Bedömd av min bil

Min nya bil gör sitt bästa för att få mig att bli en bättre, mer ekonomisk och miljövänlig förare. På två displayer visar den olika uppgifter som ska hjälpa och påverka mig under färd… och påverkad blir jag. Ni förstår förhoppningsvis att jag inte på riktigt tror att det är bilen som betygsätter mig. Även om jag har förmänskligat min bil genom att döpa henne till Fuchsia så vet jag att hon är programmerad till att låta olika algoritmer tillsammans landa i en bedömning varje gång färden tar slut. En liten bild i den större displayen visar om det är motorn eller batteriet som driver bilen och den visar även när varken batteri eller den bensindrivna motorn gör av med energi och då fylls i stället batteriet på. När jag ser detta så kan jag i vissa lägen påverka bränsle- och batteriförbrukning och det gör mig till en miljövänligare förare. Då kan jag få följande bedömningar när vi har stannat. Som ni ser får jag även tips om hur jag ska bli ännu bättre. Än så länge har jag en bränsleförbrukning på i snitt 0,38 l per mil i blandad körning. Min förra bil drog ca 0,5 l per mil så jag är ganska nöjd.

Jag sitter så klart inte och kollar på displayerna hela tiden men jag brukar ha lite koll när jag inte behöver ha all min uppmärksamhet på annat runt omkring. Har jag farthållaren igång så ser den till att bromsa in om jag kommer för nära något framför mig och med den finessens hjälp borde jag kunna vara lugn. Men jag vågar inte lita på det tekniska så jag fortsätter att ha koll på vad som händer i alla fall.

Jag har länge tänkt på att bli medlem i naturskyddsföreningen men har inte kommit till skott förrän för några dagar sedan. Som tack för min ansökan om medlemsskap fick jag ett mail med en personlig välkomsthälsning. Hur personlig den är kan nog diskuteras men det är i alla fall mitt namn på muggen som fylls med kaffe och även i texten nedanför. I filmsnutten sägs även ”hej Ingrid, vad glad jag är att just du har valt att gå med i naturskyddsföreningen”. Det känns ganska personligt och en liten ansträngning har i alla fall gjorts för att få med mitt namn. Ett smart sätt att få nya medlemmar att känna sig välkomna. Det går inte att se filmen eftersom det här bara är en skärmdump. Den korta filmsnutten avslutades med ett tack och det var ju också trevligt.

Vad mitt medlemsskap kommer att innebära vet jag inte. Kanske hänger jag med på någon aktivitet om det känns bra eller så nöjer jag mig med att stödja bara genom medlemsavgiften. Vi får se vad som händer och hur jag har lust att delta.


24 comments

 1. Vad du än väljer att göra med medlemskapet så får man väl säga att det är ett behjärtansvärt sådant. Naturen behöver vi vara rädd om och här har vi ett gemensamt ansvar 😀

  Önskar en fortsatt fin måndag!

  Kram

  Gilla

  • Ja, jag tänker lite så också även om summan för medlemsskapet inte är så stor. Det skulle vara kul att hänga med dem på någon utflykt ut i naturen men som du vet klarar min hjärna inte av föreläsningar eller engagemang som kräver koncentration. Till att börja med får det stanna vid att bara betala avgiften.
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gilla

 2. Det var ju ett riktigt bra betyg … ”Utmärkt jämn körning” 🙂
  Naturskyddsföreningen har jag varit medlem i i många år. Inte varit med på mer än någon aktivitet dock och det är länge sedan men … bara att vara medlem gör att det känns som jag bidrar lite att skydda naturen.

  Kram och fortsatt fin vecka!

  Gilla

  • Hahaha, ja som du förstår så valde jag ut det bästa omdömet 😀 Men även där finns det förbättringspotential.
   Jag tänker lite som du, att det är bra bara att stödja genom medlemsavgift och sedan får jag se om jag lockas av något de bjuder in till.
   Kram och detsamma till dig!

   Gilla

  • Jag tycker likadant och uppskattar att de har gjort sig det lilla besväret att göra hälsningen personlig. Jag vet inte hur många nya medlemmar de får varje år men det kan inte vara jättemånga som heter Ingrid. Den delen känns i alla fall ganska personlig. Särskilt när hon säger ”hej Ingrid” i filmen. Hur som helst så känns det trevligt att bli välkomnad på det sättet 😀

   Gillad av 1 person

 3. Bilar har verkligen utvecklats. Jag hyrde en hybridbil när jag åkte till Ystad, elbilarna jag brukar köra måste laddas efter ca 12 mil och jag är osäker på laddningsställen. Hybridbilen skulle klara ca 5 mil på batteri och sen gå över till bensin. När jag sen skulle tanka den trodde jag det skulle bli jättedyrt men den hade ju förbrukat jättelite bensin. Jag som körde Volvo innan är ju van vid riktiga bensinslukare.
  Fint att du gått med i Naturskyddsföreningen!
  Kram

