Bjuden på gofika

Här på Frösön är det många som vill bo och dit hör både jag och bloggvännen Anna-Lena. Vi har träffats ibland för att ta en gemensam promenad och vi har båda trivts med den kravlöshet som finns mellan oss. Men nu har det dröjt väldigt länge sedan sist, till stor del pga att vi båda har haft en del fysiska besvär. Igår plingade det dock till i min mobil och jag fick en fråga om ifall jag ville komma på en fika. Vi har som sagt bara promenerat tillsammans förut, med undantag för en gång i somras då gemensamma bloggvänner hälsade på hos mig. Då tittade Anna-Lena också in en stund men i övrigt har vi bara träffats utomhus. Mycket pga pandemin. Men nu känns det tryggt att även träffas inomhus och jag tackade så klart ja.

Kul att få se hur hon bor och att få komma in och prata bort några timmar. Gofika blev det också. Veganska bakverk från ett konditori i närheten, chokladbollar och en annan god kaka med smak av bl a kokos och choklad. Väldigt gott kokkaffe fick jag också. Det väcker en del minnen från uppväxten. Mina föräldrar kokade alltid kaffet och det var först när jag flyttade ihop med min blivande man som jag övergick till bryggkaffe. För enkelhetens skull brukar jag ha med mig en liten flaska med havredryck när jag blir bjuden på kaffe och egentligen har jag inga förväntningar på att det ska köpas något speciellt kaffebröd för min skull. Men jag blir alltid glad och tacksam när någon vill göra den gesten.

Tiden går väldigt fort när man har trevligt och plötsligt kände jag att nu var det dags att säga hejdå. Men innan jag gick försökte vi gemensamt lösa mysteriet med varför hon inte kan kommentera hos mig och någon annan WP-användare. Underligt eftersom hon bevisligen kan kommentera hos minst en bloggare som använder WordPress. Förr var det inga problem men nu är det nog minst ett år sedan det började krångla. Vi lyckades inte komma tillrätta med problemet och det är ju trist. Men läsa våra bloggar kan hon i alla fall.

När jag ändå var ute en runda med bilen svängde jag in på parkeringen vid Storsjöodjursspaningen och tog fram kameran. Resultatet blev återigen en bild med ett motiv som ni numera känner väl till. Men både ni och jag får ha lite tålamod och den närmsta tiden nöja oss med de närliggande och återkommande motiv som jag har möjlighet att ta mig till.


16 comments

 1. Vilket trevligt initiativ att ses över en fika. Jag förstår att du uppskattade gesten med veganskt fikabröd men som värdinna vill man att gästen eller gästerna ska kunna äta det som serveras. Jag hade gjort likadant själv. Dock är jag osäker på utbudet här men frågan har aldrig kommit upp. Däremot behöver vi då och då laktosfritt men det är ju inget konstigt.
  Vilken vacker vinterbild som du avslutade med!

  Kram och god tisdag!

  Gillad av 1 person

  • Ja, det var kul att ses över en fika nu när promenader inte är möjliga. Många har något som kan serveras till veganer utan att de tänker på att det är veganskt. Digestive t ex går jättebra att servera till kaffet. Hemma tar jag oftast en kopp utan tilltugg men det är klart att det är gott att få något sött till när man träffas 😀 De chokladbollar jag ofta har själv är delicatos och det finns många sorters veganska kakor, och även bullar, i de flesta vanliga matbutiker. Men det är sådant man inte tänker på när man äter allt. De flesta brödsorter är också veganska. Laktosfria varor är så klart minst lika vanliga men kanske är de dyrare om man bara letar efter just laktosfritt.
   Tack Znogge! En fin plats att stanna till på 😀
   Kram och detsamma!

   Gillad av 1 person

  • Tack Barbro 😀 Du och de flesta andra vet nog inte att de bilder som SVT väldigt korta stunder visar mellan olika program är från Östersund och Jämtland. Vintermotiv som snart ska bytas ut mot andra bilder. Där får man också en liten hint om att det är vackert här 😀
   Jag gör mitt bästa för att visa upp mitt Jämtland.

