Nybyggt

Under några år har det byggts på en gång- och cykelbro vid järnvägsstationen. En bro som ska underlätta för alla som vill ta sig över alla järnvägsspår till det nya området, Östersund Strand. Där byggs det många nya flerbostadshus, både hyresrätter och bostadsrätter, och de som bor där vill så klart ha den här möjligheten. Två nybyggen med andra ord och som vanligt finns det många olika åsikter om det. Jag förhåller mig neutral eftersom jag inte påverkas särskilt mycket. Visst tycker jag att de nybyggda husen är ganska fula och trista och jag förstår att många är ledsna över att utsikten försämras för de som bor i de äldre husen närmare centrum, men det här området närmast sjön var ännu tristare och skräpigare förut och utvecklingen måste gå framåt. Själv skulle jag inte vara beredd att betala det som krävs för att bo där och särskilt inte om jag fick en lägenhet åt ”fel” håll.

I förra veckan var det invigning av bron med bandklippning och många nyfikna personer på plats. Inget för mig. Jag tyckte att det var en mycket bättre idé att stanna till där igår när jag ändå behövde handla mat. Men i nyhetsklipp från invigningen verkade alla glada och nöjda och solen sken så fint på dem. Närmast sjön slutar bron i en trappa med träbänkar i mitten för alla som vill slå sig ner en stund och beskåda utsikten mot sjön. Det är nog fint när grönskan har kommit och båtarna passerar där ute.

Men kan någon förstå varför så fula ”konstverk” ska finnas i båda ändarna av bron? Kanske ingår de i brons belysning men den här konsten faller inte i god jord hos den här betraktaren.

Då är stationsbyggnaden mycket finare. Jag har sett många fina stationsbyggnader och den här gillar jag.

I fint väder är det säkert väldigt fint att gå över bron och se ut mot Frösön, Storsjön och Vallsundsbron. Inbyggd värme i brogolvet är det också så att alla ska kunna ta sig över på ett säkert sätt. Varför vet jag inte eftersom den vanliga snöröjningen gäller när bron är slut.

Hiss eller trappor ner till stationsområdet.

Även här finns det en hiss men den hamnade utanför bilden.

Som ni ser har förberedelser påbörjats för fler byggen.

Storkyrkan och församlingen där gillar inte de nya husen eftersom de kommer att skymma sikten mot fjällen. Den vyn är ganska slående när man står på kyrktrappan. Men jag tror att den sikten är kvar åtminstone tills nästa del av byggplanerna påbörjas. I de gula husen till höger om kyrkan bodde mina farföräldrar i mer än 50 år.

Foten blir långsamt bättre men jag är fortfarande väldigt försiktig för att inte förstöra mina promenadchanser inför alla sommarens aktiviteter. Därför tog jag hissen ned till parkeringen och fortsatte sedan med bilen mot Willys.


20 comments

 1. Ja det var lite underliga konstverk måste jag säga 😊 man måate bygga fler bostäder, men jag kan samtidigt förstå om människor inte tycker om att utsikt försvinner.
  Min son tycker det är så konstigt att vi har så stor bostadsbrist i Sverige. I Japan är det inga problem att få bostad, i Tokyo får man det lätt trots att det är en sån miljonstad. Fast å andra sidan har inte japaner så höga krav, dom har ofta små lägenheter. Fast dom är 14 miljoner invånare i den staden men i Stockholm där det är drygt en miljon invånare är det omöjligt att få bostad.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja, jag undrar hur de har tänkt med de dekorationerna. Bostäder behövs och ofta är det någon annan som kommer i kläm.
   Vi kanske kan lära oss något av japanerna när det gäller bostäder 😀
   Kram

   Gilla

 2. Skönt att det går åt rätt håll med foten!
  Såklart är det trist för de boende som blir av med utsikten, men nya bostäder behövs ju förstås.
  Verkligen konstiga konstverk – inte i min smak heller!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja, det har tagit lång tid och nu är jag extra försiktig för att inte göra det värre igen.
   Det är väl ofta så det är när många nya bostäder ska byggas. Några har alltid invändningar och andra tycker att det blir jättebra.
   Jag undrar hur de tänkte med de här konstiga dekorationerna. De blåser säkert sönder om det stormar lite och lika bra det 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Det finns konst som bara är konstig och det tycker jag om denna men allt är som vanligt en smaksak. Bron blir säkert uppskattad och fyller en funktion. Allt nybyggt är kanske inte vackert men som du säger så kan inte utvecklingen stå still och bostäder behövs.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Undrar om det finns någon som tycker att den här konsten är fin eller vacker. Kanske kan den vara lite spännande eftersom den är helt obegriplig men jag förstår inte alls varför den valdes ut. Jag tror att bron är uppskattad av alla som bor och kommer att bo nere vid sjön och säkert av många andra som bara vill komma ut på en promenad. Smaken är som baken och det finns säkert en del som tycker att de här husen är fina. De som har lägenheter mot sjön får i alla fall en fin utsikt.
   Tack Znogge och detsamma!
   Kram

   Gilla

  • Ja, jag tycker också att det är bra att det blir en blandning. Det här området har det pratats om i många år och jag har för mig att det fanns förslag på att även villor skulle byggas. Hur det blir med det vet jag inte men det skulle säkert finnas en marknad.

