Nya direktiv

Jag tog mig äntligen i kragen och hörde av mig till sjukgymnasten igen. I mars avbokade jag min tid hos henne eftersom jag tyckte att jag kände en liten förbättring och inte trodde att jag behövde mer hjälp. Men man lär sig av erfarenheter och nu vet jag att jag inte ska låta min vårdtrötthet påverka mig att tacka nej till hjälp.

Jag är så imponerad av hur mycket sjukgymnaster kan och vet om alla delar av kroppen. Hon berättade massor för mig om min fot medan hon böjde och bände på den och tryckte och klämde. Hon gjorde samma sak med min andra fot för att jämföra. Nu är ju jag en värktant med en hel del ömma punkter även i min ”friska” fot men viss skillnad var det ändå, precis som förväntat eftersom jag ju kan belasta den foten relativt obesvärat.Sedan tog hon fram ett skelett, eller bara en del av ett skelett som visar ben och fot, och förklarade allt om senor, ligament och muskler i foten. Ni vet ju hur min hjärna är så naturligtvis försvann mycket av informationen på vägen in till mitt minne.

Men jag förstod så mycket som att den röntgen jag gjorde bara visade att det inte var något brutet eller någon felställning men att det var något, senor eller ligament (här hängde jag inte riktigt med) som hade blivit irriterade och förmodligen fransiga i kanterna. Hon sa något om att en operation kunde hjälpa om problemet satt framför hälen på båda sidorna men konstaterade att det var inte där mitt problem satt (puh och pust, vilken lättnad). Mitt onda sitter i huvudsak omkring hälsenan och som jag förstår det ska jag träna i lagom mängd för att bli bättre. Mer och med fler rörelser alltså. Jag ska också skriva ner hur foten reagerar på allt. Hon var nog lite trött på att jag inte hade koll på när det är som värst och vad jag har gjort då 😀 Lite svullnad finns kvar och den ska bort.

Men ändå tycker hon att jag ska gå ca 20 minuters promenader varje dag, så länge smärta och svullnad lägger sig till dagen därpå. Tydligen kan jag inte förstöra något då och det kändes väldigt skönt att höra. Men den här dagen fick jag instruktioner om att bara vila eftersom hon hade åsamkat mig både smärta och svullnad. Det här var i förrgår och både igår och idag har jag promenerat, eller strosat fram, i ca 20 minuter. Jag har tagit bilen till platser nära utplacerade stolpar och nu har jag lyckats registrera hela 9 st totalt. Förra sommaren hade jag hittat väldigt många fler stolpar vid den här tiden men nu ska jag inte ha bråttom. Det är kul att i alla fall var igång lite grann. Efter båda dagarna har foten återhämtat sig och då har jag även lagt till de nya rörelserna till min fotträning. Nu är det bara att hoppas på att det blir en förbättring till om knappt två veckor, då ett nytt möte med sjukgymnasten är inbokat.

Titta vad jag hittade! Gullvivor. Det blåste för mycket för att bilden skulle bli skarp men det syns ju vad det är.

En av stolparna i de senaste dagarnas stolpjakt.

Bakom det lilla huset med namnet Sjöstugan fanns en annan stolpe.

På lite håll såg jag att skylten handlade om ett inflyttningsprojekt och blev lite ledsen för att den lilla röda stugan skulle skymmas av nybyggen. Men det var mycket bättre än så och det här gjorde mig glad. Tydligen har projektet pågått i några år redan men jag har inte gått just den här vägen förut.

Precis vid parkeringen hade cirkus Kul och Bus, Östersunds ungdomscirkus, fått upp sitt tält. Min yngsta dotter gick på cirkusskola i ett år när hon gick i lågstadiet och alla grupper, från nybörjare till riktigt avancerade ungdomar, fick vara med på sommarens föreställningar. Om jag minns rätt bildade min dotters grupp bl a en pyramid och visade upp vad de kunde göra i ringar som hängde från taket. Tältet var fullpackat och det var nog ganska inkomstbringande förställningar. Någon cirkusartist blev det inte av min dotter för det var så mycket hon ville prova på. Ridning, karate, musikaler var också aktiviteter som vi skjutsade till. Men bara en aktivitet i taget tack och lov. Bor man på landsbygden, som vi gjorde då, får man helt enkelt ställa upp och skjutsa. Fördelen är att man vet var barnen är.


