Dags för nästa etapp

Jag lämnade den fina ladan i Börsekärr och styrde kosan mot Öland. Kvällen innan fick jag ett meddelande från (blogg)vännen Lotta där hon skrev att hon var i sin stuga på Öland på måndagen och att det vore kul om jag hann komma dit. Självklart ville jag det. Vi har träffats en gång tidigare uppe hos mig på Frösön och det var några jättetrevliga dagar.

Men eftersom jag alltid vaknar tidigt hann jag se mig om lite i Västervik innan jag for vidare. Den halvö jag hade bott på har en broförbindelse med Västervik och då tog jag den vägen dit. Jag hamnade på en parkering nere i hamnen och det tyckte jag var en bra utgångspunkt.

Jag har varit i Västervik vid ett tillfälle tidigare men då såg jag bara campingen. Jag och min man åkte dit när det var dansbandsvecka på campingen och vi hade jättekul. Men vi dansade bara en kväll och det var tillräckligt för att stilla danssuget. På dagarna anordnades det olika danskurser, bl a i salsa, helt gratis. Visst blev jag sugen på att vara med men min man var inte lika frestad och vi hade dessutom två hundar som vi tog med oss överallt när vi lämnade husvagnen. Den kväll vi dansade var det tillräckligt svalt för att lämna dem i husvagnen. Ja, ni förstår ju att jag har minnen av min man från många platser efter allt vårt kuskande med husvagn.

Men den här gången ville jag se lite av staden. Jag började med att gå över bron, tillbaka till den väg jag kom från. Därifrån såg jag staden på lite avstånd och vatten i förgrunden är aldrig fel. Till vänster ligger Warmbadhuset. Ja, det stavas med W och det kan ni själva se lite längre ner.

En bit bort fick jag syn på något som såg lite märkligt ut. Var det en storskrake som hade slagit sig ihop med en mås? Bilden är beskuren och avståndet var ganska stort från min plats.

De simmade tillsammans så länge jag kunde se dem och när de kom en aning närmare fick jag ett ok foto av dem. Och visst är det lite udda paret fina tillsammans. Men de kanske inte är ett par utan bara vänner.

Det fanns gott om både måsar och storskrakar men när jag skulle fota ännu en fin storskrake så flög plötsligt en mås in i bilden och mitt motiv dök snabbt för att undkomma måsens attack. Jag blev också attackerad några gånger och så brukar det vara den här tiden där måsar finns. Mig ville de bara skrämma bort men kanske hade det varit en skadlig attack på den stackars storskraken om den inte hade dykt.

På den här sidan bron ligger Stegeholms slottsruin.

Det är alltid spännande att se vad som döljer sig innanför murarna på ruiner och jag ville självklart gå in och titta.

Ännu en bild in mot staden på andra sidan.

Jag gick tillbaka över bron och eftersom jag gillar vatten följde jag kajkanten en bit.

Men sedan kom jag på den goda idén att se efter i hittaut-appen om det fanns några stolpar här. Det gjorde det och jag tog sikte på en. Det var bra för annars hade jag nog inte kommit mig för att lämna havet. Nu letade jag mig fram längs trevliga gator i den fina staden.

S:t Petri kyrka.

Jag blev glad när jag hittade några kastanjeträd. De finns inte hemma och jag hade sett fram emot att se dem i full blomning. De var på väg att bli utblommade och blommorna såg lite trötta ut. Men de var ändå fortfarande fina.

Här huserar kommunen enligt en lapp vid entrén men vad det är för hus hittar jag ingen uppgift om.

Byggnaden bredvid gillade jag väldigt mycket.

Den här gillade jag också även om det är en helt annan stil. Den gjorde mig glad.

Jag hittade tre stolpar och såg en hel del av Västervik innan jag vände ner mot havet igen och satte mig i bilen för vidare färd mot Öland.

