Hösttripp

Prick klockan sju i fredags morse körde jag ut ur garaget hemma på Frösön och styrde söderut mot Uppsala och min son. Enligt google maps skulle den 49 mil långa resan ta ca 6 timmar om jag valde att åka i inlandet via Kårböle, Bollnäs och Gävle och den vägen är bra mycket trevligare än att åka på E4:an ända från Sundsvall. Jag brukar inte köra hela vägen i ett svep eftersom jag vet att det blir jobbigt för särskilt rygg, rumpa och höfter. Men i julas, då planerna ändrades flera gånger och det till slut blev plan C som gällde, körde jag hela sträckan på juldagen och det gick förvånansvärt bra. Därför bestämde jag mig för att göra samma sak den här gången. Jag ska inte säga att det gick bra, för det blev ganska besvärligt, men fram kom jag och som tur var blev det bättre när vi nästan genast gick ut på en rejäl promenad. När det så snabbt blir bättre kan det vara värt det extra jobbiga med en lång resa.

Jag delade upp resan i tre etapper och första stoppet blev i Ytterhogdal. Där finns det en bra toalett och möjlighet att röra på sig men tyvärr regnade det och därför åkte jag snart vidare igen.

Det var lagom att stanna i Bollnäs igen och där har jag många gånger blivit av med stelheten genom att promenera runt den lilla sjö som ligger vid en central rastplats. Det tar ca 25 minuter att gå den rundan och jag hade tur som slapp regn.

Alla, som brukar ta sig norrut via E4:an, vet var Tönnebro ligger. Det var precis där jag kom ut på E4:an och där finns restaurang, mack, rastplats och toa. Det är inte långt dit från Bollnäs men jag kände att jag var tvungen att få röra på mig innan jag gav mig ut på sista etappen. Alla kanske inte har sett att det finns en naturstig men jag följde den en bit längs sjön och tittade tillbaka mot restaurangen. Sedan var det bara att sätta sig i bilen igen och försöka variera sittställning så mycket det gick utan att säkerheten påverkades.

Sista biten var inte rolig men jag hade inget annat val än att härda ut och så fort jag kom fram till Uppsala kändes det mycket bättre. Jag och min son ville båda gå ut och promenera innan det var dags för mat och vi bestämde oss för att gå ut på stolpjakt. Det är ett trevligt sätt att komma runt i både stadsmiljö och grönområden och även min son fick upptäcka en del nya områden i den stad han bor och rör sig mycket i.

Vi kom ganska snabbt fram till Fyrisån och gick över på andra sidan för att fortsätta i den här fina allén.

Lite längre fram fanns några stora gräsmattor med olika sorters äppelträd. Det var fritt fram att plocka de äpplen man ville ha och det märktes att inte bara vi tog chansen. De flesta fina äpplena växte högt upp men min son nådde ganska många. Det blev ett bra mellanmål och vi tog även med oss ett gäng i en påse som jag alltid har med mig i väskan. Tanken var att baka en äppelsmulpaj när vi kom tillbaka till lägenheten. Just den här sorten heter Wealthy och den var väldigt god.

Vi hittade några stolpar, registrerade dem och vände sedan hemåt igen. Det är fint att promenera längs Fyrisån och just här ligger en byggnad som tidigare hette Upsala jästfabrik.

Upsala Ångqvarn bildades 1874 genom en fusion av de båda företagen Eldkvarn och Svartbäckens bränneri. Förutom kvarnrörelsen och brännvinsbränneriet ingick också en makaronifabrik och en jästfabrik.

Medan min son fixade till en fantastiskt god middag ägnade jag mig åt att göra äppelpajen. Det blev en ganska sen middag (enligt mina vanor och rutiner) men vad gör det när man så småningom får njuta av så mycket gott.

Lite senare somnade vi gott med vetskapen om att lördagen skulle bli en väldigt bra dag den också.


14 comments

 1. Så härligt att du har varit på resande fot och träffat nära och kära. Husses rygg orkar inte heller med att sitta i bilen alltför länge så det får bli några pauser.
  Så gott med en hemlagad äppelpaj gjord på alldeles nyplockade äpplen. Det är definitivt en favorit här hemma också. Härliga bilder som vanligt!

  Kram och god måndag nu!

  Gilla

  • Det har varit en superhärlig helg, precis som jag visste att det skulle bli. Nu har jag precis hunnit hem och hemresan gick väl ungefär likadant. Men det kan jag stå ut med eftersom det verkar bli bättre när jag är framme och kan vara mer rörlig.
   Äppelpajen blev väldigt lyckad och att kunna plocka sina äpplen själv var en bonus 😀
   Kram och detsamma!

   Gillad av 1 person

 2. Har väntat på inlägg från dig, visste ju att du skulle ut och resa i helgen 🙂
  Så bra att resan gick bra även om det var många mil. Men du hittade ju fina rastplatser där det även gick att ta promenader. Tänk vilka fina rastplatser det finns längs vägarna med promenadstråk så att man kan sträcka på benen efter att ha suttit i flera timmar i bilen. Ofta ligger dom ju också vackert vid sjöar.

