Vintern är inte helt färglös

Allt är inte bara vitt och grått även om det har varit mycket av den varan de senaste veckorna. En dag, när solen var på väg upp, var världen utanför mig alldeles rosa.

Senare samma dag var det som vanligt igen men det är inte heller så illa.

Jag ska lämna prover var tredje månad och i kallelsen jag fick blev jag uppmanad att lämna dem under december månad. Det är bra att jag kan välja själv när det passar och i morse kändes det som en bra dag att ta mig till sjukhuset. Jag kan lämna på min hälsocentral, som ligger närmare, men där måste man boka tid och det tar alltid flera veckor. På sjukhuset är det bara att komma och anmäla sig och sedan sitta ner och vänta. Jag blev inspirerad av vännen Anna-Lena, som i sin blogg visade bilder på två av stadens granar och därför parkerade jag där jag ofta ställer bilen och promenerade längs sjön, över gångbron och sedan vidare via Stortorget och till sjukhuset. Klockan var sju när jag började gå så det var mörkt ute. Den första granen passerade jag snart, där den stod vid gångbanan.

Där bron började hade älgen kommit på plats igen. Ni kanske tycker att det här inlägget känns välbekant och då har ni rätt. Jag tänkte själv att det här blev nästan exakt samma promenad och samma motiv som i advent de senaste åren 😀 Men vad gör det? Vi har ju samma julpynt och traditioner varje år så det här får väl kanske också bli en sådan tradition.

Granen på Stortorget har i år samiskt tema. Jag instämmer med Anna-Lena om att den inte är särskilt vacker på nära håll men på lite avstånd är den ganska fin.

I granen håller en flock renar till och de växlar färg i takt med strålkastarnas färgbyten.

Från Stortorget vek jag av mot sjukhuset och där gick allt lika smidigt som det brukar göra. Årsdagen (den femte) sedan levertransplantationen närmar sig och då är det dags för en utökad provtagning. Det blev en himla massa rör och även urinprov och nu kan jag snart ännu en gång konstatera att allt är som det ska. Och det ska jag få veta vid den läkarkontakt som jag ska ha i januari. Det är samma sak varje gång. Jag får veta att allt är bra, vilket jag redan vet eftersom jag kollar i min journal efter varje provtagning, och sedan förnyas recepten. Ibland kommer det någon pekpinne om något annat, typ att jag ska vara försiktig med solande, men det är sällan något nytt de har att komma med. Men jag är otroligt tacksam för den stora förmån jag har i att få alla dessa bevis på att jag mår bra.

När jag var klar på sjukhuset gick jag bort mot rådhuset för att se om det fanns en fin gran där. Den var helt ok och i år har även rådhuset fått lite extra färg.

Gågatan var som vanligt den här tiden på året julpyntad och även här hittade jag en hel del färger

Jag kände mig lite trött i benen så jag vände tillbaka mot Stortorget för att ta mig tillbaka över bron mot Frösön. Nu började det ljusna och då fick det bli ännu en bild med granen i förgrunden och ”min” ö i bakgrunden.

”Far och son” och Frösön är en fin kombo.


21 comments

 1. Det er så trivelig med all julepynten som dukker opp rundt i byen, eller hos naboen… Lyser opp i et vintermørke. Nå har kuldegradene kommet i fulle mon, men snøen mangler hos meg. Noen uker nå, så går det mot vår igjen.

  Gilla

  • Jag är så sällan inne i centrum men kanske borde jag gå dit och njuta av julstämningen fler gånger. Hur fint det än är ute i naturen så lyser julbelysningarna inte där. Det är inte mycket snö här heller, bara lite vitt på marken, men det ser ut att bli mer snö i veckan så jag hoppas det stämmer. Än är det långt till våren, minst fyra månader och då kan den få komma 😀

   Gilla

 2. Du fick vinter till slut, här nere fick vi ju mer vinter än vi ville ha. Spåren efter snöfallet för tre veckor sedan syns fortfarande, grenar som fallit från träden under snöns tyngd och hela träd som knäckts på mitten. Ett träd här hemma såg ut som någon slagit en yxa uppifrån och ner, det hade spruckit nästan ända ner till roten.

