Djur och natur

För mig är det två av de stora glädjeämnena i livet. Jag fick lära mig i ett av morgonprogrammen på tv att vi mår bättre om vi varje dag skriver ner några saker som vi är tacksamma för. Det ska bidra till att vi ser lite mer ljust på våra liv utan att för den delen helt skjuta undan problem och mindre roliga delar. Men jag har inget behov av att göra så. Jag har inga problem med att hitta vad jag är tacksam för och att just få tillgång till djur och natur ger mig väldigt mycket. Jag har hur många små ljus- och glädjeämen som helst i mitt liv och nu kommer jag att tänka på när jag gick hos en psykolog under en kort period och en av uppgifterna jag fick var att skriva en lista över vad jag blir glad av. Min ”gladlista” blev väldigt lång och när jag räckte över den till psykologen satt han med ett stort leende medan han läste. Men det var ju inte för nedstämdhet jag sökte hjälp.

Nu skenade mina tankar iväg lite för det var ju om min promenad med Vilde jag skulle börja det här inlägget. Hans matte är sjukskriven och frågade om jag ville komma och fika. Ni minns kanske att jag och Vildes matte var bekanta för drygt 25 år sedan då vi båda hade ett engagemang i Svenstaviks ridhus. Nu är det väldigt roligt att ha hamnat i närheten av varandra och att återuppta kontakten. Det bästa är att vi båda är lika i det avseendet att vi inte orkar med väldigt mycket socialt liv. Men mig behöver hon inte ge små pikar för att jag ska gå för jag vet precis hur det kan vara. Vi tjattrade på en dryg timme och sedan tackade jag för kaffet och tog med mig Vilde ut. Då hade han legat och tittat bedjande på mig nästan hela tiden och jag tillbringade nog lika mycket tid på golvet hos honom som jag satt på en stol.

Mysiga och fina Vilde. Jag har berättat att han gråter av glädje när jag kommer men jag har förstått att han alltid gör så när det kommer någon han känner igen. Att jag inte är den person han tycker mest om i hela världen fick jag även bevis för när vi kom tillbaka från vår sköna promenad. Då var det matte som gällde och han grät direkt efter henne och sedan var han inte ett dugg intresserad av mig. Självklart är det så det ska vara. Jag är bara en snäll tant som kommer och tar ut honom ibland men hans flock består av min väninna och hennes dotter (dottern är den egentliga ägaren men Vilde bor minst lika ofta hos mamman).

Jag hade tänkt att vi skulle ta oss ner till sjön men det fick vi inte göra. Jag vet att det har varit avstängt längre bort eftersom ett nytt vattenverk ska byggas men tydligen är det ett stort område som berörs. Det är synd eftersom det är ett väldigt populärt område och många saknar att kunna promenera där. 2026 ska det vara klart och då ska även en park anläggas. Vi får väl se hur det blir. Jag har andra stigar att gå på men någon gång ibland har jag tagit mig hit också.

Gångvägen gick upp ovanför järnvägen så vi fick sjöutsikt i alla fall. Långt där borta ligger Frösön.

Rådjuren har bytt de öppna fälten mot skog nu. Förmodligen finns det mer mat där och än så länge är det lätt att komma åt det de vill ha under det tunna snötäcket. Den här rundan gick jag idag efter att först ha bakat lussebullar. Det är tradition att göra det första adventshelgen och den traditionen har jag fortsatt med även sedan ungarna flyttade. Då spelar jag också julmusik för första gången inför julen och det är lika mycket tradition i det. Jag borde kanske ha väntat men med nackkrage och min tens på bröstryggen så gick det skapligt. Promenaden efteråt kändes väldigt bra och hjälpte mig att slappna av och minska på spänningarna.

Idag har faktiskt solen tittat fram i sprickor i molntäcket. Vad bra det känns när man får lite solljus och ser flikar av blå himmel.

Natur och djur var det ju det skulle handla om och här har vi djur nummer tre. Hacke satt lugnt och gjorde det som hackspettar gör. Jag ser dem ofta på stolpar vilket förvånar mig lite. Finns det verkligen så mycket gott att hitta där? Borde det inte vara bättre lycka under barken på ett träd? Jag får väl utgå ifrån att Hacke och hans kompisar vet vad de gör.

Nu har precis mina ljusstakar och adventsstjärnor tänts (jag har timers på allihop) så nu börjar julen. Jag har just druckit mitt eftermiddagskaffe och premiärätit en lussebulle så nu känns det väldigt bra. Men några tomtar väntar fortfarande på utplacering så det ska jag ägna mig åt en stund nu. Under tiden njuter jag av julmusik på låg volym.

