Nu är den här

Nu konstaterar jag att våren är här. Meteorologisk vår har vi haft några veckor men det har inte känts som om verkligheten har svarat upp mot vetenskapen. Det är nästan en vecka sedan jag skrev förra inlägget men det har inte funnits så mycket inspiration. Motivet nedan är det enda jag har lyft kameran mot och det gjorde jag bara för att dokumentera att nästan all snö är borta där solens strålar når fram. I skuggiga lägen finns det fortfarande en hel del snö.

Men idag sken solen och den värmde så skönt. Det var inte många plusgrader men det var ändå vårkänslor som tog över. Jag skulle åka och tanka bilen och efter påfyllningen åkte jag till Storsjöodjursspaningen och utgick därifrån för min promenad. Det var en bra dag att tanka på. Min närmaste mack ligger alltid lågt i pris men för några dagar sedan fick jag ett mail om att de firar 10 år och har sänkt pris hela helgen. Min tank var nästan tom och det kändes lämpligt att fylla på den inför resan om några dagar. Det var en sänkning på 70-80 öre/liter. Med min lilla tank blev det inte ens 20 kr i rabatt men det är klart att jag ändå passade på. Det händer då och då att de sänker priset men oftast bara en dag och inte riktigt lika mycket.

Isen brukar vara seg och även om den ser svag ut så dröjer det nog innan den försvinner. Det brukar bli någon gång runt Valborg men jag gissar att det dröjer längre än så i år.

Jag valde att inte gå mot stan den här gången utan i stället under Vallsundsbron och ungefär halvvägs hem.

Så här har det sett ut hos många av er länge nu och här har vi fått vänta lite längre.

Det knoppas lite överallt och i vissa träd får de nya knopparna samsas med fjolårets löv.

Som vanligt på våren så är det väldigt lågt vattenstånd. Nästan hela stenstranden försvinner i början av sommaren.

Har ni sett en blåvit livboj någon gång? Jag har gått här otaliga gånger men jag har aldrig tänkt på att den ser lite annorlunda ut. Jag gillar blått och tycker att den här är finare än de som oftast finns men å andra sidan så syns nog de röda lite bättre.

Det måste bli en sista bild på de fortfarande snötäckta fjällen. Om några dagar åker jag iväg och när jag kommer hem är de förhoppningsvis nästan snöfria.

Efter en lagom lång promenad kom jag tillbaka till bilen och lyfte kameran en sista gång.

Apropå bil så har jag nästan, men bara nästan, bestämt mig för att när leasingkontraktet går ut på min bil (augusti nästa år) ska jag inte ha en ny bil. Jag har funderat mycket och eftersom jag får sänkt inkomst då min man skulle ha gått i pension så är det inte riktigt försvarbart att lägga en så stor del på en bil. Men jag har inte funderat helt klart. Just nu lutar det starkt åt att jag fr o m nästa höst ska nyttja buss- och tågtrafik och kanske hyra en bil vid några få längre resor. Det känns faktiskt som om det skulle vara skönt. En annan sorts frihet. Bilen innebär mycket frihet att kunna ta mig till avlägsna områden men att inte behöva ha en bil innebär också en sorts frihet. Jag har ett år på mig att bestämma mig och om jag bestämmer mig för att vara utan bil så är det ju väldigt lätt att ångra mig om det inte blir bra. Bilförsäljarna finns alltid där.


En kommentar

  1. Man får vara tacksam när man får lite rabatt på bensin idag, absolut, alla bäckar små antar jag.

    Men visst är det dyrt att ha bil även utan bensinkostnaderna, önskar dig lycka till med detta beslut och som du skrev, man kan ju alltid ändra sig om man märker att det inte fungerar utan bil, hyrbil vid behov blir väl billigast antar jag.

    SV: Jo, jag tror också att de flesta som sköter det gör det för att det känns bra, hoppas fler börjar följa detta.

    Ha det bäst nu.

    Gillad av 1 person

    • Ja, eller hur 😀 Jag har en hybrid så den är ganska bensinsnål men det är ändå värt att tanka när det är billigt.
      Jag privatleasar bara för att veta vilka kostnader jag får och för att det är skönt att ha en ny bil (som mest tre år). Men jag kör alldeles för lite för att motivera den kostnaden. Jag kommer förmodligen i alla fall att prova hur det är att inte ha en bil.
      Tack och detsamma.

