Vackra platser med många minnen

Igår blev det många intryck. Glada känslor och en del nostalgi, synintryck från vackra platser och massor av minnen…fina sådana.

Jag vaknade upp i villavagnen i Varnhem och när jag tittade ut såg jag att den lilla vattensamlingen hade fått morgongäster. Jag tycker mig se att det är kanadagäss men avståndet är för stort för att jag ska vara helt säker.

Efter en dusch och frukost packade jag ihop mina saker och for vidare. Första etappen var Läckö slott. Där har jag och min man stannat till flera gånger. Både när vi hade husvagnen med oss och när vi, och två av barnen samt hundarna, bodde i en stuga på campingen i Lidköping. Yngsta dottern hade en kompis i Lidköping och eftersom vi tyckte att hon var lite för ung för att själv åka tåg till någon hon aldrig träffat så bestämde vi att vi skulle göra en semestertripp till Lidköping. På så sätt kunde vi finnas till hands om dottern och kompisen inte skulle klicka. Men de klickade väldigt bra och hela familjen blev bjudna på grillat en av kvällarna. Trevliga och fina minnen därifrån.

Några steg från parkeringen får man en fin vy över slottet.

Jag ville att min fot skulle klara ganska mycket under dagen så jag var väldigt försiktig när jag långsamt strosade omkring. Alla fotopauser var nog väldigt bra ur den synvinkeln.

Runt omkring slottet gick det bra att gå men här tog det stopp. In på slottsgården fick jag inte komma den här gången.

Där nere ligger naturum och dit kom jag lite senare.

Får, grågäss med små gässlingar och en strandskata såg jag. Strandskatan var nog inte så gammal eftersom näbben inte fått den skarpa rödorangea färgen än. Lönnblomman har fått en liten gäst.

Slottet från andra sidan. Medan jag strosade omkring såg jag hela tiden minnen inom mig från alla de platser jag kom till. Nu har det gått nästan nio år sedan min man så plötsligt omkom och det är bara glädje i minnena. Lite nostalgi men inga ledsna känslostormar.

Hur vi väljer fotomotiv är ibland väldigt logiskt och ibland lite underligt. Inne på naturum fanns det mycket att titta på men jag valde att fota den här stora sländan…

…och en tavla där barn har fått sätta upp lappar med funderingar om vad som ska hända med oss och vår jord i framtiden. Kul och intressant att läsa vad de har skrivit.

Fler foton än de två blev det inte inomhus men jag kunde inte låta bli att fota min fikastund i solen utanför. De hade flera veganska bakverk och jag kunde ganska snart konstatera att jag valde den bästa och godaste kakan. En lite ljummen vaniljkaka, inte alls så söt som jag fruktade, toppad med hallon och florsocker. Jag satt där och njöt i lä och i varma solstrålar. Förra gången vi var här fikade vi utanför det lilla huset framför slottet och jag tror inte att naturum fanns då.

Mitt mål för dagen var Lysekil men eftersom jag skulle vara framme där några timmar innan jag fick checka in ställde jag in min gps på Havets hus. Vi har varit i Lysekil flera gånger med husvagnen men vi hann aldrig med just Havets hus. Vi valde att vandra längs fina leder i stället och det var något vi båda prioriterade. Men när nu foten inte tillåter det så tänkte jag att då får jag göra det jag klarar och valet föll på att göra ett besök här.

Jag är inte jätteintresserad av fiskar som bara ser ut som fiskar så jag valde att titta lite extra och försöka fota de lite mer ovanliga och roligare figurerna. Det är inte lätt att fota i en dålig belysning och genom vatten som rör sig och en del bilder är lite suddiga. Trots det hoppas jag att ni kan se och hålla med om att det döljer sig en vacker och spännande värld under havsytan.

Havskatterna har ingen som helst likhet med våra landlevande, väldigt fina katter men det finns säkert personer som tycker att de har en viss charm.

Lite kul var det att gå i tunneln med fiskar simmande både över och omkring mig. Men jag tycker ändå att de lustiga varelserna i de mindre akvarierna var mer spännande.

