Ofrivillig soffpotatis

Det är jag just nu och jag måste nog inse att en sådan lär jag vara ett tag till. Inte mycket att skriva eller berätta om när det är så här så jag har låtit bli. Men nu har jag i alla fall fått veta att det inte finns mycket annat att göra än att tålmodigt vänta, vila foten i högläge, göra små rörelser för att hålla igång blodcirulation och balans, kyla ner lite då och då och belasta i lagom mängd.

Under de två veckor som har gått sedan jag missade sista steget i trappan och föll har jag ändå två gånger tagit mig till min optiker och båda gångerna har jag fått sota en del för det. Men resten av dagarna har jag snällt stannat inne. Eller nu luras jag för jag har gått till soprummet två gånger och till postfacken några gånger. Men det är så nära så det räknas nästan inte. De få foton jag har tagit är från balkongen då jag längtande har tittat ut. Jag vill inte sitta inne när det är härligt vinterväder men här har jag suttit och bokstavligen svällt på bredden samtidigt som svullnaden på foten minskat en del.

Jag fick en del goda råd av några av er om att jag borde röntga foten för att få veta om något behövde åtgärdas. Men jag envisades med att tro på den info jag fick från 1177, mest för att jag inte ville eller orkade ta mig till akuten. Men efter två veckor med bara små förbättringar kände jag att jag borde ta till mig de råd jag fick och den här gången ringde jag min hälsocentral. Jag la nästan orden i munnen på henne när jag försökte låta övertygad om att det bara är en stukning men hon tyckte att jag skulle ringa sjukgymnastiken så att någon där kunde känna igenom min fot.

Idag ringde jag dit och fick en tid någon timme senare. Efter en frågestund klämde, kände och tänjde hon på min fot och tryckte på alla blåmärken som finns över hela foten och halvvägs upp till knät. Det har faktiskt varit lite spännande att se hur färgen på min fot efter några dagar såg ut som en smurfs fot, ljusblå, för att sedan övergå till mörkare toner och hur blåmärkena har blivit allt tydligare upp längs benet. När fysioterapeuten var klar ville hon konsultera en läkare och även han kom och bearbetade min fot. Men han var så försiktig att det knappt kändes. Han tyckte att det var bäst att skicka en remiss till röntgen och det var bara för mig att åka direkt till sjukhuset.

Besöket på röntgen tog ca två timmar totalt eftersom jag väntade på att få besked innan jag gick därifrån. Jag hade nog hela tiden trott på att det är en stukning så jag blev inte särskilt förvånad när jag fick beskedet om att jag kunde åka hem och att ingen åtgärd behövdes. När jag kom hem läste jag i journalen orden ”Ingen skelettskada eller felställning” och det är ju ett väldigt bra besked. Nu hoppas jag bara att det ska gå raskt framåt med förbättringen (efter dagens äventyr har jag dock gått tillbaka en del i måendet). Nästa vecka kan jag fortsätta att vara en soffpotatis och acceptera att det är så men på lördagen ska jag och min svägerska åka till Åre för den årliga vistelsen i min andelslägenhet. Jag hoppas att jag kan promenera omkring åtminstone lite då och lämna tiden som soffpotatis bakom mig. Men det blir som det blir och hur det än utfaller så ska det bli jättekul att min svägerska kommer.

Jag hade kameran med mig när jag åkte till sjukhuset och eftersom det blev en kort promenad genom Norra kyrkogården passade jag på att ta en bild som inte är tagen från min balkong.

På väg hem svängde jag in till parkeringen vid Storsjöodjursspaningen för att få med ännu en bild som inte är min utsikt hemifrån. 10 minusgrader och ett härligt väder och jag längtar såå starkt efter mina vanliga promenader.


22 comments

 1. Oj – är det redan 2 veckor sedan. Tänk att en rejäl stukning kan ställa till det så.
  Fantastiskt vackert hos dig nu Ingrid.
  Hoppas, hoppas, hoppas att resterande återhämtning nu går snabbare och bra.
  Kram/Barbro (i Tranemo)

  Gillad av 1 person

  • Ja, tiden går snabbt. Det var en rejäl stukning plus att jag slog mig på fler ställen så att jag är mer öm än vad bara stukningen bidrar med. Men det får ta den tid det tar och nu vet jag i alla fall att det bara är tålamod som krävs. Tack Barbro 😀 Det måste kännas fint att skriva Tranemo som hemma.

