Lydig

Jag gör verkligen mitt bästa för att följa sjukgymnastens instruktioner. Inga promenader men jag har ändå haft anledning att några gånger ta bilen in till stan. I torsdags var det dags för den rutinmässiga provtagningen och då passade jag även på att tvätta bilen. Några dagar med minusgrader gav mig hopp om att bilen kanske kan få se vit ut ett tag. På vägen hem stannade jag till vid hamnen, parkerade och gick kanske femtio meter för att ta en bild av Frösön.

Där jag stod fanns den här plåtkonstruktionen. Det kan vara en fyr eller en kamin att elda i. Men varför man skulle ställa en kamin här förstår jag inte och därmed faller den teorin. På två sidor (har en rund konstruktion förresten sidor?) fanns sittplatser med fin utsikt över antingen hamnen och Badhusparken eller Vallsundsbron mellan Frösön och Annersia. Jag tror att byggnaden som skymtar fram, eller den som inte syns, kan innehålla en bastu men om det här är en kamin så borde den i så fall värma bastun. Ja, ni märker nog att jag behöver lite intellektuell stimulans så att jag får något viktigare att fundera på.

Även igår hade jag ärende in till stan. Ett paket jag hade beställt levererades nämligen till en bokhandel vid Stortorget och jag for in för att hämta det. Duktig och lydig som jag är parkerade jag inte där jag brukar, dvs vid Badhusparken, utan strax nedanför torget för att inte behöva gå så många steg. Det hördes hög musik och jag såg att det var en del aktivitet. Hela Stortorget har byggts om till skidspår som ringlar sig runt och i ena kanten har skidskyttemåltavlor placerats. Nu får ni inte tro att det skjuts med skarp ammunition på Stortorget i Östersund. Det här är ett arrangemang för barn och ungdomar och både gevär och måltavlor fungerar elektroniskt…eller kanske digitalt, jag vet inte riktigt hur det funkar och vad som är rätt benämning.

Det här läste jag mig till när jag ville ta reda på vad det handlade om:

Under helgen tävlas det nästan överallt i Östersund med omnejd. Nordiska ungdomsspelen har intagit stan för sjätte gången. På Stortorget tävlades det i sprintskidskytte.

Nordiska ungdomsspelen startade 2017. Det året deltog omkring 400 barn mellan 9-16 år från fem länder. De tävlade i  längd, skidskytte, slalom och skicross.

Sedan dess har evenemanget vuxit och i den sjätte upplagan, den i år, deltar ca 2 300 barn i 13 idrotter. Dessa är:

 • Tennis
 • Skidsprint
 • Längdskidor
 • Skidskytte
 • Konståkning
 • Slalom
 • Skicross
 • Curling
 • Friidrott
 • Luftgevärsskytte
 • Ishockey
 • Snowboard
 • Freeski

Här är inskjutningen i full gång. Jag var på plats 09.20 och en speakerröst sa att tävlingarna skulle börja 10.00. Det orkade jag inte vänta på och utan tens vill jag inte stå längre än nödvändigt. Men tänk vad mycket som anordnas i stan. Tyvärr missar jag det mesta eftersom jag inte har tillräcklig koll. De hade lite tur med vädret för nu har minusgraderna övergått till regn och plusgrader.

Apropå det här med intellektuell stimulans och bristen på sådan för min del så kan jag i alla fall berätta att jag har återupptagit mina italienskastudier efter minst ett års uppehåll. Enligt duolingo, som språkappen heter, har jag nu kämpat på 56 dagar i rad och det är så himla roligt. Den här gången är jag mycket klokare och begränsar tiden med inlärning rejält. Ska min hjärna orka så gäller det att ta det varligt. Jag har ett väldigt lågt satt minimum att klara varje dag och efter det slutar jag så fort jag märker att hjärnan visar tendenser att sluta hänga med. Det är inte lätt att sluta i tid eftersom man premieras på olika sätt och dessutom flyttas man upp i ”finare” grupper om man presterar bättre än det stora flertalet. Det var i den fällan jag föll när jag använde appen förra perioden men nu har jag sagt till mig själv på skarpen att jag inte behöver visa mig duktig och ligga bland de bästa i prestation. Jag lullar på lite i min egen takt och ska bara ha kul. För språk och grammatik är kul 😀 Dessutom är det bra hjärngymnastik även i liten mängd.


