Äntligen lite vinterkänsla

Det har inte kommit någon snö men det är lite vitt på marken och träden har återigen smyckats med rimfrost. Ett steg i rätt riktning och nu är det mycket finare ute. I Mjällebäcken bildas is när vattnet skvätter upp mot grenar och fryser till lite i taget.

Frostiga bär lyser röda i skogen.

Det är fortfarande grått men jag vill inte säga att det är trist.

Här gick jag fram försjunken i tankar och det var synd. För hade jag varit lite mer uppmärksam så hade jag fått se en älgfamilj på nära håll precis bakom träden där framme.

Tyvärr hörde jag bara plötsligt hur det dunsade i marken och innan jag hann lyfta kameran var de nästan helt dolda av vegetationen. Det här var den enda bild jag hann ta innan mitt batteri väldigt olägligt tog helt slut. Jag brukar alltid kolla att batteriet är tillräckligt laddat men det hade jag missat den här gången.

När jag kom längre fram såg jag inte bara samma ko med sina två kalvar utan lite längre bort fanns även en annan ko och en kalv. Jag chansade på att mobilen skulle duga men avståndet var alldeles för stort och bilderna blev jättekonstiga. Jag avråder från att klicka på bilderna för att förstora dem för de är egentligen alldeles för dåliga för att publicera. Men jag ville ändå visa vilken naturupplevelse jag fick. Det är andra gången på kort tid som jag ser älgar just här och kanske får jag en ny chans om jag går hit igen. Då ska jag absolut se till att ha ett fulladdat batteri. Det var lite spännande att titta på de två familjerna. Den ena familjen stannade upp och väntade på att den andra familjen skulle vandra iväg innan de själva närmade sig samma plats. Jag vet inte hur älgar förhåller sig till varandra men jag har sett korta avsnitt från ”Den stora älgvandringen” och där är de ju sams. Men kanske är det skillnad när kalvarna fortfarande är ganska unga.

Jag mötte ett par som såg ut att spana upp mot lägdan och jag frågade om de spanade efter älgar. Det gjorde de och de berättade att de hade sett sex älgar där dagen innan och dessutom fem rådjur. Som tur är verkar älgarna inte vara ilskna mot oss människor men jag valde ändå att gå en annan väg än jag hade tänkt. Jag ville inte stöta på ett helt gäng med älgar på nära håll.

Jag måste ju berätta att jag nu har frångått min princip om att inte komma mina grannar så nära att vi ska fika hos varandra. Vad gör man när en väldigt trevlig kvinna, vars balkong gränsar till min, och jag stöter på varandra utanför huset och jag efter en stunds prat får frågan om jag inte kan följa med in en stund? Jo, jag kände faktiskt att det skulle vara trevligt så jag tackade ja och kom in i en lägenhet som är likadan som min men spegelvänd. Hennes man var just då på ett avlastningshem så det var bara jag och den trevliga kvinnan där och det var faktiskt kul. Min granne är nästan 20 är äldre än jag men otroligt frisk och vältränad. Jag skulle inte hänga med i hennes promenadtakt för hon går i den snabba takt jag själv skyndade fram i för 10 år sedan. Jag insåg hur min takt har avstannat när jag för något år sedan blev passerad av henne och efter en stunds prat försvann hon iväg och var snart försvunnen. Och jag går inte särskilt långsamt nu så det är verkligen hon som är snabb.

Hur som helst så var det middagsdags så det blev inget fika den gången men jag ville ju inte vara sämre så jag sa att hon kunde väl plinga på och komma in på en fika någon dag. Två dagar senare hade jag precis kommit hem från en promenad när hon kom och nu blev det kaffe och lussebulle. Väldigt trevligt men jag blev väldigt trött och påverkad så till sist var jag tvungen att ge en kort förklaring till varför. Jag hann i alla fall få höra en del historier om grannar. Inte jobbigt skvaller utan mer anekdoter och information. Men en obehaglig berättelse fick jag också om en kvinna i ett annat av husen som tydligen har utnyttjat sin då 10-åriga dotter och lagt ut bilder i sexuellt syfte på nätet. Jag ryser. Jag vet inte vem denna kvinna är och jag har säkert hejat på henne någon gång. Jag vet inte mycket mer om detta än att barnen nu bor hos pappan men jag undrar varför en kvinna som ingen vill ha med att göra väljer att bo kvar och inte flyttar någonstans där ingen vet vem hon är eller vad hon har gjort. Jag konstaterar att ruskigheter finns överallt och att vi ofta vet väldigt lite om vilka som bor i närheten.


