Höstdimma

Väderprognosen sa att det skulle bli en solig dag men idag fick solen kämpa rejält mot dimman. Så är det ofta den här tiden på året och det gör inget. Jag gillar att gå i dimma också och särskilt om solen gör sitt bästa för att skingra allt det gråa. När jag klädde på mig ytterkläderna såg det ut som om det skulle bli en solskenspromenad men jag hann inte gå långt innan dimman hade tagit över igen. Men inte helt. Det var skaplig sikt en bit ut över sjön.

Jag har en gång haft en vinbärsbuske med vita bär så jag blev inte förvånad när jag såg de här bären. Jag minns hur jag då, när jag såg bären första gången, funderade på varför just bären på den busken tog så lång tid på sig för att mogna. Men när en granne förklarade att det var en sort som skulle ha vita bär plockade jag av bären och gjorde gelé av dem. Gelén blev rosa och smakade ungefär som röd vinbärsgelè.

När jag hade vänt upp från sjön och tittade tillbaka såg jag att solen såg ut att kunna skingra dimman.

Men ganska snabbt blev det lika tjockt som innan.

När jag kom hem gjorde jag mig en kopp kaffe och satt sedan i ett telefonsamtal i drygt en timme. Under den tiden hände det saker och när jag tittade ut från balkongen hade solen lyckats ta över himlen.

Några timmar senare smög sig dimman fram igen och nu, när det börjar mörkna, börjar vi om från början och förmodligen vaknar jag upp till ännu en dimmig morgon. Jag tycker att det är ganska fint.

Ju längre upp i ålder man kommer desto fler screeningar blir man som kvinna automatiskt kallad till. I förra veckan kom ett provtagningskit till något jag inte hade koll på skulle erbjudas. Just det här erbjuds nog till alla i rätt åldersgrupp, även män, och visst är det en förmån även om det, liksom andra screeningar, inte är en jättebehaglig upplevelse. Nåja, jag är glad för att vi har de här undersökningarna i Sverige och nu är provet klart och ivägskickat. Om jag är orolig? Nej, jag oroar mig aldrig för några av de undersökningar vi får erbjudanden om och jag inbillar mig nog att jag har fått min beskärda del av fysiska besvär. Förnuftet säger att jag har lika stor risk som andra men jag väljer att inte tänka så.


14 comments

 1. Jag tycker att det här med hemma-provtagningar är toppen.
  Har fått och skickat in ett test som gällde livmoder(tapps)cancer.? Snabbt svar också.
  Om jag får ett för tarmcancer så skall jag ta det också.
  Minst sagt varierande väderförhållanden hos dig idag Ingrid.
  Trevlig helg!

  Gilla

  • Ja, det är enkelt och smidigt. Men sist jag kollade livmodertappen så fick jag göra ett fysiskt besök hos en barnmorska. Nästa gång kanske även det blir ett självtest då. Men mammografi lär vi nog vara tvungna att ta hjälp med 😀
   Det var snabba kast mellan sol och dimma men dimman var nog den totala vinnaren 😀
   Tack detsamma!

   Gilla

 2. Underbara foton! Jag sitter här och njuter av allt det vackra du har runt dig.
  Nu blir jag allt lite avis även om just den hemma-provtagningen inte är den mest trevliga. Sådana förmåner har inte vi här i Blekinge. Det enda som erbjuds här är mammografi. Jag är tacksam för det men just andra cancerformer som är lite i det dolda vore bra att få veta genom ett egentest.

