🙂

  Gilla

 2. Vädret är väl ett samtalsämne som är väl förankrat. En del kallpratar om det medan andra är genuint intresserade. Hur som helst så är vi många som har synpunkter på det och kan tycka till.

  Son vanligt så bjuder du på fina bilder och visst kan vackert väder ha många skepnader!

  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det så. Av någon anledning var jag inte van vid det hemifrån eller från kompisar. Det blev en så tydlig skillnad när jag flyttade men jag tog till mig det beteendet ganska snart. Numera kan jag tycka att det är ett trevligt samtalsämne om frågan ställs av intresse. Om det är i brist på andra samtalsämnen blir det lätt tråkigt att väderprata.
   Tack, jag stortrivs i det här och längtar efter ännu mer vinter 😀
   Kram

   Gilla

 3. Vilka underbara bilder ! Jag frågar ofta mina barn hur vädret är hos dom, dottern i Stockholm har jag ju bättre koll på men sonen i Japan är det alltid spännande att diskutera väder med. Dom har ju fortfarande hyfsat varmt. Dom har ju årstider som vi men sommaren är väldigt varm och dom har ju hemska tyfoner och jordbävningar med. Dom kan också få mycket snö och kallt.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det är härligt med olika årstider som bjuder på fina naturupplevelser 😀
   Jag skulle också vara väldigt intresserad av vädret i Japan om jag hade ett barn där. Men jag frågar även mina barn om vädret ibland. Det är inte ett givet samtalsämne men ibland blir det naturligt att prata om det. T ex om någon ska göra något som är väderberoende.
   Kram

   Gilla

 4. Nu måste jag fundera….

  Att prata väder, det gör jag inte särskilt ofta.
  För mig spelar det väldigt liten roll hur vädret är. Så klart… om det skulle bli extremt väder, och kanske långvarigt, då pratar jag nog också om det. Annars blir det ju som det blir, ofta blir det annorlunda än vad meteorlogerna säger. I alla fall på långtidprognoserna.
  Jag har en termometer inomhus, den visar temperaturen både ute och inne. Och kollar nästan aldrig på vädret i telefonen. Men ser den förstås på tv-nyheterna.

  Gilla

  • Jag pratar om vädret när det är relevant men oftast inte bara för att ha något att säga. Däremot svarar jag naturligtvis om någon pratar om vädret med mig. Jag har förstått att många verkligen är intresserade och inte bara slentrianmässigt tar upp vädret. Men vädret är som det är och jag kollar oftast temperaturen för att veta hur jag ska klä mig när jag går ut 🙂 Men trots att jag inte är särskilt väderberoende så har jag ändå fått vanan att kolla väderappen varje dag 😉

   Gilla

 5. Min mamma snakker mye om været, særlig det været som skal komme. Gjerne en hel uke i forkant. Jeg planlegger sjelden etter været, jeg håper det blir fint vær når jeg trenger fint vær. Har inntrykk av at jo eldre en blir jo mer opptatt blir man av været. Men regnvær må jeg innrømme at jeg er lei.

  Gilla

  • Jag tror att du har rätt i att åldern spelar roll. Det är väldigt sällan jag pratar om vädret med mina barn men min svärmor brukar alltid fråga hur det är hos mig och då frågar jag tillbaka. Om jag hinner innan hon redan har berättat 😀

   Gilla

 6. Underbara taggiga foton, jag älskar när det händer nåt, det värsta är när dimman ligger så tjock så det inte är lönt att plocka fram kameran. Som i en tvättstuga…
  Vädersnack, jag är väl måttligt intresserad. Mest av vädret hos mig förstås, hur ska jag klä mig när jag ska ut o rasta hunden? Senaste dygnen ett par minus som känts som -20 pga starka nordanvindar. Huvaligen så jag frusit.
  Jag har en innetermometer som ligger på bordet i vardagsrummet, den kollas ofta för det får inte bli varmare än 20 för då blir elräkningen för hög (har kallhyra o det är skit). Fina isformationer har du i bakgrunden och så vacker ny header, kramen

  Gilla

  • Tack! Jag har vandrat omkring i ett sagolandskap de senaste dagarna med massor av rimfrost och dimma som ger lite mystik åt allt 😀 Fantastiskt vackert. Men igår försvann faktiskt dimman mitt på dagen och då kunde jag ta bilden som hamnade i min header.
   Det går inte att undvika väderprat men det är inte det första jag brukar ta till när jag pratar med folk. Det beror en hel del på vad de jag möter vill prata om också.
   Hos mig ingår både värme och varmvatten och det är bra om man inte vill ha överraskningar. Kanske slösar jag lite för mycket och då kan man fundera lite på om det är bra för miljön. Ur det perspektivet kanske vi alla skulle behöva ha lite piska över oss i form av högre kostnader 😉 Jag var lite snålare med värmen i Mjölby där vi betalade för användningen.
   Kram

   Gilla

 7. Väldigt vackert! Njuter! Fnissar lite för mig själv åt näst sista bilden. Fågeln som sitter på trädets topp och det ser ut som om trädet lutar lite åt vänster av tyngden. Vem vet, den kanske nyss ätit upp sig.
  Under alla mina år när jag jobbade i nattpatrullen så var det så mycket väderprat. Ibland hann jag inte innanför dörren förän de undrade vad det var för väder. Ibland när jag smög in på endast en tillsyn så kunde man höra från mörkret ”vad är det för väder?” Jag pratar fortfande mycket väder, det verkar som om det är det vi vill veta innan sista andetaget. Min väderapp kolla jag minst en gång varje dag. Med pappa blir det mycket väderprat, både hur vädret är nu och hur det var förra året vid denna tiden, tur jag har foton som kan berätta. Bra att kunna prata om lite annat än sjukdommar och behandlingar.

  Kram

  Gilla

  • Ja, visst var det vackert och jag fick njuta av det flera dagar innan rimfrosten försvann.
   Kråkan satt där och gungade ett tag och det är faktiskt därför som den bilden fick vara med i inlägget. Haha, du kanske har rätt i att kråkan var tung och fullmatad 😉
   Det är tur att vädret växlar och att det alltid finns något att säga om det. Kanske är det vanligt att hålla fast vid det när inte så mycket annat händer. Det är säkert skönt för många att ha det samtalsämnet så att de för en stund kan glömma sina sjukdomar.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s