Varierande väder

Just varierande väder är nog något som stämmer in på stora delar av vårt land och nu, äntligen, är luften härligt lätt att andas igen. Den där tunga, varma, våta yllefilten som jag mest förknippar med södra Sverige har legat över oss här i Jämtland några dagar också. Inte lika tung som söderut men ändå tillräckligt för att det skulle bli lite jobbigare än vanligt att promenera. Nu är det mycket bättre. Om ni hade känt mig för ca 6-7 år sedan hade ni inte känt igen den värmeflyende person jag har blivit. Jag var en soldyrkare som tillbringade så många timmar jag kunde på bryggan när vädret tillät det. Men nu varken ska eller vill jag vistas i sommarhettan längre och från att ha varit en sommarälskare är nu övriga tre årstider större favoriter för mig. Visst gillar jag sommaren men jag älskar den inte längre. När det är lagom svalt flyr jag inte från solen, även om jag borde det, men de hetaste dagarna går jag ut så tidigt jag kan och stänger sedan in mig och drar för markis eller rullgardiner i de fönster som är i söderläge. Mitt huvud tackar mig för det.

Lite då och då har moln som i bilden bildats och senare har mullret satt igång. Visst ser det ut som en vit ros som växer och tornar upp sig där bland de lite mörkare molnen?

Regnet har kommit i skurar och inte alltid de tider som meteorologerna har förutspått. Men jag har haft tur och nästan klarat mig undan. Några tunga droppar har fallit på mig men sedan har det plötsligt upphört och jag har hunnit hem innan det har satt igång på allvar. Rätt som det är har solen tittat fram och någon gång har regnet sett ut att innehålla hagel. En rik variation. Men snö har vi i alla fall inte fått. Det är så vackert ute på alla ängar och i diken nu och det beror delvis på att orkidéerna har tittat upp i mängder.

Ett par nyfikna hästar hjälpte till att förgylla dagen. Jag är nästan säker på att det är mor och dotter eftersom den högra, jättetjusiga hästen diade den vänstra. Den ser lite väl stor ut för att dia men mamman stod helt stilla och lät det ske.

Efter regn kommer inte alltid solsken men det blir i alla fall droppar som dröjer sig kvar.

Ett flugmöte. Undrar vad som avhandlas.

En av mina favoritblommor är krolliljan. Jag ser den lika ofta ute i naturen som i trädgårdar och jag gissar att den inte är en naturligt vild växt utan att den vackra lökväxten har spritts på diverse sätt från odlade rabatter. Det gör absolut inget för den är så vacker och fascinerande. Jag kan inte bestämma mig för om jag gillar den rosa eller vita mest.

Jag hörde en välbekant fågelsång och jag blev så glad. När jag bodde i Optand hörde jag ofta gulsparvens 1-2-3-4-5-6-sjuuu men sedan jag flyttade därifrån, för åtta år sedan, har jag bara hört den två eller tre gånger. En morgon satt den på ett tak och sjöng ihållande för mig när jag kom gåendes. Ofta räknar den inte bara till sju utan det kan bli både åtta och nio men den här räknade precis så som fågelboken lär ut.

Jag tyckte att det var dags för att börja hjälpa till igen med att motionera Vilde, min ganska nya goldenkompis, men när jag skickade ett meddelande till M fick jag till svar att han inte var hos henne utan hos hennes dotter. De delar på vårdnaden. Hon tyckte att jag skulle komma förbi och bara fika så jag parkerade utanför, tog promenaden på egen hand och sedan smakade det bra med kaffe. Den här gången hade jag tänkt på att ta med havredryck. Jag kan inte dricka svart kaffe så jag har fått tacka nej flera gånger tidigare. Inte till att sitta och prata en stund men det är ju synd att inte kunna ta den där koppen kaffe också. Nu ska M åka bort på lite semester men sedan hör hon av sig och jag måste erkänna att jag längtar lite efter att få träffa Vilde igen. Vi hade ju ganska trevligt på de promenader vi gick tillsammans. Det är trevligt att även få träffa hans mattes mamma och prata bort en stund. Ni kanske minns att vi kände varandra för 25 år sedan och plötsligt möttes på katthemmet.


