Spännande möte

Naturen verkar lite vilsen och förvirrad. Den har svårt att bestämma sig för om det är sommar eller höst. Jag ser alla möjliga blommor, t ex prästkragar, fibblor, olika sorters klöver, blåklockor, bergsklint och så dessa två, vädd och rödfibbla, under mina promenader.

Men det är ändå ingen tvekan om att det är höst trots att det blommar lite här och där.

I morse slängde jag en snabb blick ut över en lägda medan jag gick och trodde först att jag såg två rådjur långt där borta. Men det stämde inte riktigt och jag förstod att det var två älgkalvar som stod där och tittade tillbaka på mig. Här zoomar jag så mycket det går med mitt standardobjektiv och då ser man nästan att det är älgar det är frågan om.

Jag beskar bilden så mycket som möjligt utan att det blev alltför suddigt och nu syns de båda kalvarna bättre. Jag skulle gärna ha gått närmare men vågade inte riskera att mamman skulle komma utstormande någonstans ifrån och skydda sina kalvar från mig. Det kan bli lite farligt. Jag spanade efter mamman men såg henne ingenstans.

Efter en stund gick jag vidare och hade hela tiden koll åt alla håll. Och snart såg jag mamma älg på en öppen yta på andra sidan det lilla skogsavsnittet. Men jag hann inte rikta kameran mot henne innan hon hade sprungit in i skogen. Där stod hon stilla en stund och hon måste ha kallat på sina barn eftersom de strax efteråt travade iväg tillsammans alla tre. Bilden är fruktansvärt dålig men älgmöten är så spännande så det får ni stå ut med.

Jag såg att älgfamiljen sprang iväg en bit och att de sedan korsade min stig och därför hade jag fortsatt noga koll på omgivningarna när jag gick vidare. Men de var antingen långt borta eller väl gömda i skogen. Jag kom fram till en plats där jag såg ut över en del av Storsjön som ligger på motsatt sida av Frösön än där jag bor.

Efter ett tag kom jag tillbaka till min halva av ön och i den här vyn ser ni en del välbekanta platser. Ändsjön skymtar till vänster, kullen i mitten är Mjälleberget och till höger syns ”min” del av Storsjön.


14 comments

 1. Vilken ynnest att få se inte en utan två älgkalvar! Och så morsan därtill, blev fina foton på kalvarna! Ja man ska vara noga med att inte hamna mellan kalv och ko, då kan det bli springa av…
  Jag har inte sett en älg här i Sundborn. Rådjur har vi några, men jag tror de också har flyttat nu när regementet återuppstått i *Falun och skjutfälten ligger åt det här hållet, o skjuter det gör dom. Tycker synd om alla djur som inte kan begripa vad det är som pågår! Som nyårsraketer fast det går i alla fall över, det här skjutandet håller på ofta.
  Jag har också sett en hel del blommor som verkar ha ploppat upp nu, måste vara late bloomers, hihi, som plötsligt insett att det sölat och snart är det försent! Kram

  Gilla

  • Det var en pulshöjare men det hade varit roligt att komma lite närmare. Men man ska inte störa djuren för mycket och jag hade inte velat bli den jagade i dessa jakttider. Hoppas att den här familjen klarar sig från all jakt. Jag har sett älgar här på Frösön en gång tidigare och några andra blev lite för bekväma av sig och åt helst av frukten i trädgårdarna. De skrämdes in i skogen flera gånger men återkom varje gång. Till sist var det avlivning som gällde…tyvärr. Jag skulle inte heller vilja ha dem precis utanför dörren men under en period hade vi också det så. Men ute på landsbygden får man stå ut med sådant. Jag tänker också på alla vilda djur som, precis som våra husdjur, lider när det smäller från raketer. De fina late bloomers som vi båda ser är kul att få se men det är nog inte riktigt så det ska vara.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Jaså det är hos dig älgarna håller till! De vet att du bara har linsen att rikta mot dem. Hemma sitter jägarna i sina torn och väntar på rätt sort för att få mat på bordet samt att hålla älgbeståndet på en lagom nivå. Ståtliga djur det där.
  Visst är det vackert med blommorna som inte vill ge upp. Rödklövern blommade så fint när jag var ute och gick senast, annars är det inte lika mycket som blommar här hos mig som det är hos dig.

