Naturens skattgömmor

Det kändes som om jag fick vara med på en väldigt exklusiv svamptur med egen svampguide som pekade ut vart jag skulle gå och var jag skulle titta. Min storasyster vet precis var de olika svamparna brukar växa i skogarna runt omkring där hon bor. Det är inte alla som får följa med. Det måste vara någon hon litar på och som inte åker dit utan henne och rensar hennes skogar på svamp. Hur nu det skulle vara möjligt. Vilken rikedom! Till sist satte vi på oss skygglapparna och vägrade plocka mer. Vi var båda väldigt trötta efter en lång dag i skogen (6 1/2 timme). Inte hade jag tänkt att det skulle bli så många timmar. Jag höll på att ge upp efter halva tiden eftersom kroppen sa ifrån. Men då sa min syster ”ok, synd bara att vi inte kom fram till kantarellerna”. Naturligtvis hittade jag lite extra kraft då. Jag tog två alvedon, spände ryggördeln lite till och följde glatt med min syster.

Innan dess hade vi hittat trattkantareller och svart- och rödgul trumpetsvamp. Den svarta trumpetsvampen var jag generös nog att låta min syster få ta. Jag vet att det är en favorit för henne, en favorit som hon aldrig brukar visa någon annan. Nu var det jag som hittade de första exemplaren men jag var så nöjd med all annan svamp och det kändes rätt så bra att för en gångs skull vara den som pekade och sa varsågod.

Trattisar.

DSC_0002

Rödgul trumpetsvamp.

DSC_0020

Svart trumpetsvamp.

DSC_0012

Vi hade fika och mackor med oss och det var tur när det blev en så lång runda. Lång i tid men inte i avstånd.

DSC_0759

I kantarellskogen dök det hela tiden upp sådana här syner. Ibland var det så många kantareller att jag bara suckade av glädje men då glömde jag helt bort att fota. Vi hade kunnat plocka hur mycket som helst men till sist vägrade jag att knäböja eller böja på ryggen mer. Min syster kände likadant och då var det dags att vända tillbaka.

DSC_0008

Ungefär halvvägs, med några små korta stopp när vi såg något vi inte kunde motstå (skygglapparna var inte helt täta), satte vi oss ner och vilade en stund. Jag satte mig på mitt sittunderlag i mossan och lutade mig mot ett träd och det var så skönt. Solen sken och både min svampväska och en tygpåse var tunga av svamp. Efter en stund gick vi vidare och kom till slut fram till bilen. Jag följde inte med in hemma hos min syster. Hennes fina hund hade jag hälsat på innan och ingen av oss orkade umgås. Jag packade in svampen i min egen bil, gav min syster en hejdåkram och efter ca en timme var jag hemma. Jag placerade min svampskörd på tidningar i väntan på att jag skulle hitta kraft att ta hand om dem.

CSC_0034


24 comments

 1. Kära nån vad svamp ni hittade. Jag blir alldeles matt av beundran. Jag har slukat vartenda en av de små godbitarna med mina ögon. Jag var ute för några dagar sedan, inte en enda svamp mer än sådana som inte går att äta. Men jag ger inte upp.
  Hoppas du har återhämtat dig lite nu och att din rygg inte värker allt för mycket.
  Ny vecka och jag har semester hela veckan lång!

  Kram

  Gilla

  • Det fanns mycket mer. Trattisarna hade inte kommit igång enligt min syster och vi kom aldrig fram till alla kantarellställen. Men den rödgula trumpetsvampen fanns det så gott om att vi blev mer och mer selektiva. Bara de största fick följa med oss 🙂
   Tack! Ryggen är som den är men det är inte riktigt så illa som gårdagen antydde att den skulle vara. Det är inget farligt, bara ont, och då kan man anstränga sig lite extra när man vill 🙂
   Härligt med höstsemester 😀 Hoppas du får en riktigt fin vecka och att svampen sätter fart hos dig.
   Kram

   Gilla

 2. Det mysigaste tycker jag är när ni tar lite kaffe i skogen, visst smakar det extra gott där med kaffe. Jag minns när vi var ett gäng som red på islandshästar och vi hoppade av mitt i skogen och fikade. Hästarna hade väskor med och min häst hade kaffet i sin väska.
  Kram