Jag fick ett meddelande från min värd att det gick bra att checka in så jag behövde inte fördriva den halvtimme, som egentligen var kvar, med något annat. Det är visserligen inte svårt att hitta något att uppleva här i Lysekil men det kändes väldigt lockande med en kopp kaffe och en stunds vila. Även här hade jag bokat via airbnb och nu var det en ganska stor skillnad på standaden. Jag var nöjd med villavagnen men här är det ändå snäppet bättre. Jag tog med mig en kopp kaffe ut i solen, ställde en av stolarna mot väggen och njöt av värmen.

När jag reste mig upp för att titta hur det såg ut bakom skärmen skrämde jag tyvärr bort två rådjur. Men de hittar säkert tillbaka snart igen. Kanske inte så populärt hos mina värdar men de är i alla fall fina att titta på.

Är man i Lysekil så är det i första hand klipporna och havet som lockar. I alla fall när det gäller mig. Jag visste vart jag skulle ta vägen för att få uppleva den karga havsmiljön och eftersom jag ville skona foten så mycket som möjligt tog jag bilen den korta vägen ner till en lämplig parkering. Jag ställde mig nära den sk Turistgatan. Jag letade på nätet efter vad det är för stenar som står uppställda där och varför. Den här texten hittade jag.

Stenbumlingarna utmed promenaden från Vikarvet till Pinneviksbadet påminner om bautastenar  i järnålderns gravfält.
Stenarna kom att placeras längs vägen redan år 1909 och Vikarvet bildades först år 1915.
En som berättat  hur stenarna fick sin plats är Valfrid Håkansson.
Han berättar att man tog stenarna från  stenbrottet  i berget ovanför och på så sätt fick man också gjort en rensning i skrotstenen där./Vikarvet kulturhistoriskt sällskap

Det hade säkert varit fint att följa den vägen men jag ville ut på klipporna. Jag hade inte tänkt gå mycket längre än hit men ni vet hur det är. Lite till och bara lite till… så brukar det bli. Och när man har kommit en bit börjar i alla fall jag tänka att det inte är mycket mening med att vända tillbaka eftersom det nog är lika långt som att fortsätta.

Den här leden känner jag till sedan flera gånger förr. Jag, min man och hundarna har vandrat på klipporna och njutit av härliga vyer. Att gå uppför i trappor är inga problem och jag ignorerade tanken på hur besvärligt det är att gå nerför trappor. Det är klart att jag tog mig upp för här gick det inte att stanna och vända om. Då hade jag ångrat mig senare.

Lite här och där i skrevorna växte de här blommorna.

På flera platser fanns bänkar strategiskt utplacerade. Jag satte mig så klart ner en stund och bara njöt av att det var så skönt och så fint.

Underligt nog så klarade jag mig nästan helt från att gå nerför i trappor. Jag hittade släta, svagt sluttande klippor i stället och jag gick helt klart åt rätt håll på den här rundan. Hade jag valt att gå motsols hade det blivit en del problem.

Näst efter Jämtland tror jag att jag placerar den här kusten. Långa sandstränder är fantastiska men det här är mer jag.

Här började jag ta mig tillbaka till bebyggelsen och bort från havet.

Jag var lite bekymrad över hur stora påfrestningar jag utsatte min fot för. Men idag känns det ungefär som innan de här strapatserna så jag hoppas att jag inte har förstört eller förlängt läkandet. Men vilken fantastiskt härlig dag det blev och vilken tur att vädret visade upp sin bästa sida.

Nu ska jag snart packa ihop och ge mig iväg på nästa etapp. Jag har inget särskilt planerat längs vägen eftersom det mest bara är några dagar då jag pö om pö ska ta mig hem. I natt ska jag bo i Säffle och jag tror att en del av er får upp frasen ”kan man få en kopp kaffe?” i huvudet när den orten nämns. Den reaktionen har jag i alla fall fått från flera personer som har hört att jag ska till Säffle. Ungdomar har säkert ingen aning om varför man säger så men för oss lite äldre är det nog en välkänd del av Hasse och Tages produktion.


