Är svampsäsongen redan över?

Det skulle man kunna tro när det plötsligt inte syns nästan några av alla de goda svampar jag tidigare plockat. Några stolta fjällskivlingar, med all spänst försvunnen och jättetråkiga, var vad jag hittade och de fick stå kvar. Några få soppar och en snöbollschampinjon såg fina ut men var maskätna.

Det gjorde inget. Efter det regn som väntas sätter det kanske igång igen och jag har dessutom blivit lovad att få fylla mina förråd med kantareller och kanske trattisar på söndag. Äntligen har de kommit igång rejält i min storasysters skogar (den tredje av oss systrar, den som jag inte bor i samma hus som). De skogarna verkar vara en guldgruva för alla som gillar den sortens svamp. Och nu ska jag få ta del av rikedomarna. Jag har sett bildbevis på att det finns massor. Dessutom ska jag få upptäcka en ny skog tillsammans med Anki någon dag nästa vecka. Då blir det säkert någon sorts svamp som följer med hem.

Igår kväll var det dags för andra kurstillfället i buggkursen. Med helt nya dansskor (ja, jag hittade butiken och kunde byta till rätt storlek) försökte jag ignorera min ryggs protester och bara ha kul. Och kul var det. Det är så himla kul att dansa! Oj, vad jag har saknat det. Men egentligen borde jag kanske inte eftersom jag får sona för det i flera dagar efteråt. Men det är rätt skönt att ingen där vet något om mina problem så jag håller igen grimaserna och kämpar på. Det är det värt för som jag har tjatat om några gånger nu, det är så himla kul! Jag har gått grundkurs i bugg tidigare. En för ca trettio år sedan och en för ca tio år sedan. Nu är det tredje gången och varje gång är tekniken helt annorlunda. Om någon av er lärde er bugg i ungdomen så är det inte alls så man dansar nu för tiden. Steg, handgrepp och annan teknik förnyas tydligen hela tiden så det är mycket nytt att tänka på. Lite har det med ergonomi att göra också enligt vår lärares medhjälpare.

I  morse var jag tveksam till om jag alls borde gå ut och gå men jag ville så gärna ta med kameran och gå en liten sväng. Jag tog det lugnt. Såg inga fina svampar men plötsligt hörde jag ett välbekant tjatter och för en gångs skull satt Kurre ganska stilla på en grangren (hade väl hoppat från tallegren). Jag tog mig inte tid att göra manuella inställningar så kameran fick bestämma. Lite för långt avstånd och bilden är kraftigt beskuren.

DSC_0017

En liten gul blomma på en söt liten buske i skogen. Den hör nog egentligen inte hemma där.

DSC_0074

Undrar vem som spanar på vem här egentligen. En liten figur tittade fram och undrade kanske varför jag satt där på huk. Det blåste ganska rejält så det var svårt att fokusera.

DSC_0034

Jag gjorde ändå ett försök att med manuella inställningar ta en likadan bild. Myran hann gömma sig och det gjorde tydligen skärpan också.

DSC_0055

Jag kom på att det var ett bra tillfälle att försöka fånga en blomma i rörelsen när det blåser. Jag kan i efterhand se att det blev överexponerat och slutartiden var lite för lång men man ser i alla fall att kronbladen rör sig i vinden och att blomman är skarpare än bakgrunden, trots att den rör sig.

DSC_0069

Men det är bara att konstatera att än så länge vinner kamerans automatik över mina manuella inställningar 😉

DSC_0048


19 comments

 1. Nesten sommer hos deg med sommerblomster i full utfoldelse. Høsten er en herlig tid. Her er det nesten ikke en sopp å se i år, bare de giftige har foldet seg ut i mengder. Særlig rød fluesopp.

  Gilla

  • En del blommor tror i alla fall att det fortfarande är sommar 🙂 Men jag vill gärna att hösten ska komma på riktigt.
   Jag ska inte klaga på svamptillgången. Det har funnits massor och det kanske är så att det är jag som har slutat leta lika aktivt. Nu är jag mer kräsen och vill bara ha några sorter. Röd flugsvamp är vacker och lyser upp i skogen så den fyller ju någon funktion 😀

   Gilla

 2. Jag tänker att manuella inställningar på kameran gör sig fint ibland, ibland inte. För min del nästan alltid inte även om även jag, trots att jag inte har en riktig systemkamera, kan göra en hel del manuellt.
  Här vräker regnet ner nu så det blir nog mer svamp, särskilt som det är ganska varmt ännu. Men visst ser man att vissa börjar ”falna” av de som kommit tidigare under sensommaren/hösten. Kul med lite nya skogar. Jag vågar inte ge mig in i sådana utan vägvisare, har man ett lokalsinne som mitt – jag kan ju gå vilse i min egen trädgård, så gör man bäst i att ha gott sällskap på nya marker 🙂