11 comments

 1. Ja, nu får man väl säga att det börjar ordna upp sig hos dig. Även om det inte är mycket snö så visar dina fina bilder ändå upp ett vinterlandskap tycker jag. Snön är säkert inte långt borta heller. Vilka fina möten med älgarna. Det är inte det lättaste att föreviga djuren när man bara har mobilen med men jag tycker att du lyckades ändå.
  Så trevligt att ha lite kontakt med grannen. Även om man inte ”springer ner dörrarna” hos varandra kan det vara trevligt att ses någon gång då och då.
  Ruskigheter finns garanterat där man minst anar det. Här i närheten var det en pappa som misstänktes för sexuella övergrepp och det blev stort pådrag. Man kom väl aldrig riktigt fram till om det hade hänt eller det var hustruns fria fantasier men jag vet att han under två års tid fick träffa barnen under övervakade besök. Lite ledsamt att det aldrig gick att fastställa vad som hade hänt eller inte hade hänt. Man kan väl säga att det spekulerades och pratades mycket…

  Önskar dig en fin andra adventskväll nu!

  Kram

  Gilla

  • Jadå, det börjar likna något nu och det har nog kommit en halv cm snö idag 😀 Bättre än inget.
   Det är kul att träffa på dessa pampiga djur men jag håller mig gärna på lite avstånd. Förmodligen är de vana vid människor eftersom det här är ett populärt promenadområde. Kanske hade mobilbilderna blivit något bättre om jag inte hade zomat in utan väntat och beskurit dem i efterhand. Nu gjorde jag båda delarna och det blev inte alls bra. Men man kan i alla fall se att det är älgar.
   Det är trevligt med lite grannkontakt men jag vill inte att det ska bli för ofta och för länge. Nu känner jag en liten press att jag ska gå dit men jag tror att jag väntar någon vecka. Min granne är väldigt trevlig men jag blir ju så trött i huvudet.
   Det är hemskt att tänka på att det är så vanligt att barn blir utsatta för övergrepp och oftast har man ingen aning om vad som händer. Det finns säkert många barn som aldrig säger något och som får men för livet. Jag blir inte ofta arg men vid den tanken kokar det i mig.
   Tack Znogge och en fin måndag önskar jag dig!
   Kram

   Gilla

 2. Jeg er vel litt som deg, greit med naboer man kan slå av en prat med ute. Men besøk det kan jeg godt la være. Jeg trives veldig godt i eget selskap og de jeg hilser på når det passer seg når vi møtes.

  Gilla

  • Många har svårt att förstå att alla inte är lika pigga på att jämt ha folk omkring sig som de är. Det här var ett trevligt besök men nu får det gärna dröja ett tag till nästa gång.

   Gilla

 3. Härligt med lite snö – och vackra frostiga bilder! Otur att batteriet tog slut lagom när du hade älgarna framför dig, men det blir säkert fler tillfällen 🙂
  Även om man inte direkt umgås med grannarna, så kan det vara trevligt att prat några ord och kanske även ta en kravlös fika.
  Obehagliga saker händer … tyvärr även i vår närhet … ryser …
  Nu ny vecka … håller tummarna för mer snö hos dig!
  Ha det fint!
  Kram

