Raggarön och Börsekärr

Det är namnen på två platser jag har kommit till. I fredags var jag kvar hos min son i Uppsala och vi bestämde oss för att ta en tripp ut till kusten. Den här gången föll valet på Raggarön, utanför Östhammar. Det fanns flera rundor att välja mellan och vi valde att kombinera några av dem så att det blev en lagom lång promenad. Alldeles i början av stigen såg vi den här stora tickan. Jag tror i alla fall att det är en ticka men jag kunde inte hitta en liknande sort när jag googlade.

Första skymten av havet.

Jag fotade inte många blommor men några fick av någon anledning vara med. Gullviva och Rödblära.

En kvickgräsfjäril landade alldeles vid stigen.

Vi hörde ett lågt mullrande långt borta någonstans men hoppades att åska och regn skulle hålla sig där. När vi kom ner till havet såg det så här fint ut åt ena hållet.

Men åt andra hållet var det mörkare.

Vi ville inte korta av vår promenad så vi chansade och fortsatte. Att det ser mörkt ut på håll gör ju inte så mycket. Det är bara häftigt att se regn och eventuella blixtar på avstånd.

Vi gick vidare men hela tiden hörde vi mullret, som nu kom närmare och närmare.

Några små figurer i skogen. Vi kanske såg totalt 10 myggor och två av dem satte sig och åt sig mätta på min son.

Här började vi ge upp hoppet om att klara oss undan regnet. Men vi fortsatte ändå på den planerade rundan.

Stigen gick genom en fårhage och vi fick bekanta oss med de här fina sötnosarna. Min son var smått lyrisk när de så småningom kom fram och ville bli kliade och klappade.

Strax efter fårgosandet satte regnet igång ordentligt. Vi hade jackor med oss och de höll emot lite men inte helt. Jag konstaterade att jag hade regnkläder i bilen och min son sa att han hade sina hemma och det blev ju ingen av oss hjälpt av. Men vi höll humöret uppe, ökade takten lite och kom så småningom tillbaka till bilen. Då var vi rejält blöta. Jackorna byttes ut mot torra tröjor, som vi klokt nog hade med oss. Men vi fick åka hem med blöta byxor och kanske lärde vi oss något av detta. När vi kom till Uppsala var det en klar gräns mellan två vädertyper.

Dagen därpå, igår, var det dags för mig att ge mig iväg på min egen resa men vi hann med en snabb morgonpromenad innan jag satte mig i bilen och åkte. Mitt första mål var att hälsa på min svärmor, som numera bor på ett äldreboende i Åkers styckebruk. Min svägerska och hennes man bor alldeles i närheten så jag stannade hos dem och jag och min svägerska gick tillsammans till äldreboendet. Vad roligt det var att se min fina svärmor igen. Jag har inte träffat henne sedan förra sommaren och då bodde hon fortfarande kvar i sin lägenhet. Nu fyller hon snart 88 år och diverse krämpor har gjort att hon behöver den omsorg hon får nu. Eller i alla fall borde få. Personalbrist gör att det är brist även på det som ska utföras. Vi stannade i ca en och en halv timme och då var min svärmor så trött att hon behövde lägga sig och vila. Jag blev bjuden på en väldigt god lunch hos min svägerska och svåger och efter även en kopp kaffe for jag vidare mot nästa mål. En lada i Börsekärr, utanför Gamleby, där en fin lägenhet har byggts.

Alldeles innan jag kom fram svängde jag in på fel väg och det var tur för då fick jag se alla grågäss och deras vackra boplats.

Jag vände tillbaka och kom fram till den här väldigt trevliga ladan. Här har jag sovit i natt och jag ska stanna här en natt till.

På bordet väntade en liten flaska vin och en ask after eight. Tyvärr så är det mjölk och smör i den chokladen så den får stå kvar till nästa gäst. Vinet tar jag med mig och kanske delar med någon annan. Själv vill jag inte ha mer än några klunkar vid något tillfälle.

Handdukar och lakan skulle enligt informationen inte ingå men mina värdar kom förbi lite senare och berättade att det händer att gäster inte har lakan med sig och att de då sover direkt på madrassen. Då ville de hellre stå till tjänst med den servicen. Att de kom och knackade på berodde på att frun hade gått förbi tidigare och sett en svärm av insekter sätta sig precis vid min dörr. Jag gick ut (och fick massor av gos av deras fina field spaniel) och jag konstaterade direkt att det var flygmyror som satt på husväggen utanför ytterdörren. Min värd hade med sig insektsspray och snart var det inga flygmyror kvar. Det kändes sisådär att han dödade alla men jag ville inte säga något. Jag har sett flygmyror en gång förut och då landade de på altanen i Optand. Efter ett tag, jag minns inte om det var en dag eller några timmar, flög de vidare och det hade säkert de här myrorna gjort också.

