Familjen samlad

På lördagsmorgonen gjorde jag och min son oss i ordning för en dagsutflykt till Örebro. Där väntade mina båda döttrar och yngsta dotterns man på oss. Det är ca 17 mil mellan Uppsala och Örebro och resan tar lite drygt två timmar. Vi hämtade först upp min äldsta dotter och fortsatte sedan till yngsta dottern, hennes man och deras två katter, två bröder med namnen Pixel och Grixis (välkända namn från ett datorspel). Kattbröderna var först med att hälsa oss välkomna. Jag tror inte att jag har hört några andra katter prata så gulligt. De jamade inte utan det lät mer som kuttrande, kanske lite likt duvors läte. Båda blev gärna klappade och kliade och de kunde komma och buffa lite på oss emellanåt. Tyvärr lyckades jag inte få till några bra foton men en mobilbild blev tillräckligt ok. Jag kan inte skilja på bröderna och därför låter jag er förreställa er den här kissen i dubbel upplaga.

Vi fikade, åt lunch tillsammans och fikade igen medan vi pratade och trivdes tillsammans. Jag är alltid extra glad när vi lyckas samlas allihop och nu har vi gjort det två gånger med inte alltför lång tid emellan. Svärsonen är nyopererad så någon promenad blev det inte men tiden gick väldigt snabbt ändå och det blev dags för mig och min son att åka tillbaka till Uppsala.

Vi båda vill helst ut och röra på oss varje dag så det blev ännu en ganska lång promenad med stolpletning i Uppsala. Även den här gången gick vi över Fyrisån men fortsatte i en annan riktning än dagen innan.

Vi närmade oss Uppsala slott och i förgrunden syns Svandammen. Vi såg inga svanar och vattnet var för grumligt för att vi skulle se de fiskar som min son sa ska finnas där. Men änder fanns det en hel del av.

Vi tog oss upp till slottet och såg ut över staden. Man skulle kunna tro att det är Svampen i Örebro men Uppsala har också ett vattentorn som på långt håll påminner om Svampen.

Domkyrkan är svår att fota eftersom den är inträngd mellan många andra byggnader. Men på det här avståndet och från en upphöjd position syntes ganska mycket av den.

Vi kom in på slottsgården och då kom en rad av tutande bilar körande. De parkerade framför oss och ut kom festklädda, glada människor och började dansa till för oss exotisk musik. Jag har ingen aning om vad det var frågan om eller vad för slags musik det var men kanske var det ett bröllopsfölje.

Gunillaklockan, som står framför Uppsala slott ovanpå bastion Styrbiskop, är en av Uppsalas mest kända siluetter. Den är en så kallad vårdklocka som markerade dagens början och slut. Klockans dagliga klämtningar, klockan sex på morgonen och klockan nio på kvällen har i flera hundra år hörts från slottsbacken./destinationuppsala.se

Från Slottsgården ser man ut över en del av Botaniska trädgården. Vår stolpjakt förde oss genom den.

En tillbakablick upp mot slottet.

I en botanisk trädgård finns det väldigt mycket att beundra. Jag har begränsat mig rejält och visar bara ett fåtal bilder.

Trädgården fortsatte i ett annat område och här var det mest ätliga växter. Jag förstod först inte det utan utropade förtjust att ”titta, det ser ut som kronärtskockor”. Det var precis vad det var också.

Jag ska inte räkna upp allt som syns men det min son petar på är svartkål.

Det här är faktiskt grönkål även om färgen kanske inte stämmer riktigt. Den gröna grönkålen skymtar lite i bilden längre till höger.

Den här festliga växten är ricin. Ur fröna pressas ricinolja som har en laxerande effekt. Fröna är dock dödligt giftiga och oljan måste därför värmebehandlas före användning. Jag har själv aldrig råkat ut för att bli itvingad ricinolja och det är nog mest i gamla filmer jag har hört talas om det.

Vi fortsatte vår promenad och när vi vände tillbaka gick vi genom Engelska parken och strax därpå passerade vi Pelle Svanslös glugg på Åsgränd (jag gissar att de flesta vet att Pelle Svanslös är från Uppsala). Det är nog lätt att missa denna lilla glugg i ett källarfönster om man inte vet om att den finns där. Som ni ser regnade det lite till och från och innan vi var hemma hos min son hade vi hunnit bli lite blöta. Som avslutning på promenaden blev vi även nerstänkta av en buss som körde lite väl fort genom en vattensamling. Men det var inte hela världen och vi var ändå väldigt nöjda med vår promenad. Vi hann precis få färdig vår mat så att vi samtidigt kunde se rapport så även den här dagen blev det en ganska sen middag.

Jag vill inte kalla dagarna intensiva men det hände något i stort sett hela tiden så det är inte underligt att det var skönt att få somna på kvällarna. Ännu en fin dag var över men vi hade hela söndagen kvar.


12 comments

 1. Så trevligt att få träffa alla och vilka mysiga katter!
  Ännu fler trevliga bilder från Uppsala! Jag har varit där, men det är länge sedan … Botaniska trädgården ser spännande ut 🙂
  Kram

  Gilla

  • När jag får ha hela familjen samlad mår jag väldigt bra och det blir alltid väldigt roligt och mysigt 😀 Pixel och Grixis gjorde sitt bästa för att dagen skulle bli ännu bättre.
   Jag är säker på att du skulle gilla att gå omkring i Botaniska trädgården. Massor att titta på och väldigt fint ordnat.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Så trevlig att ni kunde träffas allihopa och vilket varmt välkomnande från katterna. Jag förstår precis hur du menar att de lät för så gjorde vår första katt.
  Tack för en trevlig promenad i Uppsala och väldigt fina bilder. Jag har aldrig varit där men det ser ut att vara en vacker stad.

