Naturen vaknar upp

Igår var bjuden att komma till min balkonggrannes sommarstuga på Rödön. Vi har en trävägg mellan våra balkonger och kan inte se varandra. Oftast brukar vi inte låtsas om att vi hör varandra heller. Men i början av våren brukar vi heja glatt och uppdatera oss lite om hur det är och det är något jag tycker är trevligt. Men sedan tycker jag att det är väldigt skönt att ingen av oss alltid vill ha kontakt när vi sitter på våra balkonger. Det behövs inte heller eftersom den här grannen är den jag träffar oftast utanför huset och pratar bort en stund med. Några gånger har vi varit inne i varandras lägenheter och det räcker att hålla det på den nivån.

När jag fick förslaget att besöka henne i stugan tackade jag genast ja och det blev några väldigt trevliga timmar. Jag hade med mig lite fikabröd och havredryck till kaffet eftersom jag vet att många har svårt att veta vad de kan bjuda en vegan på. Då är det lättare att säga att jag tar med mig något. Vilken fin, timrad och faluröd stuga jag kom till och med en stor, inbjudande och inbyggd altan på framsidan. Vi gick en liten promenad ner till sjön och min värdinna hade inget emot att bli fotograferad. Tänk så underbart att, som denna kvinna, närma sig 80 år och inte ha ett enda fysiskt problem. Hon åker skidor och promenerar i en takt som jag inte skulle kunna hänga med i. Stark är hon också och såvitt jag vet oftast sprudlande och på ett gott humör. Inte alltid så klart. Hennes man är inte lika frisk och bor bara delvis hemma och den delen av livet är självklart inte alltid lätt att hantera.

Vid strandkanten var det fullt med små lingonblomsknoppar.

Det är så varmt på dagarna nu och jag går helst ut tidigt på morgnarna. I morse tog jag inte bilen för att ge mig ut på stolpjakt utan nöjde mig med en promenad i närområdet. Jag la märke till allt som knoppas och blad som vecklas ut på träd och buskar. Naturen är i full gång att vakna upp. Det är en ljuvlig tid som jag gärna dokumenterar . Söta, röda små kottembryon (så kan man nog inte säga men eftersom jag inte vet det så skriver jag så) syntes på en del grankvistar.

Björkarna har ganska länge visat den första skira grönskan men är fortfarande i ett utvecklingsstadium.

Lundvivor ser jag lite här och där.

Fler uppvaknanden.

Nu verkar sommarvärmen vara på upphällningen för den här gången men för min del gör det inget om det blir lite svalare.


18 comments

 1. Låter som den perfekta balkonggrannen i mina öron.
  Av erfarenhet så vet jag att jag måste hålla mina sociala kontakter på en viss nivå.
  Att träffa/se så aktiva äldre (än jag) är så härligt. Blir glad!
  Tänk att fixa att åka skidor i den åldern. Det kräver ju bra balans och muskler, som jag minns det.

  Gilla

  • Ja, perfekt är rätt ord 😀 Vi har pratat så många gånger så hon förstår delvis mitt problem och att jag inte riktigt orkar med ett socialt liv. Det är lätt att träffas när jag känner att det är ok att säga att ”nu orkar inte min hjärna mer”. Men oftast går det bra så länge jag deltar i samtalet och inte bara måste lyssna.
   Visst blir man glad när man träffar äldre personer som mår så bra 😀 Hon åker nog bara längdskidor men där behövs absolut balans och muskler. Och en bra kondition dessutom.

   Gilla

 2. Vilken trevlig dag det blev. Det låter som en utmärkt balkonggranne tycker jag. Det är trevligt att ha lite kontakt och byta några ord då och då. Det innebär inte att man behöver springa ner dörrarna hos varandra utan lagom är alltid bäst. Härligt att vara så aktiv och spänstig i den åldern för det är inte alla förunnat.
  Härliga vårtecken får vi njuta av i dag och nog går det framåt hos dig.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det blev det verkligen 😀 Det är så skönt att känna att man kan få vara för sig själv även om grannarna är ute. Lite lagom kontakt är perfekt och så är det här. Vi kan skämta om att hon är väldigt social och jag inte är det och det är skönt att det är ok att det är så. Ja, tänk om man hade haft den kroppen och orken. Men jag klarar mycket ändå och är ganska nöjd med hur det är 😀
   Nu händer det mycket i naturen så det är bara att njuta 😀
   Kram

   Gilla

 3. Sådär skulle jag också vilja ha det om jag bodde i lägenhet. Att ständigt behöva prata bara för att en befinner sig på balkongerna samtidigt hade jag tyckt varit stressande. Skönt ni båda kan njuta utav era egna små krypin utan att känna tvång att prata varje gång. Fint med allt som händer i naturen nu!

  Gilla

  • Jag trodde aldrig att jag skulle trivas i en lägenhet men när jag hittade den här var det ingen tvekan. Jag vann budgivningen och mitt nya, mer kravlösa liv kunde börja 😀 Kontakten med grannarna är på en alldeles lagom nivå och min enda balkonggranne är både trevlig och inte ett dugg påträngande. Jag trivs 😀 Naturen exploderar just nu och det är svårt att hänga med i svängarna. Men jag gör så gott jag kan och njuter av det jag är mitt i.

   Gilla

 4. Og jeg som trodde jeg kommenterte her i går. Trivelig med naboer man kan ha kontakt med når det passer seg sånn. Fellesskap på egenhånd på en måte. Hyggelig med små utflukter for å kose seg.

