Resan fortsätter

Innan jag lämnade Lysekil stannade jag till vid kyrkan för att därifrån gå upp till en utsiktspunkt och få lite vyer över mer än bara hav och klippor. Havet och klipporna ville vara med idag också men även lite annat hamnade i fokus. Det finns ett utsiktstorn här men det var avstängt för renovering. Jag såg ganska mycket i alla fall så det gjorde inte så mycket.

Endast besökare till kyrkan fick använda parkeringen och eftersom jag gärna följer regler tänkte jag att då får jag väl bli en kyrkobesökare. Jag skrattade till lite när jag öppnade den yttre porten och gick in. Det kändes som om den här frasen var direkt riktad till mig och min onda fot. Men ett särskrivet ”bevara” kanske egentligen har en helt annan betydelse än det jag tänkte på (skydda, värna, rädda). Jag googlade så klart ordet och kanske är andra synonymer, som behålla, spara, förvara inte helt rätt när det gäller foten. Jag googlade även de här orden och kom till ett bibelcitat där ”bevara” inte är särskrivet. En liten miss från den som målade dit orden alltså men kanske med flit för att på något sätt trycka på att här ska man be.

Jag gick in genom den porten också och visst var det en fin kyrka men lite för prålig för min smak. Jag känner inte att jag har varken rätt till eller lust att vandra omkring länge och titta på allt eftersom jag inte är medlem i kyrkan. Jag lät kameran vila, gick en liten bit in och vände sedan ut igen. Det kändes som om det räckte för att ha rätt att parkera på kyrkans parkering.

Det var drygt fyra timmar kvar tills jag fick checka in på Svaneholms herrgård utanför Säffle och resan dit skulle ta bara två och en halv timme. Jag var alltså tvungen att hitta något att fördriva lite tid med och när jag stannade till och kollade kartan såg jag att jag inte var långt ifrån Baldersnäs naturreservat. Jag svängde in dit för att strosa omkring lite en stund. Jag hade gjort några små stopp längs vägen och nu behövde jag bara sysselsätta mig en timme för att inte komma för tidigt till mitt hotell.

Baldersnäs naturreservat visade sig vara både välordnat och fint. Nästan genast såg jag något inristat i berget. Det var omöjligt att tyda allt och ännu svårare att förstå det jag kunde se. Då var det ju tur att det fanns en liten skylt som gav mig all information.

Så bra de orden stämmer med hur jag känner när jag kommer ut i naturen.

I vanliga fall hade jag inte tvekat utan gått till världens ände. Jag har hört att världens ände ligger i Trosa men tydligen finns den här också. Men efter allt jag gjorde i Lysekil ville jag inte överanstränga foten igen och i långsamt tempo strosade jag framåt längs stigarna en liten bit.

Morgonens låga temperatur och kalla blåst i Lysekil hade nu blivit till ett skönt promenadväder lite längre norrut.

Alla dessa vitsippsmattor som finns lite överallt här, och som inte är lika vanliga hemma, ger så mycket till naturupplevelsen.

Efter en liten stund valde jag att gå på en lite mindre stig precis vid vattnet.

Vilken tur att jag gjorde det för i klippan dök plötsligt den här spännande öppningen upp.

Med blixtens hjälp kunde jag se ända in i det kalla och inte så inbjudande utrymmet. Undrar om det används till något och varför. Funderingarna gick så klart till krig och skyddsrum men jag tror inte att det skulle duga till det.

Jag gick inte längre in än precis genom öppningen och höll mig sedan ute i solskenet och den betydligt vackrare naturen. Nästan direkt såg jag en fin liten bro ut till en pytteliten ö och jag tänkte att det där måste höra till ett privat område.

Men nej, det var fritt fram att gå ut och det var inte bara en utan två små broar. Det såg ut som om det fanns en perfekt viloplats där ute.

Här satte jag mig ner på bänken och njöt medan jag lät foten vila.

Jag vände och tog en stig en bit upp från vattnet. Där dök Baldersnäs herrgård upp.

Där fanns även ett vackert rosablommigt träd där många humlor surrande flög omkring och letade nektar. Framme vid bilen hittade jag årets första kabbeleka (eller kabbleka. Båda stavningarna är godkända).

Svaneholms herrgård är ett hotell men det finns gemensamma ytor och ett kök som gäster får använda. Där stoppade jag in mina kylvaror innan jag gick till mitt rum. Här sov jag väldigt gott i natt.

Jag tog det lugnt några timmar innan jag gick ut för att ta mig ner till Svaneholmssjön. I det röda huset till höger har jag mitt rum.

