Dagarna går

Och det gör jag också. Jag försöker variera mina promenadrundor för att få se något nytt varje dag. Och naturen bjuder på massor av nya små sevärdheter. Nu har t ex stormhatten börjat blomma. Jag brukar tänka på smurfarnas hattar för att komma ihåg att den här blomman heter just stormhatt. En logik som fungerar för mig men kanske inte för alla. Först brukar jag försöka komma på namnet men när det inte funkar vet jag att jag ska tänka på smurfar. Då kommer ordet hatt automatiskt och vips så har jag namnet stormhatt klart i tankarna.

De här kossorna börjar nog vänja sig vid att jag ställer mig och pratar en stund med dem. Men de kommer inte närmare än så här och jag tycker att de ser ganska misstänksamma ut.

Många av blommorna jag ser nu är sådana som jag har barndomsminnen med. Från tiden då jag och min storasyster tillbringade somrarna hos våra farföräldrar i Optand. Vi plockade blommor och pressade. Jag fick till en ganska fin samling pressade växter i en pärm och jag lärde mig t o m namnen på latin. Nu har jag glömt det mesta och de latinska namn jag kommer ihåg har ändrats av någon anledning. Lite trist när man faktiskt har fått något att fastna. Men ibland blev det fel och jag har ända till för några år sedan kallat brandliljan för kejsarkrona. Jag och min storasyster pratade om det för några dagar sedan och för oss är den så starkt förknippad med vår farmor och att hon sa att det var kejsarkronor. I mina tankar heter den fortfarande så men jag vet att det är en helt annan blomma.

Fram till förra året var de här öppna fälten blomsterängar där vältrampade stigar ledde åt olika håll. Men nu har det pågått en kamp mellan vardagsmotionärer, som både springer och går och en del som cyklar, och markägaren. Marken har plöjts flera gånger och däremellan har stigarna trampats upp igen. För bara några dagar sedan gick jag på en hård stig här över men nu ser det ut som om markägaren vinner. Jag vet inte vad den här sortens markarbete kallas men det verkar som om det görs om och om igen och nu kan man inte se några spår efter oss vandrare. Jag vet inte hur överenskommelsen tidigare har sett ut eller vad som gäller när markägaren gör så här och därför undviker jag att gå över de här ytorna. I alla fall om det inte redan finns upptrampade stigar. Traktorn är i full gång där i mitten av bilden och det är klart att man har rätt till sin mark. Vad allemansrätten ger oss andra för rätt har jag ingen aning om i det här fallet. Jag gick ovanför och runt när det behövdes.

På kvällen drog det ihop sig till regn- och åskväder. Jag hörde lite muller på håll och råkade titta ut just när Thomée kom farande över sjön. Det gick med en väldig fart och kanske ville kaptenen inte vara ute på sjön i åskväder. Det blev aldrig några störskurar eller skrämmande åskväder så länge jag var vaken och jag sov gott utan att märka av något oväder.

Men morgonen därpå blev jag lite förvånad när jag gick min promenad. Det här är bara en del av alla omkullblåsta träd jag såg. Det måste ha kommit några rejäla vindbyar och kanske i samband med kraftigt regn.

I dag åkte jag iväg till ett apotek för att hämta mediciner som jag hade beställt på nätet. Ibland får man hemleverans av pillerna men den här gången var det en sort som man måste hämta på ett apotek. Jag passade på att promenera lite i stan. Det var lugnt och skönt innan butikerna hade öppnat. Ett antal sopbilar körde omkring och luktade illa men annars var det inte mycket rörelse. Jag upptäckte flera nya utsmyckningar av väggar, ibland bredvid målningar jag sett förut. Det lilla rosa huset är en exakt avbildning av det hus som förr stod på den här platsen men som brann ner för något år sedan. I vintras var den lilla byggnaden som står där nu utsmyckad som tomtens hus men nu tycker jag att den är ganska anskrämlig. Men något håller på att hända i bakgrunden och jag hoppas att det blir något fint.

Offentliga toaletter kan också behöva en utsmyckning. Inte i min smak.

Bakom toaletterna fanns den här målningen. Lite bättre men jag måste vara ärlig och säga att jag inte är särskilt imponerad av min stads utsmyckning. Jag har sett mycket finare väggmålningar i andra städer. Men det ändrar inte mina känslor för min stad och det är ju inte själva innerstan som är det viktiga för min del.

Jag gick vidare och nu såg jag några fler människor på gågatan.

Precis som varje sommar finns det ett antal varianter av Birger lite här och där i stan. Jag gick inte runt och letade efter dem utan jag nöjde mig med att fota de jag råkade gå förbi. Inga av de här är nya och det ligger väl i tiden att återanvända.

Här dyker något ner under stentrappan. Kan det vara svansen på storsjöodjuret kanske? Hon verkar ha lagt några ägg i förbifarten.

