God semmeldag

Man kan även säga glad fettisdag, god fastlagsdag eller något annat som passar in på den här dagen. Jag är ingen semmelälskare men mandelmassa kan jag äta alla dagar på året. Och är man en gottegris när det gäller mandelmassa så är det svårt att låta den vara ifred i kylskåpet när den väl har hamnat där. Jag köpte en förpackning färdiga semmelbullar och en rulle mandelmassa redan i slutet av januari. Bullarna frös jag in men mandelmassan har jag nallat en liten bit av då och då och några dagar innan det var dags att göra mig en semla så var mandelmassan på något mystiskt sätt slut.

Vilken tur då att jag för några dagar sedan såg en tv-kock visa hur han gör egen mandelmassa så att jag slapp åka och handla. Mandel hade jag och florsocker fanns också i mitt skafferi. Jag följde receptet och rostade mandlarna i ugnen 10 min på 200 grader. Sedan åkte de ner i matberedaren tillsammans med samma mängd (viktmässigt) florsocker och där mixades de ihop. Kocken hade i en äggvita men det ville inte jag ha så jag skvätte i lite aquafaba (kikärtsspad) i stället. Resultatet gillar jag väldigt mycket. Lite annorlunda smak jämfört med den köpta varianten men väldigt gott. Särskilt vacker blev inte min semla och den veganska sprejgrädden går inte att jämföra med animalisk grädde men min semla smakade ändå gott. Själva bullen tycker jag var bättre än en del torra varianter jag har ätit på kondis eller köpt från någon livsmedelsbutik.

Den här semlan fick bli min lunch idag. Så får man göra när man själv bestämmer och inte behöver vara en förebild för sina barn 😀 Men jag har sju bullar kvar och eftersom jag inte vill ha semmellunch varje dag i veckan så får bullarna sällskap i frysen av lagom stora omgångar av min mandelmassa. Om de blir luncher vid senare tillfällen eller om jag smäller i mig dem som fika får framtiden utvisa. Jag kan tillägga att middagen idag blir betydligt nyttigare med massor av grönsaker.

Efter min onyttiga lunch gav jag mig ut i det härliga vintervädret. Solen sken när jag gick men ganska snabbt mulnade det på västerifrån. Men det var bara ca fyra minusgrader och så gott som vindstilla så det blev en promenad som jag verkligen njöt av. Så här ska vintern vara.

I år har tydligen en ny isväg mellan Frösön och Annersia plogats upp. Om väder och min fot tillåter framöver så kanske jag ger mig på att gå dit och sedan följa stranden på den sidan tillbaka.

Gångvägen här nere vid sjön var inte plogad men det var torr snö och lätt att gå i. Ser ni skidåkaren där ute på sjön?

Det gjorde inget att solen försvann bakom molnen för det var lika skönt ändå. Kanske t o m lite skönare eftersom jag idag hade lite mer fart i stegen och det blev ganska varmt i solskenet. Fler sådana dagar vill jag ha.


18 comments

 1. Det är verkligen vackert vinterväder hos dig .
  Vilken spännande semla du gjorde! Idag har det handlat mycket om semlor och jag känner mig som den ende i världen som inte äter semlor, jag har försökt men jag kan inte lära mig att tycka om det.
  Kram

  Gilla

  • Ja, nu trivs jag 😀
   Semlan blev väldigt god men det var nog mest mandelmassan som gjorde att den blev det. Jag har aldrig varit jätteförtjust i grädde så jag sprejade bara på en ring längs kanten för fotots skull och sedan spred jag ut den över hela bullen innan jag åt. Det finns så många andra goda bakelser så det finns ingen anledning att du ska tvinga i dig en semla. Man ska äta det man gillar och inte det som förväntas.
   Kram

   Gilla

 2. Vilket härligt vinterväder ni har nu!
  Här är det fastlagsbullar som gäller men det fick räcka med den som jag åt i går. Mandelmassa är en stor favorit så här hade det också knaprats kan jag säga 😀

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det var en otroligt skön dag och jag hoppas få fler lika fina.
   Egentligen är jag ganska nöjd med att bara ha ätit en så jag får se om bullar och mandelmassa får ligga kvar i frysen länge. Kanske tar jag fram en bit av mandelmassan ibland och låter den försvinna ner i magen 😀 Jag vet att du förstår min vurm för den goda massan 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Det er mange år siden jeg har bakt noe som helst her hjemme. Det hender jeg baker en kake på jobb om det er noe som skal feires. På torsdag blir det kjøpekake på jobb i anledning at ei skal slutte.

  Gilla

  • Det händer att jag bakar någon kaka ibland men de här bullarna hade jag köpt i en butik. Men mandelmassan fixade jag själv och jag monterade ju ihop bulle, mandelmassa och grädde så lite delaktig i tillverkningen var jag 😀 Köpta kakor är inte heller så dumt.

