Fuchsia och jag på en liten sightseeing

Ni minns kanske att jag döpte min bil till Fuchsia eftersom det namnet dök upp som förslag i mobilen när jag skulle ange registreringsnumret. Jag vill påminna om det så att ni inte ska behöva undra vem hon är. Hade det inte varit för min problemfot så hade jag nog tagit en lång promenad men ”i brist på bröd äter man limpa”, som min mamma sa. I det här fallet är det ”i brist på promenadmöjligheter åker man bil”.

Men innan ni får hänga med på dagens sightseeing vill jag ge mig själv lite beröm för gårdagens middag. Jag äter nästan alltid mat jag tycker är god men det här blev en kulinarisk smaksensation. I alla fall enligt mina mått. Den skulle nog inte duga på en finare restaurang. Jag har aldrig tidigare gjort frityrsmet till något jag har friterat men jag fick ett tips från köket. se och resultatet blev friterad blomkål. Smeten räckte inte till hela blomkålshuvudet så det blev en del ugnsrostade buketter också. Tillsammans med välkryddade, ugnsrostade motrötter, lite mindre kryddade ugnsrostade potatisar, vitkålssallad och en klick växtbaserad aioli blev jag så nöjd att jag åt alldeles för mycket. Men det kan ju vara ok när maten är så nyttig samtidigt som den är god. Ok, allt är inte supernyttigt men det är faktiskt grönsaker i majoritet på tallriken. Frityrsmeten består av mest kikärtsmjöl, lite rismjöl och vatten. Vilken tur att det blev så mycket av allt så att jag kan äta samma sorts mat flera dagar i rad. Då steker jag så klart allt som ska vara varmt för mikron är ingen höjdare för t ex potatis.

Men nu lämnar vi maten därhän och ägnar oss åt lite av det som finns utomhus. Östersund har bjudit på ett fantastiskt väder den här helgen och det visste ni nog om ni har hört och sett skidskyttetävlingarna. De pågår för fullt med en tävling kvar och samtidigt är Gregoriemarknaden på plats nere vid Badhusparken. Till marknaden hade jag helt klart tagit mig om jag hade klarat av att gå en relativt lång promenad. Nu fungerar inte det och de parkeringar som finns i närheten blir fort fulla, särskilt den stora parkeringen vid Badhusparken som är ockuperad av marknadsstånd. Men Fuchsia tog mig upp på Öneberget där jag kunde njuta av vyer åt flera håll. En superhärlig söndagsmorgon, långt innan någon annan kom dit. Jag kunde parkera vid Frösötornet, gå runt lite bland snökanoner och fram till den nyaste liften på baksidan av berget.

Ni har sett den här vyn förr och kanske kommer ni ihåg att det är Ändsjön som ligger därnere, omsluten av skog. Man kan nästan se bort till min lägenhet härifrån.

Den här lilla byggnaden blir mer och mer förfallen och på ena sidan är flera fönsterrutor trasiga. Lite synd är det men den är nog inte tillräckligt viktig för att få lite omsorg. Utsiktstornet i bakgrunden tas däremot väl om hand och sommartid kan man fika längst ner och titta på utsikten längst upp.

Pistmaskinen hade gjort ett bra jobb i den backe jag såg. Den ursprungliga Gustavsbergsbacken var för svår att nå med en skadad fot men den är säkert lika fint preparerad. I bakgrunden syns Brunfloviken och vart den tar vägen är nog inte svårt att gissa. En bit bakom kröken där borta bodde vi i ett antal år…i mitt barndomsparadis.

Om ni inte har sett en pistmaskin på nära håll förut så kan ni här få en hum om vad som gör skidbackarna så fina.

Klockan var ca åtta på morgonen och jag ville inte åka hem riktigt än. Därför styrde jag Fuchsia mot Rödön där jag visste att det inte kulle krävas många steg för att komma till något sevärt. Jag var helt ensam på vägen och hade god sikt bakåt så jag stannade till för att fota genom framrutan. Jag kanske har nämnt tidigare att det här var Sveriges första betalbro men efter stora protester togs avgiften bort.

