Vår i Östersund och på Frösön

När jag lämnade Frösön för nästan två veckor sedan hade det snöat ganska rejält och så skulle det fortsätta någon dag till. Jag åkte söderut, lämnade vintern och mötte våren, och när jag kom hem i lördags var det våren som mötte mig även här. När jag ändå hade en tid hos frissan igår fortsatte jag efteråt in till stan för att först köra bilen genom en biltvätt. När både jag och bilen hade fått en uppfräschning fick jag impulsen att åka till Lillsjön, eller rättare sagt den lilla vattensamling som finns alldeles vid parkeringen. Där har jag tidigare fått se söta små dunbollar, både sothönors och änders ungar.

Gräsänder, sothönor och även skrattmåsar såg jag men några nykläckta ungar fanns ingenstans. Jag får helt enkelt återkomma lite senare.

Sothönan har enligt mig en elak blick och groteska fötter. Tyvärr blev fötterna inte så tydliga på den övre bilden eftersom fågeln rörde sig ner mot vattnet och jag fick bråttom att lyfta kameran.

Gräsänderna däremot har snälla ögon och vanliga fågelfötter (simfötter).

Jag stannade även till vid Badhusparken där det också finns en parkering alldeles intill. Att vattennivån är väldigt låg syns tydligt på hur lågt Thomée ligger vid bryggan. Gustavsbergsbacken på Frösön har fortfarande lite snö kvar men inte tillräckligt för att vara öppen.

I förra bilden ser det ut som om isen är borta från Storsjön men lite längre bort är istäcket kvar och lär vara det ett tag till. Utanför mig finns inget öppet vatten alls.

Nästan hemma stannade jag till vid Ändsjön där det har byggts ett nytt fågeltorn alldeles vid en av parkeringarna. Den här dagen behövde jag inte ta många steg för att se mig omkring lite och komma ganska nära naturen.

Det blev inte ett bra resultat vad gäller fågelskådning men även här blir det bättre om någora veckor.

I morse bestämde jag mig för att åka till ett säkert blåsippsställe, som tur är med en parkering alldeles intill, och förhoppningsvis få se de små sipporna. Normala år hade jag kunnat se blåsippor redan innan jag åkte iväg på min resa men det var bara tussilago som visade sig då. Nu hittade jag blåsippor överallt där jag gick och de var säkert på gång under snön som föll. Även här ser man hur låg vattennivån är. Stranden brukar försvinna nästan helt lite längre fram på sommaren.

De flesta av er har sett blåsippor under en lång period redan men inte ens när jag var så långt söderut som i Bohuslän och Östergötland såg jag några. Men här hemma väntade de på mig och gjorde sitt bästa för att vara till sin fördel.

Där fanns också en ynklig liten tibast med endast den här lilla blomklasen.

Det är härliga dagar och det känns som om sommaren inte är långt borta. Men bakslag är vanliga även om jag hoppas och tror att snön håller sig borta nu.


20 comments

 1. Ja men så fint att blåsipporna tog emot dig med öppna blommor när du kom hem. Tänk att lämna vintern, möta våren återvända och möta våren igen. Det känns som en perfekt tid du valde för din roadtrip. Och nu kan du uppleva våren på hemmaplan. Ja sothönorna är lite speciella, har nog aldrig tänkt på fötterna, förmodligen för att jag alltid sett dom i vattnet och aldrig på land. Då får vi se hur lång tid det tar innan isen är helt borta på sjön. Här har våren skyndat långsamt men nu börjar det komma in ljummare vindar och jag kommer att tillbringa tiden i trädgården. Men först blir det lunch och en promenad med Lucy!
  Ha nu en fin dag!

