Bilder från dagarna som gått

Jag har gått ett antal promenader och här buntar jag ihop dem till ett inlägg. Omslingrade par ser jag lite här och där i naturen och även om det inte är kärlek så ser det ganska gulligt ut.

En vädd av något slag.

Jag blev glad när jag hittade säsongens första blodriska. När jag såg mig omkring hittade jag ett fåtal till och även några små, fina röksvampar. De fick följa med hem och hamna i den dagens middag.

Jag har varit övertygad om att det här är cikoria men för något år sedan såg jag ett nyhetsinslag om en växt som liknade den här väldigt mycket och den beskrevs som invasiv. Nu är jag inte alls säker längre så jag låter det vara osagt.

Kanske stor vit blåklocka.

En dag gick jag på upptäcktsfärd och svängde in på en väg jag inte brukar följa.

Jag mötte två gulsparvar men tyvärr ville de inte sjunga för mig.

Efter att ha letat mig fram på olika stigar och grusvägar kom jag plötsligt fram till Frösö kyrka. Då var jag nästan inne på mina vanliga promenadstråk igen.

Och där borta skymtade de fjäll jag besökte för några dagar sedan. Det var väldigt disigt i fjällen så man såg bara blå skuggor på avstånd. Men nu vet ni att jag var uppe på den rundade toppen i mitten.

Tyvärr är Frösövallens café inte öppet den här sommaren. Det är synd för det var ett populärt utflyktsmål med en fin utsikt över sjö och fjäll.

Nu har jag inte långt kvar innan jag är hemma.

I morse var det dags igen för ett pass på katthemmet och jag och C blev lite överraskade när vi kom in i Prinsens revir i köket. Där satt en annan katt och ville ha uppmärksamhet och massor av gos. Jag har inte läst något om att Prinsen har en ny kompis som också får vara ute i köket men jag såg att mat var placerad där Prinsen inte kan nå den och då förstod jag att det inte var någon rymling jag såg. Prinsen har specialmat för sin njursjukdom och får inte smaka annan mat. Då är det ju bra att han inte klarar att hoppa upp och leta någonstans ovanför golvnivå.

Efter passet tog jag och C en promenad vid Lillsjön. I den lilla pöl som finns strax innan man kommer till Lillsjön hade sothönsens ungar växt till sig rejält. Förmodligen är det gräsandsungar som gör gemensam sak med sothönsen och simmar mot oss för att se om vi har något gott att ge dem. Eller så är det vuxna änder. Svårt att se skillnad när ungarna börjar bli stora.

De kom upp på land, insåg att vi inte hade något att bjuda på och simmade sedan ut i vattnet igen.

C är inte ett dugg intresserad av svamp men han fick snällt vänta när jag hittade några fina blodriskor. Jag hade säkert hittat fler om jag hade letat men det är bättra att återkomma när jag kan leta i lugn och ro utan att någon vill gå vidare. Kul att svampsäsongen är igång igen.


17 comments

  • Tack! Det var väldigt fint väder fram till middagstid då det började regna. Men någon egentlig värme har vi inte. Mig passar det bra men det är synd om alla som längtar efter sköna stranddagar.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 1. Nu fick jag blodad tand, lite svampplockning får det bli idag. Längtar efter att göra mig en omelett. Vilken härlig promenad vi fick följa med dig på. Sötaste kisarna också, den lille godingen intill klöscylindern vill jag ta med mig hem. Vi borde faktiskt ha en katt här på jobbet. Det måste jag lägga som förslag. (nu svävade tankarna iväg här).
  Härliga foton som alltid!

  Kram

  Gilla

  • Det är kul att plocka svamp men jag letar inte aktivt utan spanar bara lite extra längs de stigar jag går på. Då får jag inte så mycket att rensa varje gång 😀 Omelett låter gott. Jag måste googla på veganska omeletter och se om det finns några bra tips. Visst är kissarna fina och jag håller med om att den du gillar är den allra sötaste. Lycka till med kattförslaget 😀
   Kram

   Gilla

 2. Grattis till en fin skörd med små goda blodriskor! Inga roliga svampfynd här – förutom att Calle ringde igår och berättade att han passerat en öppen glänta med massor med stolta fjällskivlingar! Tyvärr inget läge att stanna med lastbilen där.
  Härliga bilder från din promenad och kattungarna är bedårande!
  Parksallad, tror jag du menar … bladen skiljer sig åt och blommorna är blekare … tror att det är det är cikoria du hittat, men är inte säker.
  Kram

