Tomtehoppning

Jag råkade få syn på ett inlägg i en lokal fb-grupp om att det skulle bli tomtehoppning här på Frösön och eftersom det var gångavstånd dit så gick jag och mina barn dit för att försöka få en skymt av tomten. När vi kom dit var det redan många som hade ställt sig runt den stora plan där tomten skulle landa. I högtalare berättades det att det var 50:e tomtehoppningen men att eventet har skett på olika platser och att det har varit två års uppehåll pga pandemin. Glögg och pepparkakor fanns att få och redan innan tomten närmade sig ställdes stora säckar ut på planen. Tomten ville så klart inte hoppa fallskärm med stora, tunga säckar fyllda med godispåsar så dem hade han skickat i förväg.

Många hundar i den förväntansfulla skaran bekantade sig med varandra och vädrade i luften bland alla spännande dofter. Jag mötte en fd granne från Optand och även hon hade sina vuxna barn med sig. Man behöver inte vara liten för att vilja se tomten.

Tomten skulle komma ca 11.30 och ganska exakt då kom hans helikopter flygande. Efter ett varv runt folkmassan såg vi alla hur en liten prick föll från helikoptern. Den är knappt synlig men högt upp och i mitten syns tomtens fallskärm.

Det var perfekta väderförhållanden och tomten lyckades skickligt styra till den tänkta landningsplatsen. Speakern hade innan instruerat barn och föräldrar om att ingen fick närma sig tomten innan fallskärmen hade nått backen och då skulle alla barn få godis.

Exakt när skärmen hamnade på marken var det som om en signal hade ljudit för alla sprang samtidigt bort mot tomten. Men vi gjorde inte det utan i stället gick vi åt motsatt håll och gick en runda runt Ändsjön för att sedan ta oss hem och fixa fram julmaten.

Efter massor av god mat var det dags för Kalle Anka och flera sorters julgodis. Senare var det väldigt skönt att ta en kvällspromenad och det var nästan lite magiskt när vi en bit framför oss på gångvägen fick se en tomte gå framåt med en lykta i ena handen och en hund i den andra.

Även idag har vi så klart gått ut på en skön promenad i ett vackert vinterväder. Min kamera kom inte fram en enda gång men min son tog några bilder på mig och min dotter och det är ju alltid trevligt att få vara med lite grann i min egen blogg.

Förutom härliga promenader och mycket mat, godis och fika har vi spelat Trivial pursuit två gånger och haft massor med mys med långa samtal och soffhäng. Vi har tack och lov varit friska men det har varit trist att yngsta dottern och hennes man båda har varit sjuka med riktigt hög feber. Även om de inte hade planerat att vara här känner vi så klart starkt med dem och deras inte så sköna jul. I morgon kväll åker min son hem och min dotter åker på tisdag morgon. Vi får alltså nästan en hel dag till tillsammans innan det blir lite tomt här hemma hos mig.


19 comments

 1. Vilken kul grej med fallskärmshoppande tomte!
  Häftiga bilder!
  Fina bilder i övrigt också och en jättefin bild på dig och dottern!
  God fortsättning!
  Kram

  Gilla

  • Ja, lite annorlunda även om det är en rätt gammal tradition här. Men jag har inte sett tomtehoppningen förut. Det var många som uppskattade att tomten kom från himlen och att godiset delades ut 😀
   Tack Anki! Det har varit några toppenfina dagar då allt samverkade för att det skulle bli bra.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Så roligt att du haft dina barn hos dig i jul. Här var vi bara tre stycken för olika sjukdomar har drabbat släkten och en massa annat som gjorde att det vanliga med minst 10 stycken blev inte så. Igår var vi också bara tre . Ser att ni haft bra väder. Här har det varit över 20 grader i flera dagar så man får hålla sig inne. Det är nästan jämt 10 grader kallare här än vad dom säger på vädret. Förstår inte att det alltid kan vara så fel. Kallhålet Fisksjön gör verkligen själ för namnet. Blev glad imorse när det var mildare så jag kan komma mig et. Man blir så slö av att sitta inne och elda. ha nu ett gott nytt år och vi får i alla fall hoppas att det kommer att bli lite ljusare snart.

