Dagarna innan jul

All rimfrost försvann och så gjorde även solen. Kylan mildrades också och täckbyxorna kunde bytas ut mot långkalsonger. Jag hittade inte många motiv som lockade i naturen men det börjar nästan bli rutin att jag ser både rådjur och en eller flera älgar. Åtminstone när jag går bort mot Sommarhagen.

Jag mötte en kvinna och hennes fyra hundar (två olika sorters settrar) och hon berättade att hon nyss hade vänt eftersom det stod en älg lite längre upp. Jag fortsatte på stigen och vågade mig ganska nära men eftersom stigen gick alldeles bakom älgen så tog försiktigheten överhanden och jag valde en annan stig. Älgen tittade upp på mig en gång men verkade inte bry sig om att jag var där men det kändes onödigt att utmana ödet. Det kan nog göra ont att möta en störd och irriterad älg.

Jag har förberett det mesta som ska vara på julbordet och så även rödkålssalladen. Jag minns första gången jag skulle försöka pilla ur kärnorna ur ett granatäpple. Jag använde en tesked för att skrapa ur de små godbitarna och det tog evigheter. Numera skär jag granatäpplet i fyra delar och använder sedan bara händerna för att bryta och pilla och det går på ett litet kick. Det skvätter en hel del men det går lätt att torka bort.

Igår kom den verkliga julkänslan till mig i form av mina två äldsta barn. Glädjande nog hade även rimfrosten kommit tillbaka under natten. Först kom min son och han brukar oftast vilja promenera från stationen och hem till mig. Den här gången kom vi överens om att mötas halvvägs och jag vandrade iväg i god tid. Bilden nedan är tagen strax före två på eftermiddagen men eftersom solen står så lågt hela dagarna så blir det ibland nästan som om soluppgång och solnedgång möts. En liten stund hittade solen några sprickor i molnen men sedan försvann allt i en grå himmel igen.

När jag hade gått under Vallsundsbron och en liten bit till kom min son mot mig och vi möttes i en rejäl kram.

På kvällen kom även min äldsta dotter efter att ha åkt både tåg och buss från Örebro. Ännu fler kramar och en kväll med te, prat, mys med tända ljus och för min dotters del några skinkstutar. Ja, jag gör några eftergifter till jularna för hennes skull och köper både en julskinka och en liten förpackning ekologiska ägg. Jag förvånas varje jul av att jag inte har minsta lust att provsmaka skinkan. Julskinka var min absoluta favorit på julbordet förr men numera blir jag inte ett dugg sugen. Det är alltså inte svårt att avstå och jag har så mycket annat gott att välja bland i stället. Både jag och min son är veganer och förutom just ägg och skinka har vi ett veganskt julbord. Det gillas även av min dotter som tur är.

Nu sitter jag här på morgonen, dan före dopparedan, och gläds åt att mina barn verkar kunna sova gott. I dag ska det bli fint vinterväder enligt prognosen och jag hoppas att det stämmer. Det blir åtminstone en promenad och i eftermiddag ska granen kläs. Någon slags mat ska fixas men i övrigt blir det en lugn och skön dag. Kravlöst och väldigt trevligt.


10 comments

 1. Tänk att du fick en så pass närgången bild på älgen ändå. Men det var nog klokt att välja en annan väg. Så mysigt att du fått hem din son och din äldsta dotter till jul. Kan tänka mig att du har många läckerheter på julbordet. Här blir det skinka och den kommer att tillagas idag. Men jag försöker också att ha en hel del gröna inslag. Även här kommer granen att kläs i eftermiddag.

  Ha nu en riktigt fin jul tillsammans med dina barn

  Kram ❤

  Gilla

  • Ja, men det var ju synd att det mest var bakdelen som syntes. Det blev en lite bättre bild från gårdagens promenad 😀 Jag tror egentligen inte att det hade varit några problem med att gå förbi nära älgen men det kändes bäst att vara lite försiktig.
   Det bästa med julen är helt klart att ha mina barn hos mig. I alla fall två av dem. Julbordet blir alldeles lagom omfattande och med mycket gott 😀 Det blir veganska ”prinskorvar” och vegobollar, svampjanson, svillsallad, rödbetssallad, skagenröra med tofu, andra tofu”sillar”, brysselkålslåda, något som ska påminna om revben och lite till. Och så min dotters julskinka och ägghalvor så klart.
   Tack Anita och jag önskar dig och de du firar med en fin och god jul 😀
   Kram ❤

   Gilla

 2. Så fina bilder på såväl älg som rådjur. Rådjuren är vardagsmat här under våra promenader. Jag förstår mer än väl att du tog det säkra före det osäkra och valde en annan stig. Det hade jag också gjort.
  Jag har aldrig hanterat ett granatäpple men såg en film på Youtube om hur man ska göra och det var som du gjorde. Nu fegade jag ur och köpte frysta för att göra det ännu lättare för mig.

  Så mysigt med barnen på besök hos dig. Förstår att det är uppskattat. Hoppas ni får riktigt fina dagar tillsammans. Skinka avstår jag med lätthet men det beror ju på att jag inte tycker om det.

  Önskar en fin lillejulafton nu!

  Kram

  Gilla

  • Tack Znogge! Rådjuren ser jag nästan överallt på varje promenad men älgarna håller sig i ungefär samma område jämt. I alla fall de jag ser.
   Jag borde nog ha kollat på nätet innan jag gjorde mitt första försök med ett granatäpple men det var ett antal år sedan så då tänkte man nog inte på det. Frysta har jag inte ens tänkt på att det finns men det är helt klart ett bra alternativ.
   Mina barn kan verkligen sprida julglädje och all annan sorts glädje också och jag mår väldigt bra när de är här 😀
   Tack snälla Znogge och jag önskar dig och din familj en riktigt god jul.
   Kram ❤

   Gilla

 3. Så roligt att ha dina barn på besök! Till jul kan jag också stå ut med att ha ett sånt fint vinterlandskap som du har, i Skåne är det grått och fuktigt.
  Låter väldigt spännande med ett veganskt julbord.
  Kram

  Gilla

  • Ja, visst blir man alltid lite extra glad när barnen kommer 😀 En av orsakerna till att jag trivs så bra här är att vintrarna till stor del är som jag tycker att vintrar ska vara. Det är inte alltid gnistrande vackert men de dagar som är så är fantastiska. Vi har mycket gott på vårt veganska julbord och nu, efter mina fem år som vegan, känns det inte annorlunda längre…bara gott 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s