20 comments

  • Ja, nog behövs åskan och regnet och efter urladdningen kommer en mycket skönare luft och kanske välbehövlig svalka. Här åskar det inte idag men efter en fin förmiddag regnar det nu igen. Men vem vet, åskan kanske också är på gång.

   Gilla

 1. Jag tror att det här med hur vi uppskattar värmen kan förändras under resans gång så att säga. Jag tål värme bra men Husse mår inte speciellt bra av den numera. Här kom det in ett rejält regn- och åskoväder i går kväll och himlen öppnade sig. Förvisso välbehövligt med regnet så inte mycket att säga om saken.
  Hoppas ni kan komma igång med era promenader igen!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, så är det säkert men jag tror att jag gärna hade fortsatt att tillbringa mycket tid på bryggan om allt hade varit annorlunda och vi hade bott kvar i Optand. Men nu är mycket annorlunda, både medicinskt och på andra sätt, och då får man acceptera det och ordna livet efter de nya förutsättningarna. Jag tycker ändå att mitt liv är väldigt bra nu också.
   Regnet är säkert välbehövligt lite varstans och jag hoppas att det har hjälpt bönder och andra som behöver vatten.
   Det blir nog promenader med Vilde framöver och det ser jag väldigt mycket fram emot 😀
   Kram

   Gilla

 2. Även här har luften blivit lättare att andas, igår kom några rejäla regnskurar med tillhörande urladdningar. Har de senaste åren också fått svårare med värmen så jag förstår din känsla.
  Vackra hästar och vackra regndroppar. Och det var ett välbesökt flugmöte. Måste stått något intressant på agendan. Krolliljor är vackra och jag är nog extra svag för de vita.
  Då har du något att se fram emot, motionspromenader med din nya kompis Vilde.
  Hoppas du får en fin dag!

  Gilla

  • Det är så skönt när luften blir högre och lättare att andas och jag hoppas att vi slipper fler värmeböljor. Normal sommarvärme kan det få vara men för min del får temperaturen gärna stanna vid 20 grader.
   Hästarna var så fina och särskilt den yngre, som jag tycker har en riktig busblick 😀 Jag undrar varför flugorna samlades just där för det var så gott som tomt på flugor på likadana blommor runt omkring. Jag tycker att båda färgvarianterna på krolliljorna är fina men den vita ser jag mer sällan och kanske blir jag lite gladare när jag ser de exemplaren. Vilde och jag hade några väldigt trevliga promenader innan sommaren så jag ser fram emot att få gå ut med honom igen 😀
   Tack Anita och detsamma!

   Gilla

 3. Samma här. Den där värmeböljan som var med runt 30 grader, ja den väntade jag mest på att den skulle passera.
  Nu är det mycket svalare och skönare.
  Vi har svårt att få till några rutiner när det gäller promenader och träning, men när huset inte längre är i vår ägo och vi därmed kan landa helt och fullt här i Tranemo, ja då hoppas jag att det blir bättre.
  Jag var i alla fall och spanade in gymmet igår och ska provträna där. Nu behöver jag inte längre ta buss eller bil till gymmet. Perfekt! Max 5 minuters promenad bort. 🙂

  Gilla

  • Här har dagarna blivit mycket skönare nu med betydligt svalare temperaturer. Perfekt för raska promenader men kanske är det lite synd om alla som vill ha badväder.
   Rutinerna kommer säkert för er del och särskilt om ni känner att ni behöver dem. Det kan ju hända att ni upptäcker att de lika gärna kan ändras och att det ändå blir bra. Men träningen tror jag att du hittar tillbaka till eftersom du mår så bra av den. Som du skriver, perfekt med närheten 😀

   Gilla

 4. Så vackra bilder! Ja det är varierande väder även här i söder, sol och lite regn emellanåt. Det får gärna vara lite svalare, går det mot 30 grader är det inte så mycker man orkar.
  Så mysigt att träffa Vildes matte igen och snart Vilde med!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Då har vi ganska liknande väder men nu tror jag att vi har lite svalare temperaturer än hos dig. För min del får det gärna fortsätta så .
   Det är kul att återuppta kontakten med någon man har känt för många år sedan och jättekul ska det bli att få gå ut med Vilde igen 😀
   Kram

   Gilla

 5. Jeg er så lei disse regnbygene. En kan nesten ikke tenke at en skal ut på tur, for da kommer det bøttende ned. Jeg har lyst til å på langtur igjen nå som den brennende heten har gitt seg.