  Gilla

  • Det har varit såå roligt att ha dem här och vi har haft både roligt och en skön, lugn jul. Många är sjuka nu och kanske ska jag vara lite förvånad för att vi tre klarade oss från alla virus. Tur att inte alla som du skulle ha firat jul med var sjuka även om det så klart alltid är trist när några inte mår bra.
   Du verkar bo i ett riktigt kallhål men nu hoppas jag att du får lite mildare även hos dig
   God fortsättning och gott nytt år till dig också 😀

   Gilla

 3. Vilket trevlig evenemang, godisregn som fin avslutning. Ja där hade jag nog inte köat heller. Det är himla bra med de lokala fb-grupperna, men, man måste gå in o kolla på fb så man inte missar roliga grejer. Så mysigt att fira jul med barnen, jag hade bara ett dygn med de mina, men det räckte gott, vi träffas ju lite oftare än ni gör. Kram

  Gilla

  • Jag har aldrig sett tomtehoppningar förut men det har alltså varit en tradition som nu gjordes för 50:e gången. Det passade bra att det var gångavstånd för promenera ville vi ju i alla fall göra. Jag använder inte fb i vanliga fall men ibland får jag notiser från grupper och det är ju ett bra sätt att hänga med i vad som händer. Vi har nog båda haft mysiga jular med nära och kära och för min del blir det ju inte så täta träffar som jag skulle önska. Men jag får skylla mig själv som har flyttat tillbaka hit upp. Desto roligare blir det när vi kan träffas 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Hahaha, ja det här var ju ett påhittigt sätt att hinna fram 😀 Det var ganska många lokala företag som hjälte till med sponsringen och det är helt klart ett populärt inslag på julaftonen. Roligast är det så klart om man har små barn men vi andra får glädjas åt den glädje vi såg runt omkring oss. Tomten hade säkert också kul när han hoppade 😀

   Gilla

 4. Vilka häftiga foton! Vilken kul idé med Tomtehoppning. Man ur huse kan man nästa säga när jag ser alla som kommit för att kolla.
  Vilka fina foton på dig och din dotter, tur sonen var behjälplig där. Mycket gotte även hos er, man känner sig lite lagom mätt nu efter flera dagar mumsande.
  Även hos dig har dina kära varit sjuka, hos mig med. Som tur är inget allvarligt.
  Då laddar vi om, nyåret är gå gång!
  Kramar

  Gilla

  • Tack! Det var kul att få se tomten komma från skyn och så skickligt landa precis där han skulle. Det är tydligen en tradition som många vill komma till på julaftonen och det passade bra för vår del med en promenad i det härliga vädret 😀
   Min son brukar ta en del foton med mobilen och vi har för vana att alltid dela med oss till varandra när någon av oss kommer med i bilderna. Det är inte ofta min äldsta dotter ställer upp i motiven så den här helgen har varit lite av ett undantag.
   Nu har nästan all julmat tagit slut och nästan allt godis och det känns väldigt bra att kunna återgå till det normala. Lite tomt är det så klart när de har åkt härifrån men vi fick ju drygt fyra dagar tillsammans. Jag tror att alla har några som inte kan komma pga sjukdom och det är många virus i farten. Jag har hittills klarat mig från alla sorters virus. Har inte varit förkyld sedan 2015 så jag ska nog vara väldigt glad.
   Ja, snart är det nytt år och vi får hoppas på ett bra år för alla.
   Kram

   Gilla

 5. Oj det var inte dåligt av tomten att hoppa fallskärm!
  Härliga bilder på dig och dottern, ni verkar ha haft mysiga dagar tillsammans. Precis som julen ska vara.
  Kram

  Gilla

  • Tomten tyckte nog att det var kul att hoppa och kanske gav det en härlig kick att få se alla glada barn som väntade tålmodigt på att han skulle landa 😀 Han blev rejält välkomnad. Vi har haft superhärliga dagar tillsammans och jag försöker njuta så mycket jag kan.
   Kram

   Gilla

 6. När jag var 5 år kom tomten med helikopter till ett fält i Jakobsberg norr om Stockholm, har även sett en tomte åka vattenskidor i Nynäshamn, men aldrig en tomte som hoppar fallskärm.

  Gilla

 7. Här kommer en sen kommentar från mig! Vilken rolig idé med tomtehoppning. Förstår att det var spännande för alla barn … men även för vuxna och hundar … fast dom var kanske mest intresserade av varandra. Tack för att du dokumenterade i bild och ord.
  Och så härliga promenader med dina barn. Verkar varit en fin jul ni haft.
  Och nu har det hunnit bli nyår. Jag hoppas du får en fin nyårsafton och ett Gott Nytt År!

  Kram och tack för det här bloggåret, året då vi hittade varandras bloggar 🙂

  Gilla

  • Ja, en kul tradition som har många år på nacken nu. Men vi har aldrig sett tomtehoppningen förr och hade den inte varit så nära så hade det nog inte blivit något besök av oss i år heller. Men det var trevligt att komma dit och se allt 😀 Mina barn är de bästa 😀 Jag är så klart partisk men vi har alltid kul tillsammans och kan dessutom bli väldigt djupa tillsammans emellanåt.
   Jag är ingen festmänniska och vet inte om jag orkar hålla mig vaken till tolvslaget så jag är helt nöjd med att sitta här och göra precis som jag vill. Jag önskar dig och din man, och naturligtvis Lucy, ett riktigt gott nytt år och att Lucy slipper bli rädd för raketer.
   Tack Anita och kram tilldig också. Kul att vi blev bloggvänner 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s