Novembergrått

Vi har inte fått många snöflingor här i Östersund men det är i alla fall vitt på backen och i vissa områden är träden täckta av rimfrost. Det har lockat fram julkänslan hos mig och nu äntligen har jag fått lust att plocka fram alla pryttlar som ska fram till första advent. Det är en hel del som ska plockas fram och placeras ut men kanske är just den här kommande helgen det bästa med hela advent. Jag älskar att julpynta mitt hem och jag har helt kommit bort från hur det var när jag var barn. Då hade vi en adventsstake med levande ljus och en som var elektrisk. Inget mer under hela advent. När vi barn hade lagt oss kvällen före julafton fixade våra föräldrar så att vi vaknade upp till en julstämning som då kändes magisk. Naturligtvis hade tomten varit där under natten och lagt några små paket i våra julstrumpor och även om jag försökte lyckades jag aldrig hålla mig vaken så att jag fick se honom.

Sedan jag flyttade ihop med min man (1981) anammade jag den tradition som hans familj hade och började julpynta rejält redan första advent. Numera fyller jag huset med tomtar och annat pynt för att sedan kunna mysa och trivas av allt ända till jul. Men när julen är över får jag kämpa mot lusten att röja undan allt innan nyår. Där går min gräns. Jag låter julen vara kvar till nyårsdagen men då kan jag oftast inte hålla mig längre. Och lika roligt som det är att julpynta, lika härligt är det att få undan allt och känna att det blir luftigare och ljusare.

Den här veckan var jag tvungen att avstå från katthemmet eftersom min kropp sa ifrån men i kameran fanns det en bild från veckan innan. Nu är ett gäng på ca 40 katter i fokus och några i taget kommer in i värmen och tryggheten på katthemmet.

Det är, som hos många just nu, väldigt grått och vitt ute. Men jag är glad så länge stigarna är frusna och hårda. Det var en lång period med leriga stigar innan och det är mycket trevligare att slippa halka i geggan.

En dag gick jag runt Ändsjön och där har isen tydligen blivit tillräckligt tjock för att bära en skridskoåkare. Storsjön lär inte bli istäckt än på länge men tids nog slutar det blåsa och minusgraderna kan göra sitt.

Idag har jag strukit en julduk som är tillräckligt stor för mitt köksbord och när den var på plats tänkte jag att det skulle vara en bra idé att plocka fram alla tomtar ur lådorna. Nu får de stå där och ha lite tomtereunion tills det blir dags att sprida ut dem. Men först ska julgardinerna upp, sedan blir det alla ljusstakar och stjärnor som ska ta plats i mina fönster och först då ska tomtarna placeras ut. Jag försökte räkna dem men tappade bort mig varje gång. De är nog inte riktigt så många som hundra stycken men inte långt därifrån. Diverse annat pynt ska också pryda mitt hem och snart sprids doften av lussebullar samtidigt som julmusiken hörs på lite lagom tyst nivå. Härliga tider 🤶🎅🎄

Jag hade tänkt ta mig till julgranständningen inne på Stortorget i kväll men när det började bli dags att åka kändes det mest bara jobbigt att stå där i trängseln och kanske bli kall och trött. Jag går förbi och tittar när det är lugnt någon morgon i stället. Visst, jag missar tomten och kanske en del annat kul men finns inte lusten så känns det bättre att stanna hemma och t ex skriva ett blogginlägg. I morgon ska jag träffa Vilde igen och efter lite fika med hans matte blir det en skön promenad.


18 comments

 1. Wow wow jag trodde min granne tog priset som mesta tomtepyntare men nu vete sjutton! vilken tomteparad! Flåt men jag är ju anit-julare av stora mått, försöker så gott jag kan, men rånderna går aldrig ur, känner mig alltid totalt otillräcklig under julen. Hoppas du mår bättre, kram från pörtet

