En riktig myshelg

Så blev det och ni vet ju redan att det mysiga var att Vilde hälsade på. Han lever inte upp till sitt namn och det är ganska skönt. Han är inte ett dugg vild utan en lugn och väldigt tillgiven vovve som älskar att bli gosad med.

Men någon dag innan han kom till mig gick jag en promenad runt Ändsjön. Det var inte planerat och jag svängde dit spontant när jag var i närheten. Därför hade jag bara mitt standardobjektiv med mig och så mycket fågelfotografering blev det inte. Men det finns ju annat att titta på. Här har någon fått sig ett rejält skrovmål.

Smålands landskapsblomma Linnea.

Ängskovall, som liksom skogskovall blir mycket mer spännande när man ser dem i närbild.

Jag hade inga förväntningar om att kunna fota några fåglar men jag tog mig ändå upp i fågeltornet. Därifrån såg jag familjen kanadagås och den bilden får i alla fall duga.

I fredags gick jag en promenad åt ett annat håll och gick förbi den rönn som får de mest fantastiska färger på hösten. Men jag hade inte förväntat mig att redan se de första tecknen.

Igår morse åkte jag och hämtade Vilde och jag blev så glad när han på långt håll började vifta på hela kroppen och dra i kopplet för att komma fram till mig. Så gör han aldrig när han möter okända personer så jag bestämde mig för att tro att han blev lika glad för att se mig som jag blev när han kom. Han hade fått en lång morgonpromenad men jag ville ändå gå en liten runda med honom innan vi gick in. Och som den hanhund han är så pinkade han revir på så många platser han kunde. Vi hade lite otur med vädret och regnet har fallit en stor del av helgen. Men jag hade förberett med handdukar i hallen och han stod snällt och tålmodigt medan jag torkade tassar, mage och ben. Ja, ryggen och huvudet fick lite av samma behandling också. Sedan fick han gå in i lägenheten och han hittade snabbt den för honom iordninggjorda delen av soffan. Först la han sig en bit ifrån mig…

…men när jag sa ”kom då Vilde” så gick det som ett glädjeryck genom hans kropp och han nästan skuttade fram den sista biten i soffan till mig. Visserligen luktade han blöt ylle men vad gjorde väl det när han var så mysig

När han somnade smög jag iväg för att göra mitt styrketräningsprogram (för att må bra och inte för att bygga muskler) men han vaknade så klart till, hämtade sin älskade boll och satte sig tätt intill mig. Det blev grodperspektiv men han är söt ändå. Jag kunde inte låta bli att klappa och klia honom men när jag slutade och försökte fortsätta min träning borrade han in huvudet i min mage och nästan la sig över hela mig. Det var bara att resignera och kramas lite i stället. Bollen ville han inte låta mig ta. Den skulle han på goldenvis bara ha i munnen.

Vi hade mer tur med vädret under nästa promenad. Solen tittade t o m fram och allt blev mycket finare. Han är som en liten Ferdinand som gärna sätter sig ner och luktar på en blomma.

Men han inte bara luktar på blommor. Ibland får han för sig att han själv är en blomma och nog platsar han bland allt som växer. Man kan se att han är en riktig livsnjutare.

Jag väljer att tro att han sätter sig så här för att han verkligen njuter men det kan också ha att göra med att han fyllde 10 år igår. Kanske behövde han sitta ner en stund ibland. Men han verkade inte ha några som helst problem med stela leder eller kondition så jag tror att han är just en livsnjutare.

Kampen mellan markägaren och alla som vill gå, springa eller cykla här går vidare. Nu har det återigen blivit en upptrampad stig och jag såg att det var likadant längre ner på åkern. Jag och Vilde gick fram till nästa lilla grönområde och där såg vi att stigen fortsatte även över nästa åker. Men där var det ganska lerigt så vi vände och gick hemåt. Jag tänkte att vi kunde gå ner till sjön så att Vilde fick bada lite men plötsligt kom det mörka moln och regnet satte igång igen. Då valde vi att ta oss inomhus i stället.

Mjölkörten/rallarrosen, som har massor av lokala namn, har börjat blomma.

