Paradis för både människor och hundar

Ca 10 mil från mitt hem på Frösön ligger den lilla byn Fisksjön…vid sjön Fisksjön. Så smidigt med samma namn på by och sjö. Dit åkte jag igår för att besöka bloggvännen Anita (skogsnuvan). Hon bor så vackert i sitt föräldrahem och med en av sina bröder som närmaste granne. En annan av Anitas bröder bor också i Fisksjön och den tredje brodern i en ort inte långt därifrån. Kul att ha familjen så nära och det verkar vara en god sammanhållning i den lilla byn.

När jag kom blev jag först välkomnad av ena broderns hund Jack, en väldigt trevlig och pigg labrador som inte har fattat att man bör ha lite värdighet när man har nått den aktningsvärda åldern av åtta år. Vi har träffats förr och det är inte konstigt bland oss som älskar hundar att man först ägnar sig åt hunden och sedan hälsar på personer. Han är för det mesta lös och håller ofta Anita sällskap i något som måste vara en hunds paradis.

Jag och Anita gick in och hämtade fika som vi ville sitta ute och njuta av. När jag öppnade dörren för att gå ut stod båda bröderna och den ena broderns fru/sambo en bit bort och med dem var den otroligt gosiga och fina Nalle, en blandning av hovawart och något mer som jag inte uppfattade. Den härliga hunden satte genast av mot mig och jag satte mig på huk för att välkomna honom in i min famn. Som tur var hoppade han inte men jag såg till att hålla munnen stängd och det var bra för han var frikostig med pussar. Gissa om jag var i himmelriket med två så fina hundmöten.

Till slut slet jag mig från hundgosandet och vi satte oss i hammocken med solens strålar som värmde oss.

Därifrån hade vi den här utsikten.

Där finns också en av få ekar här uppe. Jag är imponerad över att Anita har lyckats få en ek att trivas och växa där den egentligen inte borde trivas. Hon fick den som en liten planta och har vårdat den väl.

Det blev varmt på altanen i solen så vi strosade iväg till stranden en bit bort.

Jack förstod precis vad som gällde när Anita i vanlig ton frågade om han ville följa med och bada. Då stack han genast i förväg och sedan höll han igång med en energi som jag blev trött bara av att titta på. Det är inte lätt att fota en svart hund som inte är stilla en sekund. Min fina Kasper var ju också svart men han var betydligt lugnare och lättare att ha som fotomodell.

Ska vi gå hem, sa Anita och då sprang Jack iväg utan att tveka och han visste exakt vart han skulle. Där borta syns den lilla strandstugan och gömd bakom träden finns även en liten bastu.

Jag var så fascinerad av Jacks energi och av hur han frenetiskt genast satte igång med att försöka flytta en ganska stor sten ut från land och längre ut i vattnet. Bastun i bakgrunden.

Det här måste vara ett fantastiskt hundliv. Att gå lös mellan de människor han gillar och känna att han är välkommen i flera hus. Alltid något kul att hitta på och han är verkligen duktig på att aktivera sig själv. När han stoppade huvudet ner i vattnet för att undersöka något där blev det lite jobbigt för nosen eftersom han hade grävt runt så mycket i sanden. Men han bara frustade lite och sedan stack han ner huvudet i vattnet igen.

Jag och Anita konstaterade att de förr så sällsynta vitsipporna börjar sprida sig även i Jämtland. Hon har flera tuvor på sin tomt.

Jag följde med till Håsjö kyrka där det skulle sättas blommor på en grav. Det här är en kyrka i min smak. Enkel och med ett fantastiskt läge. Ett väldigt vackert klocktorn står bredvid och Anita berättade att det var hennes pappa som målade det. Lägg märke till att björkarna har fått den första skira grönskan.

Det blev dags för mig att åka hem igen efter några väldigt trevliga timmar i det sköna vädret. På kvällen orkade jag faktiskt hålla mig vaken tills omröstningen i Eurovision var klar men jag lyssnade inte aktivt på låtarna, förutom den svenska, utan höll på med en del annat under föreställningen. Kul att Loreen vann men det var ju inte särskilt förvånande.


