Mitt födelsedagsfirande

Det blev precis så bra och fint som jag hade önskat mig. Ännu bättre faktiskt. Ingen blev sjuk eller måste avboka av någon annan anledning och vi hade en väldig tur med vädret. Sommarvärme var det inte men solen sken och havet glittrade. Det gjorde nog jag också emellanåt av glädje över att få ha mina närmaste omkring mig. Vi var sju personer och det var ett alldeles perfekt antal. Mina barn och min svärson, min lillasyster och min svägerska, som har blivit som en syster till mig.

Vi tog oss till Varbergs kusthotell på olika sätt. Jag var ju redan hos min son och på tisdagsmorgonen, kl 06.00, for vi från Uppsala till Örebro och hämtade upp mina två döttrar och yngsta dotterns man. Jag hade en del farhågor om hur resten av resan skulle bli när vi trängde ihop oss fem personer och packning i min lilla bil. Men det gick väldigt bra. Det blev lekar och skratt och jag var så glad för att jag fick ha dem samlade omkring mig. Det händer inte ofta att hela familjen träffas samtidigt. Under den 4,5 timmar långa resan stannade vi några gånger, bytte platser och fyllde på med lite energi.

Vi kom fram vid tretiden och då var redan min svägerska på plats. Hon hade kommit med tåget en timme tidigare och nu stod hon och vinkade åt oss från ett fönster. Jag checkade in oss och vi bestämde att vi skulle lämna vår packning på respektive rum och sedan träffas på stranden. Mitt rum var det absolut inget fel på. En balkong hade varit pricken över i men man får inte vara för petig 😀

Min syster hade ett uppdrag på Visingsö och hade inte möjlighet att ansluta förrän på kvällen men vi övriga gick ner till stranden.

Alla i gänget ville inte vara med på bilder i min blogg men min svägerska har inga problem med det. De övriga två som var ok med att vara med i motiven var min syster och min son så de syns ibland.

Vi promenerade sakta bort mot klipporna vid fyren och på vägen dit såg vi Varbergs fästning på avstånd.

Det fanns en hel del blåmaneter som rörde sig i takt med vattnets rörelser.

Jag kände mig lite nostalgisk eftersom jag delvis växte upp i Halmstad och där var maneterna en del av besöken vid havet. Här hade en del maneter förts upp på land av vågorna och jag försökte rädda några av dem. Brännmaneter ska man akta sig för men såvitt jag minns kommer de först i augusti. De här små geléaktiga figurerna är inte alls slemmiga som många tror. När jag hade lagt ner dem i vattnet kändes handen bara våt, som om jag hade doppat den i vatten.

En av oss badade och ni kan nog gissa vem. Ni behöver inte gissa för det syns nedan. Enligt uppgift var det nästan 14 grader i vattnet.

Vi andra höll oss på klipporna. Tyvärr kan jag inte visa de bilderna av hänsyn till de som är med. Fyren får representera oss badkrukor. Min svägerska är ocks tuff när det gäller kalla bad men hon hade inte tagit med sig baddräkten. Annars hade hon säkert också guppat omkring bland de små vågorna.

Varbergs kusthotell.

Vi hade bokat trerätterssupé båda kvällarna och vi veganer hade bara ett val. Det var gott men någon wow-känsla fick jag inte förrän vi kom till deserten.

Men vi behövde inte äta samma huvudrätt båda kvällarna utan fick välja från övriga rätter andra kvällen. Det fanns inget helt veganskt alternativ där men de bytte ut brödet till en vegoburgare och tog bort osten. Det blev väldigt gott men det hade varit ännu godare med ett veganskt hamburgerbröd och vegansk ost. Aiolin var jättegod och likaså pommes fritesen.

Deserten gjorde mig rent av lycklig och det var ju trevligt att avsluta båda middagarna så.

Efter middagen kände några av oss för en kort promenad. Vi följde stigen förbi fyren och vek sedan av upp mot land och tillbaka till hotellet.

Under tiden hade även min syster checkat in och när vi samlades i mitt rum kom hon och överräckte en stor bukett med liljekonvaljer medan hon sjöng ”ja må du leva”. Jag förstår att hon inte ville sjunga den för oss traditionella ”ekorrn satt i granen” ifall någon annan hotellgäst skulle höra. Det spelade ingen som helst roll men jag tror att det här var den första födelsedag någonsin då jag inte har blivit grattad med sången om ekorren. Nu var det ju inte min födelsedag än men när alla sjöng för mig dagen efter så blev det så klart inte heller den sången. Det är bara jag och mina systrar som har den traditionen. Men den allra största traditionen har min syster ordning på och det är liljekonvaljerna. Min man brydde sig inte mycket om blommor och därför fick jag inte ofta sådana. Men till min födelsedag försökte han alltid hitta utslagna liljekonvaljer och min syster tog efter den vanan när vi delade hus. Vasen följde med i den fina gåvan. En ljuvlig doft spred sig från den fina buketten. Jag lyckades förpacka den så bra att den klarade resan tillbaka till Uppsala två dagar senare och den doftar fortfarande lika gott.