  Gilla

  • Jag tycker om att förstå mig på hur kameran fungerar men det blir nog mycket autoinställningar för mig också framöver. Men du har rätt i att vissa saker kan inte kameran veta att man vill ha. T ex häftiga effekter med vatten som liksom rinner i slow motion. Jag har inte lyckats få fram den effekten än men kanske så småningom…
   Vi har fått några regnskurar och lite mer väntas i veckan och då kanske det sätter fart igen. Jag fyller gärna på förråden lite till så jag hoppas på det 🙂 Går jag i okända skogar så följer jag stigar och har koll på gps:en i mobilen. Men i veckan ska jag ju bli guidad in i främmande skogar så det känns tryggt 🙂 Min man fick alltid visa vägen i skogar men i stället var det jag som hittade i sjukhuskorridorer 😉

   Gillad av 1 person

   • Så är det – visst vet kameran inte om att man önskar sig 😉
    Jag vet inte om jag hinner ut något i skogarna i helgen men jag skulle tro att regn och värme i omgångar har fått fart på mer svamp!

    Gillad av 1 person

 3. Kul att du ska till din syster och plocka …och nästa vecka ses vi! Jag hoppas fortfarande att det ska komma igång lite mer svamp här 🍄.
  Roligt att följa dig i övningarna med kameran … jag använder oftast slutarautomatiken, speciellt om det är blåsigt … så får kameran välja bländare.
  Fin bild på ekorren där uppe i trädet och den gula blomman tror jag kan vara trädgårdsnatljus, som gärna sprider sig ganska ohämmat.
  Ha en fin lördag!
  Kram

  Gilla

  • Det ska bli kul för det har inte blivit av sedan hösten jag flyttade ner. Fyra år sedan sist! Nåja, det har ju sina förklaringar men nu säger hon att hennes skogar lyser gula 😀 Det är inte hela världen om vi inte hittar mycket svamp när jag kommer till dig. Det blir i alla fall kul att komma och se var du brukar hålla till 🙂
   Jag tror att det är vanligt att göra som du och låta kameran välja bländare. Jag har hört flera i kursen prata om det.
   Jag ser och hör ofta ekorrar men det är sällan de sitter stilla inom kamerans räckhåll. Roligt när tillfället kommer 🙂 Tack för namnet på blomman. När jag har ett namn brukar jag googla och den ser precis ut som på bilderna 🙂
   Tack detsamma!
   Kram

   Gilla

 4. Vilka fina blombilder! Låter spännande med buggkurs, jag är ingen dansant person alls tyvärr. Konstigt egentligen för min dotter dansade streetdance flera år och var jätteduktig på det.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det är så roligt och jag älskar att dansa. Tyvärr börjar jag tvivla på att jag klarar av att bugga. Ryggen tar för mycket stryk. Men jag ska ge det några chanser till och se om jag kanske bara är inne i ett jobbigt skov igen.
   Haha, jag tror inte att dans ligger i generna. Ni har säkert mycket annat gemensamt i stället 😀
   Kram

   Gilla

 5. Så roligt att du går på buggkurs. Jag har också gått på tre olika kurser med år emellan och som du säger så är det helt olika mot vad dom dansar nu. Här finns det tyvärr ingen kurs utan då måste man till Östersund och med de bensinpriserna har jag inte råd att åka dit 20 mil varje gång. Tyvärr. Ha det så kul och dansa för mig. Här finns inga kantareller eller trattkantareller iår inte på mina platser i alla fall Lycka till med plockandet

  Gilla

  • Ja, det är jätteroligt att bugga och jag ska dansa för dig också 😀 Men du har i alla fall varit ute på riktig dans vid flera tillfällen i sommar. Jag nöjer mig med att dansa vid kurstillfällena. Då slipper jag jakten på någon att dansa med 😉
   De enda gångerna jag har hittat kantareller eller trattkantareller i Jämtland så var vi i fjällvärlden. Trattisarna växte som mattor på en viss höjd men ingenting fanns över eller under den höjden. Kantareller har jag bara sett ett fåtal några gånger så om jag får chansen ska jag plocka massor i morgon 😀

   Gilla

 6. Men visst är det roligt att dansa så det borde man göra oftare! En alldeles utmärkt motionsform dessutom 😀 Fast kanske inte för en ond rygg dock…

  Kram och ha en härlig lördag!