12 comments

  • Ja, det var jättespännande att få gå på cirkus men det var ännu roligare att i vuxen ålder få se sitt barn uppträda 😀
   Vi ska ju åka till Nordkap i juli så då hoppas jag att foten funkar i alla fall lite bättre. Men det blir som det blir och jag får anpassa mig.

   Gilla

 1. Haha, börjar med att jag satt och log när jag läste om byggprojektet som visade sig vara en blomsteräng! Grundlurad! Det görs många såna överallt nu, tyvärr hör jag också folk klaga över att ogräset växer och det ser oansat ut på vissa ställen. Folk fattar helt enkelt inte, man är så van att bara se rabatter i långa raka rader…
  Så bra att du gjorde ett nytt besök hos sjukgymnasten, det gör inget att hälften av infon försvann på vägen, du fick hjälp o det var huvudsaken. Tummen upp! Kram

  Gilla

  • Då blev vi grundlurade båda två…men med en positiv insikt efter ett tag 😀 Jag har sett sådana projekt i andra städer men inte här. Däremot vet jag att dikesröjningar brukar dröja tills det mesta har blommat klart. Bra att vi välkomnar de små figurerna som trivs bland blommor och gräs 😀
   Jag försökte fokusera på de nya rörelserna och jag tror att jag har dem i minnet allihop. Det var liksom det viktigaste.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Härligt med blomsterängar! Borde vara fler såna istället för välansade gräsmattor. Skönt du fick hjälp med foten, jag tänker att det som gick in och fastnade var bra, det som rann ut igen behöver en inte fokusera på. Lycka till med övningarna!

  Gilla

  • Jag instämmer och blir glad av de ytor som får bli blomsterängar 😀 Den här stukningen visade sig ta längre tid att läka ut än någon förväntade sig men nu hoppas jag att det ska bli skillnad. Det viktigaste att komma ihåg var rörelserna och att jag ska ut och ta lagom långa promenader och det minns jag ju 😀 Tack så mycket!

   Gilla

 3. Så skönt att du vet hur du ska förhålla dig till promenader och annat. Väldigt skönt också att operation inte behövs men nog var det en stukning som ställde till det får man säga.

  Önskar en fin fredag nu!

  Kram

  Gilla

  • Jag fick höra att det kunde ta 8-12 veckor för foten att återhämta sig. En tidsperiod som jag har passerat med råge. Men nu kanske det blir bättre resultat 😀
   Tack Znogge och detsamma!
   Kram

   Gilla

 4. Ja sjukgymnaster har en väldig kunskap, mycket mer än man kan tro. Vad bra att du gick tillbaka och fick fler instruktioner. Jag känner igen det här med att få mycket information och att man har svårt att ta in allt och sen komma ihåg det. När jag har varit hos sjukgymnasten har hon ritat övningarna till mig som jag ska göra.
  Kram

  Gilla

  • De kan verkligen hela kroppen utan och innan och vet hur man ska hantera väldigt mycket. Jag borde ha kontaktat henne tidigare men bättre sent än aldrig. Det är oftat massor av information när man kommer till vården och jag brukar fokusera på det viktigaste, dvs hur jag ska hantera problemet. Om något mer fastnar så är det en bonus 😀
   Kram

   Gilla

 5. Så bra med besöket hos din sjukgymnast. Och hon verkar väldigt bra. Bra med nya rörelser och att du får gå varje dag. Och bra att du hittat gullvivor. Så härligt att dom kommit även hos dig. Här har jag sett många i naturen, tror det kan bli ett gullviveår i år. Mina som försvann förra året har börjat komma tillbaka och jag har en del också som jag hoppas ska föröka sig. En annan glädjande sak är alla blomsterängar som anläggs. Det sker även mycket här i kommunen till min stora glädje.

  Kram

  Gilla

  • Ja, sjukgymnasten är noga och går grundligt tillväga. Jag känner stor tillit till hennes förmåga att veta vad felet är och nu hoppas jag verkligen att hennes nya direktiv ska ge resultat. Gullvivor är en av mina favoritblommor på våren men allra bäst tycker jag om liljekonvaljerna. De brukar kunna blomma i början av juni och ibland lite tidigare. Vad fint att dina gullvivor kommer tillbaka och jag tror säkert att de förökar sig. Det verkar de vara bra på att göra. Visst är det bra att fler och fler blomsterängar anläggs. En del kommuner har insett att de sparar pengar på att inte klippa allt och då blir det ju en win-winsituation 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s