Bättre och bättre dag för dag

De flesta av er vet vad jag syftar på och vad som blir bättre. Naturligtvis är det vintern jag tänker på. Den senaste veckan har mest varit grå men det har kommit snö. Inte i så stora och blöta mängder som kom längre söderut tidigare utan som ett lätt snöfall som ibland kunde öka på lite extra. Då kunde det se ut som på bilden nedan. Det allra bästa med snön som har fallit är att den tack vare minusgraderna har varit torr, fluffig och lätt. Inga problem att pulsa i när det har dröjt lite med snöröjningen alltså.

Någon gång ibland har solen tittat fram och lyst upp min värld. Den här skägglaven hängde vid en liten glänta och den såg ut att trivas i solskenet.

Vilde hängde med på en av veckans promenader och som vanligt var han ett väldigt trevligt sällskap. Jag är tacksam för att han nu har förstått att det är kallt både i vattnet och i luften och att han inte försökte hoppa i bäcken. Han hade tillräckligt mycket besvär med isklumpar mellan tramdynorna ändå. Jag hjälpte honom att rensa tassarna när han fick det lite besvärligt och sedan pinnade han på igen, väldigt ivrig och glad för allt som doftade gott.

En morgon gick jag ut innan det hade ljusnat och när jag såg en älg och flera rådjur konstaterade jag att det var alldeles för mörkt och dessutom för stort avstånd för bra bilder. Men lite kul blev det i alla fall när jag använde blixten och snöflingorna syns som ljusklot.

Blixten fick göra nytta en gång till när jag såg den inte särskilt välmående enen.

I morse följde jag min egen luciatradition och intog min frukost, bestående av två lussekatter och en kopp te, framför luciafirandet på tv. En väldigt god frukost men jag föredrar nog ändå min vanliga vaniljsoygurt med müsli. Men en tradition är en tradition och min lussebullsfrukost är något jag säkert kommer att fortsätta med när det är luciamorgon.

På eftermiddagen gick jag iväg på dagens promenad. Ca -15 grader och ganska gråmulet men en del sprickor i det grå gjorde min promenad skön. Med täckbyxor, varm halsduk upp över hakan och både mössa och luva var jag alldeles lagom varm i början men alldeles för varm när jag kom hem. Jag tror att jag har blivit varmare med åldern för jag kan inte minnas att jag inte behövde så mycket kläder när jag var yngre. Vantarna däremot har jag alltid behövt ta av mig efter ett tag under kalla promenader. Det spelar ingen roll om det är -20 grader. Mina händer måste få luft efter ett tag. Det är jag glad för. Att alltid frysa om händerna är inte särskilt kul och det är lättare att ta av sig vantarna än att inte kunna få tillräckligt mycket värme.

Jag hade inte tänkt på att jag skulle vara ute när solen gick ner. Men ganska exakt vid solnedgången, som var kl 14.19, kom jag ner till sjön och såg hur färgen från den försvinnande solen började visa sig.

De vackraste färgerna kommer lite senare. Det är likadant vid soluppgångar då himlen oftast är vackrast en halvtimme innan solen visar sig. Jag hade inte långt kvar hem när jag fick se det här.

Allt sker väldigt fort och jag hann precis ner till sjön innan färgerna bleknade. Det ser ut som om isen är på väg att lägga sig. En tunn, tunn ishinna ligger över delar av sjön och om det inte börjar blåsa så kanske jag vaknar upp till en istäckt sjö i morgon. Jag hoppas att det blir så för det vore kul om det blev en tidigare isläggning än de senaste åren. Om det bara inte snöar medan isen tjocknar så kan jag nog snart se diverse aktiviteter där ute. När första skotern har visat att isen håller så kommer jag våga ge mig ut på en liten ispromenad.

Ännu en gång vände jag kameran mot fjällen. Solen gick ner utanför den här bilden men det rosa skenet spred sig över en stor del av himlen. Här stod jag kvar en stund medan färgerna långsamt bleknade och försvann.


