Solblommor

Ja, så kan man kalla tussilago när de tittar upp som små solar ur den bruna marken. De är senare än vanligt i år men nu är de på gång. Så här i mitten av april brukar jag hitta blåsippor men det finns inga spår av dem ännu. I alla fall inte där jag brukar hitta dem. Men snart så…

Jag tog bilen till en plats nära där jag ville leta efter vårblommor och vad glad jag blev när jag hittade de första knopparna. Inte helt utslagna än men det dröjer inte länge innan det är alldeles gult just där.

Vårglad Mjällebäck på väg mot Storsjön.

Jag kände mig ganska nöjd med mitt tussilagofynd trots att det var några ynkliga exemplar jag hittade. Jag förstod att jag inte skulle hitta blåsippor men jag tyckte att en promenad till min vanliga fyndplats kändes som en bra idé. Som jag trodde så fanns det inga blåsippor men fjällen fanns där borta…

…och herr och fru domherre hade hittat varandra och hoppade omkring på grenarna. Tyvärr ställde bara herr domherre upp på bild men man får inte begära för mycket.

En liten blåmes letade efter något, förmodligen något ätbart, och jag hoppas det fanns något riktigt smarrigt där.

Jag gick ner på stranden för att ta mig tillbaka till bilen. Jag hade en liten förhoppning om att solen skulle ha lockat fram små gula solar i slänten.

Vilken tur att jag höll koll för jag hittade dessa två helt utslagna exemplar. Visst blir man glad när man hittar sin första tussilago för säsongen?

Jag såg att isen fortfarande var tjock så jag vågade gå fram till utloppet av Mjällebäcken. Is och bubbligt vatten är en fin kombination som jag har svårt att motstå.

Snart börjar harren vandra upp i bäcken igen och då är det många som går dit för att försöka se några firrar.


14 comments

 1. Visst liknar de små solar när de slår ut sina blommor … och visst blir man glad när man ser de första varje vår!
  Underbara bilder från din utflykt, med domherren, blommorna, den vårystra bäcken och bilderna över sjön mot fjällen … och snart är den tjocka isen borta 🙂
  Kram

  Gilla

  • Ja, precis så ser de ut och de första är de man blir glad av att få se. Sedan kommer de i sådana mängder att man knappt reagerar längre.
   Tack Anki! Det finns en del fint att se nu och våren är så välkommen hit 😀 Men isen ligger nog kvar ett tag till. Den brukar gå upp runt Valborg men det kan dröja längre.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Så roligt att du hittat dina första små solar för säsongen. Visst blir man glad när vårblommorna dyker upp. Och vilka otroligt fina bilder du tagit, fantastiskt detaljrika. Här har det gått väldigt fort, helt plötsligt blommar massor av vitsippor. Tycker inte det är länge sedan jag letade blåsippor.
  Herr domherre ser stolt ut där han sitter, röd och grann. Och så is och bubblande vatten. Kan nästan höra ljudet.

  Kram

  Gilla

  • Ja, det var roligt och så är det alltid när man ser de första små solarna 😀 Tack Anita! Ibland blir det bra men jag är inte så duktig utan jag använder automatiken och gör ibland små justeringar i efterhand. Jag är alldeles för otålig för att göra egna inställningar.
   Vad härligt med vitsippor. De var ganska sällsynt här runt Storsjön förr men nu har de börjat dyka upp allt oftare. Något mer att se fram emot 😀
   Herr och fru domherre var nog igång att fixa ett bo och få små fågelbebisar men han tog sig tid för att vara modell en kort stund.
   Kram

   Gilla

 3. Visst liknar tussilagon en sol när den är utslagen! Ett riktigt härligt vårtecken som jag alltid blir lika glad för. Blåsippor är ovanliga här men i år har jag sett några i alla fall och det var en fin känsla att upptäcka dem. Om någon vecka är de säkert på plats hos dig med.
  Så fina bilder på fåglarna! Bara jag närmar mig med kameran så brukar det vara för sent. Is men också vatten är en fin kombination och ännu ett härligt vårtecken.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ett fint och efterlängtat vårtecken 😀 Här brukar det finnas massor med blåsippor och vitsipporna har också börjat komma hit. Mycket att se fram emot 😀 Det är inte ofta jag hamnar i fotoläge med småfåglar men ibland har man tur. Det dröjer nog några veckor till innan det blir islossning men det börjar synas små tecken.
   Kram

   Gilla

 4. Vilka fina bilder du bjuder på! Man blir verkligen glad över alla vårtecken. Jag såg massor av vitsippor i skogen igår när jag åkte tåg, det har fullkomligt exploderat i naturen de senaste dagarna.
  Kram

  Gilla

 5. Men se, du hittar ju tussilagona lika snabbt som jag! Fotade mina första igår, pratade med dottern i helgen och undrade varför det inte fanns några, det brukade krylla av dem redan i mars i Fredriksberg! Så nog är de sena här i alla fall, men nu är ordningen återställd. Jag har ju inga säkra ställen längre, inte lär jag hitta blåsippor heller, det tog många år innan jag hittade dem i Fberg, men kanske har jag tur, vem vet? Hoppas ni har lika fint vårväder som vi, idag tog vi dock ut oss lite väl mycket, över 17000 steg, tror det är rekord, vi liksom bara gick och gick utan att komma hem,haha Kram från voffsen och mig

  Gilla

  • Ja, jag blev så glad. Men de är väldigt sena i år och troligtvis kommer även blåsipporna senare än vanligt. Du hittar säkert dina tussilago- och blåsippsställen under alla dina promenader och nästa vår vet du var du ska hålla utkik.
   Vi har fint vårväder varenda dag…nästan. Men det verkar komma både kyla och snö till den dag jag har bokat tid för däckbyte. Det är bara att hoppas på lite mer tur när jag ska ge mig ut på min lilla resa några dagar senare.
   Det där med att bara fortsätta gå för att det är så skönt känner jag igen 😀 Hoppas att kroppen inte tog stryk av ansträngningen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. ÅÅÅÅÅ så vårstemning det er hos deg. Det begynner å bli lite snø her også, så nå er det kommet endel vårblomster. Men ikke akkurat hjemme hos meg. Jeg må kjøre et stykke. Det virker som det er en sein vår i år flere steder.

  Gilla

  • Ja, nu är våren här. I alla fall för några dagar. Det ska bli kallare och snöa flera dagar i streck nästa vecka…tyvärr. Typiskt att jag just då ska byta till sommardäck. Men det är inte ovanligt att vintern kommer tillbaka i slutet av april så jag borde ha vetat att det kunde bli så.

   Gilla

 7. Jag har precis som du varit ute på tussilagojakt och hittade några små på vägkanten men blåsipporna kommer nog inte än här för snön ligger fortfarande kvar där dom brukar växa. Sägs att det ska bli snö imorgon men jag hoppas att jag slipper det för vi har bytt till sommardäck och på tisdag ska jag till stan på ögon

  Gilla

  • Det dröjer nog ett tag innan blåsipporna visar sig nu ser det ut att bli riktigt vinterväder igen. Det ska komma mycket snö så ta det försiktigt på tisdag. Förhoppningsvis blir det bara blött men lite slaskigt kan det vara på vägarna.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s