Meteorologisk höst

Ja, nu är det höst och när den är så fin som nu så är den väldigt välkommen. Svala morgnar och mellan 10 och 15 grader mitt på dagen är precis som jag vill ha det. Att solen har valt att förgylla dagarna gör det ännu bättre. Det är fortfarande väldigt grönt ute men några enstaka röda eller gula inslag syns. Frosten har än så länge inte gjort sin debut för den här säsongen men det lär nog inte dröja särskilt länge. Blogglusten har varit lite pausad men nu samlar jag ihop de få foton jag har tagit i det här inlägget.

En amiralfjäril landade precis framför mig och där satt den snällt och poserade.

Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen.

Mitt emot Sommarhagen hade ett gäng kvigor samlats. De har en jättestor hage med massor av gräs så jag tror inte att de är särskilt ledsna över att utfodringsbänken är vält. Jag har inte sett dem just här under hela sommaren och jag passerar ofta.

Jag försökte länge och väl att få dem att komma närmare för lite gosande. Men de bara blängde på mig och till sist gav jag upp.

Flera morgnar har jag vaknat och tittat ut över en gråvit värld. Nu är det dimmornas och mystikens tid och jag gillar att se hur världen utanför min lägenhet förändras när solen börjar värma lite.

Det tar inte lång tid innan all dimma är borta och det blir ännu en härlig höstdag med sensommarkänsla.

Nu ska jag alldeles strax vandra iväg till HC för att ha det hälsosamtal jag tidigare har berättat om och som erbjuds alla i kommunen som fyller 40, 50, 60 eller 70 år. Det blir spännande att se vad jag får ut av det. Jag har både fyllt i ett frågeformulär och varit på provtagning så lite underlag finns det för att samtalet ska bli givande. Spännande!


18 comments

 1. Jag kan höra ”intåg i sommarhagen” inom mig. Korna är söta och en av dom poserade ju i varje fall lite grann för dig. Amiralen är ståtlig, till och med skuggan är ståtlig. Förstår att det är vackert hos dig nu. Samma här. Imorse var det plus 2 grader och helt vindstilla. Luften är nu frisk och härlig att andas och jag vill nästan inte gå in utan bara fortsätta att promenera.
  Jag tycker jag kan se på bilderna hur frisk och klar luften är hos dig. Bilden där solen glittrar i vattnet är ljuvlig men så är även bilderna där dimmorna sveper fram.
  Hoppas att det gick bra med hälsosamtalet igår. Nu ska jag snart börja förbereda dagens trädgårdsjobb … härliga dagar nu!

  Kram och en fin tisdag till dig!

  Gilla

  • Han har lämnat många fina kompositioner efter sig och några av dem har jag klinkat fram på piano när jag var yngre.
   Både kor och fjäril stod stilla och lät mig fota 😀 Det är hösttemperaturer men fortfarande sommargrön och jag gillar den här mellanperioden. Men snart får vi njuta av alla höstfärger och förhoppningsvis frostiga och soliga dagar. Luften är så skön att andas nu och ännu bättre blir det. Vattenglitter och morgondimma är något som vi kommer få se en hel del av nu ett tag och visst är det härligt 😀
   Hälsosamtalet erbjuds alla men jag hörde inte riktigt till målgruppen. Det framgick inte av erbjudandet att det i första hand gälller de som riskerar eller har hjärt/kärlsjukdom eller diabetes och jag ligger inte alls i riskzonen för det. Men några tips fick jag med mig, framför allt om att jag bör äta mer grönsaker, frukt och fibrer. Det var ett trevligt samtal men det gav inte så mycket.
   Ha så kul i trädgården 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Spännande med hälskokontroll som görs grundligt, behövs! Jag har precis listat mig på en ny vc i stan, en privat som startats upp av utbrytare från en annan vårdcentral. Väntar med besök tills jag ska förnya alla recept och vill då ha en grundligare genomgång.
  I morse trodde jag nästan att jag skulle hinna ut medan dimmorna lättade över åkrarna. De låg kvar fast klockan var tio! Men icke sa nicke, när vi kom ut en kvart senare strålade solen från klarblå himmel. Så fina kvigor, och lite lagom nyfikna! Jag har inga kossor på gångavstånd, synd för jag gillar dem. Tisdagskram