20 comments

 1. Ååååh … dina solnedgångsbilder över sjön är så, så vackra. Vilket skådespel. Vet att det kan ändra sig snabbt så det gäller att vara ute i rätt tid och det var du.
  Så skönt att det börjar ordna sig … att vintern börjar vara på gång. Vilken tur att inte Vilde får för sig att ta sig ett bad nu. Det skulle nog inte vara nyttigt. Förstår att det är jobbigt när han får isklumpar på tassarna.
  Blixtbilden blev riktigt rolig. Och det går ju faktiskt att se älgarna.
  Minus 15 låter kallt men vi är på väg mot dom temperaturerna här också. Just nu har vi minus 12 så inatt blir det nog rejält kallt.
  Vi var ute på en kall blåsig lunchpromenad idag. Jag hade många lager kläder på mig och det fungerade bra. Dessutom gick vi i skogen så vi hade skydd mot vinden. Det är lustigt det där med händerna. Jag kan ibland när jag fotograferar till och med gå utan vantar hela tiden trots att det kan vara rätt många minusgrader. Men en annan gång, när jag inte har kameran med mig kan jag frysa trots vantar. Märklig.
  Snart så börjar det bli dags att fundera på att ta på sig lager av kläder för att gå ut på en kylig kvällspromenad. Men det är skönt att komma in i värmen igen.
  Ha en fin Luciakväll!

  Kram

  Gilla

  • Tack Anita! Där hade jag lite tur med att jag råkade vara på rätt plats vid rätt tid 😀 Nu börjar vintern bli som den ska vara och jag är nästan helt nöjd. Lite mer sol och lite mer snö eller rimfrost i träden så blir det helt perfekt. Ja, det är tur att Vilde inte verkar vara en vinterbadare 😀
   Haha, ja blixtbilden är väl inte den mest lyckade men ganska kul.
   Om det inte blir kallare än minus 15 så blir det en ganska mild vinter men så var det förra vintern. Vi hade en enda dag med minus 26 grader och i övrigt var det betydligt mildare. Det räcker gott med den här temperaturen tycker jag. När det blåser brukar det behövas mer kläder och ni verkar ha varit bra klädda. Du verkar ha en märklig kroppstermostat, i alla fall i händerna 😀 Men det är ju bra att det funkar så och att det går bra att fota. Jag måste gå en bit och få upp värmen innan jag kan ta av mig vantarna och då funkar det bäst med fotandet. Idag hade jag dubbla vantar och kunde ta av mig de yttre när jag skulle fota. Så småningom behövdes inga vantar alls.
   Ibland kan det bästa med promenader vara att få komma hem igen 😀
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gilla

 2. Så härligt att vintern tar sig hos dig och att det är rätt sorts snö som kommer. Den blöta och den tunga är inte lika rolig men oftast den vi får här. Nu har ni ju betydligt kallare hos er så klart att det är skillnad. Vilken härlig tur med Vilde och det är ju tur att han insett det olämpliga att bada i bäcken nu.

  Bilderna på solnedgången är verkligen fantastiskt vackra så du hade dur att du fanns på rätt plats i rätt tid. Även jag har erfarenhet av att det ändras så snabbt. Vid något tillfälle skulle jag bara in och hämta kameran men när jag kom ut var det inte alls samma sak.

  Vilken passande och delikat frukost. Här blev det risgrynsgröt men den var sådär bara. I kväll blir det däremot en liten luciafika för det hör till.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, nu börjar det bli bra 😀 Nu hoppas jag bara att det fortsätter så här ända in i början av Mars. Men det är nog en utopi så jag får nog nöja mig med några töperioder också. Vilde är en klok hund, om nu en golden kan vara klok 😀 , så han kände nog att det inte var läge för ett bad.
   Jag är oftast ute tidigare och tänkte inte på att solen går ner så tidigt nu. Men det blev en bra bonus på en skön promenad. Det gäller att alltid ha kameran beredd men tyvärr missar jag också en hel del fint.
   Lussebullar är väldigt goda även till frukost men det ska vara lite speciellt på Lucia så jag ska inte göra det till en vana andra dagar. Synd att gröten inte var så bra som du hade hoppats. Risgrynsgröt är ju väldigt gott men det är mest bara till jul jag äter den. Och då är nog den egna gröten godast…tror jag.
   Kram

