Barndomsnostalgi del 2

Dagen innan hade jag sett de hus och områden jag bodde i som barn och den här dagen var det dags för centrala Halmstad och Galgberget. Jag tyckte att slottet var en bra utgångspunkt så jag parkerade där och såg med förväntan fram emot att få se alla platser jag har minnen från. Slottet är absolut inte det vackraste slott jag har sett, i alla fall när det gäller färgen, men det är likväl ett slott. Framför slottet låg förr det vackra skolfartyget Najaden men 2014 såldes Najaden till norska ägare och bogserades till Norge. Det blev väldiga protester och många framförde att Najaden var en symbol för Halmstad. Men köpet och flytten blev av och nu ligger ett annat, lite mindre fartyg framför slottet.

Jag gick på Slottsbron över Nissan och kom till Picassoparken.

I ett tidigare inlägg hade jag med bilder på en blommande kastanj och här har blommorna utvecklats lite mer till det som ska bli själva kastanjerna.

Den här statyn heter ”Laxen går upp”. Konstnären var Walter Bengtsson och konstverket är från 1958.

Men det konstverk som har gett parken namnet Picassoparken är det här. Kvinnohuvud av Pablo Picasso, uppförd 1970-71. Som åtta- nioåring tog jag bussen från Kärleken, gick genom hela centrala Halmstad och passerade den här statyn en gång i veckan då jag var på väg till pianolektioner. Redan då visste jag vem Picasso var men jag var inte imponerad av den här, som jag då tyckte, fula statyn.

I det lite ljusare huset till vänster fick jag pianolektioner men jag tyckte inte om min spelfröken (så sa man då) och slutade hos henne efter ca två år.

Jag fortsatte att gå längs Nissan men gick ut en bit på Österbro för att få en bättre vy över Stadsbiblioteket och ån.

I Kapsylparken bodde en liten söt familj.

Stadsbiblioteket från andra hållet, från Gamletullsbron. Här gick jag över ån för att ta mig in i centrum.

På Stora torget syns wärdshuset Tre hjärtan och S:t Nikolai kyrka bakom Europa och Tjuren, en fontän i brons av Carl Milles, uppförd 1926. Motivet är hämtat från grekisk mytologi och handlar om när Zeus, i en tjurs skepnad, rövar bort prinsessan Europa. Det här är tre byggnader/konstverk som av någon anledning fastnade i ”lilla Ingrids” hjärna och hjärta och som jag gärna ville återse.

På biografen Röda Kvarn visades ofta matinéer och jag vet inte hur många Tarzanfilmer jag har sett där tillsammans med min storasyster och ibland andra barn. Där lärde jag mig att vika biljetten till en visselpipa och tillsammans med de andra biobesökarna visslade jag vilt när filmen startades.

När vi tog bussen till bion kom vi ibland den här vägen in i centrum och fick gå genom Norre Port, även Norreport, stadsport i Halmstad, Hallands län. Norre Port färdigställdes 1601 under den danske kungen Kristian IV. Den var en del av stadens befästning, som även innefattade Halmstads Slott.

Idag bevakas porten av 91:an Karlsson så stadens befolkning kan nog känna sig säker.

Kontraster mellan nytt och gammalt.

Utsmyckning i staden.

Norre Katts park med Norre Port i bakgrunden.

En fin gammal pissoar.

Förr låg Kattegattgymnasiet här men nu har den fått andra lokaler och Internationella Engelska skolan har tagit över de här byggnaderna. Det minne jag har härifrån är när Gullan Bornemark uppträdde för skolelever från hela Halmstad. Alla vet kanske inte vem hon var men de flesta känner nog igen sångerna när de hör dem, t ex sudda, sudda (sudda, sudda bort din sura min). Både jag och mina barn har sjungit hennes sånger ofta.

Jag kom förbi stadsbiblioteket igen och satte mig ner och vilade lite i den här gungande sittmojängen. Det gick inte att luta sig bakåt men det var ändå ganska trevligt att slå sig ner där en stund.

Varje läsår fick vi gå på teater och den föreställning jag minns mest är ”rövare och folk i Kamomilla stad”. Vi hade den LP-skivan hemma så jag kunde de flesta sångerna redan.

Jag passade så klart på att registrera de stolpar som fanns i närheten av min promenadväg och den sista stolpen hittade jag här, precis vid framdäcket på cykeln längst till vänster. Man kan tycka vad man vill om de här cyklisterna men de syns i alla fall.

En mysig liten väg när jag nästan var tillbaka vid parkeringen.

Nu var det bara Galgberget kvar att återse. Galgberget formades under senaste istiden, för ungefär 14000 år sedan. Det är inte ett egentligt berg. Istäcket förde med sig stora mängder av sten och grus som avlagrades här när isen började smälta. Namnet Galgberget kommer från den tid då berget användes som en avrättningsplats. Mer specifikt kommer det från de galgar som användes vid hängningarna av dödsdömda fångar.