  Gilla

  • Just nu har jag inga planer på långa utfärder så jag kan gå ut mellan regnskurarna. Men jag förstår att du är frustrerad när dina planer på långa turer inte kan bli av på grund av regnet.

   Gilla

 6. Vilka ljuvliga foton du visar från din vackra vrå av världen! Tänk att just igår fotade jag också två förvildade krolliljor för jag är också så förtjust i dem. Nästan lite orientaliska i sin utformning, tänker Japan när jag ser dem.
  Synd att inte Vilde var hemma, men en trevlig fikastund är inte fy skam. Inget badväder hos mig, eller, sommarvädret är väl alltid badväder men jag känner inte riktigt behovet när inte värmen plågar. Kramen

  Gilla

  • Tack Paula! Det blev ju aldrig av att jag visade er närområdet där jag bor men jag hoppas jag får en ny chans. Jag kan se det japanska i krolliljorna och kanske är det det exotiska som är så spännande och gör dem så speciella.
   Ja, det var synd att jag inte fick träffa Vilde men det blir fler chanser och en fikastund är ju inte alls dumt. Bad i Storsjön lockar mig inte alls och jag misstänker att det inte blir några bad alls för mig i år. Men det gör inget. Jag föredrar det väder som är nu.
   Kram

   Gilla

 7. Vilken vacker molnbild. Det är fascinerande hur moln kan te sig. Jag är en riktig molndyrkare, min farmor skulle sagt att jag är en dagdrömmare, de kanske har sina likheter :-).
  Visst är Krolliljan vacker, jag har hittat ett dike på ön där det växer alldeles fullt så jag funderar på att rycka åt mig några stycken. Jag har bara sett de ljuslila, ska kolla om jag även kan hitta de vita.
  Förstår om du längtar efter en härlig vovvepromenad. Jag var ute och gick med min brors hundar när vi var på ön i förra veckan.
  Nu är det jobb igen, men jag har haft fyra helt underbara lediga nätter.

  Kram

  Gilla

  • Tack! Visst är det fascinerande med dramatiken när åskmoln bildas, alldeles innan det blir alldeles jämngrått.
   Krolliljan är spännande och vacker och den verkar sprida sig ganska mycket. Men ryck inte åt dig några utan ta med en spade och gräv upp de gula lökarna om du vill att de ska växa i din trädgård på ön.
   Jag kommer oftast ut varje dag på promenad men det är klart att det vore kul att få lite vovvesällskap. Det vet ju du också ❤
   Härligt att läsa att dina fyra nätter, och kanske dagarna också, har varit underbara 😀
   Kram

   Gilla

 8. Jag tycker också om krollliljor och jag har några i min trädgård. Dom och irisen är dom enda som inte blåst ner under sista blåsten som varat i flera dagar. Idag ska jag jobba på sommarcafe och jag har tagit på mig ylletröja för det är svinkslllt ute och inne i oeldade sommarcafet också.

  Gilla

  • Ja, visst är de vackra och jag har haft sådana i mina tre senaste trädgårdar. Nu får jag nöja mig med att se dem i andras trädgårdar eller ute i den vilda naturen. Det är minst lika fint det 😀 Irisar är också vackra så då har du åtminstone två vackra växter som har klarat sig i blåsten.

   Gilla

 9. Underbara bilder från din del av världen! Krolliljor hade jag växte vilt vid det lilla huset i kanten av skogen …såå vackra blommor!
  Vad jag tycker om värme vet du ju – men just nu är det perfekt väder för mig – tidvis sol och emellanåt en regnskur – och jag kan äntligen hoppas på att det blir ett bra svampår 🙂
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Jag har också haft krolliljor i mina trädgårdar och jag har tyckt mycket om dem. Den trädgård du hade bjöd på så mycket blomsterfägring och där gjorde nog krolliljorna sitt till för att det skulle bli så fint.
   Jag gillar också det här vädret bättre än heta sommardagar. Upp till 20 grader kan jag tycka är ok men det räcker för min del. Jag håller tummarna för att dina skogar fylls av svampar i höst 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s