19 comments

 1. En fortsatt jättefin resa för dig med både Läckö slott och sedan Lysekil. Det förra har jag inte besökt men skulle gärna åka dit. I Lysekil har jag varit och där är väldigt fint. Även om jag uppskattar våra härliga och fantastiska sandstränder så tycker jag väldigt mycket om kuster med stenar och klippor. Havet är helt enkelt havet och jag njuter av varje bild. Där hade jag gärna gått och fotograferat! Även denna villavagn såg fin ut så jag tycker att du har prickat in väldigt trevliga boenden under din resa.
  Önskar dig en fortsatt god tur nu!

  Kram

  Gilla

  • Ja, allt blev så bra den här dagen 😀 Om ni har vägarna förbi Lidköping så rekommenderar jag verkligen att åka till Läckö slott och vandra omkring lite där. Jag gillar sandstränder men jag är lite mer åt det karga hållet själv och det är nog därför jag trivs där jag bor 😀 Jag är säker på att även din kamera skulle få jobba i Lysekil och just att gå över klipporna är så fint.
   Det här är ingen villavagn utan mer som en liten gäststuga i stället för garage. Men jag var nog inte helt tydlig med det. Fint är det i alla fall och nu är jag redo för nästa etapp 😀
   Tack Znogge!
   kram

   Gilla

 2. Vilka ljuvliga havsvyer du bjuder på, liksom alla spännande varelser som bebor detsamma! Otroligt fascinerande. Vet att det ordnas dykningar där på västkusten, skulle nog inte ge mig på det men det låter spännande att man kan dyka även i våra svenska vatten. Jag förstår att du upplevde mycket nostalgi och så skönt att det inte var med bara sorg i hjärtat. Istället kan du minnas med glädje! Jag har varit i Lysekil med exet, och Läckö slott med ett annat ex,….Men för väldigt många år sedan. Vädret hade du med dig också, knallblå himmel är inte fy skam vid havet. Tack för alla vackra foton, skulle behöva mycket utrymme för att kommentera allt så det får räcka såhär. Varm kram

  Gilla

  • Det är fantastiska vyer vid Lysekils klippiga kust och visst är det fascinerande att få se vilka som lever där nere i djupet. Jag är inte så sugen på att dyka så jag håller mig nog till akvarier 😀
   Nostalgi som ger glädje är bara härligt att känna. Självklart är det alltid ett uns saknad också men det var länge sedan jag verkligen sörjde.
   Du kände säkert igen dig även om det var länge sedan du var på de här platserna. Det var tur att jag kom dit rätt dag för i morse var det mulet och blåste mer med kalla vindar. Inte behöver du kommentera alla bilder. Jag är glad för att du orkar ta dig igenom allt och lämna en kommentar 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Tack för att vi får följa med på din roadtrip. Jag har njutit av allt vackert. Läckö slott med omgivningar är så fint, ditt fika med slottet i bakgrunden, så fin bild. Bilderna från Havets hus var intressanta och jag tycker du lyckats riktigt bra med dom trots dåliga ljusförhållanden. Ett riktigt trevligt boende också och kanske ägarna var glada att du skrämde iväg rådjuren … men som du säger, dom är nog snart tillbaka.
  Och så vandringen bland klipporna med utsikt över havet. Alltså … jag bara sitter här och njuter. Vilken härlig promenad du fick och jag hoppas att foten känns fortsatt bra.
  Då återstår bara att önska en fortsatt fin resa!

  Kram

  Gilla

  • Jättekul att du vill hänga med mig på resa i bloggen 😀 Det finns otroligt mycket vackert att se i vårt land och den klippiga Lysekilskusten är en stor favorit. Läckö slott ligger så vackert i Vänern och vad gott det var med den vaniljsmakande kakan. Äntligen kom jag in i Havets hus och där fanns det en hel del att titta på och förundras över.
   Boendet i Lysekil var ett av de bästa boenden jag bokat genom airbnb och om jag kommer till de trakterna igen ska jag försöka få bo där igen. Rådjur har en förmåga att hålla sig till invanda platser så de komme säkert tillbaka.
   Jag har aldrig sett liknande klippor någon annanstans och om du kommer dit så kommer du att njuta ännu mer. Jag hade tur med vädret för det är klart att en solig och relativt lugn dag gör upplevelsen ännu bättre. Foten är inte ett dugg bättre men inte mycket sämre heller. Det blir nog till att vila igen när jag kommer hem och kanske kontakta vården igen.
   Tack Anita! Nu drar jag mig långsamt hemåt 😀
   kram

