Träden börjar bli kala

På vissa platser är det fortfarande otroligt färgrikt och löven sitter kvar på grenarna men lika många träd har blivit helt kala. Det är lite trist men det finns mycket att titta på ändå. Som den här rådjursfamiljen, som jag fick se igår. Tyvärr är vilda djur ofta ganska långt bort och inte så lätta att få tydliga på bild. Ibland har man tur men de här skuttade iväg nästan genast när de såg mig komma gående.

Vilken tur då att det blev ännu en morgon med rosaskimrande moln från soluppgången. Det är märkligt att man, som jag gjorde här, kan gå åt helt motsatt håll och ändå se de här färgerna på himlen.

När jag vände mig österut var det självklart ännu fler färger.

Även fjällen fick en dos av rosa skimmer .

Jag såg ett gäng fåglar sitta på en ledning och jag blev glad när jag såg att det var sidensvansar. Men de var helt tysta så det blev inga silverbjällror den här gången. De är också fotade från långt håll och bilderna är kraftigt beskurna. Nästa gång jag ser dem hoppas jag komma närmare för de är så fina.

Rosa fjäll.

Det här är en väldigt fin runda som jag ofta går.

Promenaden avslutades med ännu en rådjursfamilj men även de ville helst slippa mitt sällskap. Jag såg ännu fler rådjur på håll under promenaden och det är tydligt att de nu börjar komma fram till öppnare platser. Under sommaren ser jag dem inte särskilt ofta men vintertid verkar de samlas i grupper och då kan jag se många tillsammans.

I morse kom jag inte iväg riktigt lika tidigt och missade soluppgången. Men det kommer många fler chanser. Jag började med att gå runt Ändsjön men innan jag hade kommit hela vägen runt vek jag av på en stig som förlängde min promenad en aning.

Många sträckor runt sjön är spångade men när det är blött och det dessutom ligger en del blöta löv på spången så är halkrisken stor. Jag gick mestadels vid sidan om i stället. Här var det inte många löv kvar på träden.

Vilken skillnad det blev när jag närmade mig mitt hem och solen dessutom lyckades tränga fram genom molnen. Den här rönnen är lika fint höstfärgad varje höst.

Mina tidiga morgonpromenader går jag inte bara för att det är skönt att gå just då utan även för att vädret har varit bäst på morgnarna ett tag. Senare idag började det komma rejäla vindbyar så att det verkligen dånade till ibland och då är det skönt att kunna sitta inne i värmen och titta på alla virvlande löv. Apropå värme så har jag ännu inte behövt sätta på något element och det behöver jag nog inte göra än på länge. Det har sina fördelar att bo mellan två andra lägenheter och ovanpå en annan. Tyvärr blir det ingen besparing för min del eftersom uppvärmning och varmvatten ingår i avgiften. Men lite bra känns det ändå att kunna vänta och jag har fortfarande ca 22 grader inne.


12 comments

 1. Dit har vi inte kommit ännu, men i början på november kommer många, för att inte säga de flesta träd tappat alla sina löv. Idag arbetar jag hemma och vid varje vindpust tappar kastanjen utanför fönstret mängder med kastanjer som faller ner på trädäcket på grannens uteplats, det låter rejält.

  Gillad av 1 person

 2. Vilka underbara höstbilder du visar i dag! Hösten har helt klart kommit längre hos er för än har många träd här många löv kvar. Även här börjar rådjuren dyka upp och jag har sett flera flockar under mina promenader med Miss T.
  Även om uppvärmning och varmvatten ingår finns det ju ingen anledning att slösa. Många bäckar små tänker jag…

  Kram och god måndagskväll!