Sjörök och att fota från bilen är inte den bästa kombinationen för att motiv ska bli skarpa. Men jag visste att jag inte skulle kunna gå längs stranden så långt att Tibrandshögen skulle synas så återigen stannade jag en kort stund, mitt på bron.

Direkt efter bron svängde jag in till höger och vad jag såg när jag gick omkring lite ser ni här nedan.

Det mulnade på men senare försvann molnen igen och jag gissar att det var fullt i stan av marknadsbesökare, skidskyttar och deras åskådare (mellan tävlingarna så klart) och folk som bara ville njuta av det härliga vädret nere i Badhusparken. Jag nöjde mig med att sitta en stund i solskenet på balkongen och där hade en liten istapp bildats. Den hängde så klart ner från stuprännan och inte vågrätt som på bilden. Men ibland får man rotera bilden så att den passar bättre in i sammanhanget, dvs mitt blogginlägg.

Nu börjar det närma sig tiden för herrarnas masstart och jag håller en tumme för framgångar för de svenska killarna, i första hand Martin Ponsiluoma.


16 comments

 1. Smart att Fuchsia får jobba lite nu när du inte är så rörlig. Som vanligt bjuder du på väldigt vackra vyer. Hur kan det vara att bron blev en betalbro? Förmodar att det fanns alternativa vägar som var gratis eller… Bra att den är gratis nu i alla fall.

  För övrigt så tycker jag att din middag både lät och säg väldigt god ut 😀

  Önskar en fin söndagskväll nu!

  Kram

  Gilla

  • Fuchsia verkar trivas med uppgiften, kanske för att det är lite trist att stå hela dagarna i ett mörkt garage i stället för att få åka omkring i dagsljus 😀
   Bron byggdes av ett bolag med de omkringliggande kommunerna och en del av näringslivet som delägare och eftersom det var på gång att införas ett liknande system som i Norge, där vissa delar av vägnätet är avgiftsbelagda, blev Rödöbron av en tillfällighet den första betalbron. Det blev regeringsskifte och då ändrades intentionerna och det blev prat om att bron skulle lösas in av staten. När sedan Vallsundsbron byggdes, mellan Frösön och Anersia, och den blev avgiftsfri blev det ohållbart att ha olika regler. Jag vet inte hur det gick till men bron blev så småningom avgiftsfri och folk slapp åka långa omvägar, vilket är möjligt via t ex Krokom. Då var det prat om att det svenska vägnätet skulle vara avgiftsfritt men nu vet vi ju att det inte är så överallt. Men här i Jämtland har vi inga betalbroar numera 😀
   Tack Znogge! En väldigt god middag 😀
   Jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Jag tycker din middag ser väldigt läcker ut och jag skulle nog uppskattat den lika mycket som du. Vilken tur att du har din kompis Fuchsia som tar dig med på äventyr. Och vilket väder! Och vilka vyer! En pistmaskin har jag aldrig sett på nära håll så det var kul att se. Riktiga vidunder 🙂 Vackra vyer över bron. Häftig bild på istappen. Kul att rotera bilden.
  Snöfall här just nu men i eftermiddag blir det regn för vi ska få upp mot 6 plusgrader. Ser inte fram mot snömodden men vädret är som det är.
  Hoppas du får en fin dag!

