Sköna dagar

Det är så jag minns dagarna den här veckan men om det ger intryck av att det var varmt och vindstilla så har jag lurat er lite. Ärligt talat så har det nog varit både kyligt och blåsigt men i mitt tycke så är det skönt så länge man är rätt klädd. I alla fall till en viss gräns. Jag vet att solen värmde några gånger men då kanske jag var i lä.

I tisdags ville Vilde gå ut och gå med mig och eftersom han den här gången befann sig i den yngre ägarens lägenhet kom vi ner till sjön en bit från Badhusparken. Jag hade inte tänkt att det skulle bli något bad den här gången eftersom vattnet inte kunde vara särskilt skönt. Men Vilde var bestämd och bada skulle han.

Sedan satte han sig och njöt i solen. Just här var det inte särskilt skönt eftersom vi var exponerade för blåsten men det brydde sig inte Vilde om. Jag hade i alla fall varma kläder på mig så jag lät honom sitta där ett tag.

Igår gick promenaden förbi Valla centrum, som består av en ica-butik, och där händer det en hel del. Både på den västra och den östra sidan är tillbyggnader på gång. Jag läste någonstans att butiken ska bli 1000 kvm större men om det inkluderar den övervåning som ska byggas på ena sidan vet jag inte. Kul är det i alla fall att kundunderlaget ökar och att det kanske blir en ännu mer välsorterad butik. Men jag tror att den även i fortsättningen ska vara en ica supermarket så priserna lär väl vara därefter. Bilden längst till höger är det bygge jag visade er tidigare i år. Då hade bara en trappuppgång kommit på plats men nu är tre hus nästan färdiga och man skymtar trapphuset till det fjärde en bit bak i bilden. I ett av husen har folk redan flyttat in. Hur kul det är att bo på en byggarbetsplats vet jag inte men det blir ju bättre snart.

Nu ska jag göra en rättelse. Jag har flera gånger skrivit om Mjälleberget. Var jag fick det namnet ifrån vet jag inte men förmodligen tog jag det bara för givet eftersom Mjälleborgen låg här. Berget heter Öneberget och inget annat. När jag googlade Mjälleberget var det mest min egen blogg jag hittade så kanske borde jag söka upp alla fel och ändra. Men det tror jag inte att jag orkar.

När jag tidigare har varit uppe på Öneberget så har jag förgäves letat efter resterna från Mjälleborgen men det enda jag har hittat är de här kullarna som jag då fick reda på var platsen för borgens terass. Så stod det på den gamla skylten men så mycket mer information fanns det inte. Nu har nya skyltar kommit upp och tydligen var det inte bara borgen som låg här utan från terassen hade de fin utsikt över avrättningsplatsen. Om någon är intresserad så har jag lagt in bilder på skyltarna så att de går att läsa.

När jag gick ner från Öneberget (jag måste tjata in det namnet i mitt minne) stötte jag på en festlig figur. Är det Mjälleormen kanske. Jag vet inte om den verkligen finns men om inte så har jag upptäckt en sådan nu.

I morse var jag på katthemmet igen tillsammans med en kvinna som heter likadant som jag. Hon var här först så jag kallar mig Ingrid B på schemat och i fb-gruppen (mitt efternamn börjar på B). Vi tar pass tillsammans ibland när jag inte har någon annan att dela passen med. Kul för mig och bra för henne att få lite avlastning eftersom hon tar flera pass själv varje vecka. Många nya katter har kommit och det tack vare att många katter har fått nya hem. Kön tar aldrig slut, tyvärr.

Tyvärr har en av de som startade verksamheten avlidit för ett litet tag sedan och hennes katter har fått komma till katthemmet. Det är oklart om det är fem eller sju katter men alla var väl omhändertagna av sin älskade matte. Det är alltså inte alltid misskötta katter eller hemlösa katter som kommer till katthemmet utan det finns andra tragiska orsaker också. Bl a kelpluttarna nr tre och fyra kommer därifrån och jag tycker att det är så sorgligt att de plötsligt befinner sig utan sin matte på en väldigt konstig plats.

Efter passet på katthemmet kände jag att jag ville ut och röra lite på mig innan jag åkte hem. Jag parkerade på Frösön och promenerade längs sjön, över gångbron till Badhusparken och sedan tillbaka. Lärkträden har fått sin gyllene höstfärg nu

I förra bilden var det solsken men här har dimma och moln klumpat ihop sig.

Här var det en väldigt fin poppelallé men de gamla (ca 120 år) popplarna närmast sjön var i så dåligt skick att de nu har grävts upp. Lite trist men nya popplar ska planteras och även om det tar lång tid innan de är stora så blir det mycket finare igen snart.

Jag kom hem och åt min lunch medan jag i efterhand tittade på presskonferensen med vår blivande regering och dess samarbetspartner. Mina tankar och åsikter vädrar jag inte här men lite bekymrad är jag.