   Gilla

 2. Tittade in hos Anna-Lena och såg förutom om er träff fantastiska bilder från en skidfärd i strålande sol. Då blir man nästan avis, även om jag börjar ruttna på vintern nu.
  Kokkaffe dricks mycket mer i Finland än här, men kanske har det ändrat sig nu. När jag flyttade till Sverige var jag inte alls van vid bryggkaffe och tyckte det var starkt och beskt. När dottern var hos mig under flytten så hade jag inte pulverkaffe som hon alltid dricker hemma. Hon testade då mitt vanliga bryggkaffe och påstod att det var rena rävgiftet! Ändå hade hon mer än halva koppen mjölk…Man har helt enkelt olika smak och olika vanor. Kram

  Gillad av 1 person

  • Visst var de iväg på en härligt tur. Jag blev riktigt avundsjuk och längtar efter att kunna ge mig iväg upp i fjällvärlden. Men till fots och inte på skidor.
   Jag tror att kokkaffe var vanligare i tidigare generationer och kanske mest i norra Sverige. Jag vet inte när bryggkaffe blev vanligare eller när kaffebryggaren uppfanns men många gillar nog det kaffet eftersom man slipper sump. Jag tycker att båda är goda. Jag dricker snabbkaffe också men jag har bara hittat en sort jag gillar. De andra är jag hellre utan. Men du har helt rätt i att det är vanor som styr.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Så hyggelig å dra på besøk besøk og bare kose seg. Jeg har vært på skravletur i dag med ei venninne. Det blir stort sett skravleturer når begge har hunder. I dag ble jeg til og med invitert på middag før turen. Det er en herlig tid framover nå. Håper beinet ditt blir så bra at det blir flotte turer på deg også.

  Gilla

  • Ja, jag är ofta nöjd med mitt eget sällskap men då och då är det jättekul att träffa en vän och prata av mig lite. Du är mycket mer social och träffar vänner oftare och har man hundar har man alltid mycket att prata om. Jag ser verkligen jättemycket fram mot att kunna ta långa promenader.

   Gilla

 4. Jag kör fortfarande med kok-kaffe för jag tycker att det är godare och jag har inte ens någon bryggare. Fikabröd trodde jag att det var ok om man är vegetarian. Vad är det i brödet som inte är veganskt. Kanske smöret fast det brukar väl vara mest margarin och det är väl växtbaserat. Mjölk eller grädde kanske eller tål du inte mjöl. Måste vara besvärligt att tänka på allt och inte kunna äta vad man vill. Tack och lov att jag inte har dom besvären. Nu har jag besvär med att vara ute för ögonen är fortfarande väldigt ljuskänsliga och det är ju så vitt med nysnön och solen. Blir väl bättre bara snön försvinner hoppas jag.

  Gilla

  • Kokkaffe är gott men bryggkaffe är också gott. Jag är inte så noga och jag kan dricka snabbkaffe också. Men då måste det vara den sort jag gillar. Många sorters kakor är veganska men långt ifrån alla. De mjuka brukar oftast ha ägg och kanske även mjölk och smör men det finns både chokladbollar och hårda småkakor som är veganska. Vill jag ha något annat så bakar jag själv och så gör nog de flesta ändå. Jag har inga allergier och såvitt jag vet tål jag alla livsmedel. Det handlar bara om att jag har valt bort allt animaliskt och det är inte svårt att laga mat eller baka. Det som kan vara lite svårt är att bli bortbjuden men då erbjuder jag mig gärna att ta med fikabröd.
   Jag hoppas att dina ögon snart ska vara helt återställda och det blir säkert bättre när snön försvinner.

   Gilla

 5. Gofika kan man ju inte tacka nej till. Vilken trevlig överraskning med en fikastund. Tiden rusar iväg när man har trevligt, det är ett gott bevis. Kokkaffe är det inte många som tillagar längre, inte i kaffekittel på spisen i alla fall. Riktigt gott, säger kaffedrickarna.

  Kram

  Gilla

  • Nej, gofika går alltid ner och det var kul att träffas även utan att promenera 😀 Jag gillar både kokkaffe och bryggkaffe. Även en sorts snabbkaffe funkar bra men där är jag ganska kräsen. Te är egentligen godare men det blir några koppar med den drycken också varje dag 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s