Inte så pjåkigt ställe.

Jag slog mig ner en stund i gungan vid björken. En fin stund.

Granne med herrgården ligger Svanskogs kyrka och nedanför den, precis vid sjön, hittade jag det här.

Jag var snart inne på mitt rum igen och kunde börja gå igenom mina bilder. Nästa gång jag tittade ut genom ett av mina fönster såg jag månen mot en skymningshimmel. Jag har inte med mig mitt teleobjektiv eller stativet på den här resan så det blev ingen närbild på månen.

Jag gick ut i korridoren och på en liten balkong kunde jag se ut över en vacker kvällshimmel.

Ännu en härlig dag var över och idag ska jag åka vidare mot Orsa. Sista stoppet innan jag kommer hem igen.


16 comments

 1. Där är så fint uppe vid Lysekils kyrka så där var vi också. Fantastiska vyer! Däremot var kyrkan inte öppen när vi var där. Helt otroligt med den inskriptionen! Den var ju som om den var riktad till dig personligen.
  Resan till nästa stopp blev fin och härliga bilder från din tur i naturen. Svaneholms herrgård ser verkligen fin ut och rummet var inte dumt alls. Väldigt vackra omgivningar även där. I Skåne finns ju Svanheholms slott så först blev jag helt förvirrad.
  Frälsarkransen brukar ligga till grund för dagens konfirmationer och konfirmanderna får armbandet.

  Kram och fortsatt god tur!

  Gilla

  • Ja, det är fint och det har många av oss upplevt 😀 Det var med ett skratt jag konstaterade att den texten kunde ha handlat om mig. Förmodligen har orden en betydelse som inte vi förstår för inte kan den bara uppmana till att skydda foten 😀
   Det var nog bra att jag hade gott om tid för annars hade jag inte letat upp naturreservatet. Jag trivdes ypperligt på Svaneholms trädgård. Ganska personlig stämning och en del trevligt prat när jag kom och när jag var i de gemensamma utrymmena. Jag förstår att du blev förvirrad men det finns många exempel på samma namn på olika platser 😀
   Jaha, används det på det sättet. Vilket fint minne de får av konfirmationen. Mina barn är inte konfirmerade och när jag var konfirmand fick vi varsin bibel så det visste jag inte.
   Tack och kram!

   Gilla

 2. Vad fina bilder och så härliga miljöer du besöker. Utkiksplatsen i Lysekil besökte vi också, då var tornet öppet. Kyrkan skippade vi däremot, vi parkerade å andra sidan inte där heller 🙂 En så vacker kvällshimmel och din komposition är klockren tycker jag.

  Gilla

  • Tack Anna! Det verkar som om många har besökt Lysekil och det är inte underligt. Ni hade större tur med tornet men jag är ganska nöjd ändå 😀
   Det blev en vacker kväll och kanske har jag samma tur i kväll, men i Orsa 😀

   Gilla

 3. En eloge till dina fina bilder!

  Du är ute och rör på dig! Om jag inte har helt fel så gör du det ganska ofta! Så klokt av dig, jag vill också och ska nu när ljuset återvänt och jag inte måste jäkta hem innan mörkret lagt sig. Jag har inte kört bil i mörker på flera år. Har problem med synen, det kan kanske bli bättre med åren… 😉 Vitsippstiden är läcker… Är det ren nöjestripp du gör?

  Gilla

  • Tack Mia!
   Ja, jag brukar ge mig iväg på en roadtrip lite då och då och jag passar oftast på att träffa mina barn och annan släkt när jag åker söderut. Den här resan gjorde jag i första hand för att åka ner till Motala och kramas med min systers nya, härliga vovve men alla andra möten var så klart också trevliga. Som du redan har förstått så är svaret på din fråga ja, det är en ren nöjestripp. Familj kombinerat med några andra sevärdheter 😀
   Vad trist med sämre syn och kanske mest vad gäller mörkerseendet. Om det finns en chans att det kan bli bättre så håller jag tummarna för det.

   Gilla

 4. I Säffle var jeg og hentet Hailey for 6 år siden. Det er flott i de traktene. Slike flotte hvite buer av noen broer er de som er mest sjarmerende. Nok et herlig overnattingssted.