  Gilla

  • Hahaha, ja jag är en riktig juldyrkare och det ska märkas att det är advent och jul 😀 Efter varje jul tänker jag att jag aldrig mer ska vilja ha jul igen men det blir ändå likadant varje år. Numera är min jul väldigt stressfri och lugn. Inga julklappar och inte lika stort julbord. Det är bara härligt och i år kommer mina två äldsta till mig och firar med mig…om inte tågtrafiken krånglar.
   Jag mår helt ok. Jag skrev ju att jag hellre har ont än är luddig i huvudet och jag blev delvis bönhörd 😀 Lite ludd finns kvar och så är det alltid.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Kan inte annat än småle åt din förväntan inför att julpynta – och jisses så många tomtar!! Jag liksom Paula är ganska anti mot julen numer. När barnen var små gjorde vi som i ditt barndomshem – bara adventsstakar till advent och allt julpynt kvällen före julafton. Efter att ha jobbat några år i lagret hos en restauranggrossist började jag tycka allt sämre om julen, som i den världen startade redan i september!
  Jag har i alla fall tagit fram två adventsstakar och en stjärna på fot. Julpyntet, som består av några tomtar som följt mig genom hela livet kommer eventuellt fram någon dag före julafton och tas bort före nyår 🙂
  Bra att du lyssnar på kroppen och tar det lugnt när den säger till!
  Önskar dig en fin adventshelg!
  Kram

  Gilla

  • Ja, ingen kan nog missa att jag gillar jul och tomtar. Men jag minns med glädje hur det kändes att vakna upp på julaftonen och se hur huset hade förändrats. Trots det kan jag inte vänta utan varje jul längtar jag lika mycket efter att få pynta. Efter julhelgen är jag så trött på allt att jag tänker att jag aldrig vill ha jul igen men så kommer november och jag börjar längta igen.
   Ditt julpynt påminner om hur min syster hade det. Det var en väldig skillnad att gå från henne och till mig. Men inget är fel och alla gör som de vill. Det är ju det som är det fina med julen 😀
   Man ska vara snäll mot sin kropp. Jag brukar kunna ignorera den till en viss gräns men jag har lärt mig var den gränsen går och bromsar där.
   Tack Anki och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Jeg har fått snø og den ligger fremdeles. Det er spådd varmegrader framover, så det spørs hvor lenge den holder. Jeg har ikke på langtnær så mange nisser som deg. Jeg synes det er veldig trivelig med nisser i jula. Men tenkte jeg skulle vente litt med å finne de fram. Julelysene ute hengte jeg opp i går når jeg kom hjem fra tur med hundene. Jula er en trivelig tid for kos synes jeg.

  Gilla

  • Jag hoppas att snön hos dig inte smälter bort helt och att det kommer mer innan jul. Här är det väldigt lite snö men det är i alla fall lite vitt på backen och rimfrost i träden. Bättre än inget men jag hoppas att det blir en riktigt vintrig och fin jul här.
   Alla pyntar så mycket de själva vill och jag vill ha många tomtar 😀 Men jag hör nog inte till de allra värsta. Men kanske det övre skiktet.

   Gilla

 4. Oj, oj, oj … jag har en väninna som har massor av tomtar men här ligger hon nog definitivt i lä även om hon berättade för mig här om dagen att hon köpt ytterligare fem. Härligt att läsa om din glädje att få pynta inför advent. Själv hänger jag kvar i barndomens traditioner. Ljusstakar, el och med levande ljus och liiite julpynt som jag smugit in kommer fram till advent. Men resten kommer inte fram förrän dan före julafton då även granen kläs. Och sedan har jag julen kvar till tjugondag Knut. Jag brukar alltid säga att det är det första vårtecknet för mig, att slänga ut julen och fylla huset med tulpanbuketter.

  Bilden på katterna värmer mitt hjärta. Att få komma in i värmen och tryggheten på katthemmet … ja på alla katthem runt om i landet. Sådan tur att dom finns.

  Tänk så olika det är med snön i år i Sverige. Vi har hur mycket som helst (även om den nu är fylld med vatten efter dagar med plusgrader). Jag skulle hellre ha ett rimfrostvackert landskap för jag älskar rimfrost. Jag bara hoppas nu att den ska försvinna snabbt så det inte blir halt. Men sedan får det gärna komma mer, i lite mer lagom mängd, tillsammans med några minusgrader. Så där lagom så att det lyser upp utan att det blir problem i trafiken för vare sig bilar eller gångtrafikanter. Och Lucy älskar sådan snö …