   Gillad av 1 person

 2. Vad vackert det är hos er med snön!
  Det är länge som du haft ont i foten utan större förbättringar, bra att du fått det riktigt kollat och kan utesluta att nåt är brutet. Förstår att det är trist att vara inne, du som alltid rör på dig så mycket. Hoppas verkligen du känner av förbättring snart.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja, det är så lockande att gå ut och jag hoppas att det blir fler sådana dagar när jag och min fot är redo för dem.
   Till sist så insåg jag att jag måste få veta om det bara var en stukning eller något annat och nu känns det skönt att ha fått svar. Visst är det trist men det finns inte så mycket att göra annat än att acceptera situationen. Tack Marie, det hoppas jag också 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Blir ikke beinet ditt noe bedre etter så lang tid? Har du ikke krykker så du ikke belaster beinet ditt? Godt det er vinter så du ikke går glipp av flotte turer i varmt vær. Håper den snart blir bedre.

  Gillad av 1 person

  • Just nu är det värre igen eftersom de har klämt och böjt så mycket på min fot men det är skönt att ha fått svar på att det inte var mer än en rejäl stukning. Jag ska belasta i lagom mängd och det går bra att gå lite grann om jag är noga med att sätta ner foten rakt. Ja, kanske hade det varit tristare om det hade varit sommar men jag älskar det här vintervädret och skulle gärna vara ute och promenera. Men det blir förhoppningsvis många fler chanser 😀 Tack Lillian, det hoppas jag också.

   Gillad av 1 person

 4. Jag tycker att det var var bra att läkaren insisterade på röntgen för nu vet du i alla fall vad det inte är och vad det är. Dessutom så kan du förhålla dig till det.
  Hoppas att foten hinner bli bättre tills du ska till Åre. Även om det inte blir skidåkning är det trevligt att kunna promenera lite.

  Kram och god kväll!

  Gillad av 1 person

  • Ja, med facit i hand så är det skönt att veta vad det här är. Tack Znogge, jag hoppas också att det ska bli mycket bättre och jag vet ju också att jag kan och får belasta foten till smärtgräns (så står det i papperet jag precis nyss läst igenom). Men lite försiktigare än så ska jag vara eftersom jag har känt försämring när jag har tagit i lite för mycket. Skidåkning har jag inte ägnat mig åt på ganska många år men promenader vore trevligt att få gå 😀
   Kram och detsamma!

   Gillad av 2 personer

 5. Det känns riktigt bra att du tills slut fick röntga din fot för nu vet du att det du trodde från början var den rätta diagnosen. Men nu har du det ”svart på vitt” om man säger så. Men det måste varit en rejäl stukning i och med att det gått två veckor och du fortfarande känner av det så pass mycket. Så då är det bara att vara tålmodig för dig. Jag förstår att du vill ut i vintervädret men du har tagit väldigt fina bilder från din balkong. Den med den vackert färgade himlen är ljuvlig. Och jag kan konstatera att ni har det väldigt vackert uppe hos er nu. Bilderna med den kritvita snön och den blå himlen, det är riktig vinter det!
  Fortsätt nu att krya på dig och en fin helg till dig!

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Jag borde nog ha kontaktat HC tidigare men jag nöjde mig med första samtalet till 1177 eftersom det var enklast. Numera är jag inte lika vårdtrött som tidigare men det hänger kvar lite. Men visst är det skönt att ha fått besked om att det inte är värre än en ordentlig stukning. Jag minns inte hur foten hamnade när jag ramlade men jag måste ha slagit i lite överallt eftersom jag var blå långt upp mot knät. Nåja, det är bara att fortsätta vara tålmodig och vänta på bättre tider. Jag är glad för att jag kan titta ut från min lägenhet och se något fint men det är klart att jag helst vill komma ut på promenader och uppleva fina vinterdagar som de ska upplevas.
   Tack Anita! Jag ska göra mitt bästa och en fin helg till dig också 😀
   Kram