När det var dags för nästa promenad var det uppehåll och vi gick ner till stranden där Vilde utan minsta tvekan gick rakt ut och stod så här en stund. Inte så genomtänkt av mig eftersom han inte torkade ordentligt förrän dagen efter men han verkade tycka att det var värt det. Jag har haft två golden och en av dem hade flera gånger fuktexem, sk hotspots, och det var inte kul att ha att göra med. Men i morse var han helt torr och jag hoppas att det inte ska bli några problem.

Att Vilde är en väldigt lättsam hund på promenader är en förutsättning för att jag ska kunna hjälpa till med just dessa. Han drar aldrig i kopplet (om det inte är för att komma fram till någon han gillar) och han bryr sig inte mycket om andra hundar. Han går bara väldigt snällt vid sidan av mig vid hundmöten. En ganska perfekt promenadkompis helt enkelt. Men några hundar har vi hälsat på. En liten terrier som han bara nosade på och sedan gick undan från och två jättefina bordercollies som han faktiskt lekte lite med.

På natten hoppade Vilde upp till mig och låg helt stilla ett tag men sedan tyckte han nog att det var skönare på mattan i hallen.

Det har varit en väldigt mysig helg och jag har verkligen gillat att ha denna charmknutte hos mig. Men jag har ändå stärkts i min uppfattning om att jag inte ska ha egna hundar igen. Jag har vant mig vid att inte behöva ta hänsyn till någon annan utan bara göra det som jag själv väljer. Visst är det underbart med två glada hundögon som tittar nästan kärleksfullt på mig och att det alltid finns någon som är villig att kramas lite. Men jag har blivit alldeles för självständig och uppskattar att bara ha mig själv att ta hand om. En av de volontärer jag har jobbat ihop med på katthemmet frågade varför jag inte vill ha en katt eller en hund och jag svarade ”jag saknar mina hundar men jag vill inte ha någon ny, precis som jag saknar min man men jag vill inte ha en ny man heller”. Precis så är det och så kommer det att vara. Men Vilde är väldigt välkommen att hälsa på mig igen någon gång.


21 comments

 1. Som du har koset deg i helga! Vilde er en flott kompis, riktig så trivelig. Jeg får ikke kommentert lenger på bloggen din om jeg leser den på min mobil. Den vil ikke logge inn på WordPress, så jeg må inn på min PC. Merkelig, kanskje det er noe sikkerhetsgreier som har slått inn på min telefon. Jeg skjønner godt at du blir sliten på kattehjemmet, det er mye å henge fingrene i når det er så mange som skal ha sitt stell og ikke minst kos. Ønsker deg en flott uke videre.

  Gilla

  • Ja, det har jag gjort och riktigt ordentligt 😀 Vilde är precis så mysig och fin som man tänker att en golden ska vara och han får gärna komma hit igen.
   Jag tycker att det krånglar lite med kommentarer hela tiden. För att kommentera hos dig måste jag ibland använda googlekontot men det funkar ju bra det också. Hos några andra måste jag använda en annan bloggportal för att kunna kommentera. Kanske försvinner dina problem så småningom. Man vet aldrig med tekniken.
   Det är mest kattlådorna som ställer till det för mig men oftast har jag hjälp av någon annan. Det är värt att få lite ont när jag får så mycket tillbaka av katterna.
   Tack och detsamma till dig 😀

   Gilla

 2. Jag vill inte heller ha någon egen hund men jag har ju Jack som jag träffar varje dag och jag tror att han tror att han bor både hos mig och hos Kinabror. Dessutom så jobbar han ju hos mig varje dag med att bära ved och dra pinnar och rensa stenar ur sjön och hämta post och bära iväg ogräs när vi rensar i trädgården Ja den hunden har att göra. Sedan ska han u leta reda på bortkomna grejor speciellt handskar och annat. Det räcker så gott med det och det är som att ha en egen hund men utan besvär.

