Halo

Nej, det är inte ett försök till en konstig hälsning och inte heller handlar det om den science fiction-spelsserie, som dyker upp när man googlar. Jag syftar på ljusfenomenet som så många har sett och fotat. För mig var det första gången jag såg det idag, i alla fall som jag är medveten om. Men det berättar jag mer om lite längre ner.

Jag fortsätter att leta stolpar och igår tog mig letandet till området vid skidstadion. Det ser ganska lustigt ut när snön fortfarande ligger kvar där skidspåren går. Nu finns inga skidspår och snön är både knölig och isig och snart är den helt borta. Jag passerade snöspåren några gånger men med lågskor är det bättre att hålla sig i skogen, vilket jag mestadels gjorde.

Här lagras den snö som ska användas till nästa säsongs tidiga skidspår. Jag har för mig att det är sågspån som läggs som ett täcke över snöhögarna för att de ska kunna bevaras något så när intakta till nästa vinter. När jag åkte hem från skidstadion såg jag ett gäng rullskidåkare och jag reagerade på en väldigt lockig hästsvans. Jag kollade lite extra när jag åkte förbi och visst var det Hanna Öberg. Jag hann inte se vilka de andra var eftersom jag var tvungen att se hur jag körde men jag gissar att det var fler skidskyttar i det gänget. Lite kul att få se dem. Vi bor i samma stad men jag håller mig oftast i andra delar av den.

I morse var jag återigen ute på stolpjakt när jag fick ett meddelande med en fråga om jag ville komma och hälsa på Vilde och hans extramatte M. Ni minns säkert Vilde, den jättefina golden som jag har fått nöjet att lära känna. Jag kortade ner min skogsrunda lite för att hinna träffa dem innan hungern och längtan efter lunch tog över. Det var ju synd att jag redan hade fått min dos av promenad för den här dagen eftersom M hade svårt att gå pga värk. Men jag erbjöd mig att svänga förbi och hämta Vilde en annan dag när jag ska ut i skogen igen. Även om Vilde inte är purung längre så kan han behöva rejäla motionsrundor och med mig får han hoppa över diken, liggande träd och diverse andra spännande hinder och får dessutom gå ett antal kilometer. I morgon ska jag till katthemmet och på fredag ska det regna så vi får se vilken dag jag tar med honom ut.

När jag kom hem och hade stillat min hunger gick jag ut på balkongen och njöt av solen en stund. Jag satt och blundade och höll på att missa halon men som tur var öppnade jag ögonen en stund och hann lyfta mobilen och knäppa några bilder. En kort stund senare var halon borta. Ett ganska häftigt ljusfenomen. Min hjärna orkar inte ta in vad som gör det här fenomenet men det är lätt att hitta info för den som vill. Jag är glad och nöjd bara för att ha fått se den och behöver inte förstå hur den uppkommer.


20 comments

 1. Ett mycket häftigt ljusfenomen! Själv har jag bara sett det en gång men någon dokumentation blev det inte. Där lyckades du bättre och fick till en riktigt härlig bild.
  Så bra att du kan vara behjälplig när Vilde behöver komma ut. Även hundar som inte är purunga mår bra av att får komma ut och röra på sig. Lite spännande moment under promenaden gör den bara mer lustfylld.
  Lycka till med morgondagens pass på katthemmet.
  Nu önskar jag en god kväll!

  Kram

  Gilla

  • Det var tur att jag tittade upp och att mobilen fanns till hands. Den kan faktiskt fungera riktigt bra som kamera i vissa fall.
   Vilde både vill och behöver lite längre promenader och då passar det ju bra om han kan följa med mig. Det blir lite som förr då jag alltid höll minst ett koppel i ena handen 😀
   Tack! Det ska som alltid bli trevligt att träffa alla katter.
   Jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla

 2. he he he jeg synes jeg ser du kjører og titter på disse kjente skiløperene og prøver finne veien samtidig. Det er stas når man ser slike som man bare har sett på tv tidligere. Jeg har ikke fått vært på stolpejakt de siste dagene, men kanskje i morgen. Jeg tok en tilfeldig i går når vi hadde spistmiddag. Det sto en på parkeringsplassen. Det var flere inærheten, men da hadde vi allerede vært på lang tur, så det fristet ikke med ny runde på kvelden.

