Hej hallå halo

Idag har det varit en vinterdag som enligt mig har varit perfekt. Redan igår var allt täckt av rimfrost och, som jag trodde, hade isen lagt sig under natten. Storsjöflaket, den största öppna delen av Storsjön, var officiellt isbelagd den 14:e december och det är tre dygn tidigare än genomsnittet. Trenden bröts alltså i år eftersom vi annars går mot allt kortare isperioder. Men idag var det ännu finare än igår eftersom solen sken och himlen var blå. Den här vyn känner ni igen nu och det syns att det är ganska kallt.Solen har jag gömt bakom granen för att bilden inte ska bli alltför mörk.

På förmiddagen åkte jag iväg för att handla och tvätta bilen men direkt efter lunch ville jag ut i allt det vackra och härliga. Jag hann bara gå en liten bit innan jag stötte på en kvinna som skottade sin infart. Vi hejade så klart glatt på varandra och konstaterade båda två att det var en fin dag. Då pekade hon ner mot sjön och sa att det är ett fint ljusfenomen där ute.

Numera vet jag att det här är en halo och jag plockade fram kameran ur väskan och tog mig ner till sjön. Första gången jag såg en regnbågsliknande ljuspelare så visste jag inte vad det var. Men en vän här på Frösön berättade att det jag hade sett var en del av en halo. En gång till har jag sett bara en ljuspelare men nu ville jag gå dit jag kunde se båda ljuspelarna.

Jag vet inte om man kan säga att det är en halo när inte pelarna går upp i en båge och möts ovanför solen. Men det spelar egentligen ingen roll. Det är ett häftigt fenomen i alla fall. Förmodligen finns det en båge men den syns inte.

Det är inte lätt att få bra bilder när man fotar mot solen så för säkerhets skull försökte jag hitta något som kunde dölja solen så att det blev bättre ljusförhållanden. Men det hade inte behövts eftersom det gick ganska bra att redigera bilderna och få dem lite ljusare.

Jag fortsatte min promenad men stannade till då och då och tog nya foton. Jag var absolut inte ensam om att föreviga det här. Sedan jag flyttade hit har jag nu sett det här ljusfenomenet tre gånger men jag kan inte minnas att jag någonsin har sett det tidigare. Kanske måste man befinna sig just i det här väderstrecket och i så fall kan jag hoppas på fler liknande upplevelser. Men jag vill gärna se en hel båge då. Jag skulle egentligen ha promenerat med Vilde idag men kanske var det tur att det ordnade sig utan min hjälp så att jag hann uppleva det här.

Här vände jag ryggen mot sjön och fortsatte min runda lite längre upp.

Som sagt, en härlig dag även utan ljusfenomen.

Nästa gång jag såg sjön och solen så var regnbågspelarna borta. Återigen hade jag turen att befinna mig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Förra gången var det en solnedgång jag fick se och det är betydligt vanligare än det här. Som vanligt så är verkligheten mycket bättre än några bilder och jag hoppas att ni också får uppleva det här halofenomenet någon gång.


16 comments

 1. Men … vilka fina bilder Ingrid! Och bilderna på de två ljuspelarna blev ju jättefina trots att du var tvungen att ta dom mot solen. Vet inte heller om det kallas halo när det inte går ihop i en båge men vad gör det. Vilken upplevelse och bilderna är lika fina ändå. Och vackra vinterbilder i övrigt också. Förstår att du njuter.
  Även här är det riktig vinter. Vi vaknade till minus 17 och just nu är det minus 14. Snö föll inatt så även här är det vitt. Men Lucy tycker det är kallt om tassarna så det blir inte så långa promenader. Hoppas vintern fortsätter hos dig. Här ska det dra in mildväder i nästa vecka då det spås regn och plus 6 grader. Så det blir ingen vit jul i år hos oss.
  Ha en fin kväll!

  Kram

  Gilla

  • Tack Anita! Nu är det härliga dagar och jag njuter för fullt 😀 Vad ljusfenomenet heter spelar egentligen inte så stor roll utan det räcker med att det är fint. Jag hade inte räknat med att få se det och det blev en bonus ovanpå allt annat vackert som dagen bjöd på.
   Då har vi haft ungefär samma temperatur och vinterväder. Inte konstigt om det blir kallt om tassarna för Lucy så hon kanske blir glad om det blir väderomslag. Hon har kanske hellre blöta och leriga tassar än att hon fryser. Synd om allt försvinner innan jul men det är ju så det ofta är söderut. Julstämningen kan vara lika stark ändå och det hoppas jag den blir hos er.
   Kram

   Gilla

 2. Oh vad roligt att du fick se halon! Och tack för superfina foton! Ja de jag sett tidigare på bild, bland annat på Faluns facebooksida har haft båge. Men oavsett så var det ju ett fantastiskt fenomen att få titta på. Riktigt tursamt att du råkade befinna dig på en plats med fantastiska vyer också. skickade du inte in några foton till lokaltidningen? Det gör jag ibland, varje gång har jag blivit publicerad… Men oavsett så har du dem på hårddisken!
  Kram