  Kram

  Gilla

  • Ja, jag hade blivit förvånad om de inte hade funnits där nu men glädjen var ändå stor när jag såg dem 😀 Det var inte ett så dumt upplägg att få möta våren två gånger. Jag har varit bortrest i början av juni två år i rad och missat hägg och en del annat så i år har jag varit noga med att jag ska vara hemma då. Jag har en mycket bättre bild från ett annat år på en sothöna där fötterna syns tydligt. Jag hade aldrig sett något liknande men det fungerar säkert lika bra som vanliga simfötter.
   Det kan ta tid innan isen försvinner men det kan också gå ganska snabbt. I dag skiner solen samtidigt som det blåser och då brukar det kunna hända saker. Vad skönt att du kan vara ute och ha det varmt och gott i trädgården. Du har säkert fullt upp med allt som ska göras där. Men lunch och promenad med Lucy är så klart viktigast 😀
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gilla

 2. Å slik nydelig dag som man bare håper skal vare evig. Tyssbast er flott, bare synd den er så fryktelig giftig. Jeg gleder meg også til alle fuglene får unger som svømmer rundt. Det er ikke mange ukene til vi ser de første tenker jeg.

  Gilla

  • Ja, det är fint den här tiden och när solen är framme blir det varmt och skönt. Alldeles lagom varmt, så där som jag helst vill ha det och inte den hetta som kan bli på sommaren. Vi har mycket att se fram emot när det gäller nya små fåglar 😀

   Gilla

 3. Smidigt att resa när våren låg i startgroparna och sedan komma hem och kunna se vilka framsteg den hade gjort. Även om det inte är helt isfritt och snön anans på höjderna så har det hänt väldigt mycket. Blåsipporna fanns där och välkomnade dig hem. Här har jag bara sett fyra små ynka men det beror inte på vädret utan på att de är ovanliga här. Håller helt med dig när det gäller sothönan men jag tror aldrig att jag har sett den på land. Gräsänder däremot ser snälla ut där de vaggar fram tillsammans två och två. Ett par har lagt ägg på en lite speciell plats så när jag går där med Miss T håller jag henne alltid i kort koppel för att inte skrämma dem.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  Gilla

  • Det blev ett bra upplägg att möta våren först söderut och sedan här hemma 😀 Det är en väldig skillnad nu mot innan jag åkte iväg. Jag minns att blåsipporna var mer sällsynta när vi bodde i Halmstad och Strängnäs men i Mjölby var det stora mängder av dem i ”vår” skog och i alla möjliga färger. Det varierar tydligen rejält. Här är det i stället vitsipporna som har varit sällsynta men de kommer mer och mer.
   Sothönan ser inte snäll ut men kanske är det helt fel intryck. Men jag har en sothöna tukta sina ungar riktigt ordentlig en gång så lite humör finns det nog. Snällt av dig att låta de ruvande änderna få vara ifred från en nyfiken Miss T. Hon kanske bara skulle nosa lite på dem men paret skulle nog inte uppskatta det 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gilla

 4. Sothönan ser faktiskt riktigt rolig ut!
  Fina bilder, så skönt att du möttes av vår när du kom hem, nu får vi ändå hoppas vi slipper bakslag. Hos oss ser det ut som sommartemperaturer är på gång!
  Kram

  Gilla

  • Det är både rolig och lite spännande. Ungarna är jättefula i ett stadie och sedan väldigt söta. Kanske är de söta först också innan de blir fula 😀
   Tack Marie! Våren är nog här för att stanna nu och vi kanske t o m snart får sommar här också. Vi får väl se hur det blir. Vädret kan ändra sig snabbt.
   Kram

   Gilla

 5. Tack för söta sippor och sothönor. Blåsippor har jag inte hittat här, gjorde det inte i Sundborn heller, i Fredriksberg hade jag mina ställen…Sothöns har jag inte heller sett här ännu. Jag tror vi har slagit värmerekord här idag, få se vad som står i tidningen imorgon. Första gången jag gick utan jacka eller tröja.
  Vi hade jättelågt vattenstånd när isen gick på sjön men nu är redan ordningen återställd, när man ser på stranden eller stora stenar en bit ut så såg man ringarna tydligt men nu är de täckta av vatten igen. Sitter o lyssnar på Eurovisionlåtarna, men titta blir för mycket av det goda. andra semin kan jag skippa för de våra är ju med idag. Jag tycker alla mellanakter bara är slöseri med tid, de är inte ens roliga,. Haha, vilken surkäring jag är
  Kramiz