  Önskar en fortsatt fin tisdag!

  Kram

  Gilla

  • Ja, du vet ju hur glad man blir när man får träffas allihop 😀 Då vet du hur pratiga katter låter. Ett väldigt mysigt läte.
   Jag tror att du skulle uppskatta ett besök i Uppsala för där finns mycket att se. Det underlättar så klart att ha någon som kan guida lite men det är heller ingen dum idé att leta stolpar. De sitter strategiskt utplacerade så att man kommer till alla fina platser. Synd att Östersund inte har tagit efter det konceptet. Här är nästan alla stolpar ute i olika skogsområden. Trevligt för oss som bor här men man missar chansen att visa turister till de finaste platserna med hjälp av stolpjakt.
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gilla

 3. Vad roligt att samlas allihopa!
  Perserkatter har också lite roliga ljud för sig, speciellt en katt jag hade innan, hon gick omkring och kurrade jättemycket.
  Jättefina bilder från Uppsala!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det gäller att passa på när jag är neråt i landet 😀
   Det finns säkert många olika gulliga ljud som katter har men jag har mest hört jamanden eller ibland morrande och fräsande på katthemmet.
   Uppsala är en jättefin stad och jag upptäcker mer för varje gång jag är där.
   Kram

   Gilla

 4. Jag förstår att dom söta och charmiga kattbröderna fick mycket gos ❤ Och vilken trevlig familjedag ni fick! Tänk att det bara är 17 mil mellan Uppsala och Örebro … jag hade spontant gissat på längre.

  När jag ser första bilden från er promenad vid Fyrisån så kommer jag att tänka på slussområdet vid Södertälje kanal. Jag hajade till först för det var väldigt likt. Fast nu ser vårt slussområde inte så roligt ut för dom håller på att bredda slussen så det är mest en arbetsplats. Det har pågått i många år och ska pågå i många år ytterligare.

  Slottet är ju en välbekant vy och du lyckades få till en bra bild av domkyrkan. Det var säkert ett bröllopsfölje ni såg. Vi har många sådana här i stan. Botaniska trädgården i Uppsala har jag besökt. Och som du säger … det finns mycket att se där. Grönkål är maffigt och gott och förr odlade jag det men slutade då jag fick så mycket problem med kålfjärilens larver, trots att dom var skyddade under nät. Men jag minns att jag brukade göra grönkålschips. Grönkålssoppa är också en favorit.

  Så fin den är, Pelle Svanslös glugg. Tråkigt att ni blev nedstänkta men ni verkade vara glada ändå. Är det bara vatten gör det ju inte så mycket men är det smutsigt vatten är det ju inte lika roligt.

  Kram

  Gilla

  • Kattbröderna fick så mycket gos de ville och vi var ju många som ställde upp 😀 Men de ville själva bestämma och ville absolut inte bli fasthållna. Det som gör mig mest glad när hela familjen träffas är nog att se mina barn tillsammans och att de har så fin gemenskap. Och jag får också ta del av den 😀 17 mil är också ganska långt för en dagstur men om man jämför med min resa hemifrån och till Uppsala så är det en kort resa. Allting är relativt 😀
   Jag har aldrig gått omkring i Södertälje, bara åkt igenom, så jag vet inte hur det ser ut vid Södertälje kanal men det finns säkert likheter med den och även Göta kanal. Trist att det är en arbetsplats nu men det blir kanske väldigt fint när det är klart.
   Slottet och domkyrkan har jag sett ett antal gånger men aldrig fått bra fotoläge…förrän nu 😀 Jag tror också att det var ett bröllopsfölje. De verkade ha kul och det är ju så det ska vara.
   Jag blev imponerad över botaniska trädgården och allt som fanns och det är säkert ännu vackrare sommartid. Jag har inte fått in grönkål i min kost men kanske borde jag testa. Min son äter det ofta men det har inte blivit av att han har bjudit mig på det. Grönkålschips har jag däremot ätit en gång och det var inte riktigt min grej. Men det är ju tur att alla inte tyker likadant om allt.
   Gluggen är lite söt men kanske är det mest barn som gillar den. Det var bara vatten som stänkte på oss och vi var nästa framme så det var inget stort problem. Man kan inte låta något sådant förstöra en bra dag 😀
   Kram

   Gilla

 5. Vet du, med åren blir man än mer känslomässig och inser hur viktig familjen är. Kanske just för att alla inte längre är på samma plats, utan det är avstånd som måste övervinnas när man träffas. Glad för din skull över din lyckade resa. Och tack för guidningen i fina Uppsala, en stad jag inte alls är bekant med. Kram

  Gilla

  • Ja, det blir nog mer känslor med åldern och det är kanske för att de inte bor hemma hos oss längre. Att få samlas allihop blir lite som det en gång var men med skillnaden att ingen behöver ta ansvar för någon annan. Tack Paula! Jag är också glad över den här resan 😀 Uppsala är en fin stad och det har jag fått se under alla våra promenader där nu och tidigare.
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s