Ingen av oss är nattsuddare så när alla hade gått till sina rum kunde jag fortfarande se en vacker solnedgång.

Morgonen därpå träffades vi vid frukostbuffén och jag fick grattiskramar och gratulationer. Men lite diskret eftersom jag inte ville göra något väsen av min födelsedag. Efter frukosten ville alla promenera längs strandpromenaden mot Varberg. Vädret var lika fint den här dagen.

När man går i grupp kan det finnas lite olika viljor och när vägvalen blev fler så blev det så här. De som inte vill vara med på bild har blivit spöken men min son styrde självklart upp mot högsta punkten. Hans äldsta syster följde med medan min yngsta dotter och hennes man valde att gå in mellan klipporna.

Jag och min svägerska valde också den lägre vägen medan min syster fortsatte på strandpromenaden. Vi möttes allihop lite längre fram.

Varbergs fästning. Det enda minne jag har därifrån är från en klassresa (när vi bodde i Halmstad) då vi fick se fängelsehålorna och Bockstensmannen. Nu tror jag att det är någon slags hotellverksamhet där men kanske finns det även ett museum.

Återigen delade vi lite på oss men jag, min syster och mina två äldsta barn tog oss upp i fästningen.

Några killar kom fram och frågade om vi var turister och det kunde vi ju bara svara ja på. De hade i uppdrag från skolan att bl a få turister att berätta vitsar medan de filmade eller att ställa upp på en spexig bild tillsammans med dem. Mina barn sa nej direkt men jag och min syster försökte komma på någon vits. Just då var det totalt tomt på roligheter i hjärnan men vi ställde upp på en bild. Så särskilt spexig tycker jag inte att den blev men det tyckte tydligen killarna. Min yngsta dotter är expert på GDPR och hon sa till mig att jag inte får publicera en bild på killarna utan deras samtycke så de får också bli delvis spöken.

Vi gick omkring ett tag innanför murar och vallgrav. Utsikten var inte den sämsta.

Varbergs kallbadhus känner många till.

På väg tillbaka till hotellet.

Vi åt en väldigt god lunch. En buffé där det veganska alternativet var en supergod currygryta. Sedan sa vi att det var ”fri lek” och jag hittade min syster här. Tydligen väldigt skönt. Jag och min äldsta dotter satte oss tillsammans i en hängmatta en stund men fortsatte senare ner till stranden där min yngsta dotter och min svägerska tittade på min son och svärson som kastade diskgolfdiskar (jag hade kallat det frisbee). Vi satt där en stund på stranden innan jag gick upp till rummet för en dusch innan det var dags för kaffe och tårta.

Jag hade tagit med mig allt som behövdes för en tårta men mina barn och min svärson ville göra i ordning den. Klockan tre kom hela gänget in med tårtan och de sjöng väldigt tjusigt för mig (OBS! inte ironi. Tre av dem är väldigt duktiga sångare och resten sjunger också fint). Tyvärr får ni inte se den film jag har. Resultatet av tårtfixandet blev så här och den smakade väldigt bra. Jag hade sagt att jag inte ville ha några presenter och att min present skulle vara att alla var där med mig. Men de hade samrått och kommit fram till att en ettårig prenumeration på té inte skulle vara direkt en present. Jag vet inte om jag riktigt håller med om det. Men jag blev väldigt glad för den väldigt genomtänkta gåvan, som passar mig perfekt. Det blir spännande att se vilka smaker som kommer med posten de närmaste tolv månaderna. Bara svart té eftersom det är det jag vill ha. Min svägerska hade dessutom med sig blomstercheckar från min svärmor. Jag är glad att de lyssnade på min önskan om att inte ge mig presenter men jag blev även väldigt glad för att de kom på ett sätt att, enligt deras sätt att se det, ändå ge mig något som kändes personligt och bra.

Innan middagen samlades vi igen och tog lite bubbel och nötter, precis som kvällen innan. Och precis som kvällen innan tog vi en kort promenad efter middagen för att sedan samlas i mitt rum. Resten av kvällen blev också en repris och när alla hade gått till sitt fick jag se ännu en solnedgång.

De här dagarna gick alldeles för fort men nu har vi alla minnen och foton kvar. Ett perfekt firande av min 60-årsdag och nu fortsätter min resa med andra upplevelser. Jag ska vara hos min son i Uppsala till i morgon bitti och vi ska snart ge oss iväg ut till kusten. I morgon far jag vidare söderut på egen hand.