11 comments

 1. Så bra att du lyder order nu och inte överanstränger din fot. Ibland gäller det att vara utrustad med ett gott tålamod och skynda långsamt även om det är svårt.
  Jag blev nyfiken och googlade. Hittade en bild när föremålet är upplyst inifrån så jag skulle säga att det är en fyr.
  Det var verkligen full rulle och massor med aktiviteter i staden men det är ju bara trevligt.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  Gilla

  • Ja, jag vill ju gärna bli bra i foten så fort som möjligt så nu gäller det att göra som jag är tillsagd.
   Hahaha, jag brukar googla när jag är osäker men den här gången orkade jag inte göra det. Vilken tur att du är så nyfiken så att vi båda fick svar 😀 Tack för det!
   Det är kul att det anordnas diverse aktiviteter här i stan och förmodligen var det väldigt mycket mer folk i farten lite senare. Ganska skönt att få åka hem till lugnet då 😀
   Tack och jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Duolingo låter ju superkul!
  Någon sådan stimulans skulle jag verkligen behöva.
  Undrar om några timmar med barnbarnets intensiva pratande (som man ska försöka förstå) idag, kan räcka som utmaning. 😉

  Gilla

  • Ja, det är jättekul om man gillar språk. Jag vet inte hur det är att använda appen som nybörjare men för mig, som hade läst kvällskurser i flera år innan, är det ett perfekt sätt att hålla kunskaperna vid liv och kanske lära mig något nytt. Nu märker jag hur mycket jag har glömt och det är synd.
   Hahaha, jag kan tänka mig att hjärnan får arbeta minst lika mycket för att förstå barnspråk 😀 Men det blir nog inte så mycket grammatikträning.

   Gilla

 3. Jammen er jeg imponert over at du er så lydig. Akkurat det er ikke min sterke side. Jeg hadde nok fortsette å bruke beinet betraktelig mer enn det du har. De burde jo ikke kalt det smertegrense, men sagt når en begynte å kjenne smerte.

  Gilla

 4. Nämen vad skoj med idrottstävlingar för barn och unga. Vi håller ju på i Falun också o snart är det dags för Svenska skidspelen igen, tyvärr blir vintrarna här allt sämre så många evenemang får ställas in. På facebook finns säkert en bra Östersund-sida där alla evenemang finns samlade. Annars ligger de säkert också på Östersunds egen fb-sida! Du får ju ha lite koll! Hur ska vi andra annars hänga med i vad som händer.
  Jag har ingen förklaring till den tjusiga kaminen men fotot över Frösön var jättesnyggt!
  Ta det nu fortsatt varligt, inga bakslag nu! Kramen

  Gilla

  • Det är himla kul att det anordnas diverse roliga aktiviteter och kanske särskilt för unga personer. Jag håller tummarna för att svenska skidspelen ska kunna arrangeras både i år och många år framåt. Men det blir nog svårare med åren. Jag kan nog hitta allt möjligt kul på nätet om vad som händer här men jag är ganska lat och just nu ska jag ju dessutom hålla mig stilla. Men nästa helg är det Gregoriemarknad och den brukar jag försöka ta mig in till. Vi får se hur det blir. Foten måste nog vara lite bättre för parkering i närheten är nog inte så lätt att hitta.
   Znogge hade hittat en bild på nätet där kaminen lyser så förmodligen är det inte en kamin utan en fyr 😀
   Jag ska vara försiktig nu för jag vill inte äventyra vårens och sommarens härliga promenader och äventyr.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Så härligt att läsa italienska. Det är ett så fint språk. Jag lärde mig lite på 60-talet då jag och AMte dit flera gånger per år. Här är det skit. Inte nog med att bilen är trasig och precis den årsmodellen fick det här felet. 20000 har du hört så hemskt. Det blir att låna av mina bröder eller min son. När jag skulle hem åkte jag med brorsan (tuppola) och han hade coronan utan att han visste det och så blev jag smittad och ligger här som ett vrak. Tisdagen satt jag i telefonkö till försäkringsbolaget så gott som hela dagen. Undrar vilken skit som ska hända härnäst

  Gilla

  • Ja, det är jättekul men jag har glömt väldigt mycket sedan jag höll på sist. Långsamt men säkert ska jag nog kunna komma tillbaka till samma kunskapsnivå 😀 Ja, jag läste om bilen hos dig men nog måste väl försäkringen täcka det mesta.
   Krya på dig nu och ta hand om dig så gott det går.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s