En regnig dag

Lördagen regnade bort men mina trevliga besökare Paula och Anki ville gärna besöka Jamtli och inomhusutställningarna där. Vi var alla lite trötta i kropparna efter Åreutflykten dagen innan så det gjorde inte så mycket att vi fick ta det lugnt en dag.

Jamtli består av ett innemuseum med utställningar, och ett friluftsmuseum med historiska hus och gårdar. Nationalmuseum finns också och såvitt jag vet visas där diverse konstutställningar. Men jag vet inte för jag har aldrig tillräckligt mycket ork kvar för att ta reda på det när jag har varit antingen i utomhus- eller övriga inomhusmiljöer.

Vi började med de fasta utställningarna. Vill man så kan man åka rutschkana ner genom storsjöodjuret men vi valde trapporna. Jag har blurrat ansiktena på de barn som råkar hamna i några av bilderna. Det känns bäst så. Men jag önskar samtidigt att ni kunde se lyckan i den lilla killens ansikte där han tittar ut från rutschkanan.

Det finns massor att se och lära sig mer om men tyvärr missade jag att fota det som anses vara muséets största attraktion – de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna, Europas äldsta kompletta bildvävar. Det här blir bara ett väldigt litet urval av allt. Klicka på bilderna om ni vill se dem tydligare.

Vintertid fyllde männen, forbönderna, sina slädar med järn, skinn, tyger, smör och fågel, och gav sig iväg på långväga handelsresor från Levanger i väster till Stockholm i söder. Här mötte jämtarna världen och bytte till sig saltad fisk och franska viner, vackra tyger och exotiska kryddor. I den uppbyggda miljön kan barn, och även vuxna, leka att de har byteshandel.

Vi tog god tid på oss för att hinna se allt spännande och sedan blev det ett beök i caféet innan vi tog oss an den tillfälliga utställningen ”Mat”. Följande text är kopierad från Jamtlis hemsida.

Vad har du för relation till maten på din tallrik? Äter du bara för att bli mätt? Vågar du prova ett nytt recept på köttbullar och kommer du att äta insekterna som alla verkar prata om? Utställningen MAT tar dig från 1000-tals år av jakt och fiske till dagens trender och maträtter där intresset för det lokala mathantverket växer samtidigt som vi förfasas över priset på avokado. Här kan du undersöka hur långt in i en mat-kris du klarar dig, leka i barnens växthus och upptäcka hur omständigheterna kring maten på våra förfäders tallrikar har ändrats under åren.

Under skylten ”svårsmält” hittade vi bl a de här matvarorna. Tilläggas kan att även surströmming hade sin plats här och kanske ska man inte bara förfasas utan även reflektera lite över hur olika matvanor vi har runt om i världen. Jag känner mig väldigt nöjd med att ha ett bra argument för att inte äta något av det här eller insekter och larver. Som vegan behöver jag inte ens tänka tanken. Men det är klart att jag kanske skulle tänka om ifall jag stod inför alternativet att svälta ihjäl. I så fall skulle jag gladeligen stoppa i mig surströmming. Det är ju väldigt gott.

Det var kul att se de här utställningarna men som vanligt orkades inte nationalmuseum med. Jag kunde inte avsluta det här inlägget utan att ta reda på vad som finns på nationalmuseum och de här raderna kopierade jag:

Nationalmuseum Jamtli öppnade sommaren 2018 och är en arena för konstupplevelser med måleri, skulptur och design ur Nationalmuseums samlingar. Varje utställning visas ungefär 1 år.

Jag borde nog ta mig dit någon gång.

Senare på eftermiddagen fick vi ett trevligt besök av Anna-Lena, som också bloggar och som förutom att hon följer min blogg även tittar in till både Ankis och Paulas bloggar ibland. Hon hade fullt upp med annat de här dagarna och hade därför inte möjlighet att följa med på våra utflykter. Men det var kul att hon hann titta förbi någon timme och där satt vi fyra bloggvänner och hade det trivsamt. Tänk så bra den är ändå…den här bloggvärlden.


9 comments

 1. Vilket intressant och lärorikt utflyktsmål och dessutom perfekt en regnig dag. Nog har vi olika matkultur världen över och vissa saker skulle jag aldrig kunna tänka mig att äta, tack och lov. Samtidigt så är det lite märkligt hur olika vi ser på saken.

  Önskar en god kväll!

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Det var kul att gå där och titta och att Anki och Paula var väldigt intresserade gjorde det ännu bättre. Matvanor ser väldigt olika ut i världen och jag hoppas att jag slipper ens fundera på om jag ska äta vissa saker. Så skulle förmodligen människor i andra delar av världen tänka om en del av det vi äter.
   Kram

   Gilla

 2. Så påläst du är! själv känner jag att jag bara tagit en massa bilder utan sammanhang. Jag var väldigt förtjust i JAMTLI, det var så välorganiserat och intressant upplagt! Och så hade dom en märklig företeelse, en gammal kvinna med tre händer! Jag har hört talas om kalven med två huvuden men detta var nytt…
  Klockan är strax två miss i nassen så det är bäst jag försöker sova några timmar. Kram!

  Gilla

  • Njae, så särskilt påläst var jag inte men jag kollade in Jamtlis hemsida för att få med lite info om bilderna. Men bara lite, för du vet ju hur min hjärna är med mycket fakta. Kul att du gillade Jamtli. Ditt och Ankis intresse för allt gjorde att jag tyckte att det blev roligare att gå omkring där. Men den där kvinnan kan inte ha haft det lätt med var hon skulle göra av alla sina händer 😀
   Kram

   Gilla

 3. Du är minsann en klippa! Mycket läste jag mig till vid besöket där, men har inte samma energi som du att göra ett sånt lärorikt och intressant inlägg! Tack för det Ingrid! Så trevligt att få gå runt där med dig och Paula!
  Jättekul att få träffa Anna-Lena också!
  Kram

  Gilla

  • Jag klarar inte av att ta in info från skyltarna på plats men hemma satt jag i lugn och ro och kollade in delar av Jamtlis hemsida. Så jag var inte så duktig som du kanske tror. Men jättekul att du tyckte att det blev bra och tack för länkningen och berömmet i din blogg 😀 Min upplevelse på Jamtli blev extra kul tack vare ditt och Paulas intresse. Då kollade jag också in allt lite mer än jag nog annars skulle ha gjort.
   Ja, visst var det kul att Anna-Lena kom förbi en stund.
   Kram

   Gilla

 4. Pingback: Vilodag … – ANKIS BILDBLOGG

 5. Hej Ingrid!
  Det är första gången jag besöker din blogg, följde länken från Anki! Vilket jättefint inlägg du gjort om Jamtli. Väldigt intressant att läsa och visst hajade jag till när jag läste om ”svårsmält”. Och tänk att även surströmming fanns med där … 🙂

  Önskar dig en fin midsommar!
  Anita

  Gilla

  • Hej Anita!
   Kul att du tittar in 😀 Jag borde kunna mer om Jamtli men jag hämtade infon från deras hemsida. Det får inte bli för mycket men lite fakta känns alltid bra att få med när man besöker intressanta platser. När jag var ung fick jag höra att surströmming var dietmat och skonsam för magen. Men jag vet inte hur sant det är. Gott är det i alla fall men allt det andra hoppas jag att jag aldrig ska behöva äta.
   Tack och detsamma till dig!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s