      Gillad av 2 personer

  2. Det var synd att jag inte kände till den här prissänkningen… jag tankade i fredags och då var det vanligt pris. Att ha bil eller inte, det är en fråga för mig också. Tror ändå att jag kör min några år till, eller kanske tidigare om det blir en stor reparationskostnad.

    Det finns så många fördelar med att ha egen bil, men också många nackdelar. Apostlahästar, cykel och buss går ju an det också.

    Gillad av 1 person

    • Jag blev medlem första gången jag tankade på Ingo. Jag tror att det kom en fråga i skärmen på automaten och jag tryckte på Ja. Jag har för mig att jag fick något slags meddelande men jag minns inte riktigt. Hur som helst så får jag förvarningar om när det blir billigare. Jag får också erbjudanden om att spela till mig extra liter men de spelen förstår jag mig inte på så de ignorerar jag 😀
      Kanske är det en vanesak att välja buss och tåg i stället för att ta bilen överallt. Det är de där små utflykterna till exempelvis Andersön och Bynäset som blir lite bökigare att göra. Men jag kan ju inte ha en bil bara för ett fåtal utflykter per år. Jag önskar att jag klarade av att cykla men här är det mest apostlahästarna som gäller. Det finns ju mycket fint inom räckhåll.

      Gillad av 1 person

  3. Så härligt att det är vår hos dig nu även om det fortfarande finns is och snö kvar. Barmarken dominerar misstänker jag och isarna är nog snart ett minne blott. När du kommer hem efter resan så kommer du i alla fall hem till ordentlig vår.

    Ja, det tål att tänka på. Det är en frihet med bil men det är också en frihet utan. Du får väga kostnaden mot nyttan helt enkelt för det är inte gratis med bil. Det går ju alltid att hyra och ångrar du dig är det inte hugget i sten. Är det rabatt på bensinen så är det bara att slå till för den är dyr nog som den är ändå.

    Önskar en god söndagskväll nu!

    Kram

    Gillad av 1 person

    • Ja, den har varit efterlängtad ett tag så nu känns det bra 😀 Men det verkar som om jag ska få en försmak av sommaren när jag åker söderut i veckan. Kanske är det både grönt och varmt när jag kommer tillbaka hem.
      Jag är ganska säker på att jag inte ska leasa en ny bil direkt och sedan får vi se. Men jag kommer att vänja mig vid andra alternativ ganska snabbt. Det är drygt ett år kvar innan det är dags så jag har tid att fundera en vända till 😀 Min bil är bensinsnål men det är klart att det blir en stor kostnad i alla fall.
      Tack Znogge och detsamma1
      Kram

      Gilla

  4. IDAG kändes det som om våren hade kommit på riktigt, drygt 21 grader kom termometern upp i som högst. Rena midsommarvärmen. 😉

    Jag/vi gillar att fundera över förändringar/förbättringar framöver. Något som jag tyckte var väldigt viktigt när vi skulle flytta från huset, var att i det nya boendet skulle det vara gångavstånd till det som är mest livsnödvändigt. En mataffär var ett måste.

    Bor man som vi gör nu mitt i ett litet samhälle (kommunens centralort), så har man oftast nära till allt som man behöver. Det tycker jag är en fantastisk vardagslyx, att inte vara TVUNGEN att ha bil.

    Den tycker jag är en mycket stor utgiftspost om man räknar in precis allt. Just nu kan vi båda köra bil men saker kan snabbt förändra sig.

    Ha en fin vecka Ingrid

    Gilla

    • Oj, då är det sommar hos dig 😀
      Jag har också funderat på allt möjligt och dit hör också var jag behöver bo. Jag är inte beredd att flytta än på ett antal år men så småningom vill jag ha en mindre och mer centralt belägen hyresrätt. Bostadsrätt är en bra boendeform just nu men precis som ni har gjort vill jag också underlätta för de som kommer efter. Flera olika busslinjer går förbi relativt nära så jag når det mesta. Nu är det drygt ett år kvar men jag tror att jag har kommit fram till ett beslut.
      Visst kostar bilen pengar. Den jag har nu skrev jag kontrakt för innan inflationen och priser gick i höjden och det är kontraktsdagen som gäller. Det blir förmodligen en stor skillnad om jag leasar en ny bil.
      Tack Barbro och detsamma!