Jag önskar er alla en glad och fin första advent 🎄


18 comments

 1. Djur är också en väldig glädje för mig, träffade på en liten rolig hund i en butik idag som kom fram och hälsade, då blir jag lycklig.
  Vilde är som vanligt jättefin att se och vad roligt att du finns i hans liv.
  Lät väldigt mysigt med kaffe och en nybakad lussebulle.
  Kram

  Gilla

  • Jag förstår att du tänker på Zelda och på alla fina stunder med henne ❤ Skönt att du har en kisse kvar och att du, precis som jag, kan få hälsa på fina vovvar ibland 😀 Vilde lever inte upp till sitt namn. Han är lugn och lätt att gå ut med. Jag är glad för att jag får låna honom ibland.
   Det är något lite extra med den första lussebullen och med julmusik i bakgrunden kändes det fint.
   Kram

   Gilla

 2. Att skriva ner saker som vi mår bra av är inget för mig kan jag säga för jag vet det ändå. Terapi i all ära men självklarheter får inte kompliceras av välvilja. Kanske är jag krass men så tänker jag.

  För min del är hundarna ett stort glädjeämne vilket säkert framgår klart av min blogg. Vilde verkar vara en trevlig och tillgiven bekantskap som gillar dig men visst ska han tycka om matte bäst 😉

  Så mysigt med en lussebulle. Saffransbröd är det bästa jag vet 😀 Önskar dig en fin adventshelg nu!

  Kram

  Gilla

  • Jag känner likadant. Jag behöver inte skriva ner allt som många säger att man ska skriva ner varje dag. Jag vet vad jag blir glad och tacksam för och jag är redan bra på att se ljust på tillvaron. Men jag vet att många blir hjälpta av det så för dem är det nog bra. Det är ju helt klart så att man smittar både sig själv och andra med leenden (spegelneuroner) och jag har själv märkt att det är så. Kanske kan man då ”smitta” sig själv med fina ord om sig själv och hur ens liv är. Hur som helst så är jag tacksam för att jag inte behöver den självhjälpen, och där skrev jag ju ner en sak jag är tacksam för 😀 Att vi är djurälskare både du och jag är nog ingen som tvekar om och där hittar vi massor av glädje 😀 Vilde är en golden och älskar alla som är snälla mot honom. Att jag får en del av den kärleken ger mycket.
   Det är gott med lussebullar och det blev självklart en idag också.
   Tack Znogge och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

 3. Finaste Vilde! Han ser så snäll och gosig ut så jag förstår att du befinner dig lika mycket på golvet för lite gos. Trevligt med vänner där man kan vara sig själv. Skönt med en promenad, särskilt då det finns en fyrfoting vid sin sida.
  En strake uppe i fönstret hos mig, jag ryckte åt mig en i förrådet mest bara för att tända idag när jag kommer hem. Resten får bli i veckan.
  Snön är bort hos mig, jag hade blivit förvånad ifall den stannat.
  Lussebulle och te serveras hos mig idag!

  Kramar

  Gilla

  • Vilde är en fantastiskt trevlig vovve och som den golden han är så gillar han alla som gillar honom. Det får jag ta del av och då trivs jag 😀 Att jag hamnar på golvet när det finns en hund i närheten är inte konstigt. Man måste ju passa på.
   En adventsstake gör stor skillnad för stämningen. Resten hinner du få upp en annan dag. Lussebullar går bra ihop med både kaffe och te och på Luciamorgonen blir det en frukost med lussebullar och te för min del. Det är också tradition 😀
   Kram

   Gilla

 4. Idag är det måndag och första advent har passerat. Det är fint med traditioner och att baka saffransbullar till första advent är något jag också gör. Det blev gjort i lördags och igår åts dom tillsammans med pepparkakor och ett glas glögg. Julmusik spelar jag också, har färdiga julspellistor på Spotify men snart måste jag nog göra en ny, har nog kommit en hel del ny julmusik senaste åren som borde in på någon lista.

  Vilde är så härlig. Han ser så go och fin ut. På den övre bilden har han ett nästan aristokratiskt uttryck … eller vad jag nu ska kalla det. Jag tror du förstår vad jag menar. Bilden där solen sprider sitt silverljus i sjön är så vacker. Och hackspettar gillar jag. Jag brukar ofta höra dom när vi är ute på promenader men ser dom sällan.

  Hoppas du nu fått alla dina tomtar på plats och att du fick en fin första advent. Nu går vi in i en ny vecka och vidare mot andra advent.

  Kram och fin kommande vecka till dig!