  Gilla

  • Ja, jag tyckte att jag kom på en bra idè för att få dansa. På kurs behöver man inte jaga danspartners 🙂 Men just nu är jag lite osäker på hur jag ska göra i fortsättningen. Jag försöker nog någon gång till i alla fall.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 7. Heej du gamla buggardrottning! Jag har aldrig lärt mig bugga, och det retar mig så oerhört! För det ser så himla kul ut! Jag började gå på dans med min mamma när jag var i 17-årsåldern, men det var ju i Finland så det var tango, foxtrot, vals och humppa som gällde! Inte mycket buggande där, det såg jag nog först då jag flyttat hit. Och när jag väl prövade på dansbanorna, ja då stod kavaljererna nästan stilla, lyfte sin arm för att jag skulle tvinna runt och bugga. Det enda karlarna gjorde var att släppa ut armen och dra in. REsten skulle man själv hitta på, det gick sådär…Med exet gick jag en buggkurs men, han var lika vig som ett kylskåp och hade noll taktsinne, så det blev pannkaka av alltihop. Haha, ja söta öde…
  Men vilka trevliga utflykter du har framför dig! Var bor hon med kantarellskogen, ja du kan väl ange GPS-position? Jag har plockat kanske fem kantareller i år! Men jag har fått tag på så mycket annat så ingen skada skedd. Ha en riktigt mysig söndag, och god jaktlycka! Kram

  Gilla

  • Haha, hej själv! Jag blev så nyfiken på vad humppa är för något så jag googlade och fick se en rolig video 😀 Många olika dansstilar till den snabba dansen 🙂 Om jag är buggdrottning (väldigt tveksamt) så är väl du humppadrottning 😀 Om du tar dig ut till en dansbana nu så får du se att det är väldigt annorlunda mot det du beskriver. Folk kan dansa! I alla fall där jag har varit. Jag och min man följde med i dansriktningen så gott vi kunde och hade jättekul med vår enkla variant av bugg. Den kursledare jag har nu är väldigt noga med att säga följare och förare för att inte ta något för givet och nog ska båda göra sin del av jobbet. Varje gång vi har gjort en liten övning ska vi följare knata vidare till nästa förare så omväxling blir det och man får sina favoriter.
   Ja, jag har en del att se fram emot men jag vet inte riktigt var alla kantareller finns. Någonstans på Vikbolandet 😉 Min storasyster har lovat att inte dra iväg med mig alltför långt och med ryggördel och lite envishet ska det nog funka. Jag vill ju gärna träffa den syrran också och då måste det bli i svampskogen om hon ska ha tid den här perioden.
   Tack! Jag ska tydligen inte behöva jaga så mycket utan mest bara titta i den riktning syrran pekar 😀
   Kram

   Gilla

 8. Visst är det kul att bugga. Jag har också gått ett antal kurser och precis som du skriver så upptäckte jag att det jag en gång lärt mig inte är detsamma som nu. Mitt barnbarn ville gå i år och jag tänkte haka på tills jag upptäckte att det var på onsdagar och jag jobbar väldigt många av just den sorten.
  Åhhh vad kul med nya svampskogar, hoppas ni hittar massor. Annars får du nöja dig med skörden du kommer att finna hos din syster.
  Vilket fint foto på korren, ett av mina favoritdjur. Det där med inställningar håller jag helt och hållet med om 🙂

  Kram

  Gilla

  • Det finns nog ingen dans jag blir så glad av som bugg 😀 Många på kursen säger att de också har gått grundkurs för ett antal år sedan och att mycket är annorlunda. Men en del säger att det skiljer mellan dansklubbarna också.
   Synd att du inte kan gå på kurs med ditt barnbarn. Vilken kul grej att göra tillsammans 🙂
   Jag blev nöjd med skörden i en liten del av min systers skog (eller ja, hon är gift med markägaren till just det skogsparti vi gick i idag). Jag är lite avundsjuk på hennes tillgång till kantareller, trattisar, svart- och rödgul trumpetsvamp men hon delar gärna med sig till mig när jag kommer 🙂
   Ja, visst är de söta de små ekorrarna. Deras tjatter hörs lång väg men när man närmar sig brukar de tystna och försvinna högt upp i träden. Här hade jag lite tur.
   Ibland är det bättre att låta kameran bestämma 😉
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s