  Ha det nu så mysigt med ditt pyntande!
  Kram

  Gilla

  • Jag tror inte att jag hör till de allra värsta jul- och tomteälskarna men jag har kanske en aning fler tomtar än de flesta 😀 Var och en gör som de vill och huvudsaken är att man trivs med sin jul 😀 Jag minns glädjen i att vakna upp till ett julpyntat hus på julaftonen men jag kan bara inte vänta så länge. Jag vill ha jul hela advent. Samtidigt är jag noga med att inte fuska och pynta innan första adventshelgen. Men jag har förfallit till att tända ljusstakarna och stjärnorna redan på lördagen. Gör man som du, och många andra, så känns det säkert bra att ha kvar allt till tjugondag Knut och det är ju egentligen då som julen ska dansas ut. Här uppe finns ingen vårkänsla alls då men det var en bra tanke om man bor lite längre söderut 😀
   Det känns så bra att många katter får komma in från kylan och få det bra men jag kan inte låta bli att tänka på alla som inte har den turen. Men jag ser ju bara de som vi får in och det känns fantastiskt att se hur de förvandlas till trygga katter.
   Vintrarna har blivit märkbart sämre här de senaste 10 åren. Statistik säger att Storsjöns is ligger 1 dygn kortare för varje år. Det har alltså minskat med en månad de senaste 30 åren. Innan jag flyttade härifrån för drygt åtta år sedan hade vi ofta minus 30 grader i perioder under vintrarna men det har inte varit så kallt en enda gång sedan jag kom tillbaka. Det gör inte så mycket men det ger ändå en fingervisning om förändringen som sker.Fortfarande kan vi dock hoppas på vita jular och det hoppas jag att det blir många fler år.
   Jag hoppas att ni och Lucy också för njuta av fin, torr snö så småningom 😀
   Tack Anita och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

 5. Wow så många tomtar! Du kunde tävla med min granne, där är det svårt att ta sig fram nu för alla ytor är upptagna av tomtar, både stora och små. En del stora har hon idag ställt ut på trappan. Jag har också pyntat idag, två ljusstakar och en lykta. Mer jul blir det inte i pörtet, jag lider av julallergi av stora mått, fast det ändå har lättat lite med åren. Det sköna är att alla får välja själva hur man pyntar och firar eller inte. Nu får du ha en riktigt skön helg, här är det blött och lerigt igen och det betyder dusch efter varje hundpromenad, så onödigt.
  Kramen

  Gilla

  • Tack Paula för båda dina kommentarer på det här inlägget 😀 Ja, det är många tomtar som bor hos mig och jag lyckas placera ut dem utan alltför stor trängsel varje jul. Alla pyntar vi efter våra egna preferenser och tycken och alla sätt är helt rätta.
   Trist att det är lerigt igen hos dig. Jag håller tummarna för att det blir fruset och mer snö så att ni slipper leriga hundtassar.
   Kram

   Gilla

 6. Ditt inlägg får mig att tänka på livet.
  Alla förändringar – alla olika perioder. Än gör man si – än gör man så…
  När barnen var små så var julfirandet traditionellt.
  Sedan kom VÄGGEN.
  Då orkade jag inte fixa och dona längre. Allt som hade med traditioner att göra blev oöverstigliga hinder.
  Nu.
  Ja, nu och sedan några år tillbaka så har jag återerövrat julen, eller kanske ska jag säga advent. Älskar att börja plocka fram olika ljusslingor och köpa nya växter i november.
  Julpyntet är inte så påtagligt men jag upplever absolut inte julhelgen som jobbig längre. Jag har lärt mig läxan och gör bara det som jag verkligen vill. Julmaten är en sak som jag inte vill avstå, men det är inte längre ett dignande julbord utan innehåller bara det som vi ”måste” ha. Det vi längtar efter.
  Trevlig helg Ingrid!

  Gilla

  • Ja, livet har sina olika faser. Allt från den familj man växte upp i och vidare till mer eller mindre långvariga familjekonstellationer och singelperioder. Möter man väggen, som du gjorde, så ändras så klart alla vanor och ambitioner och följs av nya insikter och förhållningssätt. Det är synd att det ska behöva gå så långt innan man inser att man borde njuta mer och stressa mindre.
   Vad fint att du nu tar tillbaka julen och gör det på det sätt du känner att du vill och gillar. Vi har också en mycket mer avskalad jul numera. På mina barns förslag har vi slutat med julklappar och julbordet har vi också minskat rejält på. Jag står inte heller ensam i köket på julafton som det ofta blev förr. Julen är helt enkelt väldigt bra numera. Det var den förr också men med mer stress och måsten.
   Tack Barbro och detsamma till dig!