  Gilla

  • Ja, LITE snö var ordet 😀 Idag har det kommit ca en halv cm till och det ska småsnöa fler dagar i veckan. Tillsammans kanske det blir något bra. Jag hoppas på fler chanser med älgarna och i år verkar de ha bosatt sig i det här området.
   Visst är det trevligt med lite grannkontakt och jag fikar gärna någon gång ibland. Bara det inte blir en press på att det ska bli för ofta. Men jag har inte svårt för att säga ifrån (på ett vänligt sätt) och sedan får de väl tänka vad de vill om det.
   Förmodligen sker ruskigheter oftare och i fler områden än vi vill tro. Stackars alla utsatta och traumatiserade barn…och alla andra utsatta också.
   Tack för tummarna 😀 Jag kan ju i gengäld hålla tummarna för att du ska slippa snö.
   Tack Anki!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Grått hos dig är verkligen inte trist. Tycker mycket om bilden över sjön. Visst är det tråkigt när man missar att kolla batteriet innan man går hemifrån. Har hänt mig också och alltid så dyker det då upp motiv som man verkligen vill fånga. Men du fick i varje fall en bild där älgarna syns bland rimfrosten. Har samma upplevelse som du med mobilkameran. För mig blir det när jag försöker zooma in motivet. Det blir nästan som en målning istället för ett foto. Det syns inte om jag tittar på bilden i litet format, i mobilen. där ser den bra ut men om jag tittar på den på datorn så ser den konstig ut.

  Trevligt med lite grannkontakt om det inte blir för mycket. Men det var obehagligt att läsa om kvinnan som utnyttjade sin dotter. Här har vi ganska ”lagom” kontakt med närmaste grannarna. Vi pratar mest utomhus. Men det är rätt roligt för alla känner igen oss och vinkar alltid när dom kommer i sina bilar, alla i hela kvarteret. Och det är Lucy som är orsaken till det. Paret med den lilla röda hunden, det är vi det 🙂

  Önskar dig en fin kommande vecka med hopp om fina vinterdagar!

  Kram

  Gilla

  • Du har också fantastiska omgivningar även när det är grått och visst gör vatten mycket till en bild. Jag har två batterier och jag brukar kolla batterinivån innan jag går ut och ofta byter jag till det som är laddat om det fattas något streck. Kanske glömde jag för att jag inte har tänkt så mycket på att fota senaste tiden. Men nu har jag hopp om roligare motiv och om att jag ska komma ihåg att kolla batteriet 😀 Jag gjorde precis som du beskriver och zoomade in älgarna och resultatet blev som det blev, exakt som du beskriver det. Kanske hade det varit bättre att inte zooma in och i stället beskurit lite mer när jag kom hem.
   Lagom är alltid bäst och det gäller även grannkontakt. Det är kul någon gång ibland men jag vill inte ha besök för ofta. Av andra kommentarer har jag förstått att det kanske är vanligare med diverse övergrepp än vi vill tro. Ibland kan jag inte låta bli att tänka att världen är hemsk.
   Hahaha, jag förstår precis att det är Lucy folk känner igen. Jag har ofta blivit kallad ”hon som så ofta brukar gå ut med sina hundar. Men vi har ju ganska fina identiteter om det är så folk tänker. Numera är jag nog mera den som brukar hälsa på alla hundar som visar att de vill hälsa 😀
   Tack Anita och jag önskar dig detsamma, med eller utan snö efter hur du vill ha det!
   Kram

   Gilla

 5. Kan ju vara lite småläskigt att träffa på en massa älgar, hoppas det är vänliga älgar.
  Vad hemskt att lägga ur bilder på sitt barn som du skrev, då kan man nog inte vara riktigt frisk, stackars barn. Finns många barn som växer upp i konstiga miljöer, fruktansvärt.
  Kram

  Gilla

  • Ja, de är ståtliga och roliga att få se men jag håller gärna lite avstånd. De här älgarna är säkert vana vid folk eftersom de håller till i ett populärt promenadområde.
   Tyvärr verkar det finna många barn som råkar illa ut men det blir alltid lite mer ”på riktigt” när det sker i ens närhet. Barn som är utsatta gör mig extra frustrerad och ledsen. Djur också för den delen.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s