Här brukade vi stanna till en stund innan vi for över bron och ofta gick vi en fin promenadrunda efter antingen fika eller en måltid i husvagnen. Nu var alla p-skyltar överkryssade och platsen var bedrövligt skräpig. Men det fanns både husbilar och vanliga personbilar på den fd parkeringen och de överkryssade skyltarna får nog ingen annan effekt än att nedskräpningen blir värre.

Jag for direkt till Lottas stuga och fick en rejäl välkomstkram. Jättekul att ses igen. Men jag glömde totalt bort att jag hade en kamera. Det fanns så mycket att se och så många berättelser om allt och när vi satte oss och fikade så hade vi också massor att prata om. Jag hann i alla fall äta upp den väldigt goda mackan och dricka mitt kaffe men plötsligt hade ca fyra timmar gått och det var dags att ta mig till mitt lilla boende utanför Färjestaden. Lotta tog en bild av mig precis när jag skulle åka men jag var så inställd på att sätta mig i bilen och sa att jag ska fota nästa gång vi ses (och det gör vi om fyra dagar hemma hos henne i Karlskrona). Att det inte är samma sak som att fota vid hennes jättemysiga stuga slog mig inte förrän efteråt. Men nu har jag i alla fall en bild i hjärnan av hur det ser ut och jag kommer att känna igen mig när jag läser blogginläggen om alla projekt hon håller på med.

Nu bor jag i en väldigt liten stuga där jag inte får plats med mycket mer än min packning och att vända mig om. Men jag behöver inte mer eftersom jag inte planerar att vara här särskilt mycket mer än på kvällar och nätter. Ett uterum finns det och där kan jag sitta. Det syns inte i bilden men det finns två sköna stolar med de höga ryggstöd jag behöver där ute.

Jag var fortfarande mätt efter den rejäla smörgåsen hos Lotta så jag tog bara in min packning, la in kylvarorna i kylen och gick sedan ut på en promenad. Precis vid huset går den här stigen in i grönskan och utan att veta vart den leder gick jag in där. En jättemysig stig och den förgrenar sig och verkar fortsätta långt bort. Jag ville bara ta en runda på högst en timme så jag vände efter ca 25 minuter. Men då såg stigarna ut att fortsätta och se lika mysiga ut.

Det fanns gott om kaprifolbuskar och det doftade som parfym när jag gick förbi dem.

När jag nästan var ”hemma” igen mötte jag ett stort gäng fina whippets och deras två uppfödare. Det var minst tio vovvar som alla ville hälsa på mig och ni vet ju att jag inte är svårövertalad. Jag satte mig på huk och översköljdes av nosar som pussade eller bara nosade på mig. Jag klappade och gosade så mycket jag kunde innan jag tyckte att jag inte ville hindra husse och matte på promenaden längre och så var den dagens gos-med-djur-behov stillat.

Snart ska jag ge mig iväg till den södra delen av ön. Ottenbys naturreservat med fågelstation och fyren Långe Jan är målet och kanske blir det något annat stopp också.


14 comments

 1. Västervik ska ju vara en riktig pärla och det bekräftar ju dina fina bilder. Jag har aldrig besökt den staden heller. Vilken tur med vädret du har. Jätteroligt att träffa en bloggkompis också!
  Kram

  Gilla

  • Underligt. Jag vet att jag har svarat på din kommentar men förmodligen tryckte jag inte på ”skicka”.
   Det finns så många fina städer och Västervik är absolut en av dem. Vi har åkt omkring nästan överallt i Sverige med husvagn men ofta kommer vi inte in i städerna. Det är kul att hinna med lite sådant också 😀 Det var superkul att träffa Lotta och snart är det dags igen 😀
   Kram

   Gilla

 2. Jeg gleder meg for hver nye dag du viser meg alt du har funnet på. Jeg synes også det er veldig trivelig å bare å for å kikke når jeg er på nye steder. Det finnes utrolig mye facinerende om man ikke har det for travelt. Havet og kaiområer byr veldig ofte på unike opplevelser. Det er som du seier, når man har trivelig selskap så glemmer man litt å fotografere.