  Gilla

  • Ja, du har ju en supersöt och snäll vovve som du får allt det fina ifrån utan att behöva ansvaret. Jack har det underbart som har både dig och Kinabror och alla andra som bor där ute. Bättre kan en hund inte ha det. Och bättre kan inte du heller ha det 😀

   Gilla

 3. Myshelg och mysinlägg. ♥
  Att låna hem alternativt vara katt-och hundvakt hos någon annan tycker jag är det ultimata.
  Vi är spontana och vill kunna sticka hemifrån på direkten om vi känner för det, och då går själva ägandet bort.
  Önskar en fin vecka!

  Gilla

  • Ja, visst är det perfekt att kunna göra så. Jag vill också kunna bestämma mig för att åka iväg utan att behöva tänka på om jag kan ta med mig min hund eller inte och av samma anledning håller jag på att avveckla alla levande växter och ersätta dem med konstväxter. Men jag har tre stora växter som verkar klara allt. Så länge de trivs med det så får de gärna vara kvar 😀
   Tack och detsamma till dig!

   Gilla

 4. Vilket fint inlägg om din helg med Vilde. Och så fin han är med sin lite mörkare päls. De Golden jag ser i vårt närområde är nästan vita det verkar vara en väldigt populär färg nu. Vilde har nästan samma färg som vår Lucy. Och jag håller med, visst blir man låst när man har hund. Vi har ärvt Lucy efter svärfar annars hade vi nog inte heller haft hund. Men nu vill vi naturligtvis inte vara utan henne, vår lilla älskling. I vårt område bor det ett äldre par som alltid haft hund men som nu inte vill skaffa någon ny. Dom är istället jourhem för Hundstallet i Stockholm. Vi träffar henne ofta på morgnarna med nya hundar som hon tar hand om medan dom letar nya hem till dom. Hon har så fin hand med hundar så jag tror att det är ett väldigt uppskattat jourhem.
  Önskar dig en fin julivecka!

  Gilla

  • Tack Anita! Jag trivdes verkligen med att ha honom här men det kändes bra att få insikten om att jag har gjort rätt som har valt bort att ha ett husdjur. Vilde är väldigt lik min första golden i färgen och den andra var inte heller vit. Jag tycker att de vita är fina men tycker att en golden ska vara goldenfärgad. Det skulle vara kul att få se er Lucy och vad hon är för sorts vovve. Jag förstår att ni nu inte kan tänka er att vara utan henne. De hittar så lätt in i våra hjärtan om vi bara gläntar lite på den dörren. Er granne gör säkert en stor insats för de hundar hon hjälper. Det finns så många personer och organisationer som hjälper djur att få ett bättre liv men tyvärr räcker det ändå inte på långa vägar.
   Tack och detsamma önskar jag dig 😀

   Gilla

   • Jag håller helt med om att en golden ska vara just goldenfärgad även om dom vita är jättefina dom också.
    Lucy är en liten blandras och jag har bilder på henne om du bläddrar nedåt bland mina inlägg. I inlägget ”Sista dagen i månaden maj” finns en bild där hon syns tydligt.

    Gilla

   • Men åååh, vad söt Lucy är. Nästan som en liten minigolden men med ett sötare ansikte 😀
    Massor med vackra bilder på blommor också och dessutom blev det lite nostalgi för min del när jag fick hänga med till Taxinge. Där har många bakverk slunkit ner i min mage 😀

    Gilla

   • Ja visst är hon söt 🙂
    Men så roligt att du besökt Taxinge ofta. Ja du, där har många bakverk slunkit ner i magen … min favorit är fortfarande Baileys-biskvi. Ibland brukar vi köpa med oss varsin hem när vi är där och promenerar. Vi var faktiskt där igår kväll men då hade dom hunnit stänga och tur var väl det kanska 😉

    Gilla

   • På 80-talet kunde man betala en fast summa och sedan smaska i sig så mycket man ville (man fick inte fylla på en omgång till). Det blev så klart överfulla fat med godsaker och några av dem stoppades ner i servetter och någon påse för att tas med hem. Men underligt nog är det inga andra av de vi känner i området som minns detta. Hade inte både min man och jag kommit ihåg detta så hade jag nog trott att jag hade drömt.