  Gilla

  • Jag gillar min hybrid och extra bra är det att jag inte måste hitta laddstolpar när jag åker längre sträckor. Men hybrider går inte fem mil på batteri innan de går över till bensin utan hur de drivs växlar beroende på fart och körstil. Så är det i alla fall i Toyotas hybrider och det ser jag när jag har koll på bilden som visar vad som används just i tillfället. Varje gång bilen motorbromsar eller man bromsar med pedalen så laddas batteriet och därför kan batteriet gå mer än fem mil totalt under en lång resa. Det finns fler tillfällen då batteriet laddas men jag har inte riktigt koll på allt.
   Det känns bra att äntligen ha gått med 😀
   Kram

   Gilla

 4. Detta med bilarna är ju en hel vetenskap i sig. Kan den också säga Fy på dig Ingrid, nu har du kört vårdslöst! ?? Skojar bara…Naturskyddsföreningen är verkligen värd att vara medlem hos, för mig är det dessvärre omöjligt att vara med på aktiviteter i avsaknad av bil (hur galet som helst egentligen) så därför har jag hittills inte brytt mig om att gå med. Hoppas att de ordnar trevliga aktiviteter, du är ju naturmänniska och ibland är det skoj att också ha sällskap på färden. Kram från pörtet

  Gilla

  • Utvecklingen går väldigt snabbt och jag upptäcker nya finesser ibland, som t ex att jag kan trycka på en knapp så att bilen själv väjer om jag kommer för nära en vägkant. Men den funktionen gillar jag inte. Innan jag kom på vad det var trodde jag att ratten höll på att lossna eftersom den betedde sig väldigt underligt. Den dag bilen börjar skälla på mig muntligt så slutar jag köra 😀
   Det känns bra att ha blivit medlem nu och hur många aktiviteter jag hänger med på får tiden utvisa. Jag gillar inte första tillfällen då man ska komma in i en grupp. Då blir jag tyst och drar mig undan lite om ingen drar in mig i gemenskapen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Känns ju bra att din bil inte drar mera även om jag vet vet att mycket beror på den duktiga bilförarens som du är. Det har du ju även bevis på nu. Jag laddade ner en sådan app till min mobil. Använde den ett par gånger, man blir ju lite nyfiken, inte alltid man tänker på hur man kör.
  Grattis till medlemskapet och vad kul att de tackade dig personligt. Fin mugg, nu kommer kaffet att smaka underbart gott när du är på vift.
  Kram

  Gilla

  • Tack för de orden men det är nog en kombination där bilens konstruktion är den största förklaringen 😀 Men lite bidrar jag med och det är ju alltid kul att få positiv feedback, även om det är från en bil. Jag visste inte att det fanns mobilappar som ger samma info. Förstår inte riktigt hur en app kan mäta bränsle- och batteriförbrukning i en bil men jag hänger inte med i teknikens värld mer än nödvändigt.
   Tack! Det känns bra att ha blivit medlem. Tyvärr får jag ingen mugg. Den fick bara vara med i filmen och den återanvänds säkert med andra namn för nya medlemmar.
   Kram

   Gilla

 6. Oj … jag tror jag skulle bli lite nervös av att min bil betygsätter mig hela tiden 🙂
  Bra att du äntligen blivit medlem! Jag har varit det sedan 80-talet. Hoppas nu bara att din lokala förening har en del trevliga aktiviteter. Jag är insatt som ansvarig för en vandring på fredag … men har en erfaren ledare med mig och det känns helt OK 🙂
  Kram

  Gilla

  • Det var mest i början jag brydde mig om vad bilen gav mig för betyg. Jag har redan börjat glömma bort att titta på texten när jag har stannat.
   Ja, det känns bra att vara medlem men det verkar inte vara några aktiviteter på gång i närtid. Förutom ett årsmöte ute på Höga kusten men det känns inte som rätt sak att börja med och det är säkert fulltecknat också. Du har verkligen engagerat dig i din lokala förening och det är alltid kul att läsa om vad ni hittar på. Ha så kul och lycka till på fredagsvandringen 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Ja kanske kommer det lite extra meddelanden till dig om utflykter och vandringsleder och sånt och det är ju bra för du är ju mycket ute och rör dig. Jag gör då inte mycket skada för naturen för undviker att köra med min bil för den går ju bara sönder. Å andra sidan är det inte så bra att cykla heller för det märkte jag igår när jag cyklade omkull bland stenar och gropar och grejor nerför branta backen till Kinabror. Sitter här med ömma revben och stora sår på knäna och ont lite överallt. Hur cykeln mår skiter jag i för jag skulle tro att Kinabror har släpat ner den till sig och där kan de stå och skämmas.

  Gilla

  • Vi får väl se hur det blir med utflykter och annat. Det känns ändå bra att stötta dem och händer det något här i närheten så kan det vara kul att vara med. Du har verkligen haft otur med din bil. Bor man som du så behöver man en bil men det gäller att den håller också. Men oj, vilken vurpa du måste ha gjort. Tur i oturen att du inte bröt något och förhoppningsvis mår du bättre snart.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s