  Gilla

   • Jag har bara ridit två gånger på islandshästar, den ena gången på Island och den hästen kunde inte tölta dessvärre. Och den andra gången som jag berättade om.
    Kram

    Gillad av 1 person

  • Haha, nu blev jag lite fundersam först eftersom ”sopp” är en särskild sorts svampar på svenska. Jag gick in på google translate och fick reda på den norska betydelsen 🙂 Ja, jag hittade många svampar men inte en enda sopp 😉

   Gilla

 3. Suck … ja, vad säger man? Grattis!
  Tur du nu har fyllt på förråden, för här finns fortfarande väldigt dåligt med svamp och nu börjar jag nästan bli lite deppig … hade ju så gärna visat lite svampställen här också 🙂
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket 😀
   Vet du, det är inte hela världen om det inte är fullt med svamp i din skog när jag kommer. Det är härligt att bara ta en skön skogspromenad och som bonus kanske hitta några svampar. Men kanske ska vi vänta till på fredag. Vädret verkar bli fint (ser ut så just nu men det kan ju ändras) och det kommer regn dagen innan. Onsdagen går annars precis lika bra för min del 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Oj då, det var verkligen en imponerande skörd ni fick med er hem. Självklart kan man inte avslöja ett sådant svampställe för någon annan 😀 Fast kanske för mig dock för jag plockar ju inte…

  Kram

  Gilla

  • Det var tungt att bära hem allt men jag hade gärna burit ännu mer om jag bara hade orkat plocka 😀 Min syster ringde nyss och sa att hon hade varit tillbaka på nästan samma ställe och plockat lika mycket till.
   Haha, jag tror att t o m du skulle plocka kantareller om du hittade massor 😉 Men till de här skogarna är det nog lite långt för dig att åka 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Va har din syster en ny hund?
  Vad du orkar mycket min vän. Det måste ha blivit som du har fått ett nytt liv efter denna operation. Är så glad för din skull! Massor av svamp … bra! Vi visade ett bra lingonställe för några kompisar som visade det för sin svägerska och svåger. När vi skulle till det stället så hade deras svägerska och svåger plockat rent. Bra att hålla på sina gömmor/ kram

  Gilla

  • Jag förstår min syster som känner svampstress varje höst 😉 Hon kan ju inte lämna allt detta och hon har så mycket lagrat att det inte märks att hennes barn plockar svamp i hennes förråd hemma. Jag har också fått erbjudande om att göra det men helst vill jag plocka själv 🙂
   Ryggen är lite bättre idag och självklart tänker jag då att jag kan fortsätta bugga 😉 Svampen tar jag hand om lite i taget. Torken jobbar för heltryck och mycket ligger på tidningar och väntar på sin tur. En del har jag skurit ner i mindre bitar och de får självtorka. Det går snabbare än att stå i kö till torken 😀

   Gillad av 1 person

   • Nej det är något med att se all svamp i skogen, det går liksom inte att låta bli. Förstår din systers tankar trots att jag själv bara plockar en sorts svamp, hur skulle det vara om jag vågade mig på att plocka fler sorter?
    Skönt att ryggen har bättrat på sig, jag förmodar att det är buggkväll i kväll när du tog upp det – hoppas det blir lika kul som senast!

    Gilla

 6. Men kära nån, manna från himlen! Jag har aldrig hittat så mycket kantareller att jag har kunnat lämna kvar en endaste en! Men trattisar, efter 8 fyllda Konsumkassar och när mörkret föll så gav jag upp en gång, o vet du, då kom snön. Snön föll den sjätte oktober och det blev inte barmark efter det…men det är rent kaos, att försöka rensa och torka såna mängder…Men kul hade ni, grattis till skörden!

  Gilla

  • Haha, ja så kan man uttrycka det även om svamp faktiskt inte ramlar ner från himlen 😉 Jag har heller aldrig sett sådana svamprikedomar som hos min storasyster. Men ojojoj, vilka långa armar du måste ha haft efter att ha burit hem så mycket svamp. Men det var ju tur att du kämpade på för sedan blev det ju för sent. Jag stressar inte med svampen. Jag fyller torken och sedan får den göra sitt jobb medan resten av svampen ligger på tidningar och väntar. Rensar gör jag i skogen. Det är inte mycket skräp som följer med hem.
   Tack så mycket! Du har helt rätt i att vi hade kul 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s