  Gilla

  • Hanna är ganska lätt att känna igen men jag vågade inte titta tillräckligt länge för att se om jag kände igen någon mer. Det är ju inte så lyckat att köra bil i en stad samtidigt 😀 Idag har inte jag heller jagat stolpar men i morgon tar jag nog med mig Vilde och testar hur det funkar att leta med honom. Han får nog en chock om jag tar ut honom på en sådan promenad. Vilken tur du hade som hittade en stolpe precis där ni var 😀

   Gilla

 3. Vilken fantastisk bild på halon! Tur du öppnade ögonen och fick se den.
  Låter härligt med att få träffa Vilde och även vara på katthemmet.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Ja, hade jag suttit och blundat fem minuter till så hade jag missat den. Kul att äntligen ha sett en hel halo.
   Jag gillar både hundar och katter så jag trivs med att få träffa dem 😀
   Kram

   Gilla

 4. Så fantastiskt med halo, vilket foto du fick till. Tur du han öppna ögonen i tid, sådan vill man ju inte missa.
  Åhh så mysigt med Viggogos. Hoppas ni snart kan ses igen. Det har regnat här hos mig i natt, åskan har också visat sig både synligt och mullrigt. Hoppas det blir uppehåll idag för vi är ett gäng som ska leta orkidéer på ön när jag vaknat efter nattens jobb. Efter det blir det mat och prat.
  Önskar dig en skön fredag!
  Kram

  Gilla

  • Kul att äntligen få se en hel halo så där hade jag tur 😀 Mobilen gjorde ett ganska bra jobb och det var bra för jag tror inte att halon hade funnits kvar om jag hade gått in och hämtat kameran.
   Vilde heter han och han är supermysig. Han och jag skulle ha träffats idag men mina ljumskar hindrar mig tyvärr. Men så fort de sköter sig lite bättre ska vi ta en runda i skogen. Jag hoppas att regnet höll sig borta när ni letade orkidéer. Man blir alltid glad när man ser olika sorters orkidéer. Men kanske blir maten och pratet höjdpunkten som ger lite extra ljus till din dag 😀
   Tack Lotta och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

 5. Häftigt! Vilken tur du öppnade ögonen … och en riktigt bra bild blev det! Jag har bara sett halo en enda gång och såklart hade jag ingen kamera då 🙂
  Ha en bra fredag!
  Kram

  Gilla

 6. Jättefin bild fick du på fenomenet halo! Minns att dottern fick riktigt fina foton ifjol när hon var på jobbet i Borlänge och sen var tidningarna fulla av foton från alla som hunnit knäppa bilder. Och du har gjort så fint här, vad är de röda hängena? Vilket träd hör de hemma hos?
  Och kul att ha en promenadkompis att traska med när det passar er. Det skulle bli regn här inatt men vi fick bara 2mm och har haft flera skogsbränder. Borlänge bara 3-4mil bort fick 28 mm så det skiljer sig mycket. Vi hade en trevlig kryssning, ligger efter rejält med bloggen och besöken hos er, men jag betar av så fort jag kan och hinner. Läser vidare!

  Gilla

  • Tack! Den blev inte så dum så mobilen gjorde ett bra jobb 😀 Det var säkert många som såg och fotade den här halon också men jag har inte kollat några medier än, varken sociala eller andra. De röda hängena är från en bild från ett tidigare inlägg och det är en sorts poppel. Popplar är vanliga här men jag har aldrig sett just den här sorten med röda hängen tidigare.
   Jag skulle ha gått ut med Vilde i morse men ljumskarna sa ifrån så jag var tvungen att ta en vilodag. Trist men ibland måste man. Men kanske går det bättre i morgon.
   Här har det kommit väldigt lite regn men vi har nog inte lika stort behov som alla lite längre söderut. Läskigt med skogsbränderna som redan har kommit igång men jag hoppas att regnet gör lite skillnad.
   Det blir kul att få läsa och se bilder från er resa när du har ork och tid att ta itu med det 😀
   Kram

   Gilla

 7. Den där halobilden skulle du skicka in till väderlekstjänsten för dom brukar visa på vädret sådana fina bilder och den där var ju något alldeles extra och lite magisk till och med. Den gillade jag verkligen.

  Gilla

  • Jag har skickat in en bild en gång för flera år sedan men jag tror att de får in stora mängder bilder så det är nog inte så stor chans att komma med. Nu är det nog i alla fall för sent. Bilden ska nog helst skickas in samma dag. Men tack för dina uppskattande ord. Jag tycker också att bilden blev ganska fin 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s