Vintern fortsätter att leverera

Det gäller att ta vara på de dagar man får med det här fantastiska vädret. Visst skulle jag inte ha något emot om det var några färre minusgrader men så länge jag har kläder som värmer mig njuter jag av knarret under skosulorna, rimfrosten och de små iskristaller i luften som glittrar i solen. Det är oftast väldigt lite vind när de här dagarna dyker upp och därför känns det inte så farligt kallt. Men jag måste ha en varm halsduk eller sjal som jag kan dra upp över hakan och ibland även över munnen när luften blir för kall att andas in. Andedräkten gör även mig frostig. Inte lika mycket nu när jag har kort hår som inte syns under mössan. Med längre frisyr blev även håret frostigt.

Jag ser ofta skator och ibland någon kråka sitta i trädtopparna och spana.

Kanske det bästa med att ha kameran med är att jag lägger märke till många fler detaljer än jag gjorde förr. Ögonen letar efter motiv och då upptäcker jag så mycket mer. Allt blir inte bra och många bilder hamnar i skräpkorgen. Det är inte lätt att fota vitt med vit bakgrund.

Stigarna i det här området trampas fort upp av alla som är ute och promenerar.

I morse var det -20 grader när jag gick ut och jag började med att gå längs vägen utanför mitt bostadsområde. På vissa platser sker det något märkligt som gör att fjällen ser både större och närmare ut än de är. När jag kom lite längre ner i backen krympte fjällen och avståndet såg ut som det riktiga avståndet.

Klockan var ca halvelva och solen tog sig knappt över den lilla höjden på Annersia. Men någon timme senare tog den sig upp till sin högsta punkt där den lyste upp nästan hela sjön.

Jag såg en hel del skridskoåkare men jag gör som vanligt och väntar tills jag ser skotrar på sjön innan jag går ut på isen.

När jag var på väg hem visade sig återigen en haloljuspelare lite svagt. Förutsättningarna var nog inte lika bra som för några dagar sedan och innan jag hann komma till en plats där båda pelarna borde synas hade fenomenet försvunnit och kom inte igen. Tyvärr verkar det inte bli så mycket mer av den här vädertypen på ett tag så jag får vara nöjd med allt de här senaste dagarna har bjudit på och se fram mot en annan sorts vinter.


10 comments

 1. Underbar vinter, så som den ska vara! Jag är så glad över att vi fått varmare väder nu, +1 i skrivande stund, men det ska inte bli slaskigt ändå om jag förstått det rätt. Och det hoppas jag innerligt. Det var skönt att både jycken och jag njöt av promenad idag, det var nog tio dagar sen vi sträckte ut och gick en längre tur. Adventskram

  Gilla

  • Ja, vinter när den är som bäst 😀 Här har temperaturen också sjunkit men inte så att vi riskerar att få töväder. Marken är nog kanske tillräckligt kall hos dig för att snön inte ska hinna bli varken slask eller is. Jag hoppas att du får behålla allt fint över julen 😀
   Kram tillbaka!

   Gilla

 2. Så magiskt vackra vinterbilder och den första med sin intensiva och blåa himmel är fenomenal! Tyvärr blir det nog omslag till mildare väder vilket är synd. Vi har kunnat njuta av solen och det har inte blåst speciellt mycket. Nåja, bara att anpassa sig till gråväder igen…

  Kram och god lördagskväll!

  Gilla

  • Det var en magiskt vacker dag, en av flera, men nu har gråvädret kommit tillbaka. Jag hoppas att det inte blir långvarigt. Snön blir i alla fall kvar och det är ju det viktigaste. Kanske kommer det lite påfyllning också 😀
   Kram och god söndagskväll!

   Gilla

 3. Även här i stan var det ett fantastiskt vinterväder idag, strålande sol från en blå himmel. Tog en långpromenad hemmavid, inne på Skogskyrkogården var det dock en sorglig syn. De flesta gravkvarteren var täckta av antingen nedfallna träd eller av trädkronor som fallit till marken p g a det intensiva snöfallet för ett par veckor sedan. Många träd i närområdet har knäckts av all den blötsnö som föll för några veckor sedan, särskilt ekar och tallar. Jag har sett ett antal ekar som i princip klyfts på mitten, uppifrån och ner till roten, samt tallar som i princip tappat hela sin krona och många har dessutom vält. Det kommer ta månader att rensa upp allt detta.

  Gilla

  • Vad fint att du också fick en härlig vinterdag och att du kunde njuta av den. Men fy, vad trist att Skogskyrkogården har blivit så illa åtgången. Synd på alla ståtliga ekar och tallar. Det blir nog inte detsamma igen även om det röjs upp och snyggas till igen.

   Gillad av 1 person

 4. Det är väldigt vackert där du bor. Så ser så gott som aldrig vintern ut i Skåne. Vi hade dock väldigt kallt igår morse, minus 15. Inte så ofta det går ner mot de temperaturerna här. På fredagsmorgonen var det minus 13 och då kom en kille i shorts när jag väntade på tåget. Han hade nog glömt kolla termometern.
  Kram

  Gilla

  • Ja, när det är dagar som den här så trivs jag och mår bra 😀 Under mina år i Mjölby tror jag att vi hade som lägst 13 minusgrader men jag vet att det kan vara mycket kallare och nu har ni tydligen fått en riktig köldknäpp. Shorts känns som lite dumdristigt men han lärde sig kanske något.
   Kram

   Gilla

 5. Kom på mig själv med att sitta och nynna på ”Hej mitt vinterland” när jag såg dina magiska vinterbilder! Jag har tittat på dom flera gånger, scrollat upp och ned. Det är helt enkelt andlöst vackert hos dig. Även jag har varit ute och fotograferat vintern, det var så magiska ljusfenomen i lördags. Men jag har inte hunnit ladda upp bilderna från kameran ännu. Jag såg faktiskt en antydan till ljuspelare jag också och då tänkte jag genast på dig. Min pelare var ynklig men lite vackra färger såg jag.
  Här var dom ute i lördags med skoter på vår lilla sjö och plogade skidspår och jag såg många skidåkare. Dom ville säkert passa på innan mildvädret drog in.
  Tack för att jag fick följa med på promenad i ditt vackra vita vinterland!

  Kram och fin vecka!

  Gilla

  • Den sången kommer till mig lite då och då också 😀 Särskilt när det är som i det här inlägget. Nu har det blivit lite mildare och mestadels mulet men det är ingen fara för snön som tur är. Det är inte lika vackert längre men man får leva på de stunder som bjuder på det bästa 😀
   Vad spännande det ska bli att få se dina ljusfenomen. Det finns ju en hel del märkliga fenomen. Kanske kan du få se större och tydligare ljuspelare eller en hel halo vid tillfälle. Jag önskar att vi båda får uppleva det.
   Storsjön brukar vara senare än mindre sjöar med isläggning och det är inte så konstigt eftersom den är större, djupare och påverkas mer av blåst. Än så länge har jag inte sett någon skoter men det dröjer nog inte länge. Kul att du ville hänga med och snart får jag kanske följa med dig i den vinter som ni hade…och kanske får tillbaka 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s