  Gilla

  • Jag blir lite avis varje gång jag hör om stolta fjällskivlingar men så är det när man väljer att flytta från dem. Jag har i alla fall en del torkade och tack vare dig blev det ännu mer.
   Tack Anki! Kattungar är alltid söta men ibland ser man några som är extra fina 😀
   Ja, parksallad var det jag tänkte på. Vad bra att du förstod det. Tack igen 😀 Blommorna är väldigt lika så det är inte underligt om jag blev tveksam. Jag har nog sett båda sorterna så det gäller att ha koll på bladen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Tänk att jag fick ta en härlig promenad med dig idag också. Den översta bilden på blommorna som omfamnar varandra är så söt. Och grattis till att du hittat svamp. Tänk att svamptiden är här nu. Tittar man på blommans form ser den ju ut precis som en cikoria. Någon invasiv växt med sådana blå blommor har jag inte hört talas om. Vacker är den i varje fall. Och vackra är som vanligt vyerna. De blånade bergen därborta i fjärran. Tänk att det var där du var och vandrade.
  Så fint med gulsparvarna som lyser i gult mot det grå gruset. Ja fåglarna är lite tystare den här tiden på året.
  Och så dom bedårande katterna. Så söta att hjärtat blir alldeles varmt. Tänk att Prinsen fått en kompis.

  Kram och fin onsdag!

  Gilla

  • Tack Anita! Jag är ute och promenerar nästan alla dagar så du får gärna hänga med på fler rundor 😀 Det är kul att plocka svamp men jag saknar de sorter jag hittade i Östergötland. I skogen i Mjölby fanns det massor av stolt fjällskivling och jag tror att jag var ensam om att plocka dem. De finns inte här och kantareller är också väldigt ovanliga. De finns i fjälltrakterna på en viss nivå och jag har inte hittat något bra ställe än. Men trattisar hittade jag i alla fall förra hösten.
   Anki förstod att det var parksallad jag hade sett ett inslag om. Googla det så får du se att blommorna liknar varandra väldigt mycket. Men det verkar som om det är cikoria i mina bilder. Jag har turen att få se vyer över både fjäll och sjö när jag är ute och går och om någon liten pippi visar upp sig en stund så blir jag glad. Katter få jag träffa varje vecka och då passar jag på att mysa rejält mellan arbetsuppgifterna 😀 Jag vet inte hur länge Prinsens nya kompis får vara där i köket men jag hoppas att de trivs tillsammans.
   Kram och detsamma!

   Gilla

   • Men hu … nu har jag läst om parksallad. En växt jag aldrig hört talas om, som tur är, förstår jag nu när jag läser om den. Såg att den kan förväxlas just med cikoria som också en del gjort och därför fått hem den till trädgården. Men det du hittat är med största sannolikhet cikoria i varje fall 🙂
    Kram

    Gillad av 1 person

 4. Det er en fryd å få være med deg på tur. Her er det ikke en sopp å se i mils omkrets, det har ikke kommet nok regn og det kråser når en er på tur i skauen. Så mange nydelige kattunger det er på kattehjemmet nå. De burde det ikke være vanskelig å finne gode hjem til.

  Gilla

  • Tack, kul att du tycker så 😀 Det har regnat en hel del och däremellan har solen tittat fram så svamparna trivs nog här.
   Kattungar brukar få nya hem ganska snabbt. I alla fall om de är sociala och det blir alla så småningom.

   Gilla

 5. Jag trodde också att det var cikoria. Vi som skulle ut på äventyr nästa vecka. Nu blev det så att jag fått båda hälsporre och ryggskott och kan knappt röra mig. Det är så att jag tom missar dansen på lördag för jag förstår att jag inte blir bra till dess. Till slut kom i alla fall paketet som post nord slarvat bort till rätta och tur är det för annars hade jag fått säga upp växtffärgningskursen nästa helg och det vore verkligen synd. Inget blir som jag tänkt den här sommaren.

  Gilla

  • Det är tydligen cikoria i de här bilderna men den är väldigt lik parksallad, som är en invasiv art. Det är inte lätt att ha koll på alla sorter och veta vilka man ska försöka hålla sig ifrån.
   Ajajaj, hälsporre och ryggskott låter inget vidare. Det är vila som gäller för dig men jag hoppas du klarar av växtfärgningskursen i alla fall. Skönt att paketet kom fram. Äventyret finns kvar till en annan gång 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s