      Gilla

  5. Härligt att våren är på ingång även hos dig och det knoppas ju båda här och där. Fina foton på dina snötäckta fjäll även om jag njuter av att det äntligen är härlig temperatur på dagarna.

    Ska bli spännande att se hur det blir med bilägandet nästa höst. Inget behöver ju som sagt vara ristat i sten. Bra när man inte behöver bestämma sig på direkten. Du låtsas ibland att du inte har någon bil redan nu så märker du om den är saknad.

    Kramar

    Gilla

    • Ja, den är välkommen men snart lämnar jag den ett tag. Det är fint med vita fjäll och jag njuter av att se dem nästan varje dag. När jag kommer hem är det dock trevligt om det går att ta en tur dit och kanske upp en bit 😀
      Jag är nästan helt säker på att jag inte ska ha en ny bil. I alla fall inte på en gång. Jag tror att jag vänjer mig vid andra alternativ ganska snabbt. Haha, nej jag kommer att ta bilen i alla sammanhang så länge jag har den. Kollektivtrafiken är dyr så att betala för båda känns inte lockande. Det får bli ett nytt ävenyr och ett nytt kapitel i livet när det händer 😀
      Kram

      Gilla

  6. Härligt att våren faktiskt är på väg! Att du ser nya vårtecken håller hoppet uppe förstår jag 🙂 Att inte ha en bil när en bara åker lite här och där har jag full förståelse för. Hyrfirmor finns av en anledning och kanske det är dags att prova på det för dig. Oavsett vilket beslut du tar så blir det rätt för dig! Kram

    Gilla

    • Den är välkommen och efterlängtad. Tyvärr är jag ju inte kvar här och upplever alla små steg våren tar men i stället får jag kanske en liten försommaraning när jag kommer söderut i landet.
      Jag tror att jag har kommit fram till ett bra beslut, även om det finns mycket tid kvar för fler funderingar. Det blir inte spontanresor ut till naturområden utanför busslinjerna men någon planerad hyrbilstripp kan det bli. Och möjligheten att ta ett nytt beslut och ändra mig finns ju alltid.
      Kram

      Gilla

  7. Vilken skillnad … nästan ingen snö kvar i dina trakter heller. Ja, det känns som våren kommit till dig också med alla knoppar på väg. De snötäckta fjällen ser ändå mäktiga ut. Den blå bojen var fin men tänker som du att den traditionella röda borde synas bättre.
    Så bra med rabatterad bensin. Det gäller att passa på. Då har du lite att fundera på. Håller med om att det är frihet både att ha bil och inte ha bil.

    Nu är det inte långt kvar tills du reser iväg … spännande!

    Kram

    Gilla

    • Det har gått undan trots kalla nätter och inte särskilt varma dagar. Snön finns nog kvar i skuggiga områden, t ex där jag fastnade med benet, men jag gissar att det går undan där också. Det är en speciell förväntan när knopparna börjar spricka upp 😀 Det är fint med vita fjäll men jag hoppas komma hem till nästan snöfria fjäll senare i maj. En blå livboj syns nog inte särskilt bra i vatten så de röda fungerar nog bättre.
      Jag tror att jag har funderat färdigt gällande bilen men mycket kan hända på ett år. Jag är ganska säker på att jag i alla fall inte ska ha någon ny direkt.
      Ja, det känns overkligt att den här resan ska bli av men snart så….
      Kram

      Gilla

  8. Jag kan hålla med om resonemanget att det är en frihet att vara utan bil. Nu har jag ju tillgång till en bilpool och jag åker tåg/buss i hela Skåne till ett mycket förmånligt pris. Men jag har inte ångrat en dag att jag sålde min bil.

    Kram

    Gilla

    • Jag har faktiskt tänkt på dig och på att kanske gå med i en bilpool. Men än så länge är det bara funderingar. Det enda som är nästan säkert är att jag inte ska ha en ny bil direkt när det här kontraktet löper ut nästa år.
      Kram

      Gilla


Lämna en kommentar