    Gilla

   • Var det så … det minns inte jag heller, frågade maken och inte heller han minns det. Men jag tror dig, Det kan helt enkelt varit så att vi inte ”hann med” att göra något besök när det var fast summa som gällde. Anar att det blev dyrt för dom i längden 😉

    Gillad av 1 person

 5. Vilken mysig helg du fick tillsammans med Vilde som verkar trivas bra i ditt sällskap och hemma hos dig. 10 år är ju ganska så hög ålder för en större hund men skönt att han inte har några krämpor. Nu vet du i alla fall att du inte vill ha en egen hund igen men då är ju en sådan här lösning ett utmärkt alternativ. Hundmys men inga krav 😀

  Önskar en fin måndagskväll!

  Kram

  Gilla

  • Han är en riktig mysplutt och har man en golden så är man aldrig ensam eller har brist på gosstunder 😀 Vår första golden blev nästan 15 år men nu i efterhand inser jag att han fick vara med åtminstone ett halvår för länge. Men han hade livsglädje och ville med på skogspromenader, då han alltid gick lös och kom efter oss i sin takt. Det var svårt att fatta att det var dags när han verkade så nöjd med sitt liv. Vilde ser inte ut att ha några som helst problem att orka promenera.
   Nej, någon ny hund blir det inte men jag har ju turen att få träffa hundar ibland i alla fall. Och så har jag ju alla fina katter på katthemmet.
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gilla

 6. Så fina bilder och så mysigt ni har haft det ihop. Jag blir nästan sugen på att skaffa hund. Men bara nästan. Min tanke är också att inte ha fler djur när jag inte har katterna längre. Men det återstår att se om man klarar av det.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Ja, vi hade det fint tillsammans och det kändes väldigt välbekant. Jag vet att jag inte ska ha några fler djur men jag lånar gärna någon ibland. Sedan vill jag vara fri att göra som jag vill helt och hållet igen.
   Kram

   Gilla

 7. Ni passar verkligen för varandra! Och så bra att du har erfarenhet av rasen, exmaken hade en mix av bordercollie och golden, i övrigt har jag inte känt någon golden. Min rottis hade däremot samma problem som du är bekant med, fukteksem! Det var vidrigt, mest för att jag inte kunde förklara varför hon inte fick hoppa i plurret på flera veckor, eländes elände! Ja det optimala är att låna en fin kompis, umgås och sedan vara fri och ledig igen! Kram

  Gilla

  • Hahaha, ja jag har ju vana vid den rasen och vet hur de fungerar 😀 Kasper var 50 % bordercolli, 25 % labrador och 25 % new foundland och det var mycket vallhund i honom. En helt annan personlighet än hos en golden men otroligt mysig på sitt sätt. Det finns säkert många raser med tjock underull som drabbas av hotspots. Du minns kanske min systers hund Nalle. Hon rakade honom varje sommar för att han skulle slippa de problemen. Han älskade att bada så han var nöjd och glad och han var jättefin även som kortklippt. En golden kanske skulle likna en labrador med samma klippning 😀
   Kram

   Gilla

 8. Sötaste Ferdinand, jag sitter här på jobbet och småler över hur söt han är i blomsterhavet. Så mysigt och gosigt ni har haft det. Visst är det trevligt att få gosa hund ibland utan att alltid behöva ha ansvaret. Det är skönt när man bestämt sig och att saker och ting får vara som det är och att man är nöjd med det.
  Vilket vackert blad! Nästa som ett konstverk. Skulle kunna tänka mig det fotot som en förstoring på väggen.
  Kram

  Gilla

  • Han är verkligen som en söt Ferdinand och han påminner så mycket om min sista golden, Rex. Samma koll på mig var jag än är och lika gosig. När man har en hund så hittar man så klart rutiner och bryr sig inte hela tiden om de där bedjande ögonen men den här helgen handlade det mesta om Vilde och vad han ville. Det är skönt att jag vet hur jag vill ha det och om jag får låna Vilde fler gånger så blir det perfekt 😀
   Jag tyckte också att bladet var vackert. Det blev inte helt perfekt skärpa men annars skulle jag också ha kunnat ha den bilden på väggen.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s