   Gillad av 1 person

 7. Wow så många tomtar 😁 trodde knappt mina ögon! Hur får du plats med alla dom? Jag är lite sparsmakad när det gäller julen. Det blir mest ljus, lite änglar och blommor.
  Jättesöt bild på katterna ❤
  Kram

  Gilla

  • Jag har successivt utökat tomteskaran med några tomtar varje år. I år har jag konstaterat att det räcker nu så det blir nog inga fler. Men man vet aldrig 😀 De får faktiskt plats utan att trängas ihop alltför mycket. I alla fönster, på alla plana ytor och en del på lite oväntade platser. Det blir aldrig likadant och det är alltid kul att gå runt och placera ut mina tomtar. Men det jag älskar med julen kan andra tycka blir lite väl mycket. När jag bodde i samma hus som min syster i Mjölby så var det som om vi levde i olika världar. Hos mig var det väldigt mycket jul och hos henne var det väldigt mycket mer sparsmakat. Men båda varianterna är lika ok och det är ju det som är så bra med julen. Man pyntar hur mycket eller hur lite man vill och som man trivs med 😀
   Kram

   Gilla

 8. Du milde tid, det där var verkligen en minst sagt imponerande tomtesamling du har! När de är utplacerade kommer det garanterat att bli julstämning i din lägenhet. Jag tror faktiskt att man hade mindre julpynt förr. När jag var liten hade vi en elektrisk ljusstake och en adventsljusstake. Det var det enda tills granen kom in ett par dagar före julafton. Efter hand uppgraderade min föräldrar med fler ljusstakar tack och lov. Vi har det mesta på plats som i dag, alltså fredagen före första advent. Här hemma blir det ljusstakar, ljusslingor och julblommor. Om någon vecka gör granen och krubban entré men övrigt pynt har vi inte mycket av.

  Klokt att avstå passet på katthemmet när du kände att kroppen inte orkade. Granen på Stortorget finns det många fler tillfällen att se.

  Vackra vinterbilder du bjuder på men så mycket snö är det inte hos er. Nåja, den lär säkert komma 😀

  Kram och god fredagskväll!

  Gilla

  • De ser inte ut att vara så många när de är utspridda. Jag lyckas oftast placera dem utan att det blir trängsel och de får dela ytan med diverse ljusstakar och julblommor (fejkblommor så klart 😀 ). Det är inte bara för min egen skull jag pyntar så här mycket. Mina två äldsta kommer hit i jul och de vill också ha det precis så här. Åtminstone när de kommer hem till mamma 😀 Jag är inte rätt person att avgöra om det generellt sett var mindre julpynt förr. Men i mitt fall var det definitivt så.
   Ja, det är ingen mening att gå till katthemmet när jag inte klarar av det som ska göras. Jag tänker att jag ska vänta att ta mig till granen på Stortorget till den har fått lite snö på grenarna. Då blir den ännu finare.
   Vi har väldigt lite snö. Det är i alla fall lite vitt på marken och hårda och bra stigar. Det får jag nöja mig med nu och hoppas på mer snö längre fram.
   Kram

   Gilla

 9. Jag nickar instämmande på både dåtid och nutid. I mitt föräldrahem så pyntades det också på natten fram till julafton och precis som du beskriver var det magiskt att stiga upp. Klementinen och lite av julgodis som låg i strumpan blev den dagens frukost. Så gjorde jag också några år när mina barn var små men till slut så plockades allt fram till första advent. Barnen kunde inte vänta och inte jag heller. Nu hinner man njuta av Tomtarna.
  Så många fina tomtar du har, visst är det en mysig tid vi har framför oss. Julmusik och pepparkaksdoft.
  I år har jag inte hunnit någonting. Mamma ligger på sjukhus och det är en massa som ska fixas.
  Sötaste fotot på gosiga katter. Jag är väldigt sugen på att skaffa katt. Allra helst när jag varit hos min dotter och gosat med deras kattungar.
  Önskar dig en mysig måndag i ditt Tomteparadis!

  Kram

  Gilla

  • Det var nog ganska vanligt förr att det gjordes på det sättet och det byggde upp ganska mycket spänning och förväntan. Mina barn har också haft strumpor med små saker i. När jag var barn var det oftast små saker som man kunde fördriva lite tid med innan det var dags för Kalle Anka och tomten och mina barn har också fått små spel, knep- och knåp eller något pyssel. Men vi alla gillade att ha jul hela advent och varför vänta när det är så mysigt 😀 Tomteskaran har ökat med en eller några tomtar varje år men i år har jag konstaterat att nu räcker det. Det är klart att du har mycket omkring dig nu med mamma på sjukhuset, jobbet och allt annat. Pepparkakor kan man köpa och mycket annat också men just lussebullar kan i mitt tycke inte bli som hembakta.
   Kanske blir det en liten kisse hos dig snart 😀 Du har ju kattvakter i närheten om du skulle vilja resa någonstans…t ex norrut 😀
   Tack Lotta och detsamma till dig!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s