Skogarna i Grytan

Skogarna i Grytan är fina att gå i om man följer motionsspår eller andra stigar men när man letar stolpar och måste ge sig ut utanför stigarna så är de inte lika fina. I min jakt på stolpar trängde jag mig fram genom tät och snårig skog och resultatet blev ett antal rivsår och även några svordomar (tyst inombords). Men jag gav inte upp och jag hittade alla stolpar. Grytan ligger alldeles söder om Optand så det är ett välbekant område. Men när jag var där i förrgår tyckte jag inte om de skogarna.

Men jag gick inte där och var sur utan mer målmedveten och envis och jag fick många belöningar i form av ekorrar som tjattrade och snabbt försvann när jag kom närmare. Jag hade dock tur och fick se en ekorre som var så upptagen av sin kotte att viljan att fly var mindre än hungern.

Jag var inte inne i tät skog hela tiden och ibland kom jag till öppna områden och då kändes allt bättre. Här samsas gullvivor och liljekonvaljeblad på en ganska stor yta, en fd trädgård där husgrunden och en del trädgårdsväxter också syntes.

Igår var det dags för ännu ett pass på katthemmet och det kändes nästan lite vemodigt när jag gick runt och tänkte att många av katterna kommer att ha flyttat när jag kommer nästa gång. Någon gång runt midsommar kan jag ta nästa pass.

Den här kissen och hennes bror är bland de keligaste katterna på katthemmet just nu. De är såå vackra med sina blå ögon och fina färger. Båda två kommer direkt när man går in i det rum de befinner sig i och då kan man inte göra annat än att sätta sig ner en stund och bara ta emot allt gos.

En av alla de 16 katter som kommer från samma lägenhet. Den här kissen är också väldigt kärleksfull men vill gärna ge små kärleksbett. De gör inte ont och ger inga spår efter sig men jag önskar att hon kunde nöja sig med buffandet och gosandet.

Även den här fina kissen kommer från samma lägenhet och den ville gärna bli klappad men var inte själv så delaktig i gosandet.

Lite senare på eftermiddagen träffade jag Anna-Lena vid Ändsjön. Jag promenerade dit och kom lite före den tid vi hade bestämt och vad gör man då när man har kameran med sig? Jo, man letar motiv så klart. Eftersom jag hoppades på att få se en del fåglar från fågeltornet hade jag satt på det större objektivet på kameran och det använder jag så sällan så det var kul att testa lite.

Det gick inte att krypa nära den här rödbläran för att få en närbild för då gick det helt enkelt inte att få någon skärpa alls. Men när jag ställde mig upp och gick några meter bort så funkade det ganska bra.

När Anna-Lena kom gick vi mot fågeltornet och visst såg vi ett antal fina fåglar och visst såg jag längre med det här objektivet men med längre räckvidd krävs det att kameran hålls väldigt stilla för att bilden ska bli skarp. Utan stativ är det inte det enklaste. Både jag och Anna-Lena använde räcket i tornet som underlag men det går ändå en del små rörelser från handhavandet och ut i kameran. Vi hade båda objektiv som gick upp till 300 (minns inte vad enheten för den siffran heter) och vi knäppte många bilder var. Några av de jag tog blev ok men efteråt tänkte jag att det nog hade varit bättre att inte använda hela räckvidden utan att kanske minska på den och få en mindre rörelsekänslig kamera.

Jag fångade i alla fall en sångsvan på bild.

Där inne i vassen ligger många fåglar på ägg just nu och snart simmar nog massor av söta små ungar omkring i sjön. Det ser ut att vara brunänder och gräsänder som samsas om den här delen av sjön.

Enligt artfakta är brunanden rödlistad sedan 2020 och starkt hotad och då är det ju extra kul att flera av dem trivs här. Jag hoppas på många små brunandsungar. Men den här hanen följs av sin hona och då undrar jag vem som sköter ruvandet. Kanske blev det inga ägg för just det här paret eller så har de barnvakt/äggvakt.

Idag är det tänkt att jag och Vilde ska ut på promenad igen men då får det allt sluta regna först. Jag hoppas på finare väder lite längre fram under dagen.