19 comments

 1. Åhhh …. så härligt med besök hos Anita! En fantastisk dag fick du där och jag förstår att du var överlycklig för allt hundmys! Trevligt med en tur till Håsjö kyrka också … jag vet att vi tycker lika där om hur en kyrka ska se ut, både ute och inne.
  Jättefina bilder!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det blir inte ofta av att jag åker dit men i alla fall en gång varje sommar. Den här dagen var det nästan sommar och det var kul att träffa Anita. Hundarna gjorde dagen ännu bättre och du vet ju hur glad jag blir av att få mysa lite med fina vovvar 😀 Håsjö kyrka ligger på andra sidan vägen när man sväger in mot Fisksjön men jag har aldrig tänkt på att besöka den. Jag är glad för att jag hängde med dit och fick se den fina kyrkan. Anita sa att det är en kopia av just den kyrka som har byggts upp på Jamtli. Men den ser väldigt nybyggd ut och är inte målad. Inte alls lika charmig.
   Tack Anki! Jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla

  • Vi träffas inte ofta, bara ca en gång per sommar men det är alltid trevligt. Sedan min senaste hund somnade in har jag konstaterat att man ska inte ha hund om man inte orkar aktivera den och eftersom jag gillar de större raserna avstår jag från en ny hundkompis. Men jag passar på att mysa med andras vovvar när jag får chansen och då mår jag så gott 😀
   Kyrkan är så fin. Tyvärr var den låst men det räckte bra med att se den från utsidan. Klocktorn är ganska vanliga här och det här är väldigt fint. Jag har inte tänkt på om klocktornen är mindre vanliga söderut men jag har i alla fall inte noterat att de finns där. Jag får hålla mer utkik kommande resor.

   Gilla

 2. Jag är likadan, finns det djur dit jag åker hälsar jag alltid på dom först!
  Kyrkan ligger verkligen fint, det ser jättevackert ut och vad härligt att björkarna börjar grönska också.
  Kram

  Gilla

  • Så är det med de flesta av oss djurälskare 😀 Det kanske kan verka lite oartigt för de som inte känner likadant men då får de stå ut med det.
   En av de finaste kyrkor jag sett trots att den är väldigt liten. Klocktornet är nästan större än kyrkan. Snart har vi riktig sommar här också och även om vi aldrig riktigt kommer ikapp med växtligheten söderut så blir det i alla fall lika grönt.
   Kram

   Gilla

 3. Vilken härlig dag det blev och du blev varmt välkomnad av såväl två- som fyrbenta! Vilken vy ni hade där ni satt. Ser att någon helt klart uppskattade ett bad och jag tycker att du fångade det väldigt fint. Jag hade lite dålig koll på att ek inte växer så längt norrut. I vår zon fungerar ju alla växter.

  Önskar en fin söndagskväll nu!

  Kram

  Gilla

  • Ja, en både trevlig och skön dag och du vet ju att jag alltid välkomnar hundar som vill gosa 😀 De bor så fint i Fisksjön och en utsikt över något slags vatten gör mycket för trivseln. Tack Znogge! Jag fick till några skapliga bilder på Jack men många foton blev kasserade också. Han verkar kunna hålla på hur länge som helst med något i vattnet och det är inga problem med styrka och kondition där 😀 Jag trodde inte att det fanns någon ek över huvud taget här men jag har helt klart blivit motbevisad. Det finns säkert fler någon annanstans men de är väldigt ovanliga. Med förändrat klimat får vi säkert hit även kastanj och andra träd/växter som hittills knappt har synts till här.
   Kram

   Gilla

  • Ja, de bor fint där och det är alltid något extra med att kunna titta ut över en sjö. Till skillnad mot min utsikt har de inga andra hus mellan sig och sjön och det gör ganska mycket. Det är ganska vanligt med vackra klocktorn här men kanske är det här ett av de finaste. Jag kommer direkt att tänka på några andra exempel jag känner till: i Åre, i Mattmar, på Frösön och i Brunflo. Men i Brunflo kallas tornet kastal och skillnaden är att den från början var ett torn avsett för försvar. Tydligen den enda bevarade kastalen i Norrland och även Jämtlands äldsta medeltida byggnadsverk. Den används numera som klocktorn. Så där, nu fick både du och jag en liten historielektion 😀

   Gilla

 4. Fantastisk natur där, och särskilt nu på våren. Säkert fint på vintern också, men den är inte på samma sätt favoritårstid för mig med kyla och mörker.
  Hitta hit via Anna från Portugal, och kanske jag tittat in förr, men du vet – finns så många bloggar man skulle vilja läsa.