Jag tog mig tillbaka till bilen och njöt av blomsterprakten utanför stadskärnan. Den naturliga blomsterprakten. Det fanns många vackra blomsterarrangemang inne i stan men jag är ju som jag är och jag gillar det vilda mer. Här finns både gula och röda fibblor, vitmåra, prästkragar, någon smörblomma och säkert något mer.

När jag hade fotat blommorna kom en äldre man fram och undrade om det var brunkullor jag hade fotat. Han var från Jämtland men verkade inte ha sett brunkullor någon gång. Han visste bara att de fanns i Offerdal när han var yngre. Jag förklarade som det var och att han nog inte skulle få syn på några i närheten. Jag tipsade om att googla och titta på bilder eftersom han trodde att brunkullor är väldigt trista små bruna blommor. Det är synd att många tror att det är så och jag skulle önska att fler kunde vara lite stolta över vår fina landskapsblomma.


14 comments

 1. Härligt varierat inlägg! ❤️
  Gillar verkligen bilden med båten. Effektfull.
  Funderar på den där ”åkern” och markägaren som bearbetar den. Har för mig att man absolut inte får beträda fält med grödor, men undrar vad som gäller här, egentligen.
  Gatukonst (ja kanske all konst) är en källa till ”hiss eller diss”. Att måla en avbild av huset som brann ner, det gillar jag. Resten var inget som tilltalade mig heller.
  Vi hade tur i Borås under våra år med gatukonstfestivaler, väldig få väggmålningar som jag tyckte var ”så där”.
  Barbro/walkaboutsweden

  Gilla

  • Tack Barbro! Roligt att du tycker så. Jag vet att jag egentligen har alldeles för långa inlägg och kanske för många bilder men det är så svårt att välja bort foton och texten kommer automatiskt när jag börjar skriva. Jag är glad att jag hade kameran nära och att jag hann öppna balkongdörren och knäppa en bild när Thomée skyndade förbi.
   Jag tror inte att något har blivit sått på åkern ännu eftersom marken bearbetas om och om igen. Men det blir väl sådd av något slag så småningom och det är klart att man inte ska trampa i grödorna. Jag gick förbi och tittade idag också och det har redan trampats upp en stig. Det går faktiskt en led en bit över marken men jag skulle ändå inte ha gått där utan att veta att det är ok.
   Jag gillar också att det lilla huset finns kvar där men i en annan skepnad. Men i övrigt är det inte något som faller mig i smaken. Jag blev imponerad av alla fina målningar du visade från Borås. Kanske borde någon från Östersund göra ett studiebesök där för att se hur fint det kan bli.

   Gillad av 1 person

 2. Han är ju för söt den där Birger! Finare än väggmålningarna alla gånger. Fast jag tycker det är lite skoj även när det inte är så märkvärdiga målningar, det piggar upp stadsbilden i allafall. Du har bra iakttagelseförmåga, och jag minns också hur jag var tvungen att samla växter under sommaren och pressa under tyngd för att sedan redovisa på höstterminen. PRoblemet var att jag självklart var så sent ute med min sommarläxa att det knappt fanns några blommor kvar. Och de latinska namnen flög sin kos fortare än kvickt! Men hu för alla omkullslagna träd! De ser ju unga och friska ut, de borde ju klara en åskstorm? Tur att ingen var ute i skogen och gick under ovädret och fick en trädstan över sig. Natti från pörtet

  Gilla

  • Birger är jättsöt och han är även ett väldigt snällt litet odjur 😀 Visst piggar det upp och det är ju i alla fall färglatt. Men jag skulle vilja bli imponerad, som jag blev i andra städer under min resa.
   Jag har aldrig fått i uppgift från skolan att pressa växter utan det här var något vi gjorde för att det var kul. Men jag fick imponera på min fröken när jag kunde tala om de latinska namnen på både blåsippa och vitsippa. Det hade hon inte väntat sig att någon av oss elever skulle kunna 😀 Fler latinska namn frågade hon inte efter och förmodligen kunde hon inte fler själv.
   Lite underligt är det att så många träd föll. Kanske var de skadade innan eller så kom det kraftiga byvindar under natten. Men, som du skriver, det var tur att ingen träffades av något av de fallna träden.
   Kram

   Gilla

  • Jag tycker inte att den är särskilt fin men färglad är den i alla fall. Jag gillar det rosa huset och kanske kan det bli en fin målning bredvid det men de andra målningarna gillade jag inte