   Gilla

  • Haha, det blev inte så lång vandring men fram till bron och en promenad över den 😀 Lite nya motiv i alla fall. Du har rätt i att konst betyder olika saker för olika personer och jag vill helst ha lite mer tydlig konst. Den får gärna vara vacker också.

   Gilla

 4. Hm, har tittat länge på konsten vid bron och förstår inte vad den ska föreställa eller symbolisera. Kanske lyser den på kvällen, som två lanternor.
  Tråkigt när utsikten försvinner men det behövs ju onekligen nya bostäder. Det händer samma här.
  Roligt att läsa att foten sakta men säkert bli bättre.
  Önskar dig en fin torsdag!

  Kram

  Gilla

  • Jag vet inte ens om det är konst men jag förstår inte vad det skulle vara annars. Men konst kan man ha olika åsikter om och det finns säkert de som gillar den här. Det byggs på många platser i Östersund, precis som i många andra städer. Bostäder behövs så vi får väl gratulera alla som får en fantastisk utsikt över sjön och Frösön.
   I morse vaknade jag med en mer ömmande fot igen. Konstigt, men kanske gör jag illa den när jag sover. Men totalt sett så går det åt rätt håll 😀
   Tack Anita och detsamma!
   Kram

   Gilla

 5. Någon verkar ha slagit knut på sig själv för att få till speciella utsmyckningar! Jag tycker faktiskt de var lite kul…
  Däremot är jag en bakåtsträvare, jag gillar inte alls när man exploaterar fina områden och bara bygger och bygger…
  Idag såg jag att man planerar bygga i Stadsparken intill falu lasarett. Både förskola och höghus med lägenheter, fy jag blev såå arg. Vi behöver lungor av grönska även i stan! Jag ska passa på att protestera när jag får möjlighet, vilken ragata va?? Sundborn hålleer ju också på att få en helt annan profil med alla nybyggda hus.Njä säger jag bara….hihi
  Men kramar får du av mig och Daniel!

  Gilla

  • Ja, eller bara snurrat ihop lite material och fäst i trädstammen. Kanske kul men enligt mig inte ett dugg fint. Men jag gillar oftast inte abstrakt konst utan vill se vad det föreställer så jag är helt med på att det här kan uppfattas helt annorlunda av andra.
   Det är synd när fina gamla byggnader skyms av moderna och inte lika vackra byggnader. Jag är nog lika mycket bakåtsträvare men inser att jag kanske måste acceptera att tiden går och att nya idéer kommer. Ungefär som jag försöker acceptera språkets förfall. Det behövs folk som protesterar mot förfulning så jag hejar på dig. Jag själv känner mig alltför trött för att orka protestera.
   Kramar tillbaka till både dig och Daniel!

   Gilla

 6. Vilken spännande bro, förstår att Östersund är en stad med ambitionen att växa och som hamnat lite i skuggan av snabbväxande Skellefteå mfl andra städer i norra Sverige. Framtiden finns under 2020-talet i Norrland, vilken skillnad från när jag växte upp.

  Gilla

  • Ja, det har tagit ca två år att få den klar och jag tycker att det blev ganska bra. Själva bron kanske inte är vacker men den leder mot en vacker vy 😀 Många städer i norr vill växa och locka till sig folk nu men kanske får vi nöja oss med att komma lite efter de städer där det satsas mest och massor av arbetstillfällen är på gång. Men visst hoppas vi på att få en del av kakan och visst är det skillnad mot förr.

   Gilla

 7. Så trevligt när det byggs nytt. Bostäder behövs. Blandboende är det bästa, alla ska kunna ha möjlighet att få flytta till ett nytt område. Fin utsikt brukar ju annars kosta lite extra.
  Bron blev ju ett lyft och det finns ju så många fina vyer hos dig att skåda. Det var ju lite intressanta snurriga saker i början på bron. Inte utan att man funderar på vad skaparen hade för någon idé i huvudet 🙂
  Hoppas din fot mår bättre dag för dag!

  Kram

  Gilla

  • Ja, det behövs massor med bostäder men jag har hört att många nyproducerade lägenheter står tomma eftersom de är för dyra. Hur det är just här vet jag inte men de med bäst utsikt lär nog i alla fall vara tingade.
   Bron är nog uppskattad av de flesta och allt som underlättar framkomligheten är ju bra 😀
   Foten blir bättre och nu har jag gått lite hårdare in för att bygga upp muskler och balans. Det känns ganska bra men än är jag inte redo för långa promenader.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s