   Gilla

 4. En trevlig fortsatt resa för dig och med härliga bilder! Såå roligt att få följa med! Och du har tur med vädret också 🙂 Läckö slott är verkligen fint … har varit där ett par gånger, senaste gången med husbilen. Då renoverades slottet och var inklätt i byggställningar och plast, vilket var en besvikelse. Under flera år när sönerna var små så tillbringade vi minst en vecka varje sommar på västkusten. Tältsemester var det som gällde på den tiden, förutom en natt då vi bodde på hotell i Göteborg med tillhörande årligt besök på Liseberg. Kan inte minnas att Havets hus fanns på den tiden, för då tror jag vi hade besökt det.
  När vi var i Lysekil så var vi ofta ute och fiskade … och ett år lyckades Calle fånga sig själv på kroken och vi fick åka in till sjukhuset för att få bort den. Lasse erbjöds sig att ta bort den, men Calle skrek och vägrade 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag har tur med både väder och upplevelser. Vad kul att det här satte igång dina minnen från tidigare resor. Trots byggställningar och otur med att få sig själv på kroken så hade ni säkert väldigt trevligt. Det var ju tur att ni hade sett slottet utan byggnadsställningar vid ett tidigare besök. Jag vet inte hur länge Havets hus har funnits men jag vet att vi inte hann med ett besök där de gånger vi var där och det måste vara 15 år sedan första gången.
   Tack Anki och detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Det är fantastiskt att vandra på klipporna och titta ut över havet. Lite liknande vissa delar av Öland och dit har jag ju fått åka via din blogg 😀 Tack Barbro och detsamma!

   Gilla

 5. Åh vilka fina ställen du stannat på, jag gillade också att vandra runt på Läckö Slott, åt en av ev de bästa torskryggarna jag ätit på naturum där. Vi bodde med husbilen på naturcampingen där. Och Havets Hus i Lysekil var vi på under pandemin, minns mest att folk inte höll avstånd och jag fick smått panik. Tack för en minnestur för mig!

  Gilla

  • Jag har kommit till många fina platser under den här resan och de flesta har jag sett förut. Jag nöjde mig med lite fika vid Läckö slott men jag kan tänka mig att maten också är väldigt god. Vi har stått med husvagn på den campingen och jag minns att det var väldigt skönt att vi hittade en skuggig plats eftersom det var både soligt och lite för hett. Dåligt att en del inte höll avstånd under pandemin. Det var lite nonchalant mot andra människorl. Kul att du tittar in till mig. Jag ska återgälda besöket när jag kommer hem och får mer tid över 😀

   Gilla

  • Jag har varit där tidigare och vet var det finns fina platser. Men vädret kan jag inte påverka så där hade jag en himla tur 😀 Det ser nog ungefär likadant ut på klipporna när det är sommar men jag gick med jacka så det är en liten synvilla 😀

   Gilla

 6. Vilka jättefina bilder du bjuder på! Läckö slott har jag också besökt, fantastiskt fint. Så härligt att du kan återvända till platser du och din man tidigare besökt utan att känna att det är jobbigt.
  Kram

  Gilla

  • Tack Marie! Läckö slott besöker jag gärna när jag är i närheten och den här gången gjorde det fina vädret det blev extra fint. Jag vill ha kvar alla fina minnen från min och min mans resor och det är skönt att det inte är jobbigt att komma till de platserna. Saknaden finns naturligtvis fortfarande men nu ger minnena mig glädje 😀
   Kram

   Gilla

 7. Instämmer i det flera skriver här, dina bilder är läckra.

  Jag har ett minne från Läckö slott där jag var med familjen, sambo och två små barn. Nä’r vi var en trappa upp så vände jag mig mot mannen i mitt liv och sa ”vad är det för föräldrar som inte hör sitt barn” eller något liknande! Samtidigt som jag sa det kom jag på att det måste vara vår baby som vi placerat sovande i barnvagnen nedanför trappan endast några få månader gammal. Det gick fort nedför trappan… 😉 Vad vi tittade på som tog all min uppmärksamhet minns jag inte. 😉

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s