14 comments

 1. Vilket härligt födelsedagsfirande! Lång väg att åka, men väl värt den mödan – och så var det ju i trevligt sällskap!
  Varbergs fästning och omgivningarna där … har fina minnen därifrån från tiden när vi reste runt med husbilen 🙂 Maten ser god ut – men lite synd att utbudet på vegansk mat inte var så stor.
  Önskar dig en fin fortsättning på resan!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det blev långt men när jag ändå är här nere så passar jag på att åka runt lite mer. Men bara vistelsen i Varberg gjorde att resan var värd att göra. Ni har gjort många resor med husbilen och precis som för dig dyker det upp många minnen hos mig när jag återser platser vi tog husvagnen till. Jag skulle inte rekommendera veganer att åka till det här hotellet för matens skull men den var helt ok om man ser till helhetsintrycket. Allt annat var fantastiskt.
   Tack Anki! Jag tänker göra de kommande veckorna till fina upplevelser och sedan blir det ju en stor bonus när jag får sällskap hem 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Gläds med dig Ingrid. Att det hela gick att ”ro i land” med de närmaste.
  Kul att se dig fånga vyer som vi är mycket välbekanta med. För boråsare är ju Varberg och Falkenberg typiska sommarmagneter.
  Visst är det mysigt med strandpromenaden längs med havet, fram till fästningen eller åt andra hållet bort till Apelviken.
  Hotellrummet tycker jag ser relativt(?) uppfräschat ut – i alla fall i jämförelse med när jag bodde där för 100 år sedan. 😉
  Tack för härliga inlägg från ditt födelsedagsäventyr!
  Å Grattis förstås (om jag inte har sagt det förut) !!!

  Gilla

  • Tack Barbro! Det här har varit bokat länge men man kan inte alltid styra över det som sker. Nu blev allt superlyckat och vi fick en väldigt fin vistelse i Varberg. Det brukar vara kul att känna igen sig i andras bilder och det är roligt att kunna erbjuda lite igenkänning 😀 Strandpromenaden var väldigt fin att gå på. Jag bokade ett dubbelrum delux åt mig för att vi skulle få utrymme att samlas allihop men alla rum var väldigt fina.
   Senare på resan kommer jag tillbaka till västkusten, till Halmstad där jag ska återse alla de platser jag har fina minnen från. Men innan dess ska jag hinna med en del annat.
   Kul att du gillade inlägget och tack för ditt grattis 😀 ❤

   Gilla

 3. Stort grattis till dig! Du verkar ha haft ett jättefint födelsedagsfirande med dina närmaste, så trevligt att ni kunde träffas alla. Jättefina bilder och det ser fint ut i Varberg, en ort jag mest passerat och aldrig varit i.
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket! Jag kunde inte ha haft ett bätre firande men det tog slut alldeles för fort. Varberg ligger så fint vid havet och det här hotellet hade en väldigt fin placering. Kommer du till Varberg så rekommenderar jag verkligen att boka rum här.
   Kram

   Gilla

  • Ja, det var jättemysigt och väldigt roligt 😀
   Vi kanske möts längs vägen. Men jag känner inte igen er bil och brukar inte lägga märke till de bilar jag möter så det kommer inte jag att veta. Men det känns ändå kul att vi möts 😀
   Kram

   Gilla

 4. Ett stort grattis i efterskott till dig! Vilket härligt firande av din dag det blev. Så mysigt att få umgås med nära och kära och så roligt att hela familjen samlades. Varberg är fint och där har vi varit ett par gånger men det var ett tag sedan nu. Härliga bilder som vanligt!

  Kram och god lördag!

  Gilla

  • Tack så mycket! Det blev ett jättefint firande och mycket bättre kunde det inte ha blivit 😀 Det är inte vi samlas allihop så det var absolut det bästa med de här dagarna. Varberg är en fin stad men den här gången såg vi inte mycket mer än hotellområdet och strandpromenaderna. Tack! Det fanns mycket att vända kameran mot 😀
   Kram

   Gilla

 5. Vilken härlig försommarsemester och härligt firande av 60-årsdagen, jag fyller ju 60 snart, men något firande blir det inte. Du har verkligen bott överallt i Sverige, jag har bott i Lund och Malmö, därefter på många adresser i Stockholmsområdet under 56-år.

  Gilla

  • Ja, det var några härliga dagar och ett alldeles lagom firande. Var och en väljer själv hur man vill göra med firande och vanliga födelsedagar firar inte jag heller på något speciellt sätt. Vi i familjen ringer till varandra och grattar och det räcker. Men den här dagen kändes det fint med att ha mina närmaste omkring mig.
   Hahaha, riktigt överallt har jag inte bott men det har blivit en del flyttar. Men norr om Östersund har jag aldrig bott så då har jag nästan halva Sverige kvar 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s