  Gilla

  • Jag skulle inte vilja ha så mycket snö på kort tid som ni fick men det får gärna bli som väderappen spår nu. Om det stämmer så ska det snöa lite varje dag i veckan och då kan det bli väldigt fint 😀 Det är fint nu också men jag vill ha mycket mer.

   Gillad av 1 person

 3. Så fint att din transplantation blev så lyckad och att du mår så bra som du gör. Det måste vara en stor lättnad och en stor glädje.
  Förvisso kände jag igen vissa vyer men jag är glad för att du visade liknande bilder även i år. De är så vackra och fina så det hade varit en förlust att undanhålla oss dem! Granarna är verkligen fina och pryder sin plats.

  Önskar en fin kväll nu!

  Kram

  Gilla

  • Jag tänker väldigt sällan på att jag har en ny lever, det blir mest bara när det är provtagningar och läkarkontakter. Men så är det ju för att jag mår så bra och då känns det nästan overkligt att det här hände för snart fem år sedan. Vilken himla tur jag har 😀
   Det är inte bara nu det blir repriser utan det blir det ju faktiskt nästan jämt. Men så blir det när man promenerar mycket i närområdet. Som tur är förändras naturen och bjuder på lite nytt vartefter.
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Färglöst är det då definitivt inte hos dig. Visst blir man glad av rosa himmel. Och att ha den utsikten du har … mmm!
  Vackra stadsbilder också. Jag tycker granen ser väldigt fin ut. Gatubilden är väldigt vacker, som ett vykort. Ni har fina ljusdekorationer och du har fångat stämningen så fint. Upplysta djur har vi många av i vår stad. Får se om jag tar mig ner till centrum och fotograferar innan julen är över. Brukar ha den planen varje år men aldrig blir den av. Och så ”Far och son” -statyn! Den är så fin.

  Så bra att det går att gå in och läsa journalen. Tänk, fem år. Är så glad att du mår så bra efter din transplantation ❤

  Kram

  Gilla

  • Nej, ibland dyker färgerna upp och lyser upp lite. Men jag gillar vitt och grått också men en blå himmel skulle jag vilja ha lite mer av.
   Östersund är en fin liten stad och pyntas fint till varje jul. Andra årstider kan det vara en del annat som lyser upp gatubilden och kanske borde jag ta mig in dit lite oftare. Södertälje är ju lite större och har säkert mycket mer att bjuda på så det vore kul att få se, om du får lust och tid någon gång 😀
   Jag bodde i Östergötland när jag hamnade på listan och där började de precis då göra journalen tillgänglig för patienter. Det var kul att se vad som skrevs och särskilt om tiden på Sahlgrenska. Massor med info som jag inte skulle ha fått annars. Här uppe kom de igång med detta mycket senare men nu kan jag läsa allt som händer här också. Ibland skrattar jag åt att det blir lite fel men oftast finns rätt info där. Jag är också otroligt glad över att det blev en solskenshistoria för min del. Många andra har inte haft det lika lätt.
   Kram

   Gilla

 5. Vilken fin pyntad gågata – så ska det se ut!
  När jag har besökt (min tidigare hemstad) Borås under december tidigare år så tycker jag att det har varit lite för sparsmakat med pyntet. Träd i stadsmiljön skall man absolut utnyttja för att lysa upp i vintermörkret.

  Gilla

  • Ja, det blir fint pyntat i Östersund till varje jul men vi har ju inte så många gator att pynta. Jag tror att det mesta är på företagarföreningens initiativ så kommunen är nog bara delvis bidragande.