  Gilla

  • Det är fint där men jag kom aldrig in i själva Säffle. Men där jag var fanns det mycket fint att titta på. De fina vita broarna var en trevlig överraskning och inget jag förväntade mig att alla skulle ha tillträde till. Jag har haft tur att hitta fina övernattningsställen och nu är jag i ännu en fin liten stuga med härlig utsikt 😀

   Gilla

 5. Vackra utsiktsbilder från Lysekil och det var ju väldigt så texten stämde på dig och din onda fot. Baldersnäs naturreservat ser också fint ut med härlig natur och vitsippsbackar. Vitsipporna blommar enormt i år och så bra att du fick njuta av dom då dom inte är så vanliga hemma hos dig. När det gällde klippinskriptionen förstod jag bara ett ord och det var peninsula. Svaneholms herrgård såg riktigt trevligt ut och du fick ett fint rum och jag förstår att du sov gott. Bilden på månen blev riktigt fin och vilken magisk kvällshimmel.
  Tack för att jag fick följa med på ytterligare en etapp på din resa. Fortsatt fin resa!

  Kram

  Gilla

  • Tack Anita! Det finns många vackra motiv i och runt Lysekil. Ja, den texten skrattade jag åt men jag gissar att det finns en betydelse som inte vi förstår. Baldersnäs, både naturreservatet och herrgården låg så fina vid den lilla sjön och med vacker natur. Kanske lite väl tillrättalagd natur men fint var det. När jag för många år sedan flyttade tillbaka till Jämtland (Ja, jag har återvänt två gånger) saknade jag de här vitsippsmattorna men nu har de fina sipporna börjat dyka upp även runt Östersund. Men det dröjer nog innan det ser ut som här. Kul att du förstod ett ord för det gjorde inte jag 😀
   Ja oj, vad gott jag sov och så trevligt det var där. Ett väldigt bra bemötande fick jag också. Månbilden får duga men den andra kvällsbilden gillar jag.
   Tack för att du hänger med. Nu är resan snart slut och då blir det lugnt ett tag 😀
   Kram

   Gilla

 6. Återigen – så underbara bilder! Naturen i Sverige är underbart vacker, speciellt nu med alla vitsippor och allt det skira gröna. Det var ett jättefint ställe du bodde på också. Hittar du allt via arnb?
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det finns så många olika typer av natur och variationen gör resandet spännande. Nu har jag mött våren söderut och även här hemma verkar den vara på gång 😀
   Kram

   Gilla

 7. Så fint där i Lysekil och Baldersnäs naturreservat ser verkligen trevligt ut! Härliga bilder! Inskriptionen på klippan känns som den gäller alla oss som älskar naturen 🙂
  Ännu ett bra övernattningsval – rummet ser jättefint ut!
  Snart hemma igen förstår jag … önskar dig en fin sista etapp, eller så är du kanske redan hemma, jag är visst lite sen igen 🙂
  Kram

  Gilla

  • Vart man än åker i Sverige så kan man hitta fina platser och vacker natur. Det vet ju du, som precis som vi gjorde, har kuskat runt från norr till söder med husbil/husvagn. Tack Anki! Det var fina motiv 😀 Visst kan alla vi naturälskare ta till oss av texten på klippan.
   Ja, där bodde jag bra och det har jag gjort hela resan.
   Nu är jag hemma och filar lite på sista inlägget från resan. Skönt att vara hemma igen och det är väl bra att det är så 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Vackert som i sagoland, och i den vackraste av årstider, härligt att du fick njuta av vitsippsbackar, jag har saknat mina från Säfsen men man kan inte få allt. Hittade en liten klunga sippor idag, och glad blev jag. Det där citatet på kyrkväggen tyckte jag var märkligt…Mycket trevligare skylt den på latin som hade så fin översättning.
  Ja vi är lika i att vi inte letar efter shoppingstråken i städerna utan efter naturupplevelserna på landsbygden. Förstår att du njöt, och sängen du sov så gott i var ju en riktig prinsessäng som hade ställning för draperier! Nu ska jag åka med dig ända hem i nästa inlägg! Tack för dagens upplevelser

  Gilla

  • Massor av vitsippor och spirande grönska i träden mötte mig. Nu har jag mött våren där nere och nu ska jag uppleva den på hemmaplan också. Jag förstår att du blev glad över de vitsippor du såg. Lustigt nog har jag inte sett några blåsippor under resan men här uppe finns det massor av dem. Jag instämmer i att texten i kyrkan var obegriplig men kanske syftar den på något som vi inte vet om. Texten på klippan sa mycket mer.
   På min och sonens Europatripp vandrade vi i en del städer men fick även många naturupplevelser. Jag gillar ju naturen mest men det är ändå kul att ha sett en del städer. Men shopping bryr jag mig inte särskilt mycket om.
   Ja haha, visst borde det ha varit draperier för sängen 😀 Men det är riktiga dammsamlare så jag förstår att det fick stanna med ställningen. Gott sov jag hur som helst.
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s