  Gilla

  • Jämtland har mycket att erbjuda och i Fisksjön och i Håsjö är det väldigt vackert. Jag bor lite närmare fjällen och det är den bästa vyn enligt mig 😀 Jag har tidigare varit soldyrkare och har haft sommar som favoritårstid men numera har alla de andra årstiderna spurtat förbi i favoritskap. Det är tur att jag gillar vinter, höst och vår eftersom jag bor där jag bor 😀
   Kul att du tittar in. Jag känner igen ditt namn från andra bloggar men ärligt talat minns jag inte om du har besökt mig tidigare. Men du är välkommen hit 😀

   Gilla

 5. Så trevligt vi hade det och paradiset Fisksjön visade minsann sin finaste sida. Så fick du träffa både hundar och mina bröder och bekanta också. Vi ska se till att du kommer i juli månad en sväng så du får se insidan på kyrkan som är så vackert snidad och målad och inget onödigt bjäfs och skryt men otroligt hantverk som man kan uppskatta även om man inte är så religiös. Det finns många mystiska sägner som jag kan berätta någon gång. Fina bilder du tagit på käraste Jack. Han gillade dig verkligen. Tack snälla för att du kom och för boken men jag har inte läst den ännu. Det är så mycket nu.

  Gilla

  • Det var jättekul att få komma till ditt paradis och träffa dig, hundar och andra 😀 Jag siktar gärna in mig på ett besök i juli men det måste bli i andra hälften av månaden. Då vill jag gärna se Fisksjön i sommarskrud med grönska, blått vatten och en lagom varm sol 😀 Jag tittar väldigt gärna in i den vackra kyrkan också. Haha, Jack gillar nog alla som gillar honom men jag blir ändå glad för att jag får ingå i den skaran 😀 Det ska inte vara någon press att läsa boken. Den finns kvar när du har långtråkigt någon dag och vill ha något att sysselsätta dig med.

   Gilla

 6. Vilken miljö! Man bara baxnar, och så roligt att hela familjen är samlad! Kanske inte så vanligt, någon av syskonen brukar ärva fädernegården och de andra får hitta andra boenden … och det ligger ju så fint. Förstår att du uppskattade hundmötena, har man haft hund själv då är varje hundhälsning på nära håll en ynnest. Finns det ovanligt mycket fisk i Fisksjön tro? Kyrkan var så anspråkslöst vacker och klocktornet så fint målat! Egentligen är det ju helt vansinnigt att prästerskapet byggde den ena maffiga kyrkan efter den andra allt medan folket svälte! Sen kunde man ge små allmosor till de som hungrade mest.—-Hmmmm jag du förstår hur jag tänker. Kyrkan har alltid varit rik och även idag så är det en av våra största skogsägare. jag är inte helt bekväm med den ordningen…
  Hoppsan, nu blir jag kanske censurerad…
  Kram

  Gilla

  • De har det fint där ute i Fisksjön och jag har förmånen att få komma dit någon gång ibland 😀 Det finns två likvärdiga hus på gården och en annan bror har hittat sitt hem en bit därifrån. Hur arvet fördelades och hur syskonen kom överens vet jag inte men alla verkar nöjda.
   Ja, tänk att jag blir så lycklig så fort en vovve vill hälsa på mig 😀
   Hahaha, fisk finns det nog men om det är ovanligt mycket vet jag inte. Jag vet dock att en av bröderna fiskar väldigt mycket både sommar och vinter och att han torkar många gäddor för att hunden sedan ska få något gott. Innan jag blev vegan blev jag bjuden på panerad aborrfilé och det var supergott.
   Jag var länge med i kyrkan för att jag ansåg att de gör mycket gott. Men faktiskt så fick alla pråligt utstyrda kyrkor mig att tänka om. Är det vettigt att kosta på så ofantligt stora summor på rikedomar inne i kyrkor när pengarna behövs mer på annat håll.? Det var droppen som fick mig att begära urträde. Den vackra och enkla kyrkan i Håsjö däremot blir man bara glad av 😀 Här censureras ingenting för jag håller helt och hållet med dig.
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s