  Stolpjakt hade jag inte hört talas om utan fick ta och googla. Nu fick jag lära mig något nytt, tack för det. Det verkar ju både roligt och nyttigt. Något att testa känns det som.
  Väldigt länge sedan jag besökte Uppsala men jag tyckte mig känna igen Fyrisån med den röda tegelbyggnaden. Och så bra att det finns äppelträd för allmänheten att plocka av. Och av den nedersta bilden att döma blev det en delikat måltid. Förstår att ni sov gott och kanske kommer det en rapport från lördagens begivenheter …

  Kram och fortsatt fin måndag!

  Gilla

  • Det har varit lite ont om tid för att sitta vid datorn så både bloggande och läsande av andras bloggar har fått vänta lite. Det här inlägget fick jag iväg för att min son behövde lägga sig ganska tidigt eftersom han skulle börja jobba vid fyratiden på morgonen. Då passade jag på 😀 Men nu är jag hemma igen och snart kommer resten av reseberättelsen.
   Det har blivit ganska många resor från norr till söder och tvärtom genom åren så jag känner nog igen mig på de flesta större rastplatserna. Men jag föredrar egentligen de lite mindre och lugnare. Jag gillar verkligen den i Bollnäs där man kan gå runt en liten sjö och njuta av lite stadsnära natur.
   Stolpjakten heter egentligen inte så i Sverige men i Norge heter den stolpejakten och eftersom det säger precis vad det handlar om så kallar jag den så. Här heter det att man letar checkpoints via hittaut.nu. Du har säkert läst om att det är de lokala orienteringsklubbarna som ansvarar för att sätta ut stolparna och märka ut dem på en orienteringskarta. Jag har min karta i mobilen och med hjälp av gps hittar jag de flesta ganska lätt. Det är ju ingen tävling (jo, kanske för en del) och för min del är det bara ett kul sätt att hitta nya stigar och områden. Jag har redan hittat de flesta här omkring så det är kul att leta när jag kommer till andra städer.
   Uppsala är en fin stad med mycket att se. Väldigt många grönområden och stadsskogar finns det och nu har vi även upptäckt en äppelodling där man får plocka äpplen 😀 Både maten och efterrätten blev väldigt lyckade.
   Kram och detsamma !

   Gilla

   • Aha … jag fick träff när jag googlade på ”Stolpjakt” så det är nog inte bara du som kallar det så och det är ju dessutom ett mycket bra namn. Nu när du beskrev det lite närmare så läste vi ju om det i somras (fast inte som stolpjakt då). Vi pratade då om att ladda ner en karta i mobilen men av någon anledning föll det ur minnet. Men hösten är ju en härlig vandringstid så det är ju inte för sent 🙂

    Kram och tack för mer info

    Gilla

   • Nej, det är nog många som säger så men om man ska vara riktigt noga så är det inte alltid stolpar man hittar. Det kan vara skyltar i ett skyltfönster, dekaler eller väldigt små stolpar fastsatta högt upp på t ex lyktstolpar. Men det förekommer mest i städer. Här hos mig har nästan alla stolpar placerats ut i olika skogsavsnitt och där är det nästan alltid fråga om stolpar. Det kostar inget och man gör precis så mycket man vill så ni kan ju testa utan att känna någon press 😀
    Kram

    Gilla

 3. Vad härligt att komma neråt i landet och få hälsa på sonen! Uppsala ser ut att vara en fin stad, jag har aldrig besökt den. Äpplepajen såg jättegod ut! Det blev jag sugen på nu!
  Kram

  Gilla

  • Ja, du vet nog hur jag känner det eftersom du har din dotter med familj en bit bort från dig. Det är alltid jättemysigt att träffa mina barn. Uppsala har mycket att erbjuda och ett bra sätt att se staden är just att leta stolpar.
   Smulpaj med vaniljsås eller glass är alltid gott och med äpplen blev det väldigt lyckat.
   Kram

   Gilla

 4. Så trevligt med en hösttripp! En lång resa, men som vanligt fixade du den… om än med lite besvär. Fina bilder från resan och framför allt från er jakt på ”Stolpar” i Uppsala! Den där allén är såå vacker!
  Nu fortsätter jag till nästa inlägg! 🙂
  Kram

  Gilla

 5. Så fint du höstpyntat i bloggen! Nu har jag börjat resan att följa med på din resa så här lite på avstånd. Här i byn gör man tyvärr som i Fredriksberg, man samlar ihop fallfrukt och kör ut i skogen till rådjuren. De duger ju gott som människoföda också!. Nu läser jag vidare

  Gilla

  • Ja, nu är det höst och det ska synas. Men jag vill inte riktigt skiljas från renen på fjället så headern får hänga med ett tag till.
   Jag har aldrig förr sett att det är fritt fram att plocka äpplen på kommunens mark men det är ett bra initiativ. Olika sorter fanns det också.
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s