   Gilla

 6. Ja vilken färgbomb du bjuder på! Eller första bilden är det ju naturen och himlen som står för skådespelet men sedan har nog människan fått hjälpa till på traven. Fantastiskt vackert på torget vid ‘Rådhuset! Och jag tittat mer än gärna på älgen och granarna varje år! Mitt minne sträcker sig inte så långt men älgen den minns jag för den är så speciell! Härligt att du har fått en femårsstämpel snart! Jag hoppas att läkaren imorgon kan variera mina mediciner lite så jag kanske slipper vissa besvär som jag tror kan vara läkemedelsbiverkningar. Kylslagen men varm kram

  Gilla

  • Ja, jag har inte så mycket färg att komma med själv 😀 Men naturen och pyntet i stan gör sitt för att det ska bli lite roligare. Rådhuset ligger inte vid något torg men det var nog jag som var otydlig när jag gick runt och tittade på granar. Men alla tre granar är fina på lite håll även om bara den på Stortorget har fått annat pynt än ljus. Kanske gillar jag ändå den gran som växer vid gångvägen på Frösösidan bäst. En gran som man kanske inte skulle förvänta sig bli ljussatt och så fin varje vinter. Älgen lär nog bli ett stående inslag varje år så den kommer du känna igen fler gånger 😀
   Jag kanske går händelserna lite i förväg när jag så självsäkert skriver att allt kommer att vara bra. Men så har det varit och jag har ingen anledning att tro att något plötsligt ska vara tokigt. Jag håller alla tummar för att du också ska slippa jobbiga biverkningar när medicinerna har justerats. Kanske finns det t o m någon likvärdig medicin som funkar bättre för dig.
   Kram

   Gilla

   • Goafton, ja, jag ska testa att vara utan min kolesterolsänkande en vecka för att se om det är den som spökar med biverkningar. Är det så ska vi försöka byta ut den. De andra medicinerna ger också biverkningar som tyvärr inte går att undvika för det finns inga alternativ. Men läkaren var bra och tog tid på sig, något jag inte känt på minst tio år. Du skulle nog känna om något var på tok, så gläd dig över att du mår bra, det är du värd så mycket! Kram

    Gilla

   • Jag hoppas att det bli lite mindre problem när du slutar och senare byter ut en medicin. Jag förstår så väl hur skönt det var att läkaren tog sig tid att lyssna och försöka hitta lösningar. Du är minst lika mycket värd att må bra så vi får väl önska oss båda en framtid med bra mående.
    Kram

    Gillad av 1 person

 7. Så fin gågata var. Jag var ju också på lasarettet för undersökning innan starroperaton men var inte in i stan för brorsan som skjutsade mig hade med hunden så vi for direkt hem. Tur att du mådde bra och nu har du ju fått reda på det och det måste ju kännas riktigt bra. Idag skulle jag hämta julgran i skogen hade jag tänkt men nu är det 15 grader kallt och har börjat snöa och jag stannar inne och bakar rullrån istället.

  Gilla

  • Det är synd att du inte hinner titta lite på allt fint i stan när du har ärende hit. Om du eller ni någon gång får tid över så vet du var ni kan få en kopp kaffe och vovven kan också få släcka törsten. Hundpromenader kan man också ta här och det vore kanske kul att återse Frösön lite 😀
   Haha, nej jag har inte fått några svar på mina prover än utan det är bara jag som tar för givet att det ska fortsätta vara bra som det hela tiden har varit. Klokt att passa på med bakning när vädret inte lockar. Julgranen står ju kvar där ute någonstans i skogen och väntar 😀

   Gilla

 8. Vilka jättefina bilder! I min stad har vi faktiskt fått en hel del nya julutsmyckningar. Granen på torget har sett tråkig ut med lampor som bara nått halvvägs. I år är den full av blinkande lampor, stjärnor och stora julkulor. Det betyder faktiskt en hel del att det är vackert denna månaden.
  Kram

  Gilla

  • Tack Marie! Vad roligt det måste vara att gå omkring i din stad och upptäcka nytt, fint pynt och särskilt granen vill man ju ska vara fin. Jag tror att en fint utsmyckad stadskärna kan få många att bli lite gladare.
   Kram

   Gilla

 9. Så vackert med alla fina belysningar och julgranarna som står där så ståtliga. Må hända att vi ska spara ström men jag är glad för att det sprids lite ljus i allt det grå.
  Kram

  Gilla

  • Det är fint när det lyser i granar och i annat och här verkar det inte sparas in på just det. Med LED-belysningar blir det kanske inte så stor elpåverkan och det är nog värt kostnaden för att alla ska få något fint att titta på i stan.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s