När jag öppnar dörren kommer jag ut till det här.

När jag följde grusvägen en liten bit kom jag fram till bryggan som jag får använda om jag vill. Men jag badar inte om det inte är minst 18 grader och jag dessutom är i behov av avsvalkning. Men man kan ju sitta där och ha det skönt en stund.

Nu har jag en ny fin och förhoppningsvis trevlig dag framför mig. Mitt första mål är att hälsa på ett gäng troll och sedan får vi se vad som händer efter det.


11 comments

 1. Härliga bilder som vanligt! Gillar extra bilderna där din son gosar med fåren. Vad härligt att dom kom fram. Grågässen är också jättefina! Ser jättetrevligt ut där du bodde i ladan, var hittar du alla trevliga ställen att bo på?
  Kram

  Gilla

  • Hahaha, ja jag skrattade åt att både han och jag alltid beter oss som om det vore hundar när vi träffar andra djur 😀 De här fåren är nog ganska vana vid att folk vandrar genom deras hage men lite försiktiga var de. Men har man tålamod så kan det hända saker. Ladan är väldigt fin. Jag bokar oftast via airbnb, och det fungerar alltid bra. Jag har blivit lite besviken med boendena några gånger men det har aldrig krånglat varken med betalning, som sker via airbnb, eller med bokningar.
   Kram

   Gilla

 2. Så heldige dere var som traff på sauer. et er så trivelige dyr. Kose med de man treffer på er det slett ikke alle som gjør. De må gå glipp av mye glede i livet de som ikke setter pris på dyrene. Du slutter ikke å imponere over alle de trivelige stedene du overnatter når du er på tur. Gleder meg til fortsettelsen.

  Gilla

  • Jag tänkte på dig och alla dina fin fårmöten och får är helt klart väldigt trevliga. Det tog ett tag innan de vågade komma ända fram till oss men min son gjorde som han gör med hundar och till sist kom de 😀 Vi som älskar djur och tar alla chanser att få lite gos mår säkert bättre än de som inte bryr sig om dem. Tänk så många endorfiner och andra lyckohormon som frigörs när man klappar ett djur.
   Det finns massor av fina boenden via airbnb och jag tycker att det är trevligare än att bo på hotell. Billigare också.

   Gilla

  • Det här är ett toppenboende så jag är glad att jag hittade det. Jag bokar för det mesta via airbnb och är nästan alltid nöjd. Betalningen går via dem och det har alltid fungerat bra. Jag har bokat via airbnb på rundresan i Europa och på Island också och det är bara vid ett fåtal tillfällen som jag inte har varit helt nöjd.

   Gilla

 3. Mysigt med fårgosande! Härliga bilder som alltid!
  Ser trevligt ut där vid Börsekärr!
  Då jag av någon konstig anledning svarade om svampen i nästa kommentar, så upprepar jag mig inte här 🙂
  Önskar dig en trevlig nationaldag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var mysigt. Det var mest min son som gosade för jag hade fullt upp med kameran. Men lite gos fick jag också.
   Börsekärr skulle jag gärna återkomma till men nu har jag ju sett mycket av det som finns att se där.
   Nu vet jag att det är en fjällticka och det ska jag försöka komma ihåg. Minnet är ju så kort.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gilla

 4. Ännu en härlig tur som ni kom ut på. Så mysigt att gosa med fåren men jag vet inte om jag hade vågat fast de verkade ju verkligen harmlösa.
  Så fin lada du bodde i och vilket bra läge.
  Av bilderna att döma har ni mest haft fint väder men regnet kom ni inte undan. Skönt att det delvis fanns byte i bilen.

  Kram

  Gilla

  • Ja, det blir alltid någon slags utflykt när jag och min son träffas och även den här blev fin. Blir man blöt så blir man och det går inte alltid att undvika. Jag tror att får nästan alltid är fredliga varelser och att om man beter sig respektfullt så går det bra. Men man kan ju aldrig veta.
   Ladan var riktigt fin och ibland hittar man pärlor.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s