  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det fint med dimma. I alla fall om den lättar lite. Jag tror inte att det här testet har med region eller kommun att göra. Avsändaren var någon cancermottagning i Stockholm och vilka som väljs ut vet jag inte. Men det är bara att hoppas att alla får den möjligheten. Men visst måste du väl bli kallad till kontroll av livmodertappen eller kanske få hemskickat ett självtest.
   Kram

   Gilla

 3. Jättefina bilder! Det är så vackert med dimma och det följs ju ofta av en sol som bryter igenom.
  Det är bra att vi erbjuds undersökningar och provtagningar, även om det ibland är lite läskigt.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Dimma som delvis lättar och där solen nästan bryter igenom är vackert. Om det bara är en tjock grå massa är det inte lika fint.
   Jag tackar givetvis ja till alla dessa undersökningar och egentligen är det inte så jobbigt. Man får ju en viss vana med åldern 😀
   Kram

   Gilla

 4. Vilka alldeles speciella och vackra bilder med ljuset och dimman över sjön. Jag kommer att tänka på flytande silver. Alltså, det är så vackert och speciellt så det känns i magen på mig, på ett bra sätt förstås 🙂
  Det testet har jag gjort flera gånger. Så tacksam för att vi får göra det plus andra.
  Hoppas du får en fin helg med härliga promenader!

  Kram

  Gilla

  • Flytande silver är en jättefin liknelse. Lika vackert och med ständig förändring 😀
   Det här var första gången jag fick lämna det här testet men kanske sker det regelbundet framöver. Självklart tar jag tacksamt emot alla möjligheter att upptäcka eventuella otäckheter i ett tidigt stadium.
   Tack Anita! Idag har det varit en väldigt skön dag. Mestadels soligt och med bara några få plusgrader på dagen.
   Kram

   Gilla

 5. Så bra att man erbjuder olika provtagningar för sjukdomar som kan botas om man hittar dem i tid! Mitt prov skulle förmodligen innehålla blod då jag har invärtes hemorrojder som spökar med jämna mellanrum. Dina höstbilder är ljuvliga, fastnade speciellt för närbilden på den vissna tisteln, så vacker! Det finns skönhet överallt bara vi håller ögonen öppna. Lördagskram

  Gilla

  • Ja, det är bra att man får alla dessa tester och undersökningar så att chanserna att klara av det ökar om de skulle hitta något. Om de skulle hitta blod hos dig skulle de säkert vilja göra en noggrannare undersökning, koloskopi, bara för att vara säkra att det inte är något annat fel.
   Det finns inte många träd med höstlöv kvar nu så jag får försöka hitta andra motiv. Jag fastnade för de små dropparna i den vissna tisteln. Det finns mycket fint att se om man bara har ögonen med sig.
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Jeg synes heller ikke ting er noe å bekymre seg over, det hjelper lite og er som å spise suppe med gaffel. Skal en bekymre seg og bare tenke på alt som kan skje, nei en må nyte livet og fokusere på det gode. Høsten er en fasinerende tid med både tåke og dråper som man kan ta bilder av, fargene som skifter i naturen og forbereder seg mot vinteren.

  Gilla

  • Jag är inte den oroliga typen och det är skönt att slippa vara nervös inför vad som eventuellt skulle kunna hända. Hösten är kanske den vackraste årstiden men tyvärr är den finaste perioden över här nu. Nu ser jag fram emot en härlig vinter 😀

   Gilla

 7. Jag tycker det är något speciellt med dimma och det är ett tacksamt väder att fotografera i. Dina bilder är verkligen fina!
  När det gäller den provtagningen så verkar det skilja från region till region för här har vi inte hört något om det, inte än i alla fall. Jag hade definitivt gjort testet jag med.

  Önskar en god söndagskväll nu!

  Kram

  Gilla

  • Ja, dimma som inte är helt ogenomtränglig för solen och som förändras som den här gjorde gillar jag. Tack! Det är roligt att fota när naturen bjuder på något fint 😀
   Jag vet inte hur de gör sina utskick eller om det är regionerna som tar egna beslut om detta. Brevet kom från Stockholm men kanske kom beställningen från min region. Jag pratade med en kvinna här som är 65 år och hon hade inte fått något erbjudande så kanske är det som med hälsosamtalet tidigare, att de delar upp oss i grupper och nu kanske det är 60-åringar som prioriteras. Men jag hoppas att alla, både kvinnor och män, får samma erbjudande vartefter.
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s