  Kram

  Gilla

  • Ja, här är de och jag tror att de är ganska skyddade just där de här befann sig. Det är inga roliga tider för älgar nu men jag hoppas att de här klarar sig. Det tog ett tag innan jag såg att det var älgar eftersom de såg så små ut på håll. Kul att de stod stilla ett tag och lät mig ta några foton 😀
   De sent blommande blommorna är så fina och jag blir glad när jag ser dem. Men är det verkligen så här det ska vara. Jag minns inte riktigt om det har varit vanligt länge eller om det är en ny företeelse.
   Kram

   Gilla

 3. Så fin upplevelse att få se älgkalvarna! Fina bilder!
  Här är det väldigt dåligt med älg numer och det är länge sedan jag såg någon. Även rådjuren verkar ha minskat, meda dovhjortarna fortsätter öka.
  En del blommor är envisa – och visst är de små trevliga färgklickar i naturen så här års.
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  Gilla

  • Det var kul och de stod så snällt kvar och lät mig fota. Ännu bättre hade det varit om de stod lite närmare men man får nöja sig med det som erbjuds.
   Här tror jag inte att det finns några dovhjortar. Jag har i alla fall inte sett några. Men rådjuren verkar trivas bra här trots kalla vintrar.
   Det är väl kanske inte meningen att de ska blomma en gång till men de är fina där de står och sprider lite glädje.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Men vilket spännande möte du fick med älgkalvarna. Men som sagt, det gäller att vara försiktig. Igår stod jag vid fönstret och pratade i telefon med en god vän och då kom återigen rådjursmamman med sina barn gångande på vägen. Är lite orolig när jag ser dom för ibland kör bilarna lite väl fort, trots att det bara är 30 på vår lilla villagata.
  När det gäller blommor så är det lite märkligt så här års för helt plötsligt sätter dom igång att blomma igen. Prästkragar har jag sett en hel del liksom nävor och här om dagen såg jag ett par klarröda vallmoblommor.
  Den nedersta bilden är så vacker.

  Kram och fin onsdag kväll!

  Gilla

  • Ja, och ett roligt möte också 😀 Det är inte ofta jag ser älgar så när det händer slår pulsen lite snabbare. Men jag hade inte velat hamna mellan kalvarna och mamman. Rådjur syns lite överallt och trädgårdar är nog bra platser att hitta mat på nu när det är höst och kanske en hel del fallfrukt. Men visst är det lite läskigt när de springer omkring på gatorna i villaområden.
   Det har nog blivit vanligare att många blommor får en extra blomning på hösten. Hur bra det är vet jag inte och inte minns jag heller hur länge det har varit så. Men visst är det trevligt med färgklickarna ute i naturen.
   Tack! Du vet ju redan att jag älskar naturen här så jag instämmer så klart 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 5. Åh vad häftigt att se älgar! Jag minns en gång när jag åkte till skolan, tror jag gick på gymnasiet, att jag från bussen såg en stor älg komma ångandes på en åker. Jag minns att jag ringde min mamma och berättade, hon jobbade som hemsamarit och skulle köra bil i området. Jag ville varna henne.
  Kram

  Gilla

  • Ja, häftigt är precis vad det är att få stöta på dem. Det har ju hänt några gånger tidigare men jag har inte sett två kalvar tidigare. Din mamma var nog glad för varningen och egentligen ska man alltid vara försiktig. Men det är klart att man tittar lite extra om man vet att det finns älgar just där man ska köra.
   Kram

   Gilla

 6. Även här är det samma sak. Hösten är påtaglig men fortfarande blommar mycket.
  Så spännande med mötet med älgkalvarna. Det lät som en klok strategi att hålla sig på behörigt avstånd med tanke på älgkon också. Ett spännande möte hur som helst och en härlig promenad.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Hoppsan, jag missade visst din kommentar men nu hittade jag den 😀 Det borde blomma en hel del i Skåne fortfarande om man tänker på hur varmt ni hade länge. Det är lite speciellt med höstfärger och sommarblommor samtidigt och visst är det fint 😀
   Kul att få möta älgar, om de inte är alltför nära. Särskilt om man ser kalvar och mamman inte syns till. Det var en väldigt skön promenad och älgarna gav den lite extra krydda 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s