Godsaker i skogen

Den här tiden på året är vi många som hittar ätbara godsaker i naturen. Vad vi plockar varierar från person till person och jag är just nu mest intresserad av svamp. Här har det ömsom regnat och ömsom varit sol så svamp finns det gott om. Inte de sorter jag helst vill ha men jag lyckas ändå få med mig en liten skörd nästan varje promenad. Jag går inte omkring och letar utan jag går längs min planerade rutt och det brukar räcka för att hitta lite av det som skogens skafferi bjuder på. I morse gjorde jag dock en liten extra sväng bort från stigen in till den plats där jag vet att det växer hjortron. Jag har inget stort behov av att hitta de gyllene bären eftersom jag redan har en del i frysen men just hjortron är kul att plocka i lagom mängd ändå. Någon annan hade varit där före mig och länsat området på bär men jag fick ihop några stycken på kort tid och de åkte direkt in i munnen. Gott!

Jag tog min svamppåse (det är sällan jag hittar så mycket svamp att jag orkar bära med mig en korg eller väska avsedd för svamp) och fortsatte ut ur skogen och in på en grusväg som ledde mig en bit hemåt.

Jag har alltid med mig en svampkniv och rensar så mycket som möjligt på plats där jag hittar svamparna. Men lite skräpar de ner varandra och det sköljer jag av vid slutrensningen. Det blev en alldeles lagom skörd av taggsvamp blodriskor, kremlor och röksvampar. Jag hade läst på lite om olika kremlor innan eftersom jag vill våga plocka någon mer sort än bara tegelkremla. Allt fastnade inte men jag tyckte mig minnas att gulkremlor är ätliga. Det var kul eftersom jag såg dessa gula kremlor nästan hela vägen och det är klart att jag plockade med mig ett gäng. Men jag var lite osäker och testade nästan varenda exemplar genom att nypa av en liten bit och tugga en stund på den. Jag hade läst att alla kremlor med mild smak är ätliga och även om man råkar få med någon som har en skarp smak så är de inte farligare än att de kan ge en del övergående magbesvär, dvs man dör inte eller blir allvarligt sjuk. Det var lugnande men jag vill så klart inte ha några sådana svampar med hem i alla fall. När jag kom hem kollade jag upp gulkremla lite mer och flera detaljer gjorde att jag kände mig säker. Den här gången ville jag inte plocka jättemånga eftersom jag inte var helt säker på att det var just gulkremla. Men nu vet jag var de växer.

Tillsammans med svamp från tidigare promenader, finhackad lök, vegobacon och lite broccoli blev det en god fyllning i en paj. Jag blandade ut med havrefraice och toppade med riven vegoost. Nu har jag ätit en stor portion till middag och förhoppningsvis mår jag bra i magen i morgon. Jag planerar nämligen ännu en fjälltur i det finväder som väntar och på fjället vill man inte ha magproblem.


16 comments

 1. Jeg plukker og spiser når jeg finner bær i skogen, jeg har ikke tålmodighet til å plukke i bøtter og spann for å ta med hjem. Sopp har det ennå ikke kommet her, tiltross for regn flere dager, Håper de kommer, ellers blir det vel for seint.

  Gilla

  • Så gör jag också med blåbär och hallon men hjortron kan jag stanna och plocka om det finns mycket. Men inte jättemycket för det gör jag inte av med. Någon liter räcker. Jag hoppas att svampen snart syns till hos dig också.

   Gilla

 2. Grattis till en lyckad skörd och så gott med en hemlagad svamppaj. Själv plockar jag aldrig svamp för jag har inte kunskapen och det finns inte mycket här. Yngsta fröken däremot har lärt sig av sin sambo så under veckan i stugan plockade de 10 kg kantareller! Imponerande tycker jag.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tack! Det blev en god paj men jag ska nog testa något som mer liknar äggstanning nästa gång. Här är det inte lätt att hitta kantareller så det är bra att kunna några andra sorter om man gillar svamp. Grattis till Yngsta fröken med sambo. Vilket fynd!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Mums vad gott! Jag tog en bit av pajen. Jag är alltid hungrig vid denna tiden när jag är på jobbet. När jag kommer hem blir det omelett. Här finns inte många svampar i min skog, det har varit torrt alldeles för länge. Men efter regnet som kom för några dagar sedan så räknar jag med att jag ska hitta så det räcker till en macka i alla fall. Jag ska också plugga på vad det gäller svampar, förut när barnen var små så var kunskapen bättre. Nu plockar jag bara kantareller och taggsvamp och naturligtvis stolt fjällskivling när vi möts.
  Hjortron skulle jag gärna vilja plocka. Ostkaka och hemlagad hjortronsylt, mmmmmm.
  Då var det måndag och jag går av, ledig tre under bara nätter.
  Ha en härlig tripp på fjället, jag smyger bakom dig 🙂