  Gilla

  • Tack! Det är väl som det ska vara. Här kommer höst och vinter tidigare och hos dig är det vår och sommar som kommer tidigt. Vilken tur att vi båda är nöjda med att det är just så 😀 Rådjuren hittar kanske mer att äta ute på åkrar och ängar än i skogarna nu. Det är kul att få se dem tycker jag men jag vet att det finns en del som ser dem som skadedjur.
   Precis så tänker jag också. Det är klart att det är bra om man kan göra något för att spara el. Jag har fjärrvärme och vet inte riktigt vad det innebär för elförbrukningen men det måste ju påverka en del.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Oj, oj, oj … vilka bilder! Vilka färger, vilka promenader! Himlen … så vacker den är, den sprakar som ett fyrverkeri. Och bild nummer fyra uppifrån, den kan jag knappt sluta titta på. Så otroligt vackert med de rosa fjällen. Och så fick du se sidensvansar. För att vara kraftigt beskurna bilder blev dom väldigt bra tycker jag. Jag älskar sidensvansar och har tagit många bilder på dom när vi haft dom i trädgården på vintrarna. Jag brukar sätta fast äpplen i vår honungsros och där sitter dom och äter och jag behöver bara sätta mig vid vardagsrumsfönstret med kameran och ta bilder.
  Och så rådjuren. Vi har dom ju inpå knutarna här. Igår kväll tittade jag ut från köksfönstret och såg en mamma med sina två, nu ”tonåriga” barn komma gångande på trottoaren. Jag har sett henne med sina barn sedan dom var riktigt små.
  Bra att du går vid sidan om spången. Trä blir gärna såphalt, det märker vi på vår altan där jag rör mig med stor försiktighet.
  Så vacker rönnen är, den står som en flammande eld där på gräsmattan.
  Så bra att du har så varmt inne och inte behövt slå igång värmen ännu. Vi försöker också spara på det mesta och tar ut statistik varje månad för att se hur vi lyckats. Och hittills har vi lyckats över förväntan vilket känns bra. I veckan ska jag fortsätta mitt jobb i uterummet med att isolera inför vintern.
  Sol här idag men blåsigt! Och många löv har fallit i vinden …

  Kram och fin tisdag!

  Gilla

  • Just nu är morgnarna finast och det där morgonskenet gör så mycket för färgerna. Att jag även råkar få se en fin soluppgång på lite håll var ju trevligt 😀 Rosa fjäll och sidensvansar är små detaljer som kan göra mig löjligt lycklig. Det behövs alltså inte mycket för det utan det räcker med fina upplevelser under en promenad 😀 Precis som med månen i ett tidigare inlägg så har jag haft turen att kunna ta bättre foton på sidensvansar tidigare. Men med vilda djur kan man aldrig planera eller påverka så det är mycket tur med i leken. Att sitta i vardagsrummet och kunna se ut på fåglar låter härligt. Så har jag haft det förr men nu får jag ge mig iväg på promenad för att få uppleva det. Rådjuren brukade hoppa över vårt staket för att komma åt fröna på marken vid fågelmatstationen.
   Ja, det kändes säkrare att gå på sidan om spången. Det var inte möjligt överallt men då gick jag försiktigt och det gick ju bra.
   Vissa rönnar blir extra fina och den här är en sådan.
   Om det inte blir en riktigt kall vinter, ner mot 30 minusgrader, brukar jag bara behöva ha på elementena i köket och vardagsrummet. Båda sovrummen håller värmen också då. Men det lär dröja ett tag till innan någon extra värme behövs. Här uppe har vi inte samma hemska elpriser som nere i dina trakter men att spara på el är aldrig fel. Bra gjort av er att lyckas bra med det.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 4. Jättefina bilder! Härligt att kunna se både rådjur och sidensvansar! Här blåser det också och det är tydligen gynnsamt när det gäller elpriset! Tänk vad medveten man blivit!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Man ska ha lite tur ibland och det hade jag här. Men jag hoppas ändå på mer tur och då vill jag vara lite närmare. Ja, tänk vad medvetna många har blivit om att kanske lite sparsamhet är bra. Det är bra att det blåser så att priserna kan gå ner lite nere hos er och det kan kanske göra lite skillnad här uppe också.
   Kra

   Gilla

 5. Det är rena Natur-rutan hos dig, så himla kul! Rådjur och älg, fåglar i massor, jag tyckte jag hörde bjällror i ett träd igår men såg inga sidensvansar. Kanske var det helt andra fåglar som dolde sig i buskarna. Tror att det är större chans att få se vilda djur när man är ute tidigt på morgonen, det borde ju sporra mig också, men men, det är ju lättare att kika in hos dig och se både rosa himlar och en massa djur! Kramen

  Gilla

  • Hahaha, så är det kanske men det är nog inte så underligt eftersom jag ofta är ute i naturen 😀 Förra hösten var det väldigt ont om sidensvansar här så jag blev glad när jag såg den här lilla flocken. Men jag vill ju gärna höra sången också. Man får väga olika önskningar mot varandra och kanske är det mer värt för dig att få sova än att gå upp i ottan. Då är det ju precis så det ska vara och vi är båda värda att få ha det så bra vi kan 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s