16 comments

 1. Jättefina bilder från dina utflykter och så trevligt att Anna-Lena och du kan gå tillsammans 🙂
  Ljuvliga katter … jag saknar Sixten!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Ja, det är kul att träffas och gå tillsammans. Det blir inte så ofta men desto roligare när det händer 😀
   Det är klart att du saknar Sixten. Så är det ju med de älskade djur vi har haft som familjemedlemmar. Han går inte att ersätta men snart har du en annan ljuvlig varelse att tycka om och bli omtyckt av ❤
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Vilka härliga bilder du bjuder på! Ekorre, katter och fåglar! Katterna är verkligen jättefina, visst är det mysigt när dom liksom puffar tillbaka när man klappar. Min Tilda gillar inte när jag klappar under magen, då kan hon bitas lite försiktigt.
  Kram

  Gilla

  • Haha, ja det blev en del djur 😀 Men är man djurvän så är man. Katterna visar väldigt tydligt när de vill gosa och jag buffar ofta tillbaka. Särskilt om jag sitter på knä och städar lådorna. Då har jag inga händer fria och då blir det buffande med pannan 😀 Jag har märkt att många katter viftar med baktassarna och håller i min hand med framtassarna när jag klappar dem på magen. Då kan det bli små bett men det gör nästan aldrig ont.
   Kram

   Gilla

 3. Brunanden har jag aldrig sett förut minsann. Jag må säga att du blivit en baddare att ta fina och skarpa kort. jättefint må jag säga. Både på nära håll på blommor och på långt håll med fåglar. Fantastiskt fint minsann.

  Gilla

  • Brunanden har jag lärt mig känna igen alldeles nyligen och det är ju kul att en rödlistad fågel finns här. Tack Anita, ibland lyckas jag få till några fina bilder men då har jag slängt ganska många som blev misslyckade.

   Gilla

 4. Väldigt fina bilder från din promenad. Skog i alla ära men jag föredrar när det inte är så snårigt.
  Katterna är väldigt fina var och en på sitt vis så det är glädjande för alla som får ett nytt hem. Då återstår det att se hur många av dem som finns kvar efter midsommar.
  Så fint du lyckades med bilden på svanen!

  Kram

  Gilla

  • Tack Znogge! Jag föredrar också skog som inte är snårig och hade det inte varit för stolparna så hade jag hållt mig till stigarna. Men stolparna ska ju letas upp 😀
   Det finns en otrolig variation av katter, precis som med hundar, och det får jag verkligen se på katthemmet. Jag tror att många katter har flyttat och lika många kommit till katthemmet när jag kommer tillbaka. Så är det hela tiden och igår eftermiddag kom det in en kattmamma med ungar. Det har vi inte haft på ett tag nu.
   Bilden på svanen blev ganska bra men då har jag slängt massor av misslyckade foton. Det gäller att fota mycket så att chansen att någon bild blir bra ökar 😀
   Kram

   Gilla

 5. Det er så spennende å gå turer der det er fugler. Spennende å se om en får øye på noen unger som gjemmer seg i sivet, eller de er modige nok til å følge mammaen på svømmetur

  Gilla

 6. Katterna smälter mitt hjärta och jag drabbas av en total kisselängtan! Brundand har jag aldrig sett, spännande och ovanlig. Och svanen har du ju fångat jättefint! Det blev väl en lyckad fotosafari ! Kramen

  Gilla

  • Mitt hjärta smälter lite också men om jag skulle ha ett husdjur så skulle det vara en hund.
   Det är kul att brunanden trivs och förökar sig här. Svanen var svårfångad på avstånd men den här bilden blev helt ok.
   Kram

   Gilla

 7. Vilka fina katter, den katten på sista bilden gillade jag. 16 katter från samma lägenhet var inte dåligt, de lär ju inte komma till samma hem nästa gång, men kanske några kan få följas åt.
  Jag är så förundrad över hur det växer på hos dig så fort snön är borta, nästan så att jag kan tro att de redan startat under snötäcket. Visst är det vackert nu. Vill knappast inte stänga ögonen. Jag har inte tid att jobba 🙂 Kan beror på skitschemat jag dras med just nu. Tre veckor till sedan har jag skaffat mig ett bättre. Längtar!

  Kramar

  Gilla

  • Det är en förmån att få träffa alla dessa katter. En del faller jag lite extra för och vissa ser man knappt till för att de helst gömmer sig. Den du gillar är jätttestilig, nästan majestätisk.
   Ja, kanske förbereder en del växter sig redan innan snön är borta och sedan exploderar det. Det är otroligt vackert nu och det händer något nytt varje dag. Tiden går snabbt och snart har du det bättre schemat.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s