  Gilla

  • Kanske missade du att klicka på skickaknappen när du var klar. Så har jag gjort ibland också och det är lätt hänt.
   Kontakten med grannar är på en perfekt nivå här. Min balkonggranne är väldigt trevlig så henne pratar jag gärna med en stund då och då men det är skönt att kunna vara ute på balkongen utan att känna det kravet. Det var kul att få komma till hennes stuga och nu har jag en stående inbjudan. Men hon är medveten om att det lär dröja till nästa besök 😀

   Gilla

 5. Låter som en alldeles perfekt balkonggranne. Vilken trevlig dag du fick med fikastund i sommarstugan. Och så har du varit på upptäcktsfärd i naturen också och letat upp små fina detaljer. De små kottarna ser ut som jordgubbar. Och lingonblommorna ät utsökta i sin enkelhet. Naturen vaknar mer och mer. Lundvivor är vackra men sådana ser jag aldrig här omkring.
  Även här har det varit några riktigt varma dagar och det fortsätter till på fredag då kyligare luft drar ner innan det återigen vänder. Lite fram och tillbakaväder men så är det ju den här tiden.
  Ha nu en fortsatt fin vecka!

  Kram

  Gilla

  • Ja, det är helt perfekt och väldigt kravlöst 😀 Lite social kontakt ibland men på en för mig lagom nivå. Det var jättekul att komma ut till hennes stuga och att både promenera lite och att fika och prata. Visst är de små kottarna söta och faktiskt lite lika jordgubbar. Barren runt om ser ut som gurkor 😀 Det var gott om lingonblommor så det kanske blir ett bra lingonår. Lundvivorna upptäckte jag för några år sedan och då trodde jag att de var en variant av gullvivor. Google lärde mig att det inte var så.
   Idag har kyligare luft tagit över och blåser gör det också. Men jag var ute på en skön morgonpromenad i alla fall och jag gillar ju svalka mer än värme. Om jag inte sitter med fötterna i något vattendrag förstås 😀
   Tack Anita och detsamma!
   Kram

   Gilla

 6. Jag är så imponerad av dina botaniska kunskaper, ja både dina och ankis. Jag skulle inte se skillnaden mellan lundviva och gullviva, skulle inte ens tänka tanken att det kan finnas två arter…Konstigt nog att jag lärt mig några svampar, men det har säkert både med intresse och bra lärare att göra! Hade jag umgåtts med dig eller Anki i tid och otid, hihi, så kanske något hade fastnat i hjärnkontoret. Men imponerad är jag! Ja det är ju bra om inte allt går för fort, fast det gör det nästan alltid. En morgon när man vaknar har man en ny grön värld framför ögonen, som om allt bara trollats fram under natten. Kramen

  Gilla

  • Hahaha, tack snälla Paula men du kan inte jämföra mig och Anki när det gäller kunskaper om växter och djur 😀 Jag kanske kan komma upp i en procent av hennes kunskaper men det är alltid kul att kunna bidra med någon liten lärdom. Jag lär mig också nya, eller nygamla, namn på olika saker varje år men har oftast glömt dem till nästa säsong. Men vissa saker fastnar faktiskt 😀
   Visst går tiden lite väl snabbt ibland men det bästa med årstider är ju att de kommer tillbaka och vi ska uppleva dem många fler år 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Visst är det underbart när det knoppas och det skira gröna kan avnjutas. Vad trevligt att få en tripp till din grannes stuga. Vilka fina foton. Gillar den med din granne som sitter där med kortbyxor med de snöklädda fjällen i bakgrunden. Inte utan att jag huttrar till lite. Frusen som jag alltid är.

  Kram

  Gilla

  • Ja, en underbar tid är det och nu händer det massor 😀
   Det var kul att få komma ut till hennes stuga och prata bort en liten stund. Jag tänkte inte ens på att det kanske är ovanliga kontraster med snötäckta fjäll och shorts. Men du har rätt i att det ser lite kallt ut 😀 Men det var sommarvärme och väldigt skönt.
   Kram

   Gilla

 8. Vad trevligt att bli bjuden till grannens stuga, härligt att få vara så pigg också i den åldern. Jag tänker som du, skönt att ha en lagom grannkontakt, jag skulle inte vilja sitta på balkongen och känna att jag måste prata med grannen. Hemma vill jag enbart koppla av.
  Kram

  Gilla

  • Det var väldigt trevligt och det är kul att se hur bra man kan må långt upp i åldern 😀 Det finns ingenting jag är missnöjd med här och t o m grannkontakterna är perfekta 😀
   Kram

   Gilla

 9. Precis så ska det vara i umgänget med grannarna … prata några ord, men aldrig påträngande – och att sen bli bjuden att följa med till stugan är en bonus 😉
  Nu är det verkligen en fantastisk tid. Vildväxande lundvivor tror jag inte jag sett här, bara odlade … jättefina är de i alla fall.
  Kram

  Gilla

  • Ja, tänk så bra allt blev i min nya lägenhet och att kontakten med grannarna är så lagom 😀 Jag umgås gärna en stund emellanåt och när det blir så här lagom ofta så är det alldeles perfekt.
   Det är verkligen en härlig tid. Lundvivorna ser jag lite här och där men förmodligen kommer de från trädgårdar, precis som en hel del andra växter.
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s