  Gilla

  • Då har vi samma tradition vad gäller lussebullar och julmusik. Glögg dricker jag väldigt sällan och då blir det alkoholfri med mandlar och russin i. Jag gillar den bättre än de starkare varianterna så den får duga. Jag är hopplöst gammaldags och spelar fortfarande mina cd-skivor med julmusik. Jag har några kassettband med julmusik kvar också men kassettspelaren gick sönder för några år sedan och jag köper ingen ny bara för att kunna spela de band jag har. Spotifylistor har jag aldrig gjort några och jag tror att jag fortsätter att envisas med mina cd-skivor. Det är ju synd att slänga dem och annan julmusik kan jag höra på de radiokanaler som spelar sådan musik hela december 😀
   Vilde är en jättemysig och härlig hund, en typisk golden. Jag förstår precis vad du menar med aristokratisk och så har mina goldisar också kunnat se ut. Det ligger nog i deras gener 😀 Hackspettar ser jag ganska ofta, eller hör, men det är inte ofta de sitter stilla så att jag hinner fota dem.
   Tomtar och annat pynt är på plats och massor av ljus tänds här om kvällarna. Jag trivs och känner mig glad med allt julpynt omkring mig 😀
   Tack Anita och jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla

 5. Ja vi har ju samma glädjeämnen här i livet, djuren och naturen. Djurens antal har drastiskt minskat i min omgivning, tyvärr, i Fberg hade jag ju grannens alla hästar, ankor, kaniner, marsvin, höns och så mina och andras katter. Att hjälpa till med utfordringen var så himla roligt. Men allt har sin tid, o ännu har jag ju min stora lycka i lilla skrutten. Jag har kommit i en riktig svacka nu, mår ju som du vet alltid dåligt före jul, men nu är det både kroppen och knoppen som mår dåligt. Ska ringa o få en läkartid och kolla upp mina värden och be om en grundligare genomgång av kroppen. Men det tar emot, har inte haft en vettig läkarkontakt på jättemånga år så jag är inte peppad .
  Hoppas ni har kvar lite vitt, här får jag duscha hunden efter varenda promenad, tur han är tålig. Tack för fina bilder på Vilde och vilda djur! Kram

  Gilla

  • Det är fint att kunna ha glädjeämnen runt knuten som vi bara helt gratis kan gå ut och ta del av 😀 Ja, du har ju förstås din fina Daniel hos dig inne men du har många små lyckopiller ute också även om du inte har så många tamdjur i närheten nu.
   Vad ledsamt att du är så nere nu och det är ju trist att det ska bli så inför varje jul. Jag önskar att jag kunde peppa dig till att verkligen kontakta vården för så ska du ju inte behöva må. Jag vet att det tar emot men det är bra att få svar på om allt står rätt till. Jag har förmånen att få en rejäl provtagning varje kvartal och den förmånen borde många fler få, i alla fall en gång per år. Det vore bra i förebyggande syfte. Tänk vad skönt det kommer att vara när du äntligen har bokat en tid ❤
   Lite vitt är det men inte som det ska vara den här tiden. Men marken är frusen så även om temperaturen är runt nollan så slipper hundägarna här torka leriga tassar. Daniel tycker kanske om duscharna då han får bli riktigt omhuldad av matte.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Jag surkärring har nog svårt att få till någon lång lista över vad jag blir glad över men det kunde vara värre. Det snörar ju varje natt men inte så jag behöver skotta utan det räcker med att sopa av bron och bilen. Bilen har peppar peppar gått hela veckan och värmepumpen går igen som den ska. Jag har varit iväg och ätit två gånger med Broder B och deras gäst från Skåne som är här. Kunde varit värre. Jag ska iväg till stan på lördag och ögon. Få se om dom opererar gråstarr eller om det bära är ett besök. I vilket fall så skjutsar Broder B mig som tur är. Så skönt att du har hunden att gå ut med. Det har blivit lite hundpromenader nu när Jack inte är hemma för jag är normalt less och går inte ut i snö och oväder om jag slipper. Då ligger jag som en gammal padda framför tv och slöglor. Nu är det Bonde söker fru och Robinson och så några gamla engelska serier.

    Gilla

   • Anita, du kan visst hitta en massa saker att vara glad över men du kanske inte inser det själv. När man träffar dig så är det glädje man möter. Det är klart att allt inte är kul och då får man vara arg, bitter eller sur ett tag men jag upplever inte att du fastnar i det utan hittar det som är roligt i tillvaron. Och visst är det roligare att gå ut om man har en fin vovve med sig 😀 Bra att du ofta har Jack att ha med dig ut.

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s