Troll och natur

Jag började dagen med en morgontur till trollens, jättarnas och andra underliga figurers värld i Gamleby. Garpe och hans vänner poserade glatt och villigt för mig där jag gick och försökte hitta dem alla.

Det finns ca 80 konstverk längs den här stigen men jag har valt ut en liten del av dem. Ändå blir det många bilder och de flesta är små bilder i ett galleri. Klicka gärna på de bilderna om ni vill se märkliga detaljer.

Längs stigen med Garpes vänner såg jag plötsligt en stolpe som ingår i hittaut.nu-jakten på stolpar. Jag tog fram appen och registrerade den och såg också att jag kunde hitta några fler på det här berget. När det var slut på alla underliga figurer kom jag upp till en fin utsiktsplats. Jag satte mig en stund och fyllde på vätskenivån. Men det var alldeles för tidigt för att äta min macka så den fick vänta.

Det var dagen innan Sveriges nationaldag men flaggan är alltid fin där den rör sig i vinden.

Vid lusthuset hittade jag en stolpe till men den här gången visste jag var jag skulle leta.

Jag hittade sju stolpar och det var jag nöjd med. Jag hoppade över några som jag passerade eftersom de låg en bit från stigen och här, i fästingland, vill jag inte gå barbent i hög växtlighet. Hemma hade jag inte tvekat. I stället gick jag till bilen och där kände jag att det fanns krafter kvar. Jag fortsatte alltså in i Gamleby för att försöka hitta några fler stolpar. Jag vet inte hur nära centrum jag var men för mig räckte det med en promenad i utkanten. Det var väldigt varmt vid det här laget och som tur var hade jag mycket att dricka med mig.

Jag blev ganska trött efter att ha hittat ytterligare fem stolpar så jag åkte tillbaka till ladan utan att ha några egentliga planer för resten av dagen. Men klockan var bara halvtolv och efter att ha suttit ute i solen och ätit min macka och druckit mig otörstig så kände jag mig redo för en lagom lång runda i något av naturreservaten. Jag åkte till den plats där jag igår såg alla gäss. Vad märkligt det var att komma dit och inte se en enda gås. De hade nog hittat en bättre plats utan turister. Det var nämligen inte bara jag som for på den vägen idag. Det var inte många bilar på parkeringen när jag kom dit men när jag skulle åka hem var det desto fler. Men jag såg inte till någon annan under hela den runda som en led tog mig med på. Jag vet inte hur långt jag gick men det kan inte ha varit mer än totalt fem km. Min mobil säger att jag har gått nästan 16000 steg idag. Det kan nog stämma och det känns också så. Här startade jag min vandring upp till Fruberget där det skulle vara en fin utsikt.

Kan det vara en grotta där uppe? Det måste jag ju ta reda på. Jag lämnade stigen en stund och tog mig upp så att jag stod lite vid sidan av öppningen.

Njae, en grotta kan man nog inte säga att det är men kanske ett bra ställe att ta skydd från regn i.

Jag kom högre och högre upp och såg kossor som små myror längre ner.

Här är toppen på Fruberget. Bilderna som kommer visar utsikten åt tre väderstreck.

Visst var det ganska fint men inte särskilt fantastiskt. Men jag fick en skön promenad, även om svetten rann, och det var ju i första hand det jag var ute efter.

En skogsnäva/midsommarblomster.

Väl nere igen kände jag mig väldigt nöjd med vad jag hade orkat med under dagen och trots att klockan bara var två när jag kom ”hem” igen så var jag utan tvekan klar med promenerandet. Jag kände att solen hade tagit lite så jag ville inte vara ute mer. Inne i ladan var det svalt och skönt och jag gjorde mig en kopp kaffe och drack den inomhus. En dusch efter det var inte helt fel. I morgon bär det av mot nya äventyr och det är Öland som väntar. Jag åker direkt till Lottas stuga och det ska bli så kul att ses igen. Men mer om det en annan dag.


14 comments

 1. Nöjd är ju bara förnamnet. 😉
  Eftersom jag vet att både du och jag har kroppar som ”bråkar” med oss ibland, så blir jag glad över allt som du fixar.
  Tack för ett fylligt och intressant inlägg.
  Gamleby…hmmm…funderar. Undrar om det är en plats som vi har missat tro, på våra resor genom syd-och mellansverige. Vet att vi har varit i trakterna runt Västervik, men jag kan inte minnas den orten.
  Ser ut som ett ställe jag skulle vilja besöka.

  Gilla

  • Om jag jämför med hur det var för tre år sedan så mår jag väldigt bra. Då klarade inte ländryggen mycket men med träning så har jag kommit så här långt. Inte underligt att jag lyckas hålla i med den träningen 😀 Annan värk är lättare att ignorera och ta konsekvenserna senare. Jag är också glad för att jag kan så mycket 😀
   Jag tror att Gamleby är en ort man ofta åker förbi, kanske på väg mot Västervik. Men den är väl värd ett besök så nästa gång kanske ni också stannar till där.