Härifrån har jag massor av minnen från bl a midsommarfiranden och många sköna promenader (jag gillade promenader i naturen även som barn). Här finns även en djurbegravningsplats där vår första hund vilar sedan ca 50 år sedan. Jag tänkte inte på vilka sorts träd jag promenerade bland när jag var barn och nu slogs jag direkt av vilken härlig skog det är bara för att det till stor del är en bokskog. Att dessutom komma direkt från centrum och gå in i lugnet och den luftiga bokskogen här var otroligt skönt och avkopplande.

Jag följde Hälsans stig och den förde mig i krokar till de platser jag ville komma till. Naturligtvis ville jag klättra upp i utsiktstornet.

Här firade vi många midsomrar med dans kring stången och diverse uppträdanden. Som jag minns det var det alltid soligt men vi fick varje år springa och söka skydd när kraftiga regnskurar plötsligt dök upp.

Jag kände mig klar med allt jag ville se och nöjd med hur mycket jag hade hunnit med under de två dagar jag ägnat mig åt barndomsnostalgi. Jag åkte tillbaka till stugan och förberedde mig inför avfärden på onsdagen. Nu väntade ett annat kul äventyr tillsammans med två härliga bloggvänner.


14 comments

 1. Sä härliga bilder och vilken nostalgitripp du är iväg på! Halmstad är en trevlig stad som jag besökt ett par gånger. Hela västkusten är faktiskt fin.
  Kram

  Gilla

  • Tack Marie! Det var verkligen massor av nostalgi och glädje att komma tillbaka till Halmstad. Men nu har jag sett allt och behöver inte åka dit igen. Det finns många fina städer och längs Västkusten är det vackert nästan överallt.
   Kram

   Gilla

 2. Tack för att jag fick hänga med på denna trevliga promenad i Halmstad som verkar vara en fin stad. Visst har jag varit där men det var en evighet sedan så jag kände faktiskt inte igen så mycket. Besöket måste ha väckt många minnen hos dig. När jag var liten ville jag spela piano men fick det inte. Min mamma hade blivit tvingad till det och ville inte utsätta mig för det. Lite missriktad välvilja får man väl säga 😉

  Önskar dig en fortsatt fin söndag!

  Kram

  Gilla

  • Kul att du ville hänga med på min nostalgitripp 😀 Jag trivdes väldigt bra i Halmstad men jag har å andra sidan trivts bra i alla städer jag har bott i. Det är tur att jag har lätt för att acklimatisera mig. Det är klart att många minnen väcktes och mest var det positiva minnen. Lite sorgligt att tänka på den hund som har legat länge på djurbegravningsplatsen och det var så klart omöjligt att hitta stenen med hans namn på efter så många år. Det är ett stort område. Min storasyster och jag fick gemensamt ett piano av våra farföräldrar och det var först jättekul att få lära sig att spela. Men min fröken var inte särskilt bra med barn så det roliga tog slut..
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

 3. Halmstad har jag inte besökt sedan 1972, vi besökte bland annat Miniland. Västkusten mellan Göteborg och Ängelholm är inte något jag besökt så väldigt mycket, men när jag blir pensionär får det bli ändring på det.

  Gilla

 4. Jeg har også en forkjærlighet for skulpturer og statuer når jeg er på nye steder. De har liksom litt personligheter. Neste uke skal jeg en tur til Sverige med Bella, til Östervåla. Men du er kanskje ikke på de trakter?

  Gilla

  • Europa och tjuren fick jag lära mig en del om när jag gick i skolan i Halmstad så den kände jag till men det är den enda som har stannat kvar i mitt minne. Nej, tyvärr är jag ca 50 mil från Östervåla. Du får se till att komma lite längre norrut när du besöker Sverige 😀

   Gilla

  • Vad kul! Du visste förmodligen inte att jag har bott i Halmstad men nu fick du en liten förhandstitt på vad som väntar er 😀 Ni har säkert andra planer än att gå i mina fotspår men själva centrum kommer ni kanske besöka.
   Kram

   Gilla

 5. Hur kan jag ha missat utsiktstornet, jag som har varit så många gånger i Halmstad. Dit måste jag bara nästa gång jag är där. Kul att se Halmstad genom din lins. Kändes nästan som om jag varit med dig på barndomspromenad. Tack för din bildliga vandring, men tillhörande text.

  Kram

  Gilla

  • Utsiktstornet finns kvar nästa gång du kommer dit. Man kan inte hinna med allt varje gång. Jag valde att åka till platser som betyder något för mig och det är klart att andra inte vill se allt som jag ville återupptäcka. Men stranden, staden, och Galgberget tror jag att de flesta kan uppskatta 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s