   Gilla

 4. Det var ju ett riktigt mysterium, det där med den försvunna mandelmassan 😉 Din semla verkar blivit väldigt god. Imponerad att du gjorde egen mandelmassa. Här blev det ingen igår då husse var på kontoret men idag är det dags. Jag har bakat och ska snart ta fram från frysen så dom får långsamt tina till i eftermiddag. Mandelmassan har jag köpt och jag fixar lite med den. Tillsätter ett par droppar bittermandelolja, en gnutta mjölk och hackad mandel. Jag gör två varianter av semla. Jag är ingen jätteälskare av mandelmassa så jag vill ha den blandad i grädden medan husse ska ha en stoooor klump och grädden ovanför.
  Precis så ska vintern se ut. Snön är lite som fluffig grädde. Vilken härlig vinterdag du fick. Och så skönt att du kan gå promenader igen även om dom inte blir lika långa som innan din skada. Förresten var det väl idag du ska till sjukgymnasten? Hoppas det går bra och att du kanske kan få några mer tips.
  Vit snö och blå himmel, en oslagbar kombination. Och visst såg jag skidåkaren där ute på isen.
  Ha nu en fin onsdag!

  Kram

  Gilla

  • Ja, hahaha 😀 Hur kan det ha gått till? Jag får nog erkänna mig som skyldig men utan att känna någon skam. Det var gott helt enkelt 😀 Och vad gör man om man vill ha en semla och det bara är mandelmassan som saknas? Jag följde det väldigt enkla receptet och så var den saken löst. Du är duktig som bakar egna semlor och de är säkert mycket godare än de man köper. Mandelmassan låter också som en god variant men för min del ska det vara väldigt lite grädde och mycket mandelmassa. Jag och min man brukade byta så att han fick mycket av min grädde och jag lite av hans mandelmassa. Perfekt för oss båda. Men mandelmassan ska vara blandad med lite av inkråmet i bullen och gärna lite grädde för att det ska bli riktigt gott. Ingen hård klump ovanpå bullen enligt min smak.
   Ja, nu är vintern som jag vill ha den och jag njöt verkligen av promenaden. Tyvärr blev foten sämre igen och nu har jag promenadförbud en vecka. Du har rätt i att jag träffade sjukgymnasten idag och det visade sig att det här med smärtgränsen inte var som jag trodde. Mer om det kommer i nästa inlägg.
   Den här dagen började fint men nu har det blivit mulet och lite blåsigt. Men jag fick i alla fall en väldigt fin dag så jag får leva ett tag på den 😀
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

   • Så klart att det ska var inkråm av bullen med i mandelmassan … det glömde jag skriva 🙂

    Men nej, fick du ont och dessutom promenadförbud en vecka, det var mycket tråkigt att höra. Då väntar jag att få höra mer i ditt nästa inlägg om det där med smärtgränsen.
    Vila nu foten och ha det så bra som det går!

    Kram

    Gilla

 5. Jag åt också hemgjorda semlor igår. Det var Kinabrors sons fru som gjorde och till och med bakade bullarna själv. Jättegoda. Eftersom jag inte kunde fara på byn och handla så var jag beredd på att bli utan semlor. Men både skottning och semlor och middag fick jag så jag ska inte klaga. Synd bara att jag inte har någon bil för den här veckan var det så mycket jag skulle göra.

  Gilla

  • En gång i tiden brukade jag baka bullarna själv men de jag köper är minst lika goda som de jag lyckades åstadkomma. Men det finns säkert recept som ger ännu bättre bullar. Vilken tur att du fick semlor när du inte kunde ta dig iväg själv och vilken lyx att du även fick hjälp med skottningen 😀

   Gilla

 6. Din semla är den gulligaste jag skådat, den ser hemmasnickrad ut och det gör den än godare, om man gillar fikabröd vill säga. I Finland äter vi fastlagsbulle, semla är småfranska, något som kan orsaka stor förvirring….
  Vilken härlig promenad, vi hade femton minus imorse, fick gnugga mig i ögonen, men nu mot kvällen bara ett par kalla grader, nysnö och helt ljuvligt ute. Det går bra att promenera när väl plogningen varit här och sparken glider också lätt. Lycka! Kram från pörtet

  Gilla

  • Tack så mycket! Den ser förvånansvärt hemmagjord ut trots att bullen är köpt. Men den trista grädden bidrar nog till det inte särskilt proffsiga intrycket 😀 För din del skulle nog den finska semlan vara att föredra och egentligen skulle nog jag också föredra en god macka.
   Ja, den promenaden var sagolikt skön och jag njöt så mycket jag kunde 😀 Men så kallt som femton minus har vi inte haft på ett tag. Du fick några härliga vinterdagar och det är sådana dagar vi måste ta tillvara 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Småler igenkännande angående mandelmassan – jag älskar också mandelmassa 🙂 Har inte ätit någon semla i år och lär inte göra det heller … så gott är det nu inte, men din hemgjorda ser god ut!
  Härliga vinterbilder … precis så som du vill ha det!
  Kram

  Gilla

  • Mandelmassa är som godis och jag äter nog semlor mest för att rättfärdiga mitt mandelmasseätande 😀 Men det går ju bevisligen bra att äta mandelmassa ändå så bullarna är egentligen onödiga.
   Ja, jag fick några fina vinterdagar 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. En semla fick det bli hos mig. Jag blev glatt överraskad av hur god den var. Jag har inte ätit semla på några år, årets semla var hembakad och jag ville ju inte tacka nej när värdinna gjort sådant besvär. Vilken tur för mig.
  Härliga vinter bilder du bjuder på. Ser fantastiskt ut.
  Kram

  Gilla

  • Ja, vilken tur att du inte ville tacka nej och fick en så välsmakande upplevelse 😀 Det är gott med semlor men det finns godare bakverk. För min del är det lite nostalgi just med semlor men ärligt talat är mandelmassan godare utan semlan 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s