  Gilla

  • Kul att du känner så 😀 Det kommer några långa inlägg om allt jag ser och gör vartefter jag hinner. Jag har planerat resrutten och var jag ska bo men mycket blir spontant och efter hur vädret blir och jag mår. Oftast blir det bra. Vatten och fjäll är det jag dras till mest och det märks nog 😀
   Kameran kommer förhoppningsvis fram några gånger när jag och Lotta träffas igen.

   Gilla

 3. Själv har jag aldrig varit i Västervik men av dina bilder att döma ser det ut att vara en väldigt fin och vacker stad. Mycket hann du se och tur med vädret också.
  Öland är alltid fint och dit åker vi i sommar. Så trevligt att du fick tillfälle att träffa din bloggvän. Själv träffade jag en bloggvän i dag men det var ett helt oplanerat möte. När man är på semester så tycker jag inte att man behöver bo så stort för man är ju ute mestadels av tiden.

  Kram

  Gilla

  • Den del av Västervik jag såg var trevlig men ni kanske även är intresserade av campingen. Den är stor men indelad i olika områden och det finns fina promenadvägar ut på öar med broar direkt från campingen.
   Ja, jag minns att ni har planerat en tripp hit till Öland och jag hoppas att den campingupplevelsen blir lika fin som de vi har haft här. Det är jättekul att träffa bloggvänner och man känner ju redan varandra lite från bloggarna. Ett oplanerat möte kan också vara väldigt trevligt.
   Jag har det bra här och för min del är huvudsaken att det är rent och att sängarna är sköna. Så är det här så jag är nöjd.
   Kram

   Gilla

 4. Oj så mycket du hunnit med! Västervik har jag förstått är en fin sommarstad och det bevisade ju dina foton! Du är som jag, ser du en stig eller en ruin så måste det undersökas närmare. Förstår inte dem som bara står o glor, hihi. Njut vidare på din härliga roadtrip! Kram från pörtet

  Gilla

  • Det är ingen vilosemester direkt men vila kan jag ju göra resten av året 😀 Förr ville jag helst åka på solsemester utomlands men nu vill jag ha en mer aktiv semesterresa och gärna inom landet. Västervik verkar vara en trevlig stad och jag vet ju redan att campingen är fin. Haha, ja man måste ju få veta vad som finns där 😀 Tack! Jag njuter för fullt.
   Kram

   Gilla

 5. Underbart att få träffa dig igen kära Ingrid, kändes nästan som om det vare nyss. Vi började där vi slutade. Som tur är så ses vi snart igen.
  Du är verkligen en mästare på att få till det med bilder och fina platser som du hinner med när du är på vift. Västervik är fint. Har själv varit där några gånger. Återkommer gärna. Ser fram emot att få läsa om din tripp på Ön.

  Kram

  Gilla

  • Jag kan bara instämma i att det var underbart att få ses igen 😀
   Tack Lotta! Jag vill se så mycket som möjligt från alla platser jag kommer till men det är så klart omöjligt att hinna med allt. Det kändes bra att få se själva stan och inte bara campingen och visst är det fint i Västervik.
   Jag hoppas att jag gör din ö rättvisa i inläggen.
   Kram

   Gilla

 6. Det ser ut som du har det fantastiskt trevligt! Västervik är en mysig stad – många år sedan jag var där, men nog känner jag igen mig.
  Förstår att det var trevligt att träffa Lotta igen!
  Ska nu fortsätta till nästa inlägg … 🙂

  Gilla

  • Jag har det precis så trevligt som det ser ut…och kanske ännu bättre 😀 Du skulle säkert känna igen dig i Västervik även om det byggs mycket nytt, precis som i de flesta städer. Jättekul att träffa Lotta och idag ska jag till henne i Karlskrona. Men det blir fler bloggvänsträffar och jag ser otroligt mycket fram emot att få ta med er upp till mig 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s