18 comments

 1. Klart att Vilde ville bada säger jag som har två hundar som bara doppar tassarna 😉 Hade jag gått i själv tror jag att Miss T hade följt men så kanske ska vi testa till sommaren. Vi får se.
  Så länge katter inte kostar mer eller registreras så är det som det är. Sedan förstår jag också att andra orsaker kan ligga bakom till att en katt hamnar på ett katthem men det är ändå en sorg. Desto viktigare att det finns eldsjälar.
  När det gäller regeringen så dryftar jag inte mina tankar heller men det har inte varit bra på många år. Nu dryftade jag dem kanske i alla fall. En sak är viktig för mig och det är krafttag mot gängkriminalitet och skjutningar. Bara någon lyckas stoppa detta så är jag nöjd, oavsett parti.

  Kram

  Gilla

  • Ja, jag borde ha förstått att han ville ner i vattnet. Det är bara då han drar i kopplet och är envis, sötnosen 😀 Det är bra om hundar vill bada när det är varmt för avkylningens skull men nu vet jag ärligt talat inte om det är så bra. Men han verkade trivas.
   Fr o m 1:a januari nästa år är det lag på att katter ska id-märkas och registreras hos jordbruksverket och vi kan ju bara hoppas på att det leder till en förbättring. Men vem ska kolla alla katter på landsbygden och vem vet hur efterlevnaden kommer att bli. Jag gissar att de som inte bryr sig nu inte förändrar sitt beteende då. Men hoppas kan man ju. Men katthem kommer säkert alltid behövas i alla fall just för att allt inte handlar om misskötta katter.
   Vi kan hoppas på att vissa delar i politiken leder till något bra. Jag instämmer i att det inte har varit bra nu och jag är väldigt ledsen över att känna hur min tillit till politiker överlag, vissa myndigheter och rättsväsendet har sjunkit rejält. Detta pga ett långvarigt och systematiskt arbete från båda blocken och olika regeringssamarbeten under många år. Ja, du vet ju vad jag tänker på. Men nu är jag orolig för hur det blir med bl a klimatarbetet och medmänsklighet i olika former. Självklart vill jag också ha ett slut på allt gängvåld och alla konsekvenser. Låt oss hoppas att den här regeringen lyckas där utan att alla barn med utländskt påbrå ska må dåligt för att de inte är värda att vara här. Svåra frågor som alla vill ska lösas.
   Kram

   Gilla

 2. Vilde är så himla fin!! Fina bilder på katterna också. Lite sorgligt med katterna som fått flytta dit på grund av att deras matte avlidit.
  Statyn tyckte jag var väldigt fin också, det är så fint i dina omgivningar.
  Kram

  Gilla

  • Ja, han är fin på så många sätt och alltid trevligt sällskap när vi är ute tillsammans 😀
   Som du vet kommer det hela tiden många jättefina katter till katthemmet och de har alla olika tragiska historier bakom sig. De här har haft det bra men måste tycka att det är väldigt underligt att de nu är instängda i ett bås på en okänd plats.
   Jag gillar den här statyn och den heter ”Far och son”. Den har varit med i min blogg förut och kommer nog att vara med fler gånger 😀
   Kram

   Gilla

 3. Vilka härliga bilder på Vilde. Först när han badar men framför allt när han sedan sitter så fint och njuter av solen. Men jag tänker också att … är det inte för kallt att bada. Men samtidigt vet jag att hundar badar inte alls bara på sommaren. Lucy badar inte över huvud taget. Hon är som matte, en badkruka 🙂

  Och så dom fina katterna. Det var sorgligt att läsa att en av grundarna avlidit och att katterna nu är utan sin matte. Vilken otrolig tur då att katthemmet finns så att dom kan komma dit. Stackars kelpluttarna, dom har naturligtvis kelat jämt med sin matte och nu har det blivit konstigt. Jag hoppas att det ordnar sig för dom på bästa sätt. Dom är ju så fina … ja alla katterna är fina.

  Lärkträden har inte fått sin gyllene färg ännu här men det är ju säkert senare här än hos er. Men dom är så vackra där dom står och glöder.
  Visst är det tråkigt när gamla alléer blir i så dåligt skick att de gamla ståtliga träden måste tas bort och ersättas med nya. Det håller dom på att göra i allén vid Tullgarn. Men det måste naturligtvis göras och om många år är det andra som får njuta av höga vackra alléträd.

  Återigen tack för vandringen tillsammans med dig …

  Kram och fin lördag kväll!