   Gilla

 3. Oftast är såna här väggmålningar väldigt snygga, men som alltid finns olika tycken och smak.
  Du fick till en riktigt dramatisk bild där på Thomée! Snyggt fångat!
  Tråkigt med blomsterängen, men är det privat mark och inte någon slags reservat eller liknande så är ju markägaren den som bestämmer hur den ska brukas och såklart ska man inte trampa ner något som är nysått.
  En skön morgon här – mulet och just nu, kl. 5:30 +20 grader.
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Jag har sett så fina målningar på andra platser och det kanske är därför jag blev lite besviken.
   Det var bara tur att det blev en sådan bild och att jag hann fota innan hon försvann. Men den blev ganska bra.
   Det är synd att stigarna försvann och att blomsterängarna är borta men markägaren måste få bruka sin mark. Det är lite underligt att det går en led där och då borde det finnas någon slags överenskommelse. Men jag respekterar markägarens rätt till sina ägor och går inte där, om inte det blir en rejäl stig igen. Jag såg tecken på det redan i morse när jag av nyfikenhet gick förbi där och tittade.
   20 grader kl 5.30 är lite för varmt och det var ungefär samma väder här. Men det blev ändå en skön promenad 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Härliga bilder! Här är det också sagt att det ska åska men jag har bara hört lite enstaka muller.
  Vi har två väggmålningar på stan, det får inte bli för mycket, då blir det rörigt tycker jag.
  Tycker din stad ser väldigt fin ut!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack Marie! Jag tycker att det oftast blir mindre åska här än som har sagts men under natten måste det ha blåst rejält och förmodligen i samband med kraftigt regn och kanske åska.
   Jag skulle gärna ha några riktigt fina målningar i stället för de som finns här nu. Kanske blir den som är under bearbetning fin. Man kan ju alltid hoppas. Min stad är fin. En ganska liten och mysig stad 😀
   Kram

   Gilla

 5. Förstår precis vad du menar med smurfarnas hattar … det är ju faktiskt på pricken. Men oj, det måste blåst rejält under natten för det var många träd som fallit. Bilden på båten är jättefin där den lyser helt vit i den dramatiska omgivningen. Och du skriver att du råkade titta ut när Thomée kom farande. Du har alltså den fantastiska utsikten hemifrån dig?

  Birger är väldigt söt. Kul idé att dom målat huset som brann ner på det andra husets gavel. Och det ser ut som om det är något fint på gång. Spännande. Håller med om att det lilla huset blev lite väl mycket. Anar att det var fint som tomtens hus. Synd att dom inte gjorde en liten vacker stuga med pelargoner i fönstren av det men … smaken är ju olika. Blomsterängen, den gillar jag väldigt mycket! Vår kommun anlägger många blomsterängar och det tycker jag är ett väldigt bra initiativ.

  Gilla

  • Min hjärna kopplar i alla fall direkt när jag tänker på smurfarna och alla har vi väl små knep för att komma ihåg saker 😀
   Det måste ha kommit rejäla vindbyar för att det skulle ligga så många fallna träd på morgonen. Tack Anita! Thomée är lite av en symbol för Östersund och det är alltid kul att få med den på bild. Men det var första gången under de här väderförhållandena. Och ja, jag köpte den här lägenheten mycket för balkongens skull och utsikten från kök och ett av sovrummen. Jag trivs väldigt bra 😀
   Birger är både söt och snäll och han har uppfostrats väl av sin mamma. Huset som brann ner var väldigt omtyckt och nu får det ju vara kvar i en annan skepnad. En fin liten stuga med pelargoner hade definitivt varit mycket trevligare än det som är nu. Blomsterängen är helt naturlig och sådana finns det lite överallt utanför innerstan. Bra att andra kommuner anlägger blomsterängar om de inte finns naturligt.

   Gilla

 6. Allemansrätten är ju en stark rättighet i Sverige men jag tror inte att man kan förvänta sig att gå över odlad mark där odling pågår. För min del hade det varit en självklarhet att gå rund om.
  Alla väggmålningar och liknande är inte lika fina men de lyser ju upp i alla fall. I Malmö finns några som är direkt gräsliga faktiskt och som inte uppskattas av så många. Nåja, det är ju en smaksak. Då är Birger desto sötare tycker jag!

  Kram och god fredagskväll!

  Gilla

  • Jag tror precis som du att man inte har rätt att gå över odlad mark. Men jag undrar om det inte är lite mer komplicerat än så eftersom det går en markerad led över delar av den här marken. Jag vet att det på andra platser här omkring finns stigar där sedvanerätten ger folk tillträde. Så var det t ex längs stranden i Optand och det var det inte många som visste. Men jag kan för lite om det här för att tro att det finns något som ger oss rätt att gå över den här marken. Av nyfikenhet gick jag förbi där i morse också och det har redan börja trampas upp en stig. Jag gick inte där men om det blir en riktig stig så kommer jag nog att tänka annorlunda.
   Visst lyser målningarna upp men förutom det lilla rosa huset finns det ingen jag gillar. Birger däremot är alltid en glädjespridare 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s