  Gilla

  • Det var kul att jag kunde se båda ljuspelarna den här gången. Jag såg ju faktiskt en hel halo i somras men då lyste den inte i regnbågens färger utan var längre upp på himlen (kanske för att solen stod högre på himlen 😀 ) och vit. Det var också fint och roligt att få se. Den här gången blev det en fin bonus att få se de här ljuspelarna samtidigt som vintern bjöd på så mycket annat tjusigt. Jag har skickat in en bild en gång till svt:s väderbild men den kom inte med. Jag läser inte lokaltidningarna så dit känns det inte frestande att skicka några bilder. Jag har ju min blogg och det räcker gott för mig att få visa mina bilder för den lilla läsarkrets jag har här 😀 På hårddisken har jag inte många bilder. Allt hamnar i molnet efter ett tag men kanske borde jag spara dem någon mer stans. Många av dem finns i min blogg och det är ju bra om något händer med molntjänsten.
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Frösön är tydligen en bra plats att bo på om man vill se det här ljusfenomenet 😀 Men jag skulle helst vilja se en hel halo. Jag såg en sådan i somras men den var helt vit och det beror nog på att det inte fanns en massa små små iskristaller i luften då som ljuset kunde brytas mot. Det var kul att få se ljuspelarna och de var starkare i färgerna i verkligheten.

   Gilla

 3. Jag förstår att det blev en i ditt tycke perfekt vinterdag! Bilderna är magiskt vackra var och en på sitt vis. När det ser ut så blir vintern nästan en favoritårstid för min del med. Så fint ljusfenomen och så roligt att du han föreviga det. Själv har jag inte något minne av att ha sett något liknande. Här ska det bli betydligt mildare så precis som vanligt blev det ett snabbt besök av vintern.

  Önskar en fin kväll nu!

  Kram

  Gilla

  • Ja, precis så här vill jag ha det och många här känner likadant. Men det finns så klart personer även här som hellre skulle ha en mindre vintrig vinter. Alla dagar är inte lika fina men när det blir som den här dagen njuter jag för fullt 😀 Ljuspelarna blev en stor bonus i en för övrigt väldigt vacker dag. Jag kan inte minnas att jag har sett något haloliknande innan jag flyttade till Frösön men här har jag sett flera. Jag såg en hel men vit halo i somras och den var också fin men jag gillar nog de här pelarna mer. Synd att vintern verkar försvinna innan jul hos dig men du kanske tycker att det är det bästa.
   Kram

   Gilla

 4. Så vackert att jag nästan tappar andan. Ljuvligt att sitta här på jobbet och lätta upp stämningen med dina underbara foton. är svårt att sluta le och njuta. Häftigt ljusfenomen, kan tänka mig att det är som vackrast på plats. Här hos mig är det grått, grått, grått. En mil från stan så lyser snön ännu upp, men en dag mildväder till så är den också borta.
  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det fint 😀 Ännu vackrare var det så klart i verkligheten och jag fick njuta av det under en stor del av min promenad. Det har varit lika grått här under en lång period och då blir man väldigt glad när det plötsligt spricker upp och man får sådana här dagar. Jag hoppas att det kommer lite lätt snöfall och några minusgrader hos dig till jul.
   Kram

   Gilla

 5. WOW! En fantastisk upplevelse, en fantastisk vinterdag och alldeles fantastiska bilder! Förstår att du njuter nu av härliga vinterdagar 🙂 Just nu så även här, med både snö och kyla, men snart blidväder på gång – och inte mig emot, men snön känns inte så fientlig längre nu när jag slipper skotta 🙂
  Önskar dig en fin fredag och en trevlig kommande helg!
  Kram

  Gilla

  • Det är dagar som den här man minns och längtar efter 😀 Det var en väldig lättnad att slippa allt som har med snö eller trädgård att göra när jag flyttade hit. Precis som du kan jag nu gå ut och njuta alla årstider utan att behöva ha ansvar för skottning eller trädgårdsarbete. Men jag förstår om du saknar din fina trädgård och kanske skulle du helst vilja ha en liten plätt att sköta om.
   Tack detsamma Anki!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Fantastiskt fenomen. Jag har aldrig sett det i verkligenheten men vår son såg det i förra veckan och tog en bild.
  Visste inte att en halo hade inslag av regnbågsfärgerna, men nu vet jag.
  Trevlig helg Ingrid!

  Gilla

  • Ja, det är ett tjusigt fenomen och nu tror jag att det är ok att säga att det är en halo även utan bågen runt solen. En väderbild i nyhetsmorgon var från Frösön med precis det motivet och meteorologen sa att det var en halo. Han bör ju veta. Alla halos har nog inte regnbågsfärger i sig. I somras såg jag en hel halo som var helt vit och kanske har det med de små, små iskristaller jag såg igår att göra. Finns det fukt av något slag i luften så fungerar det säkert som prismor som kan visa regnbågsfärger. Men det är bara som jag gissar. Jag har egentligen ingen aning.
   Tack Barbro och detsamma till dig!

   Gillad av 1 person

 7. Oj vilka fantastiska bilder! Otroligt vackert! Jag förstår verkligen att du längtade tillbaka till Östersund och den fina naturen.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Ibland har man tur och får se lite ovanliga vyer 😀 Jag älskar den karga naturen här och allt den bjuder på men samtidigt är jag medveten om att alla inte vill bo så här. Jag är tacksam för att jag har möjlighet att bo precis där jag vill vara.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s