  Gilla

  • Njae, så grundlig hälsokoll var det inte utan bara några få tester som skulle visa om jag förhöjd risk för diabetes eller hjärt/kärlsjukdom. Vi gick igenom annat mående också men det var ingen läkarundersökning utan mest ett samtal om livsstil och mående. Men jag blir ju kollad regelbundet på annat håll, fast det handlar mest om levern. Det tas i alla fall en väldig massa prover varje kvartal. Hoppas att din nya VC är bra och att du får en läkare som inger förtroende.
   Jag var snabb med kameran när jag såg dimman och det var tur för den försvann snabbt här också. Jag minns att du gärna stannade till och fotade kossor när du var här men du har ju får i närheten och de är också fina och mysiga 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Jättefina bilder! Visst är det en härlig tid nu, så sköna sensommar/förhöstdagar med klar och hög luft. Det är nog min favorittid på året.
  Kram

  Gilla

 4. Underbara bilder … och som du vet är vi nu på väg in i min favorittid på året. Bara +2 grader här tidigt i morse, men solenn har fått upp temperaturen till runt 18 grader just nu.
  Hoppas hälsosamtalet blev bra!
  Ha nu en fin eftermiddag!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Ja, jag vet att du gillar höst och jag känner likadant. Men så känner jag ju inför varje ny årstid 😀 Kanske lite mindre för sommaren men den är fin den också.
   Hälsosamtalet var mest tänkt som ett stöd för personer med förhöjd risk för diabetse och hjärt/kärlsjukdomar. Dit hör inte jag men vi hade ett trevligt samtal och några små tips fick jag med mig. Ungefär som förväntat.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Jag är ju en vän av vår och sommar men som hösten ser ut på dina bilder är det en fin årstid. Klarblå himmel och hög luft samtidigt som naturen skiftar i underbara färger har jag inget emot. Regn och gråväder är inte lika roligt men jag inser att regnet behövs.
  Läser här ovan att samtalet blev ungefär som förväntat.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  Gilla

  • Jag var en sommar- och soldyrkare förr men har fått tänka om och som tur är gillar jag alla årstider 😀 Än så länge är det inte riktig höstkänsla men björkarna börjar skifta lite i gult så nu går det nog undan.
   Samtalet gav inte så mycket men jag hade kanske funderat på vad jag missade om jag hade avstått. Min kost var hon inte helt nöjd med…för mycket salt t ex. Men alla kolesterolvärden var bra så jag fortsätter att salta 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Så hyggelig å møte på dyr når man er på tur. Kuer trenger liksom litt tid for å bli trygg på deg for å få lov å kose med dem. Så du får være litt tålmodig, så får du snart kose med dem. Jeg ser både rådyr og elg nesten hver kveld på jordet her.

  Gilla

  • Jag kanske skulle ha stannat och försökt lite längre men kanske har de lärt sig att elstängslet gör ont och att det är bättre att stå en bit ifrån. Men jag hade gärna kliat dem lite i pannan och bakom öronen 😀

   Gilla

 7. Kan det var för du är på en ö som ni klarat er från frosten. Här har det varit kallgrader i snart en vecka (på natten alltså) Många av mina blommor har frusit och dött men jag har räddat pelargonerna med väv. Jag kan inte gräva upp och rädda dom för jag kan inte stå på knä eftersom jag har stora sår på knäna som spricker upp om jag ens försöker. Nåja det kommer väl bättre tiden. Vill ut i skogen men det är så många jägare i skogen så jag får hålla mig hemma.

  Gilla

  • Ja, så kan det vara för vattnet är ju fortfarande relativt varmt. Men jag tror inte att det har varit frost i Östersund heller.
   Jag hoppas verkligen att det kommer bättre tider till dig och att du ska må bättre på alla sätt.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s