  Kram

  Gilla

  • Jag bjuder så gärna och den blev väldigt god 😀 Omelett är också gott men jag har inte experimenterat med veganska recept på omelett än. Det kanske är dags för det snart. Jag håller tummarna för att regnet ska sätta fart på svamparna hos dig. Svampmackor är ju också väldigt goda. Man behöver inte vrålplugga. Det räcker med att lära sig en eller två sorter per år och genast har man ett större utbud. Jag blev väldigt glad över mina nya kunskaper om gulkremla och magen mår bara bra idag 😀 Jag hittade ca 10-15 hjortron idag uppe på fjället och de åkte direkt in i munnen.
   Hoppas dina lediga dagar blir väldigt sköna och bra.
   Jag tyckte väl att jag kände mig skuggad på fjället 😀 Kul att det var du.
   Kram

   Gilla

 4. Ja det är en skön tid nu, skördetiden, både i naturen och hemma. Jag har aldrig varit duktig på svamp. Bara kantareller har det blivit för mig men jag skulle gärna lära mig mer, har fått inspiration via Anki och nu inspirerar även du 🙂 Din paj ser god och låter väldigt delikat och jag hoppas att magen tyckte om den så att du får en fin riktigt fin dag idag Så spännande med ny fjälltur.

  Kram och fin måndag!

  Gilla

  • Det är perfekt att bara gå ut och promenera och hitta alldeles lagom mycket svamp längs vägen. Jag har haft förmånen att få gå i svampskogen två gånger tillsammans med Anki när jag bodde i Mjölby. Mina kunskaper kan inte ens jämföras med hennes men det är kul att känna igen i alla fall några sorter utöver kantareller och trattisar. Särskilt som de är väldigt ovanliga i normala skogar. Ska man hitta dem får man leta närmare fjällen. Kanske blir det nästa utflykt. Jag hittade trattisar nedanför fjällen i Höglekardalen förra hösten och kanske åker jag dit igen. Pajen blev jag väldigt nöjd med men nästa gång ska jag testa att använda aquafaba (kikärtsspad) och se om det kan bli något som liknar en äggstanning. Magen mår bara prima och fjällturen blev både lång och skön 😀
   Kram

   Gilla

 5. Wow vilken fin svampskörd! Hjortronen också förstås, skogens guld kallad, men jag gillar dem inte annat än att se på. Jag har sett två torra kremlor, thats it! Så torrt som det varit och är så lär vi bli utan svamp detta år,. Sorgligt men sant, om nu inte vädergudarna helt vänder om. Taggsvamp är en stor favorit, jag lägger in den som sill., panerar och steker större hattar som piccata med ris och tomatsås. mums! Kremlor plockar jag inte, tycker inte de smakar just så mycket. jag fick lära mig att det är de röda kremlorna man kan förväxla och behöver smaka på, de andra är fullt ätliga…
  Härliga tider hos dig Ingrid! Kram

  Gilla

  • Jag var ganska nöjd med den svampskörden och pajen blev väldigt god 😀 Jag har hört både hjortron och blodriskor benämnas som skogens guld och där platsar säkert kantareller också. Men jag tror att hjortron är det som oftast menas när man säger så.
   Vi har tydligen mer tur med svampförutsättningarna här men jag plockar inga mängder. De svampar jag råkar hitta på promenaderna räcker gott och väl. Men kantareller och trattisar skulle jag gärna vilja ha massor av. Ja, så klart stolt fjällskivling också men den finns inte här. Jag blandar de svampar jag hittar och tillsammans utgör de en god samling 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s