  Kram

  Gilla

  • Det var väldigt gott och det blir samma mat till middag idag…och i morgon 😀 Vanligtvis fryser jag in matlådor men vissa saker ska man nog inte stoppa in i frysen. Men jag har inget emot att äta samma mat flera dagar i rad. Det har varit härligt väder och då passade det ju bra att ta mig upp till vyerna. Den här pistmaskinen är ganska liten jämfört med de schabrak som finns i t ex Åre. Men den gör sitt jobb i de lite mindre backarna här. Det blev en så avlång bild på istappen så det bästa var att rotera den 😀
   Nej, snömodd är inte kul men förhoppningsvis gör värmen att det snart bara är blött. Det är inte heller kul men inte lika halt.
   Tack Anita och jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla

 3. Maten ser väldigt god ut.
  Vad bra att du har en egen Fuchsia som kan ta dig ut nu när foten inte ska belastas så mycket. Jättefina bilder som vanligt!
  Kram

  Gilla

 4. Fuchsia ser ut som en bra utflyktskompis! Härliga bilder från er tur som alltid!
  Maten ser väldigt god ut … och friterad blomkål är gott … många år sedan jag gjorde, kanske funkar det att göra i airfryern också 🙂
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram

  Gilla

  • Hon och jag har mycket trevligt tillsammans 😀 Hon tar mig till fina platser och ibland kan det bli fina bilder.
   Jag har friterat förr men aldrig med frityrsmet. Den var välkryddad och resultatet blev väldigt lyckat. Jag har ingen som helst erfarenhet av en airfryer men berätta gärna om det funkar, när och om du testar. Det vore skönt att slippa hålla på med så mycket olja.
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Tack för din uppmuntran. Jag har bestämt mig för att fortsätta blogga för mina bloggvänner betyder väldigt mycket för mig. Jag har opererat gråstall och det gick bra men värre var det med andra ögat som hade en blödning. Då fick jag en spruta rätt i ögat och det var hemskt fast jag var bedövad så ljudet när man sticker i ögat är skitäckligt. Jag ska iväg om en månad igen. Usch. Coronan har ju gått över men jag har fortfarande besvär med viss mat och kaffe. Bilen är lagad så vi får väl se hur länge den håller innan nästa fel.

  Gilla

  • Bra beslut att fortsätta! Många av oss skulle sakna dig annars och du skulle sakna att skriva.
   Skönt att starroperationen gick bra men fy vad läskig med sprutan i ögat. Hoppas du inte behöver göra om det. Nu håller jag tummarna för att allt elände ska vara över.

   Gilla

 6. Mums vad gott, jag är så hungrig nu efter en natts jobb då jag inte hunnit med att äta. Ser verklige smakligt ut, helt klart godkänt. Blomkål är väldigt användbart.
  Så underbara foton du bjuder på, sjörök gör sig vackert på bild. Så mycket snö ni har, tänk att det kan skilja så mycket i vårt avlånga land.
  Toppentoppen att du har din bil så att du kommer iväg på lite utflykter.
  Hur mår din fot nu? Tänk så många veckor, rejäl stukning du råkade ut för.
  Kram

  Gilla

  • Det var en hel del kryddor i smeten och på allt annat också så det smakade både gott och mycket 😀
   Tack! Det kändes bra att kunna komma iväg en bit och sjörök gillar jag. Jag är försiktigt optimistisk gällande foten nu. Jag tycker att den känns bättre men nu ska jag inte rusa iväg och förstöra allt igen. Det hade nog gått fortare över om jag inte hade missförstått råden. Men snart är jag nog på språng igen 😀
   Kram

   Gilla

 7. Snöröken på isen är så läcker, försökte fota snörök på åkern förut men det blev platt ingenting. Du skulle förstås ha liftat med pistmaskinen, tänk vilken skoj upplevelse! Jag är galen så jag hade säkert ställt frågan…’
  Inte kom jag ihåg vad du döpt bilen till, undrade just vilken ny fyrfota vän du träffat, o fyra hjul har den ju! Maten ser god ut, jag hittade min frityrgryta i flytten, funderade ett tag om den skulle med då den aldrig använts i Sundborn men den kom faktiskt med. Kanske blir jag inspirerad rentav?friterade grönsaker är gott! Kramen

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s