   Gilla

 3. Så ljuvliga bilder du avslutar med, tack! Härligt med hundkompis på promenaden, snällt att du hjälpte med tassarna! Daniel får ju fryskramp i tassarna så han hoppar på tre ben, inget jag kan avhjälpa. Gillar skarpt fotot med flingorna! Jag har knappt vågat ta fram min lilla kamera nu i kylan, min förra började strejka i stark kyla. Nu ligger den i innerfickan under bröstet när vi går, o så tar jag bara fram dem korta ögonblick.
  Av dina frukostar hade jag som du förstår valt den första, lussekatter är inget för mig, föredrar riktiga katter…och gillar inte saffransbullar…
  Kramen

  Gilla

  • Jag har beundrat dina fantastiska vinterbilder så jag är glad att jag också har något att erbjuda 😀 Det är kul att vara lite extrahjälp med Vilde och jag är van sedan tidigare att hjälpa just goldisar med isklumpar i tassarna. Kasper hade aldrig några problem med det så kanske är det vissa raser som har problem. Eller så var Kasper helt enkelt unik på många sätt. Jag behövde aldrig ens klippa håret mella trampdynorna på honom. Kanske Daniel vill ha små vovveskor när det är kallt. Jag ser ibland hundar som trippar fram med sådana och det verkar vara en vanesak.
   Haha, ja bilden med flingorna blev lite kul 😀 Jag har inte haft några problem med min kamera i kylan förutom att det kan bli imma på linsen ibland. Och jag har inte någon dyr märkvärdig kamera. Jag hoppas att din kamera ska må bra av värmen i innerfickan och funka länge.
   Jag tror inte att du hade velat ha min vaniljsoygurt heller eftersom den är ganska söt (och god). Men kanske lussebullarna är lite värre. Alla gillar vi olika saker och huvudsaken är att vi båda är nöjda med det vi stoppar i oss 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Daniel har ”tossor”, han ser rolig ut när han lyfter på benen ända upp till hakan för varje steg han tar. Tyvärr får jag inte på dem själv på honom, han har klon på sporrarna kvar och de fastnar lätt i tossan när man ska ha på den. Man behöver vara två för att det ska funka. Men jag tror dagarna med sträng kyla är lätträknade (hoppas iaf), -18 i skrivande stund burr, Men det ska bli väderomslag nästa vecka, få se om vi får behålla vintern ens över jul…säger pessimisten. Ha det gott uppe på vackra Frösön/Kram

    Gilla

 4. Så flott å kunne være med deg og Vilde på tur. Jeg hadde en iskald tur på mandag, og etterpå har jeg vært inne og frosset. Dag to hjemme fra jobb i dag, og det har jeg ikke vært på det jeg kan huske. Formen er litt bedre i dag, så det blir nok jobb igjen i morgen. Hundene skjønner nok at jeg er syk, for de er for det meste inne og maser ikke om tur. Med -20 så frister det vel ikke for dem å være så lenge ute heller kan jeg tenke meg.

  Gilla

  • Jag gillar ju att hänga med dig och dina hundar (och katter) så det är kul att jag också kan bjuda på lite vovvepromenader 😀
   Vad trist att du inte mår bra men jag hoppas att det är som du tror och att du kan jobba i morgon igen. Det är klart att dina hundar känner av att deras matte inte är som hon brukar och kanske gillar de att vara inne mer när det är så kallt ute. Krya på dig!