   Gilla

 2. Hej och oj! Har suttit en bra stund och läst och njutit och glatts över din fina resa! Inser att jag inte mäktar med att kommentera vart inlägg för sig så här dags på dygnet, (efter midnatt) men det är ju fantastiskt så mycket du hunnit se och uppleva! Mer än jag hinner på ett år eller två! Och tusen grattis i efterskott till dig fina du! Jag tycker du fick ett fint firande och det viktigaste, med dina nära och kära. Inget kan ju vara bättre! Ett minne för livet skulle jag säga!
  Blir alldeles rörd när jag läser hur omtänksam din familj är och hur mysigt allt var ordnat! Varmaste kramar från pörtet

  Gilla

  • Kul att du gillar att läsa om min resa men du behöver inte kommentera mer än du orkar. Det blir ganska intensivt när jag är ute och far men det gäller ju att se så mycket som möjligt 😀 Tack snälla, rara du för alla tusen grattis. Mitt firande var precis som jag ville ha det och inget är bättre än att fira med mina allra närmaste. Allt var så bra och jag är väldigt stolt över min familj 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Jättefina bilder och tur med vädret verkar du också ha. Vilka roliga figurer, har du varit där förut eller hört talas om det? Öland är ju jättehärligt, jag tycker det är så vackert att gå på Solliden. Jag börjar längta efter semester när jag ser dina fina bilder.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Vädret var jättefint men lite för varmt för min smak. Men jag ska inte klaga när sommaren äntligen visar sig. Det blev bara en dag med sommar men den kommer nog tillbaka. Jag har aldrig varit i Gamleby eller sett de här trollen. Men jag råkade se namnet på kartan när jag sökte efter lämplig resrutt på google maps och då kollade jag upp det lite mer. Öland har så mycket att erbjuda och nu ser jag fram emot fyra dagar med många utflyktsmål.
   Kram

   Gilla

 4. Oj … vilken resa! Många mil blir det, men åh så roligt att få ta del av den! Garpes vänner är något jag missat!
  Härliga bilder!
  svampen där på stammen är en fjällticka (Cerioporus squamosus). De brukar oftast växa flera tillsammans och den här ser lite konstig ut … men det finns ingen annan med det ljusa porlagret och fjälliga hatt Kan bli jättestora!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det blir många mil och kanske hade jag inte kört lika långt om jag hade vetat hur bensinpriserna skulle skena. Men nu är det som det är och jag ska njuta av varje dag. Kul att du gärna vill läsa om min resa. Jag har aldrig hört talas om Garpes vänner förr men det var en trevlig upplevelse. Tack för hjälpen med tickan. Jag försökte googla men hittade ingen bild som jag tyckte stämde. Men det kanske inte är så konstigt om den ser annorlunda ut. Nu vet jag i alla fall 😀
   Kram

   Gilla

 5. Wow, vilka häftiga troll och så många av dem! Vilket hästjobb att göra alla dem. Grattis till alla upphittade stolpar dessutom. Riktigt bra jobbat av dig. Dessutom så bjuder du på så många andra fina bilder!
  Önskar en god kväll nu!

  Gilla

  • Det var kul att gå där och titta efter alla troll och andra figurer men bara en bråkdel kom med i det här inlägget. Det är kul att ha stolpar att leta efter när man kommer till en ny plats. Då går jag inte in särskilt mycket för att hitta alla stolpar men de leder mig runt till bra platser och gör vägvalen lättare. I alla fall i städer 😀
   Tack Znogge och jag önskar dig detsamma.
   Kram

   Gilla

 6. Ser ut til at du har vært på et skikkelig eventyr. Godt du ikke ble spist av alle trollene. Så trivelig at du fant noen stolper også. Jeg har vært på lang stolpejakt på pinseaften, den ble så lang at jeg ble litt for sein for butikken. Da er det godt en har litt i både skap og fryser å lage seg litt mat av.

  Gilla

  • Ja, det blev ett intensivt möte med alla troll 😀 Men de var inte sugna på människokött verkade det som så jag klarade mig bra. Jag har upptäckt hur bra det är att se sig om i en stad eller naturen omkring genom att gå på stolpjakt. Men då kommer stolparna inte i första hand utan de är mer som något att ta sikte på så att jag vet hur jag ska gå. Här på Öland finns inga stolpar så nu dröjer det lite innan jag letar igen. Det är alltid bra att ha ett litet matlager hemma ifall det skulle behövas. En lång stolpjakt låter trevligt.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s