  Gilla

  • Blåsippor finns inte överallt och jag har också bott på platser där de har varit sällsynta. I Mjölby var hela skogen full av dem under en period och i alla färger från vitt och rosa till mörkaste lila. Sothöns är vanliga här men det är först sedan jag flyttade tillbaka hit som jag la märke till dem. De är nog mest i de mindre sjöarna och jag såg mest bara Storsjön förr.
   Värmerekord i maj kan vara skönt men jag hoppas att sommaren inte blir lika varm som 2018, som vissa tror att den ska bli.
   Storsjöns vatten kommer också att stiga framåt sommaren. Det är likadant varje år.
   Jag såg också Eurovision igår och jag blev bara trött av låtarna fram till Sveriges Loreen. Jag önskar, för din skull, att jag kunde säga att jag gillade Finland men tyvärr så var det inte så. Jag stängde av mitt i låten och gick och la mig. Mellanakterna kunde även jag gärna vara utan 😀 Nästa semifinal tänker jag inte se. Kanske orkar jag inte ens titta på hela finalen. Men jag lär nog i alla fall sitta bänkad framför tv:n när det börjar 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Tänk så bra det blev … du fick en chans att uppleva våren två gånger om – och så blev det! Härligt att blåsipporna stod där och väntade på dig! Snart kommer det vara fullt med duniga fågelungar … de enda jag sett här är än så länge grågässens fyra duniga ungar 🙂
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, väldigt bra planering 😀 Det visste jag ju inte men jag hoppades. Man blir alltid glad när de första sipporna visar sig, både de blå och de vita.
   Jag såg också grågässlingar (vet inte om de heter så, men kanske) vid Läckö slott men här uppe är det för tidigt. Jag har aldrig sett grågäss här uppe så de håller förmodligen till längre söderut. Men en massa andra dunbollar ska vi båda förhoppningsvis få se snart 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Välkommen hem och till våren i alla fall. Här är snön nästan borta men isen ligger kvar. Hoppas att den försvinner inatt. Tror det för lommen ropar idag och den brukar inte komma förrän isen är borta. Hoppas att vi kan ses snart. Jag ska besikta bilen imorgon och gruvar mig väldigt för det lär väl vara något fel som vanligt.

  Gilla

  • Tack Anita! Isen är väldigt svart och murken här utanför nu så kanske det försvinner i natt eller nästa natt 😀
   Jag ska försöka boka några vårdbesök men när jag vet när de blir hör jag av mig till dig 😀 Hoppas det går bra med bilen den här gången.

   Gilla

 8. Det är ju underbart att få komma hem och välkomnas av allt ljuvligt som inte fanns när du åkte iväg. Blåsippor är så näpna och söta tycker jag och alla dessa färger som jag har på Öland.
  Fina foton som alltid.
  När jag kommer till ön nästa gång ska jag cykla ner till havet och kolla lite fåglar. Näktergalen är nog också på plats när jag kommer.
  Jag måste bara fråga ifall du sett bröderna Noréns musikprogram, om inte kolla på det 🙂 Ljuvliga toner!

  Kram

  Gilla

  • Inte alls dumt att komma hem till våren efter att det var vinter när jag for iväg 😀 Öland och ditt paradis där har många fler färger och mer vår men vi kommer ikapp så småningom. I alla fall nästan. Allt fint hos dig trivs tyvärr inte här.
   Jag hoppas du får höra näktergalen när du cyklar ner till havet. Den finns faktiskt här också.
   Nej, jag har inte kollat in deras program men kanske borde jag göra det.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s