   Gilla

 5. Underbara bilder från solnedgången och så härligt att vintern tycks ha kommit till dig nu! Så fint att ha en promenadkompis! Jag fryser nästan aldrig om händerna … får nästan alltid ta av mig vantarna även när det är många minusgrader.
  Älskar bilden du tog på snöfallet!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Nu är jag ganska nöjd. Jag vill bara ha lite mer sol för att det ska vara perfekt. Den tittar fram ibland men inte särskilt länge.
   Vilde är ett bra sällskap och det är alltid trevligt att gå med honom.
   Då fungerar våra händer ungefär likadant. Jag gissar att du, precis som jag, börjar promenaderna med vantarna på och att de åker av efter en stund.
   Bilden med snöflingorna blev ganska kul på sitt eget lilla vis 😀
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Tycker att det mer såg ut som en en än en gran faktiskt. Nu har det slutat snöa och med värkande kropp och stelfrusna händer efter att skottat i tre timmar så är jag glad för det men mindre glad för att kallhålet Fisksjön har 26 grader kallt och det verkar inte bli annat fast det är molnigt. Trots lager med kläder och att jag eldar både i spis och kamin fryser jag om fötterna så in i norden. Det är kalla golv i gamla hus utan källarvåning. Jag fryser väldigt om händerna och ska man bära ved och skotta kan man inte ha tumvantar för det blir för klumpigt så det är bara att frysa och svära och önska att det blev någon enstaka dag utan blåst kyla och snö.

  Gilla

  • Hahaha, ja du har helt rätt i att det ser mer ut som en en 😀 Nu får jag skämmas lite men jag ska genast ändra i texten. Tack för att du rättade mig.
   Oj, har du så kallt. Det är nästan dubbelt så många minusgrader som jag har här så jag förstår att det känns kallt och jobbigt. När vi bodde i Optand hade vi också väldigt kalla golv och jag hade både sockar och varma tofflor på mig. Kaminen var favoritplatsen för både hundar och oss människor när det blev riktigt kallt. Synd att du inte har lika varma händer som jag har. Jag skulle ha blivit väldigt varm om händerna av att jobba med ved och skottning. Jag håller tummarna för att det ska bli lite mildare hos dig.

   Gilla

 7. Vilka härliga bilder! Fina Vilde fick vi också se. Men hu vad kallt hos dig. Jo lite varmare har jag också blivit med åren. Jag måste ta av mig kappa och halsduk när jag åker tåg. Många sitter påpälsade inne i tåget men då hade jag blivit överhettad.
  Kram

  Gilla

  • Tack Marie! Ja, Vilde hänger med ibland och i morgon är det dags igen. Jag tycker egentligen att det är helt ok temperatur så länge det håller sig över -20 grader och numera är det sällan det går ner mot -30. Det är oftast ganska vindstilla när det är så kallt och då känns det bättre än om det är ca -10 och blåst. Kylan är lite torrare här uppe också så den känns lite annorlunda.
   Då har jag nog rätt i min gissning att en del av oss blir varmare med åren. Jag får nog kanske bara ha en t-shirt under jackan om jag ska slippa svettas 😀
   Kram

   Gilla

 8. När jag jobbade i tisdags morse så tänkte jag på dig och dina lusse rutiner. En av mina vårdtagare ville se Lucia så när jag fick fram rätt kanal och de ljuvliga tonerna började sprida sig i rummet så tänkte jag att nu dricker Ingrid kaffe och äter lussebullar. Skrattade lite för mig själv när jag satt där och lyssnade på hur vissa saker liksom sätter sig, oviktigt vetande som bara dyker upp. Jag åt en halv lussebulle i går på vårt APT, den var såååååå torr, trodde att jag aldrig skulle få ner den. Kunde slängt den men du vet hur det är, hahaha.
  Vilka färgsprakande foton. Tur jag har dig som har det så vacker och att du bjuder oss följare på dina fina foton.

  Kram

  Gilla

  • Hahaha, så du kommer ihåg jus det 😀 Lustigt att vi minns just sådana detaljer om andra personer men hjärnan har väl tyckt att det är trevlig kunskap. Men jag drack inte kaffe till frukosten utan te. Kaffet tar jag några timmar senare och då kallar jag det fortfarande för hundkaffe eftersom vi alltid drack första kaffetåren efter morgonpromenaden med hundarna. Trist att din lussebulle var så torr. Du kunde ha doppat den i någon dryck för att få den lite saftigare.
   Tack Lotta! Du har massor av fint att se hos dig också och det har jag njutit av många gånger.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s