Islossning

Igår morse bestämde jag mig lite impulsivt för att åka och gå årets premiärrunda på Bynäset. Det blåste en hel del men eftersom vindarna skulle öka senare på dagen gav jag mig iväg ganska tidigt. Jag ville dels se vilket skick stigen var i och dels se isläget på Storsjöflaket. Det är den största sammanhängande ytan av Storsjön och när isen försvinner där kan man säga att det har varit islossning. Det kan nämligen variera en hel del i de olika vikarna.

Det är svårt att se på bilden men det är både is och öppet vatten varvat med varandra. Inte riktigt dags än med andra ord.

Jag lägger in en kartbild från google maps så att ni får en uppfattning om hur Storsjön ser ut. Den är inte en stor, rund sjö utan från Storsjöflaket förgrenar den sig en del. Förr bodde jag alldeles söder om byn Ope, till höger i bilden, och innan dess lite nordost om Myrviken, mer till vänster i bilden. Var jag bor nu ser ni på den blå pricken. Jag har även märkt ut Bynäset med en rosa prick och Andersön med en gul prick. Den röda markeringen är så klart Storsjöflaket. Slut på geografilektionen.

Här beskar jag bilden rejält för att få med Åreskutan. Det är samma ö i förgrunden som den i första bilden. Det är inte snödrivor längs stranden utan is som har spruckit upp och rört sig mot land. Vid krocken bildas dessa drivor.

En lite närmare titt på isen som tornar upp sig på stranden. Det här är också ett vårtecken även om det kanske inte är det första man tänker på när man hör det ordet.

Stigen var nästen helt torr överallt men det finns ett blöthål, ett litet område där det alltid brukar vara lerigt. Där har det byggts en stadig spång med en stor mötesplats på mitten. Väldigt tacknämligt. Det har alltid varit lite bekymmer med att komma torrskodd förbi.

Jag kom runt till andra sidan, den östra som pekar mot Östersund. Staden finns där bort men syns inte. Men jag fick med tre spegelbilder av solen i stället.

Ännu fler förbättringar görs här. Jag kan inte tänka mig att hela rundan, som är 7 km, ska grusas .

Jag förstår egentligen inte varför de fortsatte med gruset en bit längre än till den här nya bryggan, anpassad för funktionshindrade. Men kanske kommer det fler förbättringar.

Det är ganska bra ordnat redan som det är nu med en två km lång stig där nästan alla kan ta sig fram.

Det blev ingen islossning igår men idag går det vita gäss på sjön och isen är borta. I alla fall här. Men jag gissar att blåsten har rensat undan isen även på Storsjöflaket. Den här morgonens promenad gick förbi Öneberget och jag gjorde en repris från igår och kämpade mig upp längs samma stig. Det gick inte bättre men skam den som ger sig.


18 comments

 1. Oavsett årstid så är det lika vackert uppe hos dig. Nu känns isbilder lite främmande onekligen för det är ett tag sedan vi såg någon snö och is.Och snart är det ett minne blott även hos dig. Härligt att se att man tar väl hand om vandringslederna till allas glädje! Kramen

  Gilla

  • Jag hoppas att du tycker likadant när du kommer hit 😀 Förhoppningsvis ösregnar och blåser det inte hela tiden. Isen är borta och i stället är det vågor på sjön.
   Den här stigen har upptäckts av väldigt många och det syns. Bra att upprustning sker och kanske blir det mer än så här.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Vilken härlig promenad du kom ut på och lika vackra bilder som vanligt. Att tillgängligheten ökar är verkligen positivt så att fler kan njuta av så vackra vyer.

  Önskar dig en fin lördagskväll!

  Kram

  Gilla

  • Ja, det var efterlängtat att komma dit igen. Det är svårt att komma till vissa omtyckta platser när det är vinter men nu finns det fler valmöjligheter 😀 Det känns bra att det även satsas på de som har lite svårt att ta sig ut i naturen.
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gilla

 3. Vilka bilder! ♥ Bästa turistreklamen.
  Så coolt(!) med den där riktiga närbilden på isen och fjällen i fjärran.
  Heja alla som tillgänglighetsanpassar olika leder så att så många som möjligt kan ta sig fram.

  Vi har ett ställe som heter Vänga mosse, ett par mil bort från oss. Där har de byggt jättefina breda trä”spångar” så att alla olika typer av ”fordon” kan ta sig fram över mossen, rullstolar, cyklar, o.dyl.
  Mitt ute på mossen är det bredare med bänkar om man vill vila sig eller kanske ta en fika.

  Gilla

  • Tack Barbro! Ibland har man tur och kommer när de fina motiven visar sig 😀
   Jag blir alltid glad när jag ser att det har gjorts ansträngningar för att fler ska kunna komma ut. Det kanske blir alltmer vanligt att det ordnas fina vägar för alla möjliga hjuldrivna fordon. Samtidigt har jag sett att en del fina spångar har förfallit och stängts av. Det är väl som alltid pengar som fattas. Kul att ni också har ett fint utflyktsmål där de flesta kan ta sig fram.

   Gilla

 4. Vilka häftiga bilder! Is är ju väldigt sällsynt här nere där jag bor och jag har aldrig sett såna isformationer.
  Kram

  Gilla

  • Det är en häftig upplevelse att få se det IRL. I morse visade morgonstuion en väderbild från just Bynäset och med ungefär samma motiv som jag fotade. Lite kul när meteorologen säger att hon har bott alldeles i närheten och ändå säger att på vissa platser är det fortfarande vinter. Vänder man blicken åt andra hållet är det definitivt inte vinter 😀 Men så är det här när årstiderna möts.
   Kram

   Gilla

 5. Det var minsann väldigt fina bilder du tagit . Förmodar att sjön har gått upp nu för det har den här. Roligt att du kommer. Min bil är trasig men jag ska få ett nytt batteri på onsdag. (få föresten det kostar mycket) dessutom har jag fått ryggskott och inte har jag hunnit göra klart ute heller. Roligt att du kommer så det blir något kul.

  Gilla

  • Tack Anita! Jag hade turen att komma till Bynäset rätt dag 😀 Nu är Storsjön isfri och våren riktigt på gång.
   Ja, det ska bli jättekul att träffas igen. Det var ju ett tag sedan nu så det är på tiden. Allt som har med bilar att göra är dyrt men förhoppningsvis behöver du inga fler nya delar efter batteribytet. Trist att din rygg gör ont. När det blir så får alla måsten helt enkelt vänta. Men det vi ska göra klarar nog ryggen 😀 Vi ses i morgon.

   Gilla

 6. Jo det är vackert hör i Östersund. Jag tillbringar min vecka här genom arbetet. Blir en sväng till Åre också. Jo man ser Åre skutan lysa så vackert. Jag kom via Föllingebygden, all snö är inte borta och några isflak ligger kvar på några sjöar. Jag var vid storsjöns strand igår och någon fjälltopp fick jag på bild i just den sekunden lyste solen upp. Sjön låg blank dessutom.

  Gilla

  • Vilken tur du har som får komma hit till mitt vackra landskap 😀 Nu är jag inte så inskränkt att jag inte ser allt det vackra som resten av vårt land bjuder på men jag blir alltid glad när någon gillar Jämtland och kanske dessutom bidrar till att sprida bilder och text om det som är bra här. Jag gör detsamma när jag reser omkring i andra delar. Det skulle vara kul att få se de bilder du beskriver men när jag tittade in till dig hade du inte hunnit med något inlägg de senaste dagarna. Jag får titta in igen om några dagar 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s