  Gilla

  • Vilde är en duktig fotomodell även om han kanske inte är medveten om det 😀 Han är så lik de två golden retrievers som jag har haft till sättet men lite mer badtokig än de var. Mina tyckte det räckte med att gå ut tills magen hamnade i vattnet och sedan gå omkring och dricka och njuta. Jag var tidigare en soldyrkare och då följde badandet med automatiskt. Men efter att ha flyttat från vår sjötomt och dessutom fått läkarinstruktioner om att inte sola pga medicinering blir det inte många bad. Men jag kan inte helt undvika solen och jag orkar inte hålla på med solkrämer.
   Kanske är det mer synd om katter som har haft ett bra hem men som av olika anledningar kommer till oss och inte förstår varför. De katter som inte har haft ett lika bra liv kanske tycker att det kommer till något väldigt tryggt och bra. Jag önskar bara att alla hemlösa eller misskötta katter kunde få komma till trygga boenden. De fina kelpluttarna som kommer från ett fint hem kommer säkert att få nya hem snart. Alla gillar väl mysiga, keliga och fina kissar 😀
   Alla höstfärger borde vara senare söderut än här så snart glöder nog lärkträden hos dig också. Det är synd att gamla träd måste tas bort men när de blir en säkerhetsrisk så är det inte mycket att göra förutom att hoppas att de nya träden ska trivas och växa. Så är det nog på många platser runt om i landet. Tills de har växt sig höga så får du och jag och alla andra titta på lite mindre träd och tänka på nur det kommer att bli 😀
   Tack för att du ville följa med på mina promenader 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 4. Ståtlig och vacker som en kung är han herr Vilde och vilken baddare till badare han är. Fryser bara jag ser hur han plaskar runt.
  En annan kunglighet är ju finaste Prinsen. Vilka fina katter som du har haft förmånen att gosa med. Vilken tur att ni alla finns som ser till att de små gosenoarna har det bra så länge de är på katthemmet.
  Vilken vacker bild med statyn samt den lite oroliga bakgrunden.

  Kram

  Gilla

  • Haha, ja visst är han stilig 😀 Det är svårt att förstå att det ska vara så skönt att bada nu men han gillar det. Tänk att jag har sån tur att jag får träffa både Vilde och Prinsen och båda två vill gärna gosa lite, precis som många av katterna på katthemmet.
   Jag har haft med bilder på den statyn förut och den är väl värd att se flera gånger.
   Kram

   Gilla

 5. Tuppola bodde på frösön för länge sedan och då var jag där ofta och hälsade på. Ofta gick hans fru och jag upp på önöberget och jag läste om den gamla borgen men avrättningsplatsen hade jag inte en aning om. Här är det folktomt nu när Kinabror är i Skåne och hans son åkte hem idag. Eftersom jag är hundvakt så kommer jag ingenstans. Det var meningen att jag skulle följa med AMV och Gubben till marknad på Sollefteå men det blev det inget av. Idag regnar det och är bara nollgradigt nära snöblandat. Fy sjutton. Jack och jag stannar inne och han bråkar med katten. Ingen rolig dag.

  Gilla

  • Jag har inte heller hört talas om avrättningsplatsen tidigare men nu är det välskyltat och bra information.
   Hoppas det blir bättre väder så att ni kommer ut lite. Idag har det varit väldigt fint här på eftermiddagen.

   Gilla

 6. Ståtlig badhunk! Och så spännande med Mjälleborgen, kul att det kommit nya infoskyltar! Gamla avrättningsplatser ger lite rysningar, speciellt när man vet att de var skådeplatser för folket som tyckte det var spännande att följa människors sista stund på jorden.
  Många nya kissemissar, så sorgligt med kattdamen som gått bort. Men om flera av hennes katter nu kommit till katthemmet kanske de ändå kan känna lite trygghet i varandra? Jag vet att Fonus numera har en adoptionstjänst för både hundar och katter till avlidna. Har tittat in på deras sida ibland och det är helt klart mest katter som söker nya hem. Kanske hamnar de sedan på katthemmen om ingen adoption sker inom en viss tid. Nu läser jag vidare, du har varit flitig bloggare!

  Gilla

  • Hahaha, ja visst är han 😀 Och han ser verkligen ut att njuta också. Det var ju tur för honom att jag inte riktigt trodde att han skulle vilja bada i det kalla vattnet för då kom jag mig inte för att hindra honom..
   Det var kul att få veta lite mer om Mjälleborgen och hur den förmodligen har sett ut. Jag har ju undrat många gånger. Avrättningsplatsen visste jag inget om tidigare men jag får lite rysningar när jag tänker på det folknöjet.
   Ja, det var sorgligt att hon avled men hennes katter har blivit väl omhändertagna och verkar må bra. Gilbert och hans rumskompis har fått sällskap nu av kelplutt nr 2, som har fått smeknamnet marodören. Tanken är att de två vuxna katterna ska vara goda föredömen och visa att man gör sina behov i lådan och inte någon annanstans. De tre katterna får nu vara ute i köket hos Prinsen under passen så de har det ganska bra. Jag kan tänka mig att Fonus inte har egna djurhem så kanske är katterna placerade i katthem redan från början och får hjälp med att hitta nya ägare.
   Jag vet inte om jag har varit så flitig. Tre inlägg på sju dagar är nog färre än hos många andra 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s