   Gilla

 6. Oj … fortfarande ont! Skönt ändå att det är röntgat och att det inte behövs någon åtgärd. Så nu är det bara att fortsätta ta det lugnt! Vet ju hur förbaskat tråkigt det är att inte kunna göra som man vill – att promenera t.ex.
  Vyerna från din balkong är verkligen fantastiska! Ja, de andra med är fina och nog är det riktig vinter hos dig – en sån vinter som jag vet att du älskar! 🙂
  Fortsätt nu att krya på dig!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja, det här blev en ordentlig stukning och det tar tid. Men det är skönt att äntligen ha kommit till skott med att få riktiga besked och ännu skönare att det inte är värre än en stukning. Vi får väl se fram mot bättre tider både du och jag och hoppas på att vi snart kan gå som vanligt.
   Jag är glad för att jag kan se något fint när jag tittar ut och visst är det fint här nu.
   Tack Anki och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

  • Jag tittar längtande ut varje dag och varenda morgon hoppas jag på att foten ska kännas tillräckligt bra för en promenad. Men det är bara att fortsätta att tålmodigt vänta in bättre tider. Förhoppningsvis kommer de snart. Jag tar det med fattning och det är ganska skönt att inte frustrationen blir större än den är.

   Gilla

 7. Jag är väldigt glad över att du tog dig till både läkare och röntgen, det är bra att veta vad man har att rätta sig efter. Tyvärr så kommer det ta sin lilla tid eftersom du fick en rejäl stukning, men det vet du säkert redan. Sedan när du är bättre så gäller det att stå stadigt på foten för en vrickning kan lätt stukas om igen. Så skönt att du har din vecka i Åre att se fram emot. Längtar efter att få se fina underbara foton från Åre.
  Kramar

  Gilla

  • Ja, det känns bra att ha fått besked om vad det är. Jag har fått några rörelser som jag ska göra för att förbättra balans och styrka men jag får ondare av dem så jag tror att jag väntar lite med att göra dem. Men sedan tror jag att de rörelserna är bra för båda mina fotleder så de ska in i mitt vanliga träningsprogram.
   Det ska bli kul att komma till Åre men hur många fina foton det blir återstår att se. Jag hoppas att jag ska kunna ta mig ut på korta rundor åtminstone.
   Kram

   Gilla

 8. Tur att det inte var något brott på några ben. Det brukar ju bli väldigt drygt. Nu får du ha tålamod och försöka vila foten så den kan läka sig själv så du blir bra tills du ska till Åre. Här är det över -20 grader så jag bävar för att gå ut och hämta ved och sköta andra sysslor men det är bättre än snö i alla fall. Nog kunde jag önska att det vore mitt emellan för jag vill ut och åka spark nu för det är ett jättebra sparkföre. Krya på dig.

  Gilla

  • Ja, det kunde ha varit mycket värre men nu vet jag att det bara är att vänta på att det blir bättre. Bra hinner jag nog inte bli tills vi ska till Åre men förhoppningsvis lite bättre. Det kunde gärna få vara lite lagom kallt. Nu väntas plusgrader senare i veckan och då blir det halt i stället.
   Tack Anita, jag ska göra mitt bästa 😀

   Gilla

 9. Vilken tur att du bor så fint med en så vacker utsikt så du i alla fall både kan njuta av i rådande läge o fota så vi andra kan njuta. Jag gillar att du tog till dig råden och har kollat av foten, och så skönt att allt låg rätt till och inget var brutet! Du har ju många trappsteg att ta innan du är på marknivå eller nere vid bilen, så det kan kännas extra besvärligt. Hoppas nu att du kryar på dig så du kan njuta av er Åre-vecka! Hoppas det gick bra hos optikern också, jag behöver nog avlägga ett besök där i år, men inget akut tack o lov. Krya-kramar från pörtet

  Gilla

  • Ja, man får vara tacksam för det man har när förutsättningarna gör en tillfällig förändring. Det känns bra att ha fått ett besked om hur det står till med foten men jag drog ut på vårdbesöket så länge jag kunde 😀 Det blir nog inga långpromenader i Åre men kanske kan jag gå någon liten runda. Nåja, jag har ju fin utsikt där också 😀 Jag har fått mina nya glasögon och tack vare att jag väntade till efter 60-årsdagen